Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Frågor om creditslistor

Startat av Mathilda Gustafsson, 30 april 2022 kl. 07:03:59

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Mathilda Gustafsson

Jag har en fråga om creditlistan till Musses Husvagn, Varför crediteras en textförfattare? Vad har den personen gjort när det redan finns en översättare?

Daniel Hofverberg

Citat från: Mathilda Gustafsson skrivet 30 april 2022 kl. 07:03:59
Jag har en fråga om creditlistan till Musses Husvagn, Varför crediteras en textförfattare? Vad har den personen gjort när det redan finns en översättare?
Det beror på att den enda sången som förekommer i Mickey's Trailer, "Klappa händerna när du är riktigt glad", är av betydligt äldre årgång än dubbningen och är en klassisk visa som återanvänts till dubbningen - den sången har förekommit i alla möjliga sammanhang före dubbningen, och blev kanske mest känd genom Mora Träsk som varit aktiva sedan början av 1970-talet. I originalversionen sjunger Långben istället "She'll be coming round the mountain", som är en helt annan amerikansk folkvisa men med nästan exakt samma musik (således tacksamt att byta ut mot, då den amerikanska visan är tämligen okänd i Sverige och saknar etablerad svensk text).

Dock är jag lite osäker på om Birgitta Nordström verkligen har skrivit den svenska texten till "Klappa händerna", då sången minst lika ofta har tillskrivits "Traditionell" (vilket innebär att det inte är känt vem som skrivit låten). På vissa LP- och CD-skivor har alltså Birgitta Nordström crediterats för den svenska texten, men minst lika ofta har LP- och CD-skivor istället angivit "Trad." eller "Traditionell". Jag har inte lyckats utröna detta med någon form av säkerhet.