Forumnyheter:

Möjlighet för gäster att skriva inlägg har länge varit avstängt på grund av missbruk och spam, men i och med den nya forumprogramvaran är det nu påslaget igen. Se till att inte missbruka detta, för då kan det behöva stängas av igen.

Huvudmeny

Skriv svar

Meddelandet har följande fel som måste rättas till innan du kan fortsätta:
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 120 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Varning - medan du läste inläggen, hann någon posta ett annat svar i ämnet. Du kanske bör se över ditt inlägg.
Begränsningar: 10 per inlägg (10 återstår), Maximal total storlek 7,81 MB, maximal storlek per fil 6,84 MB
Kryssa av de bifogade filer du inte längre vill bifoga
Dra och släpp dina filer hit, eller använd knappen för att lägga till filer.
Andra tillval
Verifiering:
Lämna detta fält tomt:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Vilket är den sista bokstaven i alfabetet, förutom ÅÄÖ?:
Kortkommandon: ALT+S för att skicka/posta eller ALT+P för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Elios
 -  3 januari 2022 kl. 01:49:55
Hade varit intressant att se om denna med Pernilla Wahlgren i huvudrollen.
Skrivet av Cadpig
 -  5 maj 2010 kl. 18:08:18
"Dock förklarar ju det här inte varför SVT:s kanaler försämrats så mycket på senare år, och till största delen visar kvalificerat skräp riktade till extremt små barn (om än med vissa undantag)."

Precis! SVT visade ju några av de bästa programmen av alla kanalerna och nu är det i ett bedrövligt tillstånd.

Tråden har visst gått "lite" i Off Topic-riktningen men det här barnprogrammet fick mig att tänka tillbaka på barntrean vilket fick mig att tänka tillbaka på 90-talet, vilket i sin tur fick mig att tänka på hur förbannat sunkiga 98% (minst!) av alla nya tecknade serier är! Det är inte blind nostalgi som talar, det är den goda smaken.



Skrivet av Daniel Hofverberg
 -  5 maj 2010 kl. 14:25:11
Citat från: _Alexander_ skrivet  2 maj 2010 kl. 19:09:47
Det håller jag med dig om, men samtidigt tycker jag faktiskt att verkar som om kanalerna strunta i barnprogram när det redan finns så pass många som visar det hela dagarna. De verkar inte tro att det fyller något behov att visa det själva.
En bidragande orsak till att barnprogram försvunnit i de flesta kanaler är nog också de svenska reklamlagarna, som sätter en hel del käppar i hjulet. Enligt svensk lag är det nämligen förbjudet att sända reklam riktad till barn, och även om det är en tolkningsfråga exakt vad som innefattas i det begreppet så innebär ju det i praktiken att man knappast kan sända reklam i direkt anslutning till barnprogram. Utan möjlighet att sända reklam innebär ju det att kanalernas möjlighet att kunna tjäna pengar på sändningarna är kraftigt begränsade, och finns det ingen möjlighet att täcka in kostnaderna för inköp av program samt dubbning så är TV-kanalerna av förståeliga skäl inte särskilt intresserade av att sända barnprogram. Det borde inte krävas ett geni för att lista ut att TV-kanaler drar sig för att sända något som de alltid kommer att gå med förlust på.

Det här gäller visserligen bara kanaler som sänder från Sverige, vilket bland de större kanalerna i praktiken bara innebär TV4. TV3 och Kanal 5 sänder från England, som har mer liberala reklamlagar. Men problemet är att sändningstillstånden i det digitala marknätet i Sverige förutsätter att de kanalerna inte bryter mot den svenska lagstiftningen mot barnreklam, och det är knappast realistiskt för TV3 eller Kanal 5 att sända olika versioner av kanalerna i marknätet och via satellit.

Förmodligen är det här en stor anledning till att mängden barnprogram minskat oerhört på senare år. TV4 sänder bara precis så mycket barnprogram som de måste enligt deras sändningsavtal med staten (och sänder därför dessa vid oattraktiva tider utan reklam), medan TV3 och Kanal 5 inte är bundna till att sända någon viss mängd barnprogram.

Tanken bakom lagstiftningen är förstås god, men som vanligt har lagstiftarna inte riktigt tänkt hela vägen...

Dock förklarar ju det här inte varför SVT:s kanaler försämrats så mycket på senare år, och till största delen visar kvalificerat skräp riktade till extremt små barn (om än med vissa undantag).
Skrivet av Cadpig
 -  2 maj 2010 kl. 19:25:16
Det gäller även SVT och fyran. Fan vad bra man hade det när man var barn! Det var bara att välja och vraka mellan kanalernas utbud och nästan alla serierna var värda att kolla på!
Skrivet av _Alexander_
 -  2 maj 2010 kl. 19:09:47
Det håller jag med dig om, men samtidigt tycker jag faktiskt att verkar som om kanalerna strunta i barnprogram när det redan finns så pass många som visar det hela dagarna. De verkar inte tro att det fyller något behov att visa det själva. Synd är ju i alla fall att Tv3 visade många suveräna serier, och att man numera går miste om många av Media Dubb och Mediadubb Internationals dubbningar.

Visst gör det nästan bara skräp numera, men dög exempelvis James Bond Junior från 1991 att visas 2006, bör det gå bra även idag. Även Kanal 5 visade ju Batman fram tills början av 2008.
De kanalerna har väl helt enkelt slutat att prioritera barn, och visar istället hellre "bättre" serier som Lilla huset på prärien på morgnarna... ::)
Skrivet av Cadpig
 -  2 maj 2010 kl. 17:52:45
Jag vet inte om vi kan beskylla Disney Channels ankomst till svensk tv för den markanta försämringen på tecknade serier. Det är helt enkelt sämre kvalité på grejerna nu än för bara 10 ynka år sedan. Jämför man serierna från tio år tillbaka med de från 20 år tillbaka så förefaller dock de ganska sunkiga också. Det är tragiskt att serierna har degenererat så mycket.

- Jösses... hur många gånger har jag ältat det här nu egentligen?
Skrivet av _Alexander_
 -  2 maj 2010 kl. 14:27:53
Kungliga Bibliotekets databas har 2005-01-02 som sista datum för Barntrean, men ibland skrivs det inte alltid ut när det var Barntrean, utan det står bara programmens titlar, men där nånstans känns ganska korrekt åtminstone.

Det hade varit underbart om de kunde visa tecknat igen, antalet bra tecknade serier i Sverige har sjunkit markant sen Disney Channel startade här tycker jag.
James Bond Junior, Louie & Co, björnen Rupert, Sonic, Smurfarna, katten Nisse och Bobbys värld får gärna visas igen för min del, och det är bara på Tv3. :)
Skrivet av Cadpig
 -  2 maj 2010 kl. 11:33:55
Tack för svaren. 2004 låter mycket rimligt. När upphörde Barntrean? En av de mer tragiska händelserna i svensk tv-historia.
Skrivet av Daniel Hofverberg
 -  1 maj 2010 kl. 01:47:43
Jag har också ett svagt minne av den här serien, och den visades mycket riktigt på TV3.

Det bör väl troligen ha varit Mediadubb International som dubbade serien, även om det också kan tänkas ha varit Eurotroll (då de två har samarbetat en del och ofta har skickat jobb mellan varann). Att Pernilla Wahlgren är med kan möjligen tyda på att chansen ökar att det var Eurotroll som gjorde dubben, då de har anlitat henne lite oftare än andra dubbningsbolag (åtminstone känns det så utan att ha räknat).
Skrivet av _Alexander_
 - 30 april 2010 kl. 20:05:00
Tv3 visade en serie som heter "Little Bits" som del av Barntrean och efter det som egen plats i tablån. Det bör väl vara samma serie antar jag. Visades senast 2004.

Är Pernilla Wahlgren och Annelie Berg med tycker åtminstone jag att det låter som en bra dubb, precis som med Mediadubb Internationals andra dubbningar.
Skrivet av onyx86
 - 30 april 2010 kl. 19:49:17
nä, då rösterna inte va så kul ville jag inte se det.
Skrivet av Cadpig
 - 26 april 2010 kl. 16:57:04
Okej, du kommer inte möjligen ihåg vad serien har för svensk titel och/eller vilken kanal den visades på?
Skrivet av onyx86
 - 26 april 2010 kl. 15:40:05
Pernilla Wahlgren hade rösten till blondinen och Annelie Berg till han med grön bandana(eller vad det är)
Skrivet av Cadpig
 - 26 april 2010 kl. 13:00:56
Snubblade över den här serien på wikipedia och insåg att jag faktiskt har sett den, men kommer inte ihåg vilket år, vilken kanal (torde vara Barntrean) eller en enda svensk röst. Inte ens den svenska titeln kommer jag ihåg.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Littl%27_Bits