Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Bibliotek - ingen digitalisering på stor skala?

Startat av Richardo, 8 oktober 2017 kl. 13:10:33

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Richardo

Finns det någon som vet varför biblioteken i Sverige inte väljer att digitalisera allt material som de har, vilket inkluderar böcker, filmer, CD-skivor och annat?

Det skulle ge en större grupp möjligheten att ta del av informationen, eftersom jag antar att biblioteken har någon rätt att distributera materialieten till offentligen, annars skulle biblioteken inte kallas för biblioteket.

Anders M Olsson

Två skäl: Upphovsrätt och ekonomiska resurser.

Biblioteken har ingen generell rätt att framställa kopior på sina samlingar. Allt regleras av avtal.

De böcker, filmer, skivor m.m. som de har till utlån är originalexemplar som köps in från respektive utgivare. Även om det är gratis för den som lånar betalar staten en viss summa till upphovsmännen för varje lån. För e-böcker, som kan lånas via internet, är det biblioteken själva som betalar inom sin budget. Därför är det en del bibliotek som har slutat låna ut e-böcker p.g.a. skenande kostnader.

Även om upphovsrättsfrågorna skulle gå att lösa skulle det bli ofantliga kostnader för att digitalisera allt biblioteken har.

En del äldre litteratur där upphovsrätten har gått ut har digitaliserats av frivilliga krafter, bl.a. Projekt Runeberg.
http://runeberg.org/

Kungliga Bibilioteket har digitaliserat en del, t.ex. svenska dagstidningar, men upphovsrätten gör att man inte kan göra samlingarna fritt tillgängliga. En del går att läsa på plats. Ljud- och bildarkivet är enbart tillgängligt för forskning under väldigt kontrollerade former.

Daniel Hofverberg

CD-skivor och filmer är ju redan digitalt, så där finns ingenting att digitalisera (då jag förutsätter att inga bibliotek i Sverige fortfarande hyr ut VHS...) - att föra över till datorsystem (vilket upphovsrättsbegränsningar sätter stopp för) är ju inte samma som att digitalisera...

Att digitalisera hela böcker - än mindre många böcker - utan tillgång till själva råtexten skulle ta en evighet, och kosta en smärre förmögenhet. Det skulle ju handla om att scanna in sida för sida, köra OCR (teckenigenkänning) och därefter korrigera manuellt det som OCR-programmet inte själv fått till. Det är kort sagt helt orealistiskt oavsett lagar och regler, utan för att det ska vara realistiskt krävs det att bokförlagen faktiskt släpper ut brödtexten digitalt (oavsett som e-bok eller på annat sätt) så att det inte behövs digitaliseras manuellt.

Lilla My


Anders M Olsson

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 10 oktober 2017 kl. 08:52:46
CD-skivor och filmer är ju redan digitalt, så där finns ingenting att digitalisera (då jag förutsätter att inga bibliotek i Sverige fortfarande hyr ut VHS...) - att föra över till datorsystem (vilket upphovsrättsbegränsningar sätter stopp för) är ju inte samma som att digitalisera...

Det har du naturligtvis helt rätt i. Jag förutsatte att Richardo menar digitalisering i bredast möjliga betydelse för att materialet ska gå att låna ut över nätet. Sådant som redan är i digital form, CD-skivor och DVD-filmer m.m. går knappast att använda som det är, utan måste konverteras till något format som kan hanteras av bibliotekens lånesystem.