Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Skriv svar

Begränsningar: 10 per inlägg (10 återstår), Maximal total storlek 7,81 MB, maximal storlek per fil 6,84 MB
Kryssa av de bifogade filer du inte längre vill bifoga
Dra och släpp dina filer hit, eller använd knappen för att lägga till filer.
Andra tillval
Verifiering:
Lämna detta fält tomt:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Vad är 1 + 2? Skriv svaret med siffror:
Kortkommandon: ALT+S för att skicka/posta eller ALT+P för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Steffan Rudvall
 - 25 januari 2024 kl. 14:30:37
Citat från: Elios skrivet 25 januari 2024 kl. 14:28:37Var det inslaget från Emil i Lönneberga taget från den tecknade Emil & Ida i Lönneberga från 2013? ::) :o ???
Nej, men båda har utgått ifrån illustrationerna i böckerna därför är stilen ganska lik.
Skrivet av Elios
 - 25 januari 2024 kl. 14:28:37
Var det inslaget från Emil i Lönneberga taget från den tecknade Emil & Ida i Lönneberga från 2013? ::) :o ???
Skrivet av Tintin
 -  2 januari 2024 kl. 13:21:46
Nu har väl de flesta på forumet redan sett Jul med Astrid Lindgren, men om man missat (eller vill se om) finns de tecknade filmerna kvar att se tills vidare på SVT Play (dvs Snöbollskriget i Katthult, Nils Karlsson-Pyssling, Räven och Tomten samt Kajsa Kavat hjälper mormor).

Premiär idag också för Astrid Lindgrens älskade filmer på TV4 Play. Om man vill man ha mer kan jag även tipsa om kanalen Alla vi barn från filmerna på YouTube.

https://www.youtube.com/@Allavibarnfranfilmerna/videos
Skrivet av Steffan Rudvall
 - 28 december 2023 kl. 10:43:19
Citat från: gstone skrivet 28 december 2023 kl. 10:12:31Jag lite förbrylla på vad det här egentligen är ?

Animation eller live action ?

Daniel partar ju om arkiv matrial från Saltkråkan serien.
Ramberättelsen är i live action fast med en animerade gök och inslagen är animerade förutom Pippi och Saltkråkan som återfinns i sina 60-tals versioner.
Skrivet av Disneyfantasten
 - 28 december 2023 kl. 10:17:42
Citat från: gstone skrivet 28 december 2023 kl. 10:09:04Programmet verkar inte gå hem med svenskarna 😄😂

https://www.filmtopp.se/nyhet/svtplay-kritiken-mot-en-jul-med-astrid-lindgren-animerat-skrap
Inte mig emot, tycker att en del saker med den var fint men halva var inte så bra, jag har sett den en gång och det räcker för mig.

Så, nu fick jag mitt utsagt om just det programmet.
Skrivet av gstone
 - 28 december 2023 kl. 10:12:31
Jag lite förbrylla på vad det här egentligen är ?

Animation eller live action ?

Daniel partar ju om arkiv matrial från Saltkråkan serien.
Skrivet av gstone
 - 28 december 2023 kl. 10:09:04
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 27 december 2023 kl. 09:37:56
Nu har jag äntligen sett Jul med Astrid Lindgren, och överlag var det bra - men precis som jag kände efter trailern tycker jag fortfarande att det är för stor variation i animationsstilen mellan de olika inslagen.

Jag håller med er att Vi på Saltkråkan var lite märkligt klippt, och kändes lite rumphugget. Där var det ju också uppenbart att de klippt bort scener däremellan, när de i början av inslaget nämner att det är tre dagar kvar till jul; för att strax därpå få besök av jultomten...

Dessutom undrar jag hur de tänkt när de i just det fallet har använt arkivmaterial från TV-serien, i och med att Vi på Saltkråkan nog är den Astrid Lindgren-produktion som klarat tidens tand sämst...? Mina brorsöner älskar i alla fall nästan allt med Astrid Lindgren, förutom just Vi på Saltkråkan som de inte står ut att se ens en minut av... Jag gissar att de inte är ensamma om det.

Pippi Långstrump fungerar helt klart bättre, för den serien tycker nog de flesta barn fortfarande om.

Citat från: Steffan Rudvall skrivet 26 december 2023 kl. 00:37:07Jag undrar bara hur man har tänkt byta ut segmenten kommande år som de väl har nämnt att de tänker göra. Blir det då en ny ramberättelse? För barnen lär ju liksom inte förbli barn om det här tar fäste och blir en långvarig tradition.
Jag har inget minne att jag läst att de tänkt byta ut inslag i programmet - har du någon källa på det?

Har de tänkt sig det, så är det väl i stort sett bara Snöbollskriget i Katthult som skulle gå att byta ut - för där refererar barnen i ramberättelsen aldrig till innehållet, utan bara Lustig-Gök; varför det vore möjligt att bara spela in ny dialog som presenterar det nya inslaget så länge som Olof Wretling finns tillgänglig medan live-actiondelarna kan förbli intakta. Vid alla övriga inslag verkar barnen också referera till handlingen, även om fallet med Vi på Saltkråkan är så pass neutralt att det vore möjligt att byta ut inslaget till något annat som också handlar om jultomten.

I övriga fall lär det krävas nya live-actionsegment, och då lär det väl bara vara max ett par år till som barnskådespelarna är tillräckligt unga för att fortfarande fungera i rollerna... Och att spela in en ny ramberättelse, med kombination av live-action och animation, lär ju inte direkt vara gjort i en handvändning.
Skrivet av Goliat
 - 26 december 2023 kl. 06:42:40
Citat från: Steffan Rudvall skrivet 25 december 2023 kl. 17:35:06Segmentet med Pippi var väl ändå ganska bra klippt men Saltkråkan däremot tonas ut till svart mitt i en mening.
Ja precis, jo men tyckte det var rätt grova klipp. Pippi vad absolut bättre. Saltkråkan va rätt konstig när den blev svart också, trodde det var färdigt. Egentligen borde det räckt att de kommer med båten och tomten kommer, scenerna blev lite ologiska.

Citat från: Zebastian skrivet 25 december 2023 kl. 17:51:44Saltkråkan autocorrectade nog i Goliats inlägg till Snorkråkan då det är ju är ett ord.
Ja, det gick av farten på mobilen, korrigerat nu.

Citat från: Sabelöga skrivet 25 december 2023 kl. 18:46:57Reagerade lite på det med. Dom kändes lite rumphuggna.
Verkligen.
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 26 december 2023 kl. 02:24:40
Citat från: Anders M Olsson skrivet 26 december 2023 kl. 00:25:02För övrigt blev jag förvånad över att Jul med Astrid Lindgren bara kommer att ligga kvar på SVT Play en vecka. Numera ligger ju de flesta programmen kvar betydligt längre.
Jag är också väldigt konfunderad över vilket avtal SVT egentligen har, när Jul med Astrid Lindgren bara ska finnas på SVT Play en vecka; så att den försvinner redan på nyårsafton. Det mesta på SVT Play brukar ju ligga kvar i minst en månad, och när det gäller produktioner som SVT själva beställt oftast betydligt längre tid än så - och i och med de korta eftertexterna och SVTs logotyp i början måste ju det här räknas som en egenproduktion från SVT, så varför har de då bara rätt att behålla programmet i en vecka...?

Beror det här måhända på att programmet är en samproduktion med Viaplay, så att de kanske ska få överta programmet efter den här veckan...?
Skrivet av Steffan Rudvall
 - 26 december 2023 kl. 00:37:07
Jag undrar bara hur man har tänkt byta ut segmenten kommande år som de väl har nämnt att de tänker göra. Blir det då en ny ramberättelse? För barnen lär ju liksom inte förbli barn om det här tar fäste och blir en långvarig tradition.
Skrivet av Anders M Olsson
 - 26 december 2023 kl. 00:25:02
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 25 december 2023 kl. 23:19:27Värst blir det när SVT-serier släpps på DVD (eller Blu-Ray), för då är det mer regel än undantag att credits-dokumenten som eftertexterna hänvisar till inte längre finns kvar när DVD:n släpps; eller åtminstone inte när man själv tittar...
(Där tycker jag faktiskt att de borde kunna förlänga eftertexterna på DVD-utgåvorna, för att lista alla inblandade och så att man inte längre är beroende av webbsidor)
En möjlighet är också att lägga in pdf-dokumentet på skivan.

För övrigt blev jag förvånad över att Jul med Astrid Lindgren bara kommer att ligga kvar på SVT Play en vecka. Numera ligger ju de flesta programmen kvar betydligt längre.
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 25 december 2023 kl. 23:19:27
Citat från: Sabelöga skrivet 25 december 2023 kl. 16:32:58Fast det står ju i eftertexterna att "PDF-dokumentet" finns. Dessutom blir ju det beständigt istället för att hänvisa till eftertexterna som ju försvinner när programmet tas bort.
Förutom att PDF-dokumenten inte är så beständiga som man hade önskat. Jag har flera gånger skrivit in adresser som angivits vid gamla reprissändningar av serier, men då har sidorna inte längre funnits kvar; så de verkar tyvärr ta bort sidor med jämna mellanrum... :(

SVT har ju i flera års tid envisats med taktiken att hänvisa till deras credits-sida för mer kompletta uppgifter, på grund av SVTs interna regler att eftertexter inte får vara längre än 20 sekunder (vilket ju omöjliggör att hinna visa alla inblandade) - vilket fungerar bra vid första sändningen, men vid reprissändningar av lite äldre serier har ofta PDF-dokumenten på nätet sedan länge tagits bort...

Värst blir det när SVT-serier släpps på DVD (eller Blu-Ray), för då är det mer regel än undantag att credits-dokumenten som eftertexterna hänvisar till inte längre finns kvar när DVD:n släpps; eller åtminstone inte när man själv tittar...
(Där tycker jag faktiskt att de borde kunna förlänga eftertexterna på DVD-utgåvorna, för att lista alla inblandade och så att man inte längre är beroende av webbsidor)

Dessutom får vi ju inte glömma bort att inte alla har tillgång till internet. Innan min moster gick bort frågade hon alltid mig hur man får fram de där kompletta rollistorna som SVT hänvisar till i eftertexterna - inte så lätt att svara på, då hon aldrig haft internet...
Skrivet av Elios
 - 25 december 2023 kl. 22:58:47
Citat från: Steffan Rudvall skrivet 25 december 2023 kl. 13:46:59Verkligen? Han är väl ändå hyfsat känd komiker han har ju vinter och sommarpratat och varit med i stora produktioner.
Nej jag har inte haft koll på honom alls faktiskt. Lyssnar inte på såna produktioner.  ::) ::) :o
Skrivet av Lilla My
 - 25 december 2023 kl. 20:22:23
Tyckte Jul med Astrid vad mycket mysig, och animationen var bättre än jag trodde den skulle vara när jag såg trailern. Kajsa Kavat var nog den jag gillade minst, har aldrig varit ett stort fan av orginal-sagan och är inte så glad för animationen de använde heller.

Emil i Lönneberga var klart bäst. Fick en sådan animationgasm att se Björn Bergs teckningar komma till liv! Bra dubbad också, och älskar att de behöll småländskan.