Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Inlägg - Anders M Olsson

#1
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet Idag kl. 08:59:57Jag har alla tre, och jag tror att alla tre ska vara digitaliserade - men finns nog på hårddisken till den havererade datorn...
Har du inte en SATA till USB-adapter så att du bara kan plocka ut hårddisken ur den gamla datorn och koppla in på valfri dator?

En sån här t.ex.:
https://www.kjell.com/se/produkter/dator/kablar-adaptrar/usb/usb-adaptrar/luxorparts-adapter-usb-5-gbs-till-sata-6-gbs-p68869
#2
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet Igår kl. 10:38:42Mycket märkligt - då är frågan om det är meningen att filmen ska återpubliceras på SVT Play, eller om tidningarna har fått felaktiga uppgifter...?
Jag har skickat frågor både till SVT och Sydsvenskan. SVT har ännu inte hört av sig, men Sydsvenskan svarade nästan omedelbart.

I.o.f.s. visste jag det redan innan, men det är inte Sydsvenskans egen redaktion som sammanställer TV-sidorna, utan ett externt företag som gör TV-sidor till många svenska tidningar. Det är förklaringen till att den felaktiga(?) uppgiften även finns i Norran, och säkert även i flera andra tidningar.

I vilket fall som helst lovade Sydsvenskans redaktör att vidarebefordra min fråga till rätt instans.
#3
Citat från: Scoobydoofan1 skrivet Igår kl. 09:37:36Det är den biten som inte fungerar så mycket, Discshop hade en bra meny man kunde växla emellan.
Vad är det du saknar i CDONs menyer? Jag tycker inte att det är något större fel på deras menyer, och om man inte hittar rätt i menyerna kan man alltid använda sökfunktionen.

Det största problemet med CDON tycker jag är att de tar bort utgångna filmer från webbplatsen. I det avseendet är kvarnvideo.se bättre, men inte riktigt så bra som Discshop var.

Även om en film inte längre finns till försäljning är det ändå värdefullt att kunna se de tekniska detaljerna, releasedatumet, omslagsbilderna etc. Discshop hade ju även en databas där alla kunders inköp automatiskt gick in och där man även kunde lägga till filmer som man hade köpt på andra ställen. Den funktionen saknas hos CDON. Man kan visserligen se sina tidigare beställningar, men inte få någon överblick över sin samling.

Det var ett hårt slag när Discshop plötsligt och oväntat la ner verksamheten. Jag litade till deras databas för att hålla reda på vad jag har i min samling. Nu håller jag sakta men säkert på att bygga upp en ny databas i DVD Profiler.
#4
Sydsvenskan ger sig inte. I dagens tidning påstår de ännu en gång att Drottningens corgi ska finnas på SVT Play.

Drottningens Corgi 2023-03-19.png
#5
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 18 mars 2023 kl. 12:37:00När det gäller CDON måste man vara uppmärksam på varifrån varan kommer - till skillnad från gamla Discshop är det nämligen inte bara en butik, utan även en marknadsplats. De säljer alltså inte bara egna varor utan även andra företag kan lägga upp och sälja varor via deras webbsida, som kan sätta egna priser - d.v.s. ungefär som Amazon också fungerar.
Jag tycker mig ha märkt att när det rör sig om extremt höga priser (2-3 gånger vad en vara är värd eller brukar kosta) är det ofta en säljare som kallar sig "Auto Car Specialist" som ligger bakom.

Annars tycker jag att priserna på CDON oftast är helt okej när de själva lagerför och säljer varorna. Speciellt prisvärt blir det med CDON+ abonnemang som ger fri frakt för bara 89 kronor om året. Det tjänar man in redan efter tre beställningar.

Just nu har de ett antal kampanjer 17-30 mars. T.ex. kan man köpa fem filmer ur ett ganska digert urval för bara 250 kronor. Där finns både DVD och Blu-ray.

Men sen Discshop försvann finns det nog ingen filmbutik i Sverige som har ett riktigt heltäckande sortiment. Jag brukar växla mellan CDON, Kvarnvideo och Ginza så kan jag som regel hitta det jag söker till rimligt pris. Utländska utgåvor brukar jag också kolla upp på Amazons olika internationella sajter. Man får sällan de bästa priserna på importfilmer i de svenska webbutikerna.
#6
Citat från: Will Siv skrivet 18 mars 2023 kl. 13:27:24Finns Eurekas ''Masters of Cinema" collection och "The Criterion Collection" på CDon?
Javisst. Du kan skriva in söktermerna "masters of cinema" respektive "criterion collection" så kan du själv se vad som finns. Jag har ingen aning om deras sortiment är komplett, eller om priserna är konkurrenskraftiga. Det rör sig trots allt om exklusiva utgåvor som sällan eller aldrig slumpas bort till extrapris.

Jag får 213 träffar på "Criterion Collection" och 289 träffar på "Masters of Cinema".
#7
Dubbningar och röster / SV: Disneydags
18 mars 2023 kl. 11:15:15
Jag fick svar från SVT igår beträffande mina påpekanden - fel i tablån och Bumbibjörnarna i fel bildformat.

De påstår att felen nu är åtgärdade, men det märks inte. Det står fortfarande fel innehåll i tablån, och även i dagens avsnitt visades Bumbibjörnarna i fel bildformat. >:(
#8
Enligt en notis i Sydsvenskan skulle Drottningens corgi finnas på SVT Play fr.o.m. idag. Men det verkar inte stämma. Det finns visserligen en sida på SVT Play om filmen, men där står det bara "Senast tillgänglig 16 jan 2022". Det står inget om att filmen skulle komma tillbaka.
https://www.svtplay.se/video/33342682/drottningens-corgi

Drottningens Corgi.png
#9
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 17 mars 2023 kl. 02:04:28Vad tycker alla ni om årets Oscars-vinnare Everything Everywhere All at Once?

Den är ju helt klart oerhört originell, för att inte säga fullständigt bisarr - och det är ju uppfriskande att en så annorlunda film som sällan brukar vinna priser faktiskt vinner Oscar för bästa film. Men fastän den är bra och sevärd, tyckte jag ändå att den spårade ur lite för mycket och blev för mycket av allt.

Så jag tycker inte riktigt att filmen hade förtjänat att vinna Oscar för bästa film, då flera av de andra nominerade filmerna var (i mina ögon) bättre - men å andra sidan är jag tacksam att inte På västfronten intet nytt vann, som jag inte alls var särskilt begeistrad i och som jag har svårt att se varför den ens blivit nominerad...

Om någon här inte har sett Everything Everywhere All at Once så finns den att streama på Viaplay, och har släppts på DVD och Blu-Ray - och säkerligen tack vare framgången på Oscarsgalan har den nu börjat om att visas på bio i merparten av landet, trots att den hade biopremiär redan i maj i fjol...
Jag har inte riktigt hållit mig ajour med alla nya filmer, så Everything Everywhere All at Once är ingen film som jag kände till sen tidigare. Men den verkar klart intressant, så jag har beställt den på Blu-ray nu. 99 kronor på CDON kändes som ett bra pris. Men när jag kom till kassan kostade den bara 79 kronor, och från det hade de dessutom dragit 20 kronors rabatt, så slutpriset blev bara 59 kronor med gratis frakt, eftersom jag är medlem i "CDON+"! :)

På västfronten intet nytt vann visserligen inte priset för bästa film, men däremot vann den i flera andra kategorier. Jag har svårt att förstå varför man gör ytterligare en nyinspelning av en roman som redan har filmats två gånger, och ännu mindre varför den nominerades till, och vann, flera Oscar.

Om jag ska känna tacksamhet för att en film inte vann får det väl i så fall vara vår "egen" Triangle of Sadness. Bara affischbilden av en spyende kvinna är så motbjudande att det räcker för att jag inte ska vilja se den. Jag har en kompis som såg den, och han mådde så dåligt att han svor på att aldrig mer se någon film av Ruben Östlund.

För att återgå till Everything Everywhere All at Once så kan jag tipsa om att den, förutom på Viaplay och flera digitala köp- och hyrsajter, finns att se gratis på cineasterna.com om man har lånekort på något bibliotek.
#10
Den 17 maj börjar SVT sända/publicera en ny reprisomgång av De magiska tingens byrå, men fortfarande bara första säsongen. Det blir femte(!) gången som SVT sänder första säsongen.

Andra säsongen lyser med sin frånvaro. Tydligen finns de tio första avsnitten på Tele2 Play liksom på Paramount+ innan den tjänsten försvann.

Jag har mailat SVT med en efterlysning av andra säsongen. Vi får se vad de svarar...
#11
Off-topic / SV: Det här JÄVLA KRIGET!!!
12 mars 2023 kl. 14:23:00
Citat från: Scoobydoofan1 skrivet 12 mars 2023 kl. 13:24:34Har inte skrivit hittills i detta ämne men en sak som inte bara är störande utan också förbaskad irriterande är hur kriget i östeuropa påverkar inflationen när det gäller elpriser, mat, varuhandel, apotek, medicin, inklusive alllt annat på listan som kanske inte tas up men som det handlar också om, det är ej bortglömd. Det är bara så irriterande. Hur ska man klara av det här? Vad kan åtgöras åt saken? Är det här normalpriserna nu? Kommer priset någånsin sjunka tillbaka till hur det var innan kriget eller kommer detta vara det nya priset när det gäller allting? Vad kan göras för att förminska påverkan av dom nya priserna?
Det är möjligt att jag har fel, men jag tror inte att priserna någonsin kommer att sjunka tillbaka till den nivå som gällde före kriget. Däremot kan det, när situationen så småningom tillåter och kriget är över, finnas utrymme för gradvisa löneökningar som på lång sikt (flera år) gör att vi så småningom kommer tillbaka till samma köpkraft och levnadsstandard som gällde innan kriget bröt ut.
#12
Citat från: Marcusen skrivet 11 mars 2023 kl. 20:24:41Jag är inte insatt i tekniken bakom fysisk media på disk men är inte dessa bara dubbel, trippel eller kvadrupel lagrade Blu-Ray skivor? Varför kan då vanliga Blu-Ray spelare inte spela upp de?
Att bara läsa datat på skivan eller att kunna spela upp en film i Ultra HD (4K) är två helt olika saker.

Att läsa datat kräver bara väldigt små modifieringar. Det skulle t.o.m. kunna räcka med att bara uppgradera mjukvaran i spelaren. Det finns en del "vanliga" blu-rayläsare till datorer som faktiskt kan läsa datat på UHD-skivor fast det egentligen inte ska gå.

Men att spela upp en UHD-film kräver mera avancerad hårdvara - snabbare processor, mer minne, grafik för 4K och mjuk- och hårdvara som kan avkoda de nya kodningsalgoritmerna.
#13
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  9 mars 2023 kl. 00:54:28Det ser ju ut som att den danska DVD-utgåvan ska ha svenskt tal (fast Laserdisken.dk uppger bara danskt och norskt ljudspår...?), men den verkar tyvärr vara utgången sedan länge - så den ser inte ut att bli lätt att få tag i... :(
Enligt DVD Profilers databas ska den danska DVD-utgåvan ha danskt, norskt och svenskt tal:
CitatAudio Tracks
Danish Dolby Digital 5.1
Norwegian Dolby Digital 2-Channel Stereo
Swedish Dolby Digital 2-Channel Stereo
DVD Profiler är någorlunda pålitlig eftersom uppgifterna till största delen kommer från användare som verkligen äger de utgåvor som tas upp i databasen.
(Dock måste man installera deras program om man vill söka i databasen, se http://www.invelos.com/ )

Här är en bild på baksidan av omslaget från http://dvdcity.dk/ där man tydligt kan se att det står "SPROG Dansk, norsk, svensk":
ornens-oje.jpg
#14
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  8 mars 2023 kl. 02:35:59Jag ser för övrigt att julkalendern finns på RUVs Play-tjänst fram till i december, tillgänglig utan geoblockering men tyvärr helt utan textning:
https://www.ruv.is/sjonvarp/spila/jol-a-leid-til-jardar/32523/9m57dh
(Det står att det ska finnas isländsk text, men även när jag väljer den får jag ingen textning alls...?)
Efter mycket letande på RÚVs webbplats hittade jag till slut ett kontaktformulär längst ner på den här sidan:
https://www.ruv.is/um-ruv/about-ruv
Så jag har nu skickat frågan om undertexter till dem.

(Det finns för övrigt en .vtt-fil till varje avsnitt, men den är helt tom förutom ett enda ord, "WEBVTT".)
#15
Filmer och TV-serier / SV: Skål (Cheers)
7 mars 2023 kl. 16:42:56
Jag brukade se serien när den var ny, och jag har även ett par säsonger på DVD. Jag tyckte mycket bra om den till en början, men sen tappade jag intresset. Det gjordes totalt 11 säsonger och 275 avsnitt och det kan bli lite för mycket av det goda...