Forumnyheter:

På grund av missbruk den senaste tiden går det inte längre för oregistrerade gäster att skriva nya inlägg. Det är en tillfällig åtgärd för att få bukt på problem med skräpinlägg, och genomförs högst motvilligt. Jag vill därför be alla som brukar skriva inlägg som gäst att registrera er som medlem - det går på 30 sekunder, och är givetvis gratis.

Huvudmeny

Karl-Alfred (Popeye) från 80-talet

Startat av Lill-Pär, 10 december 2011 kl. 01:07:49

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Lill-Pär

Jag har ett gammalt band med Karl-Alfred (Popeye)-filmer (och andra King Features-figurer, som Knasen, Tjalle Tvärvigg, m.fl.) Inspelningarna måste vara gjorda någon gång på tidigt 80-tal. Källorna kan vara hyr- eller köpvideor med namn som "Karl-Alfred med kompisarna till sjöss", "... i vilda västern", etc
Vet någon vilka som kan ha gjort de svenska rösterna till dessa? Jag tycker Karl-Alfred låter misstänkt lik Sten Carlberg (som även gjort krokodilen Gena i barnprogrammet "Drutten och Gena)

Kan detta stämma?

Dessutom, När kan originalen vara gjorda? 60-talet?

Daniel Hofverberg

Jag känner inte till så gamla dubbningar som 1960-talet till Karl-Alfred, fast jag måste medge att jag är väldigt oinsatt på just det här då Karl-Alfred aldrig tillhört någon av mina favoriter.

Men VHS-filmerna du nämner släpptes tydligen 1983 av Select Video, så därför gissar jag att dubbningarna sannolikt gjordes för dessa VHS-filmer. Det är visserligen inte alls omöjligt att Select Video återanvänt äldre dubbningar, men eftersom det tydligen släpptes så många som 5 VHS-filmer 1983 (på en timme styck) så verkar det vara lite för mycket för att det ska verka troligt att det är äldre dubbningar. Före 1980-talet fanns det ju i stort sett bara bio som gällde för dubbningar, och med förspel till långfilmer och eventuellt en och annan kortfilmssamling så verkar det mycket med hela 5 timmar dubbningar från bio som gått att återanvända (under förutsättning att alla fem VHS-filmerna verkligen var dubbade).

Tyvärr vet jag ingenting om rösterna, och Select Video finns tyvärr inte kvar längre vilket gör det svårt eller omöjligt att få fram säkra uppgifter om dubbcredits. Jag tror heller inte att ett enda av de dubbningsbolag som är verksamma i dagens läge fanns redan 1983, som gör att dubbningarna sannolikt dubbades av äldre bolag som inte längre finns kvar - kanske exempelvis av allmänna ljudstudior som ibland tog sig an dubbningsuppdrag (då det inte fanns många renodlade dubbningsbolag på den tiden).

Någon som faktiskt har sett de här VHS-filmerna (något jag inte har) får dock mer än gärna uttala sig om rösterna. Det vore intressant att få veta vilka som medverkade.

Lill-Pär

Hej igen!
Ville bara klargöra att jag undrade när de odubbade originalfilmerna är från och vad jag förstår är de från 60-talet. Första gången de kom ut med svenskt tal bör ju ha varit då 1983 (om de inte visats dubbade på TV innan förstås).

Det finns några träffar på Svensk mediedatabas om det kan vara av intresse. http://smdb.kb.se/catalog/search?q=karl+alfred+med+kompisarna&x=0&y=0

Som sagt, någon som vet något?

Daniel Hofverberg

De biovisade kortfilmerna med Karl-Alfred producerades mellan 1933 och 1962. Därefter gjordes även avsnitt gjorda för amerikansk TV 1978 – 1983.

Jag har inte sett just de här VHS-filmerna, men skulle tro att det rör sig om klassiska biovisade kortfilmer.

Elios

Gjordes senare dessa dubbningar på 80-talet eller kom till på 90-talet?