Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Skriv svar

Meddelandet har följande fel som måste rättas till innan du kan fortsätta:
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 120 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Varning - medan du läste inläggen, hann 54 nya svar postas i ämnet. Du kanske bör se över ditt inlägg.
Begränsningar: 10 per inlägg (10 återstår), Maximal total storlek 7,81 MB, maximal storlek per fil 6,84 MB
Kryssa av de bifogade filer du inte längre vill bifoga
Dra och släpp dina filer hit, eller använd knappen för att lägga till filer.
Andra tillval
Verifiering:
Lämna detta fält tomt:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Ligger Finland eller Australien närmare Sverige?:
Kortkommandon: ALT+S för att skicka/posta eller ALT+P för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av TonyTonka
 -  8 oktober 2023 kl. 18:40:20
Förresten, jag kom och tänka på en sak när jag såg originaldubbningen i fredags, var det verkligen tänkt att det inte skulle vara någon körssång i originaldubbningen, eller kan det ha varit så att det blev något fel på ljudbandet som användes till vhs-utgåvan som orsakade att körsången försvann? Det skulle ju i så fall kunna vara därför Nathan Görling (Wiggers) stod angiven på gagelistan, trots att de inte verkar vara med i filmen, om de nu inte är dem som gör utroparna på glädjeön. I citat nedan finns gagelistan, för de som är intresserade av att läsa den.

Citat från: Anders M Olsson skrivet 16 januari 2009 kl. 09:40:00De mest tillförlitliga uppgifterna när det gäller originaldubbningen av Pinocchio kommer nog ur artikeln Pinocchio i Sverige av Robert Andersson, Nafs(k)uriren nr 27. Där finns kopia på Per-Axel Branners arvodeslista från tiden när det begav sig. Robert har dock inte haft hela bilden klar för sig när han skrev artikeln.

I arvodeslistan finns ett antal skådespelare angivna, i en del fall rollfigurens namn inom parentes, och hur mycket respektive skådespelare fick betalt. Notera att ett par av skådespelarnas namn är felstavade! Inga Tidblad finns inte med alls. Kanske var hennes gage hemligt?

DIVERSE RÖSTER FÖR PINOCCHIO
Bengt-Åke Benktsson (Stromboli) 250:-
Anna Lindahl (Fen) 300:-
Torsten Winge (Jiminy Cricket) 1.500:-
Carl-Gunnar Wingård (Gepetto) 600:-
Georg Funquist (Fox) 350:-
Lisbeth Bodin 50:-
Nathan Görling (Wiggers) 375:-
Inga Gentzel 50:-
Anna-Lisa Cronström 50:-
Ingrid Borthen (Alexander) 50:-
Björn Frisell 30:-

Här kan man läsa lite "mellan raderna". I artikeln undrar författaren vad Wiggers är för en figur? Någon rollfigur med det namnet finns inte! Men om man vet att Nathan Görling var Wiggerskvartettens ledare och pianist faller sakerna på plats. Gaget på 375:- var säkerligen avsett att fördelas mellan ledaren + de fyra medlemmarna med 75:- per person. Vi kan också se att Björn Frisell endast fick 30:- i gage, vilket tyder på att han var en ung, okänd stjärna, alternativt hade en mycket liten roll med få repliker.

På annan plats i artikeln anger Robert om kör: "Saknas i 1941 års dubbning", men om det betyder att det verkligen inte fanns någon kör alls, eller bara att Robert inte kände till vilka som sjöng vet jag ej. Det är möjligt att du har rätt, Daniel, att det inte hörs någon körsång alls. Fast å andra sidan: Om det nu fanns en så kompetent kör som Wiggerskvartetten på avlöningslistan, varför skulle man då inte utnyttja den?

Sen tvivlar jag personligen lite på uppgiften att det är Sven-Olof Sandberg som gör Benjamin Syrsas sångröst. Detta finns mig veterligt inte dokumenterat någonstans, utan har bara framkommit genom inlyssning av rösten. Visserligen har Sven-Olof Sandberg sjungit in sången på skiva, men det är många kända artister som har sjungit in denna och andra disneysånger utan att för den skull ha medverkat i respektive film.

Min egen teori är att det är Nathan Görling eller någon annan av medlemmarna i Wiggerskvartetten som gör sången. Dessa skulle utan tvivel vara kompetenta för uppgiften.
Bonusfråga, var det vanligt att folk inte ville vara med i lönelistor förr i tiden? Jag frågar eftersom att varken Inga Tidblad (Pinocchio) som Anders M. Olsson påpekade inte var med i listan, vilket inte heller Håkan Westergren (Lampglas) var.
Skrivet av TonyTonka
 -  6 oktober 2023 kl. 19:56:29
Idag har jag äntligen sett 1941 års originaldubbning av Pinocchio, efter nästan 15 års väntan. En mycket bra dubbning, även om det var lite svårt att höra vad de sa mellan varven.

Men jag undrar, sjunger verkligen Georg Funkqvist Hej Diddeli-då? Tyckte mig höra en viss skillnad mellan dialogrösten och sångrösten. Scenen i fråga finns på youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=VZPIub14o9M


Imorgon funderar jag på att se originaldubbningen av Snövit. :D
Skrivet av Lilla My
 - 31 juli 2023 kl. 04:44:45
Citat från: Steffan Rudvall skrivet 30 juli 2023 kl. 18:23:33Det finns ju dock rykten om att Walt Disney själv också var det...
Han hade antisemitiska åsikter, som många på den tiden innan Hitler blev poppis - men man ska också vara tydlig med att Walt Disney avskydde Hitler och allt nazismen stod för, och han var absolut ingen nazist. Hurvida han fortfarande var antisemit eller inte efter att Hitler tog makten och ww2 vet ingen med säkerhet. Han höll sina politiska åsikter utanför sin antimationsstudio (förutom när han hatade på Hitler under ww2 för lite snabba cash då vill säga).
Skrivet av gstone
 - 30 juli 2023 kl. 18:51:15
Citat från: Steffan Rudvall skrivet 30 juli 2023 kl. 18:23:33Det finns ju dock rykten om att Walt Disney själv också var det...
Dom är flaska  >:(
Skrivet av Steffan Rudvall
 - 30 juli 2023 kl. 18:23:33
Citat från: gstone skrivet 29 juli 2023 kl. 20:22:59Geppettos engelska röst var en nazist.

Många av animatörena blev väldigt ombekävma med att en så pass antisemitisk person vistas i studion :'(
Det finns ju dock rykten om att Walt Disney själv också var det...
Skrivet av Lilla My
 - 30 juli 2023 kl. 18:05:44
Citat från: gstone skrivet 29 juli 2023 kl. 20:22:59Geppettos engelska röst var en nazist.

Många av animatörena blev väldigt ombekävma med att en så pass antisemitisk person vistas i studion :'(
Christian Rub ja? Han tyckte Hitler var ganska vettig, tyvärr. Men fin röst hade han.
Skrivet av Disneyfantasten
 - 29 juli 2023 kl. 21:11:27
Citat från: gstone skrivet 29 juli 2023 kl. 20:22:59Geppettos engelska röst var en nazist.

Många av animatörena blev väldigt ombekävma med att en så pass antisemitisk person vistas i studion :'(

Det hade jag ingen aning om, det var nytt för mig.
Skrivet av gstone
 - 29 juli 2023 kl. 20:22:59
Geppettos engelska röst var en nazist.

Många av animatörena blev väldigt ombekävma med att en så pass antisemitisk person vistas i studion :'(
Skrivet av Ovanliga dubbningar
 - 20 september 2022 kl. 15:44:32
Citat från: Adam L skrivet 19 september 2022 kl. 19:51:39Om ovanliga dubbningar inte fått dator problem och allt förstörts så skulle alla har kunnat se den utan att betala 700+
Oroa dig inte, all bild och ljud till Pinocchio och andra filmer finns på min vanliga hårddisk, och den har troligtvis inte påverkats. Jag är inte säker på om det är datorn eller SSD-disken som håller på att fallera, men oavsett vilket borde inte den andra hårddisken i chassit ha påverkats. En kan förstås aldrig vara säker på att inte den hårddisken också fallerar, men det borde rimligtvis i alla fall inte ske samtidigt.

SSD-disken innehåller "bara" projektfiler till Adobe Premiere Pro, bildfiler, typsnitt och andra dokument, men inga videofiler alls - så det är alltså på sin höjd svenska bildversioner som kan drabbas, men inte filmerna i sig.

Däremot kan jag inte lova exakt när som Pinocchio kan färdigställas, utan beroende på datorproblem, tillgängligt material, arbete med bildversioner och liknande kan det ta allt från en vecka till några månader - men att det kommer kan jag lova. :)

Citat från: Lillefot skrivet 19 september 2022 kl. 19:57:39Vi vet dock inget om eller hur mycket Josefin lyckats rädda från sin lagring ännu. Mitt råd är att försöka hålla hoppet uppe tills hon kan ge info.
Jag tror att jag har lyckats säkerhetskopiera allt innehåll på SSD-disken nu till min andra hårddisk nu. Än så länge fungerar datorn, men jag vågar inte stänga av den då jag misstänker att den kanske inte startar igen, utan behåller den på dygnet runt så länge.

Så just nu kör jag så det ryker tills Häxsabbat förhoppningsvis blir klar, så att jag kan publicera den färdiga versionen inom några dagar. Efter det får jag undersöka vad som går att göra åt datorn, men då det kan medföra en tids frånvaro så försöker jag göra klar Häxsabbat först. Annars skulle det bli så besvärligt att försöka ange nya sökvägar till alla filer som Adobe Premiere Pro är beroende av, så det vill jag helst inte behöva göra mitt i ett projekt.

Citat från: Goliat skrivet 20 september 2022 kl. 10:39:03Jag hoppas hon har kvar huvudfilmen för jag fick rensa när jag installerade om datorn.
Ingen fara, videofiler för Häxsabbat ligger på den andra hårddisken och har inte påverkats.
Skrivet av Goliat
 - 20 september 2022 kl. 10:39:03
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 20 september 2022 kl. 09:45:58Utifrån vad hon skrivit låter det ju som att Josefins främsta problem var SSD-disken (och/eller datorn i sig), medan hon enligt egen utsago har minst en annan hårddisk. SSD-diskar är ju oftast relativt små, så de flesta brukar väl främst spara dokument, projektfiler och andra mindre filer där - inte så ofta hela videofiler, om man har något val.

Det lät ju också på det hon skrev som att det främst var det nuvarande projektet Häxsabbat som var i farozonen och i värsta fall behövde göras om, medan hon inte skrivit något om andra projekt. Nu kanske jag är överdrivet optimistisk, men jag tolkade i alla fall det som att filer till andra projekt ligger på annat håll och inte bör påverkas.
Jag hoppas hon har kvar huvudfilmen för jag fick rensa när jag installerade om datorn. Har också lite dataproblem. Först var det nätaggregatet som matade för lite ström eller vad de sa och nu är det hårddisken som börjar ge upp. Så är nästan helt utan dator också. 😭

Har däremot med originaltexterna ifs kvar synkad. Så om Ovanliga Dubbningar godkänner kan denna läggas upp på archive, men inte utan hennes tillåtelse. (Som tillfällig tills den svenska versionen är kvar)
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 20 september 2022 kl. 09:45:58
Citat från: Adam L skrivet 19 september 2022 kl. 19:51:39Om ovanliga dubbningar inte fått dator problem och allt förstörts så skulle alla har kunnat se den utan att betala 700+
Utifrån vad hon skrivit låter det ju som att Josefins främsta problem var SSD-disken (och/eller datorn i sig), medan hon enligt egen utsago har minst en annan hårddisk. SSD-diskar är ju oftast relativt små, så de flesta brukar väl främst spara dokument, projektfiler och andra mindre filer där - inte så ofta hela videofiler, om man har något val.

Det lät ju också på det hon skrev som att det främst var det nuvarande projektet Häxsabbat som var i farozonen och i värsta fall behövde göras om, medan hon inte skrivit något om andra projekt. Nu kanske jag är överdrivet optimistisk, men jag tolkade i alla fall det som att filer till andra projekt ligger på annat håll och inte bör påverkas.
Skrivet av Adam L
 - 19 september 2022 kl. 20:07:19
Citat från: Adam L skrivet 19 september 2022 kl. 20:02:05Tyvärr är jag inte optimist :-\
Jag är en pessimist som vill vara optimist men inte lyckas :-\
Skrivet av Adam L
 - 19 september 2022 kl. 20:02:05
Citat från: Lillefot skrivet 19 september 2022 kl. 19:57:39Vi vet dock inget om eller hur mycket Josefin lyckats rädda från sin lagring ännu. Mitt råd är att försöka hålla hoppet uppe tills hon kan ge info.
Tyvärr är jag inte optimist :-\
Skrivet av Lillefot
 - 19 september 2022 kl. 19:57:39
Citat från: Adam L skrivet 19 september 2022 kl. 19:51:39Om ovanliga dubbningar inte fått dator problem och allt förstörts så skulle alla har kunnat se den utan att betala 700+
Vi vet dock inget om eller hur mycket Josefin lyckats rädda från sin lagring ännu. Mitt råd är att försöka hålla hoppet uppe tills hon kan ge info.
Skrivet av Adam L
 - 19 september 2022 kl. 19:51:39
Citat från: Peter J skrivet 19 september 2022 kl. 18:39:32Hur ofta brukar första hyrutgåvan av Pinocchio dyka upp till försäljning? Känns som det borde finnas många exemplar men har letat ett tag utan resultat. Ligger ute ett exemplar på Tradera som är ganska dyrt: https://www.tradera.com/item/302149/559281301/-pinocchio-hyrfilm-vhs-1987-select-video-
Om ovanliga dubbningar inte fått dator problem och allt förstörts så skulle alla har kunnat se den utan att betala 700+