Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Ämnen - Pigge

#1
Dubbningar och röster / Tintin - Esselte Video
7 februari 2014 kl. 23:42:32
Hej!

Nu var det oherrans längesedan jag skrev något här men nu tänker jag ta upp ett intressant ämne igen. Jag håller nämligen i samarbete med Tintinöversättaren Björn Wahlberg på att försöka reda ut vilka som gör vilka röster i Esselteutgåvorna av de gamla Belvisionfilmerna.

Vad vi kommit fram till hittills:

Tintin - Jonas Bergström
Haddock - Olof Thunberg och Acke Düberg, olika i olika äventyr
Kalkyl - Jan Nygren

De är vi säkra på att det är rätt men nu kommer frågetecknet:

Dupondtarna? Borde rimligtvis vara Bo Bergstrand eftersom han omnämns som röst i denna dubb men det är svårt när man har oerhört begränsat material att jämföra med. Jag har hittat några klipp av ett barnprogram från 70-talet som heter "Ballongen spricker" där Bo är en av skådespelarna men där talar han med sin "normala" röst och det är svårt att jämföra. Det kan ju vara Acke också men då skulle han få oerhört mycket att göra i de äventyr där han är Haddock också så det verkar orimligt.

Birollerna har jag utelämnat nu i detta inlägg men jag har lyckats lyssna ut ett flertal i alla fall som jag kan skriva i nåt senare inlägg.

Vore kul att få igång en tråd med lite funderingar över denna dubb!

/Pierre


#2
Dubbningar och röster / Trolltyg i tomteskogen
25 december 2011 kl. 17:06:07
Sitter och funderar på vem som gör vem i Trolltyg. Eftersom det bara är 5 röstskådespelare förutom barnens röster så måste ju de göra flera karaktärer var. Nån som har lyckats luska ut vem som är vem?

Tor är ju givet Kjell Bergqvist
Far borde vara Anders Beckman eftersom han sjunger också och låter som honom
Mor är väl Fillie Lyckow
sen tycker jag det börjar bli svårt. Kom gärna med förslag, vore kul att luska lite i detta!

God fortsättning på er alla!
#3
Bambi har ju släppts med två svenska dubbningar, både originaldubben i 1994 års utgåva och omdubben i de senare utgåvorna.

Någon som vet om det finns nåt kännemärke på utgåvan som innehåller originaldubben?

Det skulle vara kul att kunna jämföra dubbningarna och Bambi finns ju i mängder på Tradera men om man inte kan lyssna på ljudspåret är det ju svårt att veta vilken dubbning som filmen har!?!

Folk som säljer har ju inte alltid koll på sånt. Tips på hur man kan känna igen utgåvan efterlyses :-)

#4
Dubbningar och röster / DVD-ljud Disneyklassiker
8 augusti 2007 kl. 23:23:59
Jag har DVD-utgåvan av Svärdet i stenen och där är ljudet förvånansvärt dåligt. Det är svagt och talet är nästan svårt att uppfatta, det är diskantfattigt och burkigt. Bakgrundsmusiken verkar däremot vara restaurerad för den låter helt ok.

Nu slumpade det sig så att jag hittade 1:a utgåvan av filmen på VHS och där är ljudet mycket bättre?? Det är helt klart monoljud, inget surroundljud där inte :D men talet är mycket klarare, man verkar inte ha processat ljudspåret alls i denna utgåva och det låter faktiskt bättre än 5.1-ljudet på DVD:n.

Hur kan Disney släppa en DVD med sämre ljud än VHS-utgåvan? Jag är verkligen emot omdubbningar av Disneyfilmer och på de engelska originalen är ju låter ju även de riktigt gamla dubbningarna bra. Då borde väl de svenska dubbarna också gå att restaurera tycker man.

Även DVD:n Djungelboken tycker jag har klart sämre ljud än de gamla VHS:erna. Visst, tycker man det är viktigt med 5.1-ljud så jublar man väl åt DVD:erna men jag vill hellre ha ett tydligt och bra talljud!

Kände mig tvungen att skriva nåt om detta här. Ibland var det faktiskt bättre förr :D
#5
Ser man på!

Äntligen kommer en del av den gamla Belvisionserien ut på DVD.
Den 2 april kommer en box från Atlantic Film med:

*Solens tempel

*Tintin i Hajsjön

*Det hemliga vapnet

Både Hajsjön och Solen har ju funnits på DVD sedan länge men inte Hemliga vapnet
Det hemliga vapnet ges dessutom ut som fristående DVD!
Jag antar att dubbningen är densamma som när Esselte gav ut den på VHS

Jag ser fram emot denna utgåva!

Tintinfreaken  :)
Pigge
#6
Jag har precis fått tag på Månen tur och retur på VHS från 80-talet. Det är alltså den gamla
Tele-Hachette/Belvisionversionen från 1964. Det som slog mig var att det inte var Bolme & c:o som dubbat denna utgåva

Det är helt andra röster och som vanligt inga credits >:(

Nu chansar jag vilt men jag tycker att det låter som om Olof Thunberg gör Haddocks röst och möjligtvis Jonas Bergström som Tintin men det är svårt att bara lyssna och kunna vara säker. Ingengör Wolff är garanterat Thunberg (låter som Bamse)  :D

Kalkyl och Dupontarna har jag ingen aning om vilka som gör deras röster. Jag kommer ihåg att jag såg några Tintin på VHS på 80-talet som barn och då var det också den här dubbningen (tror jag).

Vore fantastiskt kul om nån vet mer om denna dubb. Jan Nygren verkar i alla fall vara berättare/speakerröst