Forumnyheter:

Gmail har under ett par månaders tid blockerat Dubbningshemsidans e-postmeddelanden, men det ska nu vara löst. Om du missat viktiga e-postmeddelanden under denna tid, kontakta webbmastern på så löser vi allt.

Huvudmeny

En fråga om kanalbyte

Startat av Racnar, 2 oktober 2022 kl. 19:14:14

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Racnar

Hur kan det vara möjligt att vissa program byt kanal? Typ att programmet egentligen är från SVT men någon av de kommersiella kanalerna tagit över det typ Robinson, Playa del Sol, Vem tror du att du är och Wild Kids.

Anders M Olsson

Citat från: Racnar skrivet  2 oktober 2022 kl. 19:14:14Hur kan det vara möjligt att vissa program byt kanal? Typ att programmet egentligen är från SVT men någon av de kommersiella kanalerna tagit över det typ Robinson, Playa del Sol, Vem tror du att du är och Wild Kids.
Det handlar om s.k. programformat, d.v.s. det är inte SVT själva som har hittat på idén till programmen. SVT "hyr" bara rättigheterna att producera en viss programserie, och om SVT inte längre vill vara med står det upphovsmannen fritt att låta någon annan ta över.

En mera ingående beskrivning finns på engelska Wikipedia:
https://en.wikipedia.org/wiki/TV_format

Daniel Hofverberg

Intressant att notera är att även fast SVT var först i världen med att faktiskt sända Robinson, så ägs formatet av ett brittiskt företag - detta då det när formatet skapades inte fanns något brittiskt eller amerikanskt TV-bolag som faktiskt ville satsa på det, vilket som bekant har förändrats sedan dess.

Wild Kids däremot är ett svenskt originalformat, men där valde SVT för ett par år sedan att avstå från det efter bristfälliga tittarsiffror; varpå TV4-gruppen tog över.