Josefin

OBS! På grund av missbruk kan gäster inte längre skriva inlägg på forumet. Vi ber dig därför att registrera dig som medlem på forumet - det går på 30 sekunder och är givetvis gratis, och sen kan du fortsätta skriva inlägg som vanligt igen. Tack för visad förståelse.

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Anders M Olsson

Sidor: [1] 2 3 ... 6
1
Dubbningar och röster / Renée Simonot (1911-2021)
« skrivet: 12 oktober 2021 kl. 04:47:16 »
När jag såg JRLs tråd om Ruthie Tompson som blev 111 år och som var en verklig pionjär inom den tecknade filmen kom jag att tänka på Renée Simonot som avled i somras 109 år gammal och som minst lika mycket var en pionjär inom dubbning.

Renée Simonot började dubba amerikanska filmer till franska redan 1929 när ljudfilm var alldeles nytt. Hon var den franska rösten till bl.a. Olivia de Havilland, Sylvia Sidney, Judy Garland, Donna Reed och Esther Williams.

Även om Renée Simonot själv inte blev så känd, i alla fall inte utanför Frankrike, blev en av hennes döttrar desto mera känd och världsberömd. Det är nämligen ingen mindre än Catherine Deneuve. Renée Simonot var även mamma till skådespelerskan Françoise Dorléac som dog tragiskt i en trafikolycka redan 1967, bara 25 år gammal.

2
Om Dubbningshemsidan / Fel i avdelningen Intervjuer
« skrivet: 4 september 2021 kl. 12:59:21 »
Om jag klickar på
Pauline Kamusewu (07:08)
får jag följande felmeddelande:

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function set_magic_quotes_runtime() in /var/www/html/forum/smf_api.php:140 Stack trace: #0 /var/www/html/intervjuer/pauline.php(1): require() #1 {main} thrown in /var/www/html/forum/smf_api.php on line 140

3
Streamingtjänster, TV-kanaler och VHS/DVD/Blu-Ray / NRK
« skrivet: 28 augusti 2021 kl. 12:27:49 »
På det norska publika TV-bolaget NRK har det tidigare gått bra att komma åt sändningar och program på webben med hjälp av VPN. Men när jag senast testade fick jag följande felmeddelande:

"Det virker som om du benytter deg av en VPN tjeneste. Vennligst skru av denne tjenesten og prøv igjen."

NRK har tydligen sällat sig till den växande skara som detekterar och spärrar ut VPN-tjänster. Tråkigt! :(

Men det lustiga är att det fortfarande går att ladda ner programmen med hjälp av youtube-dl, så ännu så länge är det ingen större katastrof.

4
Streamingtjänster, TV-kanaler och VHS/DVD/Blu-Ray / Bio i Skelleftehamn
« skrivet: 29 maj 2021 kl. 20:17:32 »
I dagens avsnitt av Sverige på SVT fick vi som hastigast se en interiör från en biograf i Skelleftehamn. Är det här ett "stamställe" för dig, Daniel?

https://www.svtplay.se/video/31381570/sverige/sverige-sasong-24-sofie-sarenbrant-bolidenfilm-ljusdals-danscenter5
Filmer och TV-serier / The Singapore Grip
« skrivet: 28 maj 2021 kl. 07:39:02 »
Nästa söndag, den 6 juni, lägger SVT ut hela serien The Singapore Grip i 6 avsnitt på SVT Play.

Det är ett kostymdrama om en idag ganska okänd episod under andra världskriget, Japans invasion av Singapore. Det är mycket välgjort och välspelat, men serien har också fått en del kritik för att den alltför enögt berättar historien ur de brittiska kolonisatörernas perspektiv och behandlar den asiatiska befolkningen som bakgrundsfigurer. Avsikten är egentligen att det ska vara en satir som kritiserar kolonialismen, men det går kanske inte fram så tydligt.

Seriens röda tråd är att huvudpersonen, Matthew Webb, stöter på begreppet "The Singapore Grip" i olika sammanhang och får flera olika förklaringar till vad det egentligen betyder.

Själv blev jag intresserad av serien efter att ha sett den väldigt innovativa affischbilden där huvudpersonerna porträtteras som spelpjäser på ett kartbord.

Sevärt är det i vilket fall som helst, men det anmärkningsvärda är att serien visades i våra grannländer Danmark, Norge och Finland redan i höstas, bara veckor efter den brittiska premiären. SVT är i vanlig ordning rejält på efterkälken och publicerar serien först nu.

6
Dubbningar och röster / Datoranpassade munrörelser
« skrivet: 21 maj 2021 kl. 19:25:05 »
Nu är tydligen teknik på gång som genererar nya munrörelser som stämmer till 100% med dubbningen:
https://www.svt.se/nyheter/video/31305866-sa-kan-tom-hanks-prata-japanska

7
Filmer och TV-serier / Engelska Antikrundan
« skrivet: 6 april 2021 kl. 17:52:24 »
Om den här sidan på SVT Play stämmer kommer SVT att lägga upp hela 41:a säsongen av Engelska Antikrundan (23 avsnitt) samtidigt på torsdag morgon kl 02:00:

https://www.svtplay.se/engelska-antikrundan

Det blir sannerligen en aldrig tidigare skådad överdos! Man kan undra varför de väljer att göra så?

8
Filmer och TV-serier / Neri - flickan från oceanen (Ocean Girl)
« skrivet: 18 februari 2021 kl. 16:13:14 »
Jag tycker att Neri - flickan från oceanen (Ocean Girl) är en så pass viktig serie att den förtjänar ett eget ämne.

Jag misstänker tyvärr att serien är inspelad på video, men jag har egentligen inga som helst belägg för det... Tyvärr hittar jag ingen dokumentation om det någonstans på nätet, men utifrån tidsperioden känns det ärligt talat lite förvånansvärt om en sådan här TV-serie skulle ha spelats in på 16- eller 35 mm-film (som ju utan tvekan kostar mer).

Enligt den här webbsidan
https://nostalgiacentral.com/television/tv-by-decade/tv-shows-1990s/ocean-girl/
är serien inspelad på 16mm film, men efterbehandlad på video. Det är lite intressant, för i så fall skulle det gå att restaurera den i HD-format om negativen finns bevarade och någon vill bekosta arbetet.

9
Streamingtjänster, TV-kanaler och VHS/DVD/Blu-Ray / The Goes Wrong Show
« skrivet: 5 januari 2021 kl. 21:28:52 »
Ni som har tillgång till någon VPN så ni kan se eller ladda ner program från BBC får inte missa det förmodligen roligaste man kan se på TV just nu - The Goes Wrong Show. Hela första säsongen finns tillgänglig under några veckor framöver på BBCs playtjänst, och även första avsnittet i andra säsongen. (Om man har VPN fungerar youtube-dl för nerladdning.)
https://www.bbc.co.uk/programmes/m000csgs

Första säsongen finns även på Amazon Prime i USA vilket kräver både konto på Primevideo och VPN till USA:
https://www.amazon.com/gp/product/B083CNJHK6

Här finns några smakprov som man kan se utan VPN:
https://youtu.be/pgsVEj3c560
https://youtu.be/cWK_3ss4ymM
https://youtu.be/8SLWEj_T35M
https://youtu.be/j70jHLCn0jU

10
Dubbningar och röster / Maud Cantoreggi Pedersen (1952-2020)
« skrivet: 2 december 2020 kl. 03:20:11 »
Enligt minnesord i Sydsvenskan i dag den 2/12 har skådespelaren, konstnären och pedagogen Maud Cantoreggi Pedersen avlidit i en ålder av 68 år.

"Hon var en flitig inläsare av talböcker och gav röst till många animerade filmfigurer."

Enligt tidigare artiklar i Sydsvenskan (2010 och 2019) var Maud även aktiv inom ridsporten och utbildade sig till hästmassör(!).11
När jag bläddrade lite på YouTube i går hittade jag det här som måste vara något av det mest imponerande jag sett:

https://youtu.be/ZVJ3Ho83Ksg

Det är obegripligt hur de här unga tjejerna (och några få killar) kan spela, marschera och dansa samtidigt.

Dessutom är det en av tjejerna som är född med ett ben och bär benprotes. Men det hindrar henne inte från att göra allt som de andra gör. Titta efter henne längst bak, längst till höger i ledet.

12
Dubbningar och röster / Piratöarna
« skrivet: 15 november 2020 kl. 14:16:20 »
Jag trodde att vi redan hade en tråd om den utmärkta australiensiska tv-serien Piratöarna, men jag kan inte hitta någon. Serien har nämnts i förbigående i ett par andra trådar, men verkar inte ha någon egen (förrän nu!).

SVT kommer att börja en ny reprisomgång på måndag den 23 november.

Piratöarna är en lite äldre (2003) serie från Jonathan M Shiff som ligger bakom flera kända barn- och ungdomsserier. Den mest kända är antagligen H2O - Tillsätt bara vatten. Men även den nu aktuella De magiska tingens byrå kommer från samma "verkstad".

Den här gången hoppas jag att SVT kommer att lägga upp Piratöarna på SVT Play med både svenskt och engelskt tal, liksom för ett år sen. När SVT senast repriserade serien i våras hade den tyvärr bara svenskt tal. Jag förstår inte varför SVT ska vara så tröga med serier i originalskick. Det borde vara en självklarhet att tillhandahålla båda språken.

13
Filmer och TV-serier / I vår herres hage
« skrivet: 14 november 2020 kl. 09:10:04 »
I dag börjar SVT visa en nyinspelning av den på sin tid mycket populära brittiska TV-serien I vår herres hage. Den gamla serien var på 1970-80 talen en serie som "alla" måste se, så det ska bli spännande att se hur nyinspelningen faller ut.

Det första avsnittet sänds kl. 21:00 i kväll på SVT1 men finns redan nu att se på SVT Play:
https://www.svtplay.se/i-var-herres-hage

14
Streamingtjänster, TV-kanaler och VHS/DVD/Blu-Ray / Amazon.se har öppnat!
« skrivet: 28 oktober 2020 kl. 11:51:09 »
Amazon har öppnat sin svenska webbutik. Om man redan har konto på något annat lands Amazon-sajt behöver man inte registrera sig på nytt. Det fungerar bra att logga in med samma konto som tidigare.

När det gäller filmer på DVD och Blu-ray verkar det mest vara tyska och brittiska utgåvor som erbjuds. Men där finns även gott om andra varor som inte är lika beroende av språkanpassning. Jag använder t.ex. en del "brännbara" Blu-rayskivor, och en spindel med 10 Verbatim-skivor kostar 109:45. (Kjell & Company tar 219:90).


15
Enligt en artikel på SVTs sajt kommer Hemmakväll att sluta med filmuthyrning den 1:e november.

https://www.svt.se/kultur/hemmakvall-slutar-med-filmuthyrning

De kommer att koncentrera sig på sin "kärnverksamhet", d.v.s. att sälja nötter godis. Själv har jag lite svårt att förstå hur det kan vara lönsamt, men det kanske det är. Jag har ofta gått förbi Hemmakvälls renodlade godisbutik på Emporia i Malmö, och det är sällan man ser mer än några enstaka kunder där. Ofta är där helt tomt på folk. Jag har lite svårt för att ens gå in i en sådan butik, för det liksom vänder sig i magen när jag ser så mycket godis på en gång.

Undrar om det finns andra butiker som fortfarande hyr ut film? Jag har bara hyrt film några enstaka gånger sen början på åttiotalet när videobutikerna började dyka upp, så jag kommer inte att sakna den möjligheten.

Däremot skulle det vara väldigt tragiskt om det inte längre kommer gå att köpa film. Disney ger inte längre ut så mycket på DVD och Blu-ray. Närmast (den 16:e november) kommer det två boxar med Descendants 1-3 på DVD och Pirates of the Caribbean 1-5 på Blu-ray. Men det är ju gammal skåpmat som bara ges ut i nya förpackningar.

Sidor: [1] 2 3 ... 6