Forumnyheter:

Då forumet använder sig av databasen Stop Forum Spam för att blockera kända spammare finns det en liten risk att oskyldiga drabbas av detta, som råkar ha samma IP-adress som kända spammare har haft. Om du är en av dem och inte lyckas att skriva inlägg på forumet, följ denna länk för att ta bort blockeringen, eller skicka e-post till med din IP-adress.

Huvudmeny

Skriv svar

Meddelandet har följande fel som måste rättas till innan du kan fortsätta:
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 120 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Begränsningar: 10 per inlägg (10 återstår), Maximal total storlek 7,81 MB, maximal storlek per fil 6,84 MB
Kryssa av de bifogade filer du inte längre vill bifoga
Dra och släpp dina filer hit, eller använd knappen för att lägga till filer.
Andra tillval
Verifiering:
Lämna detta fält tomt:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Översätt ordet "hus" till engelska:
Kortkommandon: ALT+S för att skicka/posta eller ALT+P för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Lilla My
 -  5 november 2022 kl. 19:53:42
Nej, har nog inte använt cykelhjälm sedan jag var 10.

Men är nojig och har velat köpa en i ett par år nu. Har bara inte blivit av, speciellt eftersom jag cyklar så sällan nu.
Skrivet av MOA
 -  5 november 2022 kl. 14:04:25
Jag cyklar aldrig
Skrivet av Erik Friman
 -  5 november 2022 kl. 13:58:05
Jag har inte cyklat sen efter högstadiet men har alltid använt cykelhjälm.
Skrivet av Lillefot
 -  5 november 2022 kl. 13:55:16
Knepig fråga, då jag inte har cyklat på flera år. Jag har nämligen aldrig kunnat lära mig hur man håller balansen, utan alltid fått ha stödhjul.

När jag dock var ung så hade jag alltid hjälm på mig vid cyklandet... i alla fall om det skedde vid skolan eller när jag var på besök hos Mormor. Hemma hos oss ute på landet hände det dock att jag ofta inte hade det, trots att det egentligen var lagstadgat.

Jag reflekterade aldrig över det, och som tur var är vägarna ute hos oss sällan trafikerade. Därmed var risken för möte liten.
Skrivet av Goliat
 -  5 november 2022 kl. 13:39:36
Cykelhjälm är bra. Ska skaffa till nästa år när cykelturer längre bort kommer ske.
Skrivet av Elios
 -  5 november 2022 kl. 13:38:30
Skulle nog dock helt klart ha något på mig om jag åker elsparkcykel där är det mycket farligare och har hört många som varit med om svåra olyckor där. 
Skrivet av Tintin
 -  5 november 2022 kl. 12:11:39
Jag cyklar året runt och använder inte hjälm, men har funderat på att skaffa en med tanke på årstiden som kommer nu och vid längre cykelturer. I februari i år var jag med om blixthalka och har även varit med om att ett enklare växelsystem på en cykel släppt spänningen helt vid minusgrader. Så det är ju inte bara kollisioner som olyckor kan ske utan även när man minst anar det. Vintern är dock extra lurig på grund av väglaget och man ibland cyklar när det är mörkt utomhus.
Skrivet av Daniel Hofverberg
 -  5 november 2022 kl. 11:27:32
Citat från: Adam skrivet  5 november 2022 kl. 10:10:50Jag är 24 och använder hjälm hela tiden när jag cyklar (liksom jag faktiskt gjort hela livet).
Är det onormalt?
Nej, absolut inte - och jag känner flera som alltid har cykelhjälm. Det är förstås bättre ur säkerhetssynpunkt, och jag har ofta tänkt att jag borde ha cykelhjälm; men har det tyvärr inte.

För min del har det alltid slutat med att det helt enkelt är så opraktiskt med cykelhjälm, då det alltid uppstår dilemmat vad sjutton man ska göra av hjälmen när man kommit fram till resmålet...? Trots allt cyklar man ju oftast inte enbart för motionens skull, utan för att faktiskt ta sig någonstans. Och ska man cykla till jobbet eller till en kompis/släkting är det väl som regel inga problem, men om man ska cykla för att gå på bio, gå på restaurang/café, gå runt i affärer eller ännu värre vara på en festival en hel dag är det desto besvärligare - då blir det väldigt jobbigt att behöva kånka runt på en cykelhjälm i timmar... Besvärligast är det om man ska handla i någon affär, då man liksom vanligtvis behöver ha båda händerna fria... :(

När jag var barn och cyklade till skolan (och således utifrån åldern var tvungen att använda cykelhjälm), så brukade jag helt enkelt lämna kvar cykelhjälmen på styrstången på cykeln, när jag lämnade cykeln i cykelstället. Det var inga problem där och då - i ett litet samhälle under 1980-talet och tidigt 1990-tal - men skulle förmodligen inte gå i dagens läge, utan att hjälmen blir stulen...
(När jag gick grundskolan brukade jag inte ens låsa cykeln när jag lämnade den vid cykelstället invid skolgården, men det skulle definitivt inte fungera idag)
Skrivet av Elios
 -  5 november 2022 kl. 11:10:59
Citat från: Adam skrivet  5 november 2022 kl. 10:10:50Jag är 24 och använder hjälm hela tiden när jag cyklar (liksom jag faktiskt gjort hela livet).
Är det onormalt?
Kanske. Jag cyklar aldrig men förr tyckte jag att cykelhjälm var töntigt så jag vägrat använda det. Bra för vissa, andra inte. 
Skrivet av Adam
 -  5 november 2022 kl. 10:10:50
Jag är 24 och använder hjälm hela tiden när jag cyklar (liksom jag faktiskt gjort hela livet).
Är det onormalt?
Skrivet av Goliat
 -  5 november 2022 kl. 07:15:55
Har faktiskt ingen cykelhjälm, var med i en olycka där jag hade en cyckelhjälm när jag var liten och en kasade en sten på halsen och jag lyckades vingla och ramla och fick styret upptryckt mellan hjälmens band (den där man knäpper under hakan) och styre så höll dessutom på att kvävas och fick ingen hjälp. Lyckades till slut få upp men knäppningen gick sönder helt och det tog flera minuter. Var nog bara runt 10 år. Men efter den händelsen gav det mig ångest varje gång jag tog på mig hjälm så slutade även cykla flera år. 

Var nog ett extremfall, men jag har en bekant som hjulet small och skrämde så han cyklade in i väggen i en tunnel (sådan där med stenar som sticker ut ur betongen), och hjälmen sprack och det kunde slutat på akuten annars. Men beror på, skog = utan hjälm faktiskt, inne i stan går jag helst. Hög trafikerad väg så går jag bitar där man syns dåligt. Och cyklar inte när det är mörkt.
Skrivet av Elios
 -  5 november 2022 kl. 01:03:24
Absolut inte. Usch. 
Skrivet av Mathilda Gustafsson
 -  4 november 2022 kl. 23:47:56
Jag har cykelhjälm men använder den bara när det är långa cykelturer där det kanske inte finns cykelbana. Jag använder cykelhjälm för att det alltid är säkrast att ha skydd speciellt om man ska ut i biltrafik.
Skrivet av Daniel Hofverberg
 -  4 november 2022 kl. 23:40:31
Det här ämnet kom på tal vid en diskussion med mina kollegor på jobbet, och därför blev jag nyfiken på hur alla ni andra resonerar kring detta. Använder ni cykelhjälm när ni cyklar? I så fall, varför/varför inte?

Frågeställningen som uppstod gällde i första hand "vanliga" cyklar, men för all del kan förstås även elcyklar räknas in till frågan.

(Frågan gäller alltså vuxna människor - är man under 15 år är det ju lag på att använda cykelhjälm, varför jag förutsätter att alla respekterar det)