Forumnyheter:

Gmail har under ett par månaders tid blockerat Dubbningshemsidans e-postmeddelanden, men det ska nu vara löst. Om du missat viktiga e-postmeddelanden under denna tid, kontakta webbmastern på så löser vi allt.

Huvudmeny

PROJEKT: Rädda 80-tals-serierna och de svenska dubbningarna

Startat av Sjobbe, 28 juni 2011 kl. 00:44:52

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Sjobbe


  • 2018 - He-Man 75/100% Klar
  • 2017 - Robotech Klar


Jag växte upp med fantastiska serier som He-Man, M.A.S.K, Bravestarr, Robotech och Dinoriders. Och det är ledsamt att se att många av dessa svenska dubbningar inte kommer att överleva. Många serier återutges på dvd, men utan de svenska dubbningarna. VHSband håller inte en evighet och därför har jag nu tagit på mig att samla ihop samtliga band, använda mig av bildspåren från dvdsläppen och sedan kombinera de med den svenska dubben från 80-talet. Jag jobbar inom tv och har tillgång till rätt teknik för jobbet.

Uppdatering
Samtliga He-Man är insamlade och arbetet är snart klart. Sök på SMOC - Swedish Motu Collectors för att ta del av arbetet. Youtube/Facebook.

Saknar några band till Defenders of the earth för att kunna slutföra den, dom är:

pantertanden
på äventyr i forntiden
iskriget
kampen mot dubbelgångarna
ondskans makt

jag har redan :
dom försvunna juvelerna
det fruktansvärda robotmonstret
flykten från mongo

finns det fler som jag inte listat?
Daniel Hofverberg

#1
Det är ett beundransvärt initiativ du håller på med, som även står mig varmt om hjärtat.

Jag har själv till och från under de senaste 8 månaderna ordnat Fragglarna i DVD-kvalitet med svenskt tal, genom att synka ihop ljud från gamla VHS-inspelningar från SVT från 1980-talet med bild från den amerikanska DVD-boxen, och jag är snart klar med alla 24 avsnitten som dubbades till svenska.

Annars har jag huvudsakligen fokuserat på långfilmer (då det tar mindre tid än långa serier), och att synka svenska dubbningar från VHS till DVD-bild vid olika filmer. Till dags dato har jag gjort klart Saludos Amigos, Tre Caballeros, Musse Piggs julsaga (både originaldubb och omdubb), Min lilla åsna/Den lilla åsnan (både originaldubb och omdubb), Den levande öknen, Prärien som försvinner, Afrikas lejon, Casper (spelfilmen), Det var en gång en skog, Änglahund 2, Scooby-Doo i Hollywood och nu senast Den oändliga historien.

Ett stort problem är ju dock att ganska många serier aldrig släppts på DVD någonstans i världen, och där är det ju därmed näst intill omöjligt att få tag i någon bättre bildkälla att kunna synka mot. Därför måste man i många fall nöja sig med att digitalisera VHS-band med så bra videoutrustning som möjligt, eventuellt restaurera på datorn (i de fall det känns realistiskt) och göra DVD-authoring på dessa - det är långt ifrån optimalt, men bättre än att bara ha kvar allting på VHS.

För att återgå till He-Man, så har jag letat i Svensk Mediedatabas och hittar åt tre VHS-filmer utöver de du nämner:

En kassett som bara heter He-Man och släpptes av Arena Filmtrade, med följande avsnitt:
Katten och spindeln
Energibesten
Maskinernas tidevarv
Fistos skog


Plus tre kassetter från CD Distribution (som jag inte själv känner till), som bara verkar heta He-Man and the Masters of the Universe och som innehåller följande avsnitt:

Katten och spindeln / Energibesten / Maskinernas dag
Fistos skog / Den finaste gåvan / Bokmysteriet
Spelens härskare / Trollkvinnans ursprung / Fruktans ö / Skeletors räddning

Vissa av dessa låter som samma avsnitt som på VHS-filmen från Arena Filmtrade, men jag vet inte om de har samma dubbning eller olika. Det är ju lite komplicerat med He-Man, då avsnitt från serien släppts på VHS från flera olika distributörer och med minst två olika dubbningar - jag vet inte om det finns ännu fler dubbningar, men åtminstone KM Studio och Media Dubb (eller om det var GSP Film?) har ju dubbat avsnitt av serien för VHS-volymer.

Jag har ett svagt minne av att min moster ska ha vissa gamla VHS-filmer med He-Man (om hon nu inte gjort sig av med dem), men jag vet inte vilka. Jag får lov att återkomma om det.

Du skriver att du har Dino-Riders komplett - innebär det hela serien, eller allt som släppts i Sverige? Jag har nämligen gått igenom alla fyra VHS-volymerna som Arena Filmtrade/Tuff Stuff släppte, och jag får det bara till totalt 12 av de 14 producerade avsnitten. Men de två återstående avsnitten kanske har släppts från någon annan distributör, då det ju är tre olika distributörer som släppt Dino-Riders på VHS i Sverige...?

Angående DVD-släpp av Dino-Riders, så har 13 av de 14 producerade avsnitten släppts på DVD i Storbritannien, men såvitt jag vet inte i något annat land. Det sista avsnittet verkar inte ha släppts på DVD överhuvudtaget av någon outgrundlig anledning.

Vad gäller ThunderCats, så har väl den serien bara släppts på VHS i svensktextad originalversion, om inte mitt minne sviker mig? Åtminstone är det så på den VHS-kassett jag äger, och jag kan inte minnas att det var annars på de återstående volymerna. Däremot vet jag att serien dubbades till svenska för visningar på TV4 under sommaren och hösten 1994; en riktigt bra dubbning gjord av Eurotroll. Jag vet att jag har en del avsnitt av serien med den dubbningen.

Sjobbe

Tusen tack för ditt svar! Och kul att se att någon annan gör samma slitgöra!  :)

Med komplett Dinoriderssamling så menar jag att det ska vara samtliga svenskdubbade. Fyra kassetter släpptes vad jag har kommit fram till (med olika boxar) som man kan se här; http://www.dinoridersworld.com/Cartoons/Cartoons%28Videos%29.html
Dinoriders dvdn är svår att hitta och där den finns kostar den rätt mycket.

Thundercatsdubben som gick på tv4 är ju helt fenomenal. Tror faktiskt jag kan få tag på rätt många av banden genom en barndomskompis. Ska kolla upp det och då kanske om vi slår ihop det vi har så..  vem vet..
Sen minns jag att Thundercats släpptes på hyrVHS, när jag var liten så sneglade jag alltid på dom i videoaffären men hyrde aldrig någon.

Daniel Hofverberg

#3
Slitgöra är det alla gånger, och du har inte ens kommit till den värsta biten - att synka ihop ljud med DVD-bild kan nämligen vara väldigt tidsödande ibland, då man oftast måste lägga till och ta bort tystnad lite här och var för att det ska stämma överens (vid TV-serier blir det framförallt vid de naturliga ställena för reklamavbrott)...

Dino-Riders är lite mer komplicerat än det först verkar, då de olika distributörerna inte släppt exakt samma innehåll. Det finns exempelvis två VHS-volymer med titeln Astras anfall (från olika distributörer med olika omslag), som innehåller olika avsnitt. Därför vet jag inte exakt vilka avsnitt som släppts och inte...

Har du kommit fram till hur många av de 14 avsnitten av Dino-Riders som faktiskt har släppts på VHS och dubbats till svenska?

Den brittiska DVD-boxen verkar vara utgången från distributören - den finns just nu på Amazon via privatsäljare, men särskilt billigt var det inte...

Förhoppningsvis kan vi tillsammans få ihop hela ThunderCats med TV4s dubb. Jag ska gå igenom vad jag har vid tillfälle, men jag tror att det ska röra sig om minst ett par dussin avsnitt. Jag är som sagt ganska säker på att alla 6 VHS-volymerna som släpptes med den serien bara var på engelska med svensk text.

Är det fler serier du letar efter som du inte själv har? Jag har hyfsat mycket tecknade serier från 1980- och 1990-talet i varierande kvalitet.

Sjobbe

Ska ta och kolla upp dinroriders och thundercats vid tillfälle. är mitt uppe i en flytt och sen är det ju sommar!   8)
Defenders of the earth är en serie som jag hoppas kunna få in band till, sen får det nog vara lungt ett tag. Kan inte fokusera på allt eller ta på mig allt för mycket göra då jag gissar att jag blir less.

Cadpig

Såvitt jag vet har "bara" 12 avsnitt av Dino-Riders släppts på WHS i Sverige, egentligen 13 men episod 12 och 13 är ihopklippta till ett. Och det 14:e avsnittet är ju snarare en spin-off än det "riktiga" sista avsnittet. Jag äger exakt dessa utgåvor:

http://www.dinoridersworld.com/Cartoons/VHS%20I.jpg

http://www.dinoridersworld.com/Cartoons/VHS%20O.jpg

http://www.dinoridersworld.com/Cartoons/VHS%20J.jpg

http://www.dinoridersworld.com/Cartoons/VHS%20U.jpg

http://www.dinoridersworld.com/Cartoons/VHS%20X.jpg


Jag måste säga att Dino Riders utan tvekan har den mest ofrivilligt roliga dubben jag någonsin har hört. SÅ SÄMST! Det är därför jag älskar den.


Christer

#6
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 28 juni 2011 kl. 10:02:55
Katten och spindeln / Energibesten / Maskinernas dag

Jag har den här kassetten, och det är en tredje dubbning:
http://www.youtube.com/watch?v=oLDHENvavDI
Det framgår inte av kassetten vilka som gjort dubbningen, den enda företagsmärkning jag minns är "VDC".

Edit: http://www.boavideo.com/catalog/advanced_search_result.php?keywords=he-man&osCsid=087041642989b5f4972fc95d983df715 Här verkar det gå att köpa fyra kassetter.

Sjobbe

Drog iväg en order. Samtliga He-man, Bravestarr och Defenders.    Hoppas att jag får igen mina pengar efteråt då jag lär sälja banden på tradera.

Sjobbe

Denna dök nyss upp på tradera:

http://www.tradera.com/He-Man-II-1983-Filmation-MOTU-Tecknat-Retro-80-tal-RARE--auktion_302150_137130449

Vet någon hur många band som gavs ut från Tuff Stuff?   Detta band har avsnitt som fistos skog, den främsta gåvan och det stora bokmysteriet.
Har denna kassett dykt upp i annan skepnad?   Ska dra igenom mina band när jag kommer hem och dubbelkolla.

Sen kan jag ju dra en uppdatering: köpte som sagt 3 band he-man från boavideo. har även fått tag på två band med bandade thundercatsavsnitt. bilden är skit men ljudet är tack o lov kvar. det verkar som att jag saknar de första avsnitten.

Daniel Hofverberg

Arena Filmtrade gav ut 3 VHS-filmer med He-Man under varumärket Tuff Stuff. Jag har precis lyckats få tag på kopior av alla dessa tre, och de innehåller tillsammans dessa avsnitt:

1. Katten och spindeln
2. Energibesten
3. Maskinernas tidevarv
4. Fistos skog
5. Den främsta gåvan
6. Det stora bokmysteriet
7. Schackspelaren
8. Ödesgudinnans historia
9. Skräckens ö
10. Skeletors räddning

Det är titlarna som anges på omslagen; jag har inte hunnit gå igenom och se vilka originaltitlarna är på de avsnitten. Dubbningen verkar vara samma som VHS-filmerna med samma avsnitt från CD Distribution. CD verkar dock ha släppt ytterligare några avsnitt som inte verkar stämma överens med de här titlarna.

Av ThunderCats har jag hittat åt avsnitt 1 - 47 inspelat från TV4 - halvrisig bild men relativt bra ljud.

Sjobbe

Ah, de avsnitt du listade har jag redan på band, några titlar diffade lite men jag antar att det är samma.

Ang Thundercats..  något som du skulle kunna hjälpa till med?  Antingen låna ut banden, vhs-dvd, digitalisera själv...   någon lösning?
Har du någon aning om hur många avsnitt som sändes på tv4?

_Alexander_

Endast den första säsongen av Thundercats dubbades och sändes på Tv4, dvs de första 65 avsnitten. Mycket tråkigt att de inte köpte in fler säsonger, men men, dubben är i alla fall riktigt bra och man får väl vara nöjd med de avsnitten man fick.

Värt att notera är att den nya Thundercats-serien hade premiär i USA häromdagen, och enligt många var första avsnittet riktigt bra, och serien verkar lovande. :)

Daniel Hofverberg

Citat från: Sjobbe skrivet  4 augusti 2011 kl. 20:39:15
Ah, de avsnitt du listade har jag redan på band, några titlar diffade lite men jag antar att det är samma.

Ang Thundercats..  något som du skulle kunna hjälpa till med?  Antingen låna ut banden, vhs-dvd, digitalisera själv...   någon lösning?
Är He-Man-filmerna som du redan har från CD Distribution? Det är nämligen bara de som har samma dubbning som de från Arena Filmtrade/Tuff Stuff, medan övriga haft andra dubbningar.

Jag har redan bränt ut ThunderCats på DVD, så jag kan absolut göra och skicka DVD-kopior åt dig om du önskar. Eller överföra DVDerna via Internet, om du föredrar.

Christer

Jag skulle jättegärna vilja ha digitala kopior på de He-Man-avsnitt jag inte har, vilket är följande avsnitt:

3. Maskinernas tidevarv
4. Fistos skog
5. Den främsta gåvan
6. Det stora bokmysteriet
7. Schackspelaren
8. Ödesgudinnans historia
9. Skräckens ö
10. Skeletors räddning

Sjobbe

yep, 3 band från CD. Och Christer du kan vara lugn, de avsnitten kommer att digitaliseras och få bättre bild. MEN..  jag kan inte säga när det ska göras. Just nu är jag mest inne på Robotech och Thundercats, så fort jag har samlat på mig alla he-man band så kommer jag ta itu med det.
Daniel du har PM.