Forumnyheter:

På grund av missbruk den senaste tiden går det inte längre för oregistrerade gäster att skriva nya inlägg. Det är en tillfällig åtgärd för att få bukt på problem med skräpinlägg, och genomförs högst motvilligt. Jag vill därför be alla som brukar skriva inlägg som gäst att registrera er som medlem - det går på 30 sekunder, och är givetvis gratis.

Huvudmeny

specialutgåva - kvinnliga nobelpristagare

Startat av Richardo, 29 augusti 2018 kl. 08:21:57

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Richardo

Alla verk av kvinnliga nobelpristagare kommer att släppas i höst, istället för ett nytt nobelpris i litteratur.

Man får väl hoppas att anledningen till att manliga nobelpristagare inte släpps tillsammans med de kvinnliga är att det skulle bli för dyrt att producera helt enkelt, och att de kommer gör något liknande för de manliga. Något annat skäl skulle vara sexistisk och slå ett slag för den tredje-vågen feminism. Precis som många andra, vill jag inte att kulturlivet ska politiseras.

Rent statitistiskt är det främst män som har producerat de "stora klassikerna" inom litteraturen.

TrondM

Har du virkelig ikke fått med deg anledningen til at det ikke deles ut Nobelpris i litteratur i år?

Richardo

Citat från: TrondM skrivet 29 augusti 2018 kl. 09:18:00
Har du virkelig ikke fått med deg anledningen til at det ikke deles ut Nobelpris i litteratur i år?

Ja, nobelpriset i litteratur kommer INTE att delas ut i år, eftersom Svenska Akademin hade en kris där flera av dess medlemmar avgick.

TrondMVarsågod

Citat från: TrondM skrivet 29 augusti 2018 kl. 09:49:35
og hva var den krisen?

Det kan vara lite vanskligt för någon enskild att försöka sammanfatta.
Bättre då att bilda sig en uppfattning genom att läsa flera av de många artiklar som publicerats i olika sammanhang. Det har varit en stor nyhet, så det finns mycket att läsa för den som är intresserad.

Richardo

Jag undrar varför inte Nobelpris-kommitén gav någon annan organisation uppdraget att hitta nomineringar till nobelpriset i litteratur. Nobelpris-kommitén är inte juridiskt bunden att ge uppdraget till Svenska Akademin, eller?  :-\

Varsågod

Det stavas "kommitté" respektive "Svenska Akademien".
Liknande frågor avgörs sällan utifrån enbart lagrummet; det kommer an på vad Alfred Nobel själv angivit i sitt testamente. Det oaktat är det svårt att hitta någon ersättare med kort varsel, och allt ska skötas korrekt.