Forumnyheter:

Möjlighet för gäster att skriva inlägg har länge varit avstängt på grund av missbruk och spam, men i och med den nya forumprogramvaran är det nu påslaget igen. Se till att inte missbruka detta, för då kan det behöva stängas av igen.

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Inlägg - Anders M Olsson

#1
Off-topic / SV: JGF04 på Archive.org
Idag kl. 20:31:17
Citat från: Jonas9881 skrivet Idag kl. 20:23:46Okej ska testa det senare, men varför ska man välja en fil som redan fungerar, när man ska reparera en skadad fil?

Kanske inget du vet?
Därför att en normal videofil innehåller en massa viktig data om filen på slutet, den s.k. moov-atomen.

"The moov atom aka movie atom, defines the timescale, duration, and display characteristics of the movie, as well as sub-atoms containing information for each track in the movie."

Om skadan (som här) består i att filen har blivit avhuggen på slutet saknas den informationen. Programmet måste alltså ha en fungerande referens för att kunna bygga upp det datat på nytt.
#2
Off-topic / SV: JGF04 på Archive.org
Idag kl. 20:08:38
Citat från: Jonas9881 skrivet Idag kl. 19:45:23Men har nu laddat ner det, men vet inte hur jag ska använda programmet.

Hur ska jag reparera filerna med filerna jag fått i mappen?
Starta untrunc-gui.exe.

Klicka på knappen reference file och välj någon av de fungerande filerna, vilken som helst, i samma serie.
Klicka på knappen truncated file och välj den filen som du vill reparera.
Klicka på knappen Repair!

Inom några sekunder har du fått en ny fil med tillägget "_fixed" i namnet.

Svårare än så är det inte!
#3
Citat från: DingoPictures2005 skrivet Idag kl. 17:02:53@Anders M Olsson Du som är expert på analog media skulle det funka att flytta spolarna till en vhs spelare och spola bandet typ så här för att få bort möglet?
Och sedan flytta dom tillbaka till Betabandet för digitaliseringen?
Ingen aning. Det är möjligt att det går, men jag har själv aldrig stött på några mögliga band...
#4
Off-topic / SV: JGF04 på Archive.org
Idag kl. 19:13:10
Citat från: Jonas9881 skrivet Idag kl. 17:07:27Enligt Mediainfo så är det MPEG-4 och det är även avsnitt 1 som fungerade.

Så jag vet inte riktigt hur jag ska lösa det, då det verkar vara samma storlek så bör det innehålla någoting då den tar storlek från något innehåll.
Det går faktiskt ganska lätt att reparera filerna så att de i alla fall blir körbara med programmet Untrunc:
https://github.com/anthwlock/untrunc/releases/tag/latest

MEN samtliga de trasiga filerna saknar lite på slutet, allt från någon sekund till någon minut. Avsnitt 5 saknar en dryg minut på slutet.

Det bästa är förstås om du kan få fram kompletta och spelbara filer från din källa. Kanske har @Ovanliga dubbningar också något vi kan använda?

I annat fall skulle jag kunna försöka sätta ihop avsnitt 5 från alla tre källorna: DRs bild och ljudet i kombination från Daniels och din version.

Övriga avsnitt 6 - 24 har jag redan klara och kompletta.
#5
Citat från: DingoPictures2005 skrivet Igår kl. 19:39:45Det gavs ut ett fåtal hyr kassetter på vcr se bild.
Dock väldigt väldigt ovanligt.
Haha, ja man ska aldrig säga aldrig! ;)

Jag har nog bara sett en enda förinspelad VCR-kassett, och det var ett reklamprogram som Philips hade sammanställt för att handlarna skulle ha något att demonstrera apparaten med. Såvitt jag vet kunde man som konsument varken köpa eller hyra den kassetten.

Jag minns att den bl.a. innehöll en introduktion med Jarl Borssén, en musikvideo med Glenmarks och några naturbilder. Det skulle vara roligt att få se den igen, men hittills har jag inte lyckats hitta den någonstans.
#6
Citat från: TBT_STR_QR skrivet Igår kl. 16:20:07Fanns alla dessa tillgängliga på hyllan samtidigt?

Fanns det exklusiva titlar för varje format, eller var alla titlar på alla format samtidigt?
Om du med "titlar" menar köp- och/eller hyrfilmer fanns det väl i Sverige bara på tre format - VHS, Betamax och Video 2000. Alla tre fanns parallellt i början på 80-talet i många videobutiker. Betamax och Video 2000 försvann så småningom, och sen fanns bara VHS kvar - ända tills DVD kom i slutet av 90-talet.

Jag tror aldrig det gavs ut några filmer på U-Matic och VCR.

De gamla "LP-stora" skivformaten (Laserdisc, CED och VHD) tog sig väl aldrig in på den svenska marknaden annat än ytterst marginellt. Men internationellt producerades det en del filmer på sådana skivor. Jag hade själv en laserdisc-spelare där jag spelade köpfilmer som jag importerade från England. Det fanns även ett par butiker här i Sverige som importerade skivor från USA.
#7
Citat från: DingoPictures2005 skrivet Igår kl. 14:21:19Vilket är varför jag rekommenderar att man införskaffar ett capture card som inte känner av Macrovision🙂.
Glöm Macrovision! Det har ingen relevans när man spelar in digitalt. Då är det endast CGMS man behöver bekymra sig om. Men jag kan inse att det kan vara svårt att hålla isär begreppen.
#8
Citat från: DingoPictures2005 skrivet 23 april 2024 kl. 07:57:30Sedan så rekommenderar jag inte att använda en dvd recorder för vhs digitaliseringar först och främst så känner typ alla dvd recorders av Macrovision vilket redan där gör det oekonomiskt att använda om du vill digitalisera köp eller hyrfilmer då en tbc kostar några tusenlappar, sedan så spelar typ alla dvd recorders in .ts filformat vilket inte är det bästa.
Om man ska vara petig så är så gott som alla digitala inspelare (DVD-recorders, USB-donglar m.m.) helt okänsliga för Macrovision. Macrovision är en analog förvrängning av videosignalen som enbart syftar till att förvirra VHS-bandare så att inspelningen blir så dålig att den inte går att titta på. (Enligt uppgift ska även Betamax vara okänsligt för Macrovision, men det har jag inte själv kunnat verifiera.)

Däremot kombinerar man ofta Macrovision med CGMS (Copy Generation Management System) som bara består av ett par databitar inbakade i videosignalen. Det är dessa databitar som digitala inspelare tittar på, och om de är satta på ett visst sätt vägrar apparaten att starta inspelningen.

För att kringgå Macrovision och CGMS behöver man inte nödvändigtvis ha en dyr TBC (Timebase Corrector). Det finns betydligt billigare alternativ, boxar som enbart är avsedda att tvätta bort skydden ur videosignalen. Sådana brukade man förr kunna köpa för några hundralappar, men jag tror att man idag får vara beredd att lägga runt en tusenlapp.
#9
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet Igår kl. 11:43:02Intressant annons. Men "perfekt bild"...? Nåja...
1978 tror jag inte att någon i min bekantskapskrets hade hört talats om VHS, men Norrland låg kanske lite efter på den tiden...?
När jag bytte till VHS år 1980 hade jag redan haft videobandspelare i fem år. Det var en Philips VCR som jag köpte hösten 1975 när jag jobbade i en radioaffär. Dyra kassetter (c:a 250 kronor = c:a 1700 kronor i dagens penningvärde) med en speltid på bara en timme gjorde det svårt eller omöjligt att spara program. Att spela in långfilmer var nästan inte att tänka på. Men det var perfekt för att spela in avsnitt av tv-serier som man kunde titta på lite senare, och sen återanvända banden.

Första gången jag såg en Philips VCR var redan 1973 när jag var på besök på Philips Sverigekontor i Stockholm.

Eftersom VCR-kassetterna inte var kompatibla med något annat kunde man varken hyra eller köpa filmer på det formatet, men det gjorde inte så mycket om man bara använde maskinen till egna inspelningar från TV.
#10
Citat från: DingoPictures2005 skrivet 23 april 2024 kl. 22:48:52Vet att vi i Sverige var sena med vhs då formatet kom 1980 till Sverige, vilket gjorde att Betamax hade 2 års försprång på marknaden.
Nej, VHS lanserades 1978 i Sverige. Se annonsen från november 1978.
VHS-annons 1978-11-25.jpg
Jag köpte min första VHS-bandare hösten 1980, men då hade formatet redan funnits ett par år, och jag hade flera vänner som redan hade skaffat VHS-maskiner.

Jag tror som Daniel att hyrfilmerna började dyka upp 1980. Innan dess använde folk videobandspelare mest till att själva spela in från TV.

1981 kom den första svenska specialtidningen om hemvideo - Scandinavian Film & Video.
https://issuu.com/scandinavianfilmovideo/docs/sfv_198101
#11
Citat från: TonyTonka skrivet 18 april 2024 kl. 18:12:29Men som sagt brukar väl inte arvodeslistor använda påhittade namn?

Är det någon här på forumet som sett arvodeslistan med egna ögon? @Oscar Isaksson te.x?
Uppgifterna kommer ursprungligen från Robert Andersson, så jag förmodar att det är han som har sett arvodeslistan med egna ögon.

Citat från: Goliat skrivet 22 april 2024 kl. 06:07:03Ancestry är inte komplett.
Det är därför jag undrar om det finns någon som har Sveriges dödbok och kan se efter om det kan finnas någon ledtråd i den.
#12
Off-topic / SV: Kontakta Daniel
22 april 2024 kl. 11:07:04
Citat från: Jonas9881 skrivet 22 april 2024 kl. 10:27:58Om ett annat ämne och appråpå Pkaten, så kanske ni vill se Pakten i bättre kvalite möjligtvis?
Och nu när Archive är snabbare så kan jag ladda upp alla avsnitt från SVT Play troligtvis senaste gången den fanns tillgängligt (2017) och bör vara bättre kvalite då din var från inspelat material.
Vi har diskuterat Pagten här tidigare, men då gällde det att synka ljudet från någon svensk inspelning till en bättre bildkälla från DR (eller eventuellt NRK). DR:s bildkälla är utmärkt, inte minst p.g.a. att kanalloggan bara syns under några sekunder i början. I övrigt är bilden helt ren.

Jag har faktiskt gjort klart och synkat alla avsnitten 6 - 24. Men Daniels inspelningar av avsnitten 1 - 5 har vissa dropouts i ljud och bild, så jag har avvaktat med att publicera materialet i väntan på en bättre ljudkälla från @Ovanliga dubbningar. Hon skrev redan i januari att hon skulle kunna få fram vad hennes väninna hade inom 1 - 2 veckor. Men sen dess har jag inte hört mer.
https://www.dubbningshemsidan.se/forum/index.php?msg=180293

Men om du har hela serien med svenskt tal, så lägg väldigt gärna upp den på Archive! Om den är nerladdad från SVT Play så tidigt som 2017 kanske den också har "ren bild"? Jag minns inte säkert när det var SVT började "förorena" bilden med kanalloggan även på SVT Play.

Är det någon som har de svenska texterna till serien?
#13
Off-topic / SV: Kontakta Daniel
21 april 2024 kl. 18:04:32
Citat från: Jonas9881 skrivet 21 april 2024 kl. 17:17:05Det förstår jag, men det jag inte begriper är hur han har möjlighet att slå på undertext på hans box från serien han har spelat in från TV?
Det finns många olika fabrikat och modeller av digitalboxar, och det är inte säkert att alla stödjer den funktionen. Men om boxen stödjer det bör det i princip finnas en eller två knappar på fjärrkontrollen för ändamålet. (Jag har även sett boxar som av någon anledning bara stödjer textning när man tittar direkt, inte på inspelade program.)

Antingen ligger texterna som text-tv, och då får man trycka på text-tv knappen** och välja rätt sida, t.ex. 199. Eller så ligger texterna som s.k. DVB-texter och då kan det finnas en speciell knapp för att aktivera dem, eller så ligger funktionen som ett av flera val i en större meny.

** På boxens fjärrkontroll, inte på TV:ns!
#14
Off-topic / SV: Kontakta Daniel
21 april 2024 kl. 16:18:41
Citat från: Jonas9881 skrivet 21 april 2024 kl. 14:49:54Men begriper ändå inte hur han kan få undertext när han digitaliserar material från digitalboxen.
Jag förmodar att digitalboxen och DVD-recordern är två separata apparater som är hopkopplade med en analog videokabel. Då blir inspelningen på DVD:n precis som den kommer ut från digitalboxens videoutgång. Om man slår på textningen i boxen kommer den även med i bilden som spelas in på DVD-recordern.
#15
Dubbningar och röster / SV: Frågor om dubbningar
19 april 2024 kl. 23:43:07
Citat från: gstone skrivet 19 april 2024 kl. 23:20:56inbyggda spelaren på Archives webbsidan.
Då är det nog där felet ligger. Archives webbspelare är inte helt pålitlig. Jag vet inte om det generellt fungerar bättre i Chrome, eller det bara var slumpen som gjorde det. Men testa gärna!

Jag har precis tankat ner filmen nu, och såvitt jag kan se är det inget fel på den. Dubbningen är väl inte precis läppsynkron, men ändå någorlunda acceptabel.