Forumnyheter:

Möjlighet för gäster att skriva inlägg har länge varit avstängt på grund av missbruk och spam, men i och med den nya forumprogramvaran är det nu påslaget igen. Se till att inte missbruka detta, för då kan det behöva stängas av igen.

Huvudmeny

Sveriges röda dagar

Startat av TBT_STR_QR, 29 mars 2024 kl. 07:00:15

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

TBT_STR_QR

Detta är tråden som lär samla alla röda dagar i Sverige allt eftersom de inträffar.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

I Sverige är den 29:e mars en röd dag med hänvisning till Långfredagen.

Långfredagen hänvisar till korsfästelsen av Jesus Kristus.


Jesus fördes till den romerska ståthållaren Pontius Pilatus.
Pilatus ansåg att Jesus inte hade begått några överträdelser.
Pilatus frågade en folksamling om rövaren Barabbas eller Jesus skulle friges.
Folksamlingen ansåg att Barabbas skulle friges och därmed beordrade Pilatus att Jesus skulle korsfästas.

En korsfästelse börjar med att man piskas hårt med en särskild piska på baksidan och framsidan av kroppen, vilket ger grova sår.
Sedan går man med två trästockar på ryggen till en kulle.
Sedan spikar man fast händerna och fötterna på korset.
Denna position gör det svårt att andas och tillslut leder till andningsstopp.

Som ett hån, fick Jesus även en törnekrona på huvudet.
Om man mot all förmodan fortfarande lever efter en tid på korset, då punkteras hjärtat med en lans. 
Detta resulterar i en dödlig utgång.
I vad som idag är Israel, tillät romarna att lokalbefolkningen kunde ta hand om kroppen och lägga den i en krypta.


                                                                      ***
När skådespelaren Jim Caviezel spelade Jesus i korsfästelsescenen under filmen The Passion of The Christ fick han lunginflammation och blev träffad av blixten och hans axel gick ur led och fick hjärtproblem. Observera att ordet Passion i titeln hänvisar till lidelse, inte starkt intresse.

                                                                      ***

Turinsvepningen är ett föremål som har historiskt beskrivits som Jesu begravningsduk.

Turinsvepningen har en bild på en man vars sår är i linje med såren från ett korsfästelseoffer som har haft en törnekrona.

Det finns inga penseldrag eller andra mekaniska processer på bilden.

Barrie Schwortz var den ursprungliga fotoframkallaren i forskarteamet på Turinsvepningen och var icke-religiös när han började forskningen om Turinsvepningen.
Efter flera decennier av forskning, kom Barrie fram till slutsatsen att Turinsvepningen verkligen är Jesu begravningsduk och Turinsvepningen fick honom att acceptera Guds existens. 

                                                                      ***

Korsfästelsen av Jesus förutspåddes flera århundranden i förväg av profeten Jesaja i Gamla Testamentet. Detta framkommer i verserna Jesaja 52:13-53:12, som beskriver messias likt en lidande tjänare som kommer att genomborras och bära människosläktets synder. Dessa verser dyker även upp i Dödahavsrullarna, vilket är de äldsta dokumenten med dessa verser.

                                                                      ***


Pontius Pilatus frågar folksamlingen om Jesus. Oljemålning av Antonio Ciseri.

Jesus bär korset till Golgata.
Jesus på korset. Oljemålning av Nicolas Tournier. 
Postern till filmen The Passion of The Christ.

Jungfru Maria håller Jesus vars kropp har tagit ned från korset. Staty av Micelangelo.


Dubbningshemsidan DISCORD:
https://discord.gg/TwgqftwGxC

TBT_STR_QR

#1
I Sverige är den 31:a mars en röd dag med hänvisning till Påskdagen. Påskdagen hänvisar till uppståndelsen av Jesus Kristus, där Jesus uppstod från det döda på den tredje dagen efter ha blivit korsfästs av Pontius Pilatus. Jesus gick ner till dödsriket och räddade själar från fördärvet och öppnade upp himmelrikets portar. Detta representerar Jesu seger över döden & ondska och hur evigt liv kan ges till alla som väljer att ta emot denna gåva från Jesus.

I Sverige är den 1:a april en röd dag med hänvisning till Annandag Påsk. Annandag Påsk hänvisar till hur den uppståndne Jesus visar sig för sina lärjungar samt kvinnorna vid graven. Efter korsfästelsen på Långfredagen, såg det ut som att Jesu rörelse skulle dö ut. Efter uppståndelsen på Påskdagen, växte Jesu rörelse markant och dess tillväxt kunde inte stoppas. Jesu rörelse skulle senare transformera hela det romerska imperiet i grunden. Detta skedde genom att kristna tog hand om de nödställda och behövande i romarriket. De kristna tog hand om de föräldralösa och adopterade dem. Kristna grundade sjukhus och skolor. Detta skedde även genom att kristna utförde mirakler. Detta skedde även genom att lokalbefolkningen berördes av de kristnas martyrskap.

Apostlarna gav sina liv för sina erfarenheter med Jesu uppståndelse.
Petrus blev en martyr Rom.
Jakob blev en martyr i Jerusalem.
Stefan blev en martyr i Jerusalem.
Andreas blev en martyr i vad som idag är Turkiet.
Tomas blev en martyr i Indien.
Mattias blev en martyr i Afrika.
Filip blev en martyr i nordafrika.
Simon blev en martyr i Persien.
Paulus, som skulle acceptera Jesus som frälsare vid ett senare tillfälle, blev martyr i Rom.


                                                                                ***
Författaren C.S. Lewis, som är mest känd för Narnia-böckerna och boken Mere Christianity (svensk titel: Kan man vara kristen?) utanför populärkulturen, nämnde att lejonet Aslan i Narnia är en allegori för Jesus Kristus. Aslans död och uppståndelse speglar Jesu död och uppståndelse.

Författaren J.R.R. Tolkien, som är mest känd för romanen Lord of the Rings (svensk titel: Sagan om ringen), skrev dikten Leaf by Niggle, vilket är en allegori över döden och Skärselden och Paradiset (Himlen). Romanen Lord of the Rings har teman om att människan är kapabel till ondska och kan frestas till illvilja samt girighet, vilket är hämtade från Tolkiens kristendom. Tolkien var även delaktig i en översättning av Bibeln.

                                                                                ***
Att Jesu rörelse skulle sprida sig till länder utanför Israel förutspåddes i Gamla Testamentet av profeten Jesaja vid verserna Jesaja 49:6, vilket indikerar att Jesus verkligen är världens frälsare.

                                                                                ***


Jesu seger över döden och ondska. Oljemåljning av Gustav Doré.


Uppståndelsen av Jesus. Oljemålning av Rembrandt.Jesus visar sig för aposteln Tomas. Oljemåljning av Caravaggio.
 
 
Maria Magdalena ser Jesus vid graven. Oljemålning av Ivanov.


Dubbningshemsidan DISCORD:
https://discord.gg/TwgqftwGxC

TBT_STR_QR

I Sverige är första maj en röd dag med hänvisning till arbetarrörelsens demonstrationsdag, där arbetarklassen ville ha bättre arbetsvillkor. Den har firats sedan 1890 i Sverige.


Första maj-demonstration i Stockholm 1899.
Dubbningshemsidan DISCORD:
https://discord.gg/TwgqftwGxC

Lilla My

Förstår inte riktigt syftet med tråden? Ska vi prata och diskutera runt högtiderna? Eller är detta åter bara en lista utan riktig mening som snarare skulle platsa på en blogg än ett forum.

MOA

Snart blir det Kristi himmelfärd

Daniel Hofverberg

Citat från: Lilla My skrivet  1 maj 2024 kl. 15:39:40Förstår inte riktigt syftet med tråden? Ska vi prata och diskutera runt högtiderna? Eller är detta åter bara en lista utan riktig mening som snarare skulle platsa på en blogg än ett forum.
Jag förstår ärligt talat inte riktigt heller syftet - men första maj är i alla fall ingen högtid där man kan blanda in religion och i synnerhet kristendomen, som TBT_STR_QR annars verkar ha en förkärlek att göra...

TBT_STR_QR

#6
I Sverige är den nionde maj en röd dag med hänvisning till Kristi himmelsfärd.

Kristi himmelfärd hänvisar till hur Jesus, efter att han uppstod från det döda och räddade förtappade själar i Helvetet och öppnade upp Himlens portar och visade sig för apostlarna samt allmänheten under 40 dagar, steg upp till Himlen. Att Jesus är i Himlen symboliserar segern över döden.

Likt hur han steg upp till Himlen under Kristi himmelsfärden, kommer Jesus stiga ner från Himlen under den andra ankomsten enligt Uppenbarelseboken. Kristi himmelsfärd. Oljemålning av Gebhard Fugel.
Kristi himmelsfärd.

Jesus i Himlen.
Dubbningshemsidan DISCORD:
https://discord.gg/TwgqftwGxC

TBT_STR_QR

I Sverige är den 6:e juni en röd dag med hänvisning till Sveriges nationaldag. Det enda skälet till att nationaldagen firas är för att Gustav Vasa ville det. Detta är faktiskt enda skälet. Det finns ingen händelse i anknytning, som i andra länder. Detta är varför nationaldagen har blivit en allmän högtid till minne av monarkin.Porträtt av Gustav Vasa.Bild på kungafamiljen.
Dubbningshemsidan DISCORD:
https://discord.gg/TwgqftwGxC

Will Siv

Citat från: TBT_STR_QR skrivet  6 juni 2024 kl. 06:07:15I Sverige är den 6:e juni en röd dag med hänvisning till Sveriges nationaldag. Det enda skälet till att nationaldagen firas är för att Gustav Vasa ville det. Detta är faktiskt enda skälet. Det finns ingen händelse i anknytning, som i andra länder. Detta är varför nationaldagen har blivit en allmän högtid till minne av monarkin.Porträtt av Gustav Vasa.Bild på kungafamiljen.
Även minnesdag för D-Day.

Nu idag 80 års jubileet.
- what.

Fred

Nationaldagen firas eftersom Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523 samt på grund av 1809 års regersform som tillkom den 6 juni.

TBT_STR_QR

Den 22:a juni är en röd dag med hänvisning till midsommardagen. Under midsommardagen, då dansar man runt en midsommarstång.

Midsommarstångens rätvinklade bom hänvisar till Jesu Kristi kors och korsfästelsen av Jesus Kristus.

Kransarna på vardera sida av midsommarstången hänvisar till Jesu Kristi törnekrona från korsfästelsen. Att kransarna är fyllda med blommor, istället för törner, symboliserar Jesu seger över döden och Jesu uppståndelse. Cirkeln symboliserar evighet, vilket hänvisar till hur Jesu seger över döden är absolut och bestående för all framtid.

Att högtiden inträffar efter vårdagjämningen, när mörkret börjar dra sig tillbaka eftersom det blir ljusare dagar, är i sig en symbol för det godas triumf över det onda och symboliserar Jesu uppståndelse samt Jesu seger över Djävulen samt Jesu seger över synd samt Jesu seger över döden.

Midsommardagen har även varit känd som Johannes Döparens dag, som är uppkallad efter Johannes Döparen som blev halshuggen efter ha kritiserat Herodes. Han var även känd för att utföra dop.Midsommarstången åt vänster och Jesu kors åt höger.Midsommarkransen år vänster och Jesu törnekrona åt höger.
Dubbningshemsidan DISCORD:
https://discord.gg/TwgqftwGxC