Dubbningshemsidans forum

Dubbningar => Om Dubbningshemsidan => Ämnet startat av: Daniel Hofverberg skrivet 23 september 2020 kl. 01:50:08

Titel: Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 23 september 2020 kl. 01:50:08
För en vecka sedan möttes jag av det olyckliga beskedet att Dubbningshemsidans webbhotell sedan många år, Pair1 på Irland, kommer att upphöra med sin verksamhet p.g.a. ekonomiska problem till följd av coronapandemin. Alla deras servrar kommer därför att stängas och monteras ned på ca 3 - 5 veckor. :(

Det här innebär alltså att jag snabbt måste ordna med nya alternativ för hosting, för att inte Dubbningshemsidan ska försvinna...

Efter moget övervägande har jag beslutat att överge traditionella webbhotell, för att istället övergå till så kallad VPS (virtuell server). Det innebär i klartext att en fysisk server (dator) delas in i flera virtuella servrar, som kan ha olika operativsystem och programvaror och som styrs/kontrolleras oberoende av varandra. Det innebär större frihet, men också större ansvar och mer arbete. I samband med det här kommer också Dubbningshemsidans server att flytta rent geografiskt. Detta kommer medföra flera fördelar både för er besökare och för mig:


Men smakar det så kostar det, och nackdelen är att Dubbningshemsidans omkostnader oundvikligen kommer att öka; inte minst då det nuvarande webbhotellet Pair1 har varit föredömligt billigt (vilket är det främsta skälet till att jag hållit fast vid dem under alla dessa år). Det kommer bli en högre månadskostnad, som jag hoppas att annonsintäkterna kommer att täcka in - annars blir jag så illa tvungen att punga ut dessa pengar ur egen ficka... :(

Jag håller på nu att installera och konfigurera allt som behövs på den nya servern, och kommer sedan att flytta över allting dit.

När jag väl genomför själva flytten, och pekar om domännamnet till den nya servern, så kommer det oundvikligen medföra en viss nedtid - hela sajten kommer då ligga nere allt från ca 30 minuter till två dygn, beroende på hur bra allt flyter på; men någonstans mitt emellan är nog mer sannolikt. Mest troligt kommer det här forumet ligga nere längst tid, medan övriga sajten bör gå att få igång fortare - detta beroende på att forumet hela tiden ändras (med nya inlägg och trådar), och därför inte går att förbereda i förväg på samma sätt som resten av sajten. För att säkerställa att inga inlägg går förlorade måste jag alltså stänga ner forumet, göra en säkerhetskopia av forumet och dess databas, flytta över det till den nya servern, peka om domännamnet så att besökarna kommer till den nya servern och till sist slå på forumet igen; och det är oundvikligt att allt detta kommer ta ett litet tag.

Min ambition just nu är att kunna genomföra flytten till den nya servern om ca 1 - 2 veckor - detta för att kunna ha lite marginal, om webbhotellet skulle stänga ner servrarna fortare än utlovat, för att vara hyfsat säker på att sajten inte plötsligt är död innan jag hunnit med allt. Men allt detta hänger förstås på om installationen och konfigurationen går som planerat, och att alla sidor fortfarande fungerar trots nya versioner av PHP och MySQL.

När det är klart exakt när växlingen kommer ske, så kommer detta meddelas här. :)

Jag har ju inte varit alltför nöjd med det nuvarande webbhotellet, och inte minst efter att hela sajten låg nere i 2 - 3 dygn för ungefär ett år sedan. Därför har jag länge funderat på att byta till bättre lösningar, men jag hade önskat att jag fått lite mer tid på mig och inte behövt ordna med allt med så här kort varsel. Hade man kunnat syssla med det här heltid hade visserligen några veckor varit gott om tid, men med jobb på sidan om och utan möjlighet att kunna ägna all ledig tid åt serverkonfiguration, så kan det bli lite tajt om tid...

I och med att jag nu kommer behöva lägga ner ganska mycket tid på arbetet med nya servern och flytten av allting dit, så hoppas jag ni har överseende med att det kan bli mer ont om uppdateringar på Dubbningshemsidan den närmaste tiden; med färre recensioner och färre nya creditlistor. Det är inte heller säkert att jag kommer ha tid att vara lika ofta på forumet eller svara på PM eller mail lika snabbt som vanligt - men jag kommer åtminstone titta in här någon stund varje dag, så jag kommer inte försvinna. :)

Har ni frågor eller funderingar kring detta, så skriv det gärna här; eller skicka PM. Jag kommer göra allt jag kan för att få till en så smidig övergång till den nya servern som möjligt, och när den väl är på plats tror jag det kommer bli bättre både för er och för mig. :)UPPDATERING:
Som ni kanske sett på startsidan har jag beslutat att flytten till den nya servern kommer inledas i natt, alltså natten till lördag, kl. 01:00. Jag har just nu planerat att allt ska vara klart senast kl. 20:00 på lördag, men förhoppningsvis kommer allt (eller åtminstone nästan allt) vara klart långt före det - men skulle allting strula kan det i värsta fall vara störningar eller avbrott ända fram tills söndag kväll.

Min ambition är att jobba så länge jag orkar innan jag måste lägga mig den natten, för att på så sätt säkerställa att så få som möjligt drabbas av nedtiden. Jag kommer de närmaste dagarna att förbereda allt som går, och därför bör de flesta avdelningar på Dubbningshemsidan ligga nere ganska kort tid. Troligen kommer de flesta sidor vara nere i max en timme, och i och med att det sker nattetid lär de flesta troligen inte märka av det alls (då jag gissar att ganska få här är aktiva på nätterna).

Men det finns tyvärr två undantag, som inte går att förbereda på samma sätt och som därför oundvikligen kommer ligga nere längre än allt annat:

Forumet: I och med den relativt höga aktiviteten på det här forumet går det inte att förbereda något i förväg, utan det enda sättet att säkerställa att inget går förlorat är att stänga ned hela forumet, göra en säkerhetskopia på filer och databas, gå över till nya servern, importera säkerhetskopian och till sist ändra sökvägar och slå på forumet igen. Bara att göra en säkerhetskopia brukar vanligtvis ta minst en halvtimme (ibland mer), så då förstår ni att den här processen inte kommer gå på nolltid - men om det rör sig om 2 timmar eller 16 timmar kan jag ärligt talat inte sia om.

E-posten: Min e-postadress , som i dagsläget ligger på den gamla servern. Jag har för det ändamålet installerat en mailserver på den nya servern, och håller på att konfigurera den nu. Ganska mycket går dock inte att förbereda, utan måste ställas in och konfigureras efter att servern gått ut skarpt - därför kommer den e-posten ligga nere under en tid. Förhoppningsvis går det på några timmar, men om det vill sig illa kan det ta flera dygn innan den fungerar.

Därför ber jag er alla att fr.o.m. natten till lördag undvika att skicka e-post till , ända fram tills dess att jag antingen här eller på startsidan uttryckligen skriver att det går bra att skicka e-post igen. Under tiden däremellan kan ni istället maila på min privata adress: . :)
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Adam skrivet 23 september 2020 kl. 02:40:23
Hej, Daniel.

Innebär detta att många gamla "topics" kommer att försvinna permanent?

/Mvh Adam
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: MOA skrivet 23 september 2020 kl. 07:31:08
Hoppas int de!
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Anders M Olsson skrivet 23 september 2020 kl. 07:34:02
Citat från: Adam skrivet 23 september 2020 kl. 02:40:23
Hej, Daniel.

Innebär detta att många gamla "topics" kommer att försvinna permanent?

/Mvh Adam

Nej, varför skulle de göra det? Daniel skriver ju att han kommer att följa en viss procedur för att säkerställa att inga inlägg går förlorade.
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 23 september 2020 kl. 10:32:42
Citat från: Adam skrivet 23 september 2020 kl. 02:40:23
Hej, Daniel.

Innebär detta att många gamla "topics" kommer att försvinna permanent?

/Mvh Adam
Nej, inget kommer att försvinna utan alla inlägg ska finnas kvar. Eller åtminstone är det tanken - när det gäller datorer kan man förstås aldrig vara 100% säker, då det alltid kan uppstå oväntade konsekvenser, men med 99% säkerhet i alla fall.

Det värsta som kan hända är förmodligen ifall webbhotellet plötsligt skulle stänga ned servrarna före utlovad tid och utan förvarning, i vilket fall de senaste inläggen efter min senaste säkerhetskopia kommer försvinna. Jag tror inte att de skulle göra så, men jag har gjort en säkerhetskopia igår kväll så att i alla fall allting fram tills dess ska finnas med där. Men det kan jag förstås inte göra flera gånger dagligen, så skulle de mot förmodan stänga ned allt i förtid utan minsta lilla förvarning så kommer inlägg gå förlorade - men jag ska försöka göra backup av den aktuella databasen med åtminstone 2 - 3 dagars mellanrum framöver, för att minska skadan om det värsta skulle hända.
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Hey Arnold på svenska skrivet 23 september 2020 kl. 11:07:10
Hoppas att allt ordnar sig, för den här sidan har hjälpt mig så mycket med att få tag på Hey Arnold avsnitt på svenska.
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Scoobydoofan1 skrivet 23 september 2020 kl. 14:56:22
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 23 september 2020 kl. 10:32:42
Nej, inget kommer att försvinna utan alla inlägg ska finnas kvar. Eller åtminstone är det tanken - när det gäller datorer kan man förstås aldrig vara 100% säker, då det alltid kan uppstå oväntade konsekvenser, men med 99% säkerhet i alla fall.

Det värsta som kan hända är förmodligen ifall webbhotellet plötsligt skulle stänga ned servrarna före utlovad tid och utan förvarning, i vilket fall de senaste inläggen efter min senaste säkerhetskopia kommer försvinna. Jag tror inte att de skulle göra så, men jag har gjort en säkerhetskopia igår kväll så att i alla fall allting fram tills dess ska finnas med där. Men det kan jag förstås inte göra flera gånger dagligen, så skulle de mot förmodan stänga ned allt i förtid utan minsta lilla förvarning så kommer inlägg gå förlorade - men jag ska försöka göra backup av den aktuella databasen med åtminstone 2 - 3 dagars mellanrum framöver, för att minska skadan om det värsta skulle hända.
Hur länge kommer hemsidan vara nere?
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 23 september 2020 kl. 15:49:15
Citat från: Scoobydoofan1 skrivet 23 september 2020 kl. 14:56:22
Hur länge kommer hemsidan vara nere?
Under förutsättning att webbhotellet inte stänger ner i förväg innan jag hunnit färdigställa allt, så att sajten dör oväntat, så bör sajten inte ligga nere mer än ett dygn; eller absolut max två dygn.
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Disneyfantasten skrivet 23 september 2020 kl. 16:53:15
Alla PM som postats tidigare, kommer de att finnas kvar för alla?
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Mumrik skrivet 23 september 2020 kl. 20:14:39
Kanske lite dum fråga men ungefär hur stor är hemsidan/forumet?
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 23 september 2020 kl. 22:29:26
Citat från: Mumrik skrivet 23 september 2020 kl. 20:14:39
Kanske lite dum fråga men ungefär hur stor är hemsidan/forumet?
Menar du utrymmesmässigt i GB? I så fall tar filerna på Dubbningshemsidan upp ungefär 10 - 12 GB, och databasen är på ungefär 1 GB.

Citat från: Disneyfantasten skrivet 23 september 2020 kl. 16:53:15
Alla PM som postats tidigare, kommer de att finnas kvar för alla?
Ja, alla PM kommer finnas kvar. Åtminstone under förutsättning att inte webbhotellet stänger ned innan jag hunnit få klart allt, för då kommer ju det senaste innan senaste säkerhetskopian gå förlorat.

Jag hoppas att det inte ska ske, men just nu strular det tyvärr en del med MySQL och jag får inte allt att fungera... :(
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Sabelöga skrivet 23 september 2020 kl. 23:49:06
Det är sorgligt att det ska gå till på det här sättet, men jag hoppas att allt går till utan några större problem.

Jag tänkte bara fråga, jag utgår ifrån att sajten har kvar samma adress dubbningshemsidan.se/ (http://dubbningshemsidan.se/) och dubbningshemsidan.se/forum/ (http://dubbningshemsidan.se/forum/) eller kommer det att ändras? En annan sak är att vore det inte bra att ha någon form av notis om detta på hemsidan och inte bara här på forumet? Det är inte alla som läser här och inte alla här som läser på ämnet Om Dubbningshemsidan.
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 24 september 2020 kl. 00:13:45
Citat från: Sabelöga / Raltseye skrivet 23 september 2020 kl. 23:49:06
Det är sorgligt att det ska gå till på det här sättet, men jag hoppas att allt går till utan några större problem.

Jag tänkte bara fråga, jag utgår ifrån att sajten har kvar samma adress dubbningshemsidan.se/ (http://dubbningshemsidan.se/) och dubbningshemsidan.se/forum/ (http://dubbningshemsidan.se/forum/) eller kommer det att ändras? En annan sak är att vore det inte bra att ha någon form av notis om detta på hemsidan och inte bara här på forumet? Det är inte alla som läser här och inte alla här som läser på ämnet Om Dubbningshemsidan.
Sajten kommer att behålla samma adress, även om min ambition på sikt är att flytta över forumet till forum.dubbningshemsidan.se istället för /forum - med VPS finns möjlighet till sådant, som inte har gått förut, men det kommer troligen inte hinnas med till själva övergången.

Så fort jag har kommit så pass långt att jag kan bestämma ett datum för övergången kommer jag publicera det på startsidan. Man skulle kunna skriva något om det redan nu där, men känns mindre akut så länge det inte är klart exakt när det kommer att ske.
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Sabelöga skrivet 24 september 2020 kl. 06:06:00
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 24 september 2020 kl. 00:13:45
Sajten kommer att behålla samma adress, även om min ambition på sikt är att flytta över forumet till forum.dubbningshemsidan.se istället för /forum - med VPS finns möjlighet till sådant, som inte har gått förut, men det kommer troligen inte hinnas med till själva övergången.

Så fort jag har kommit så pass långt att jag kan bestämma ett datum för övergången kommer jag publicera det på startsidan. Man skulle kunna skriva något om det redan nu där, men känns mindre akut så länge det inte är klart exakt när det kommer att ske.
Jag förstår, det är bra.
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 26 september 2020 kl. 16:41:23
Nu har jag precis fått besked av serveradministratören på mitt nuvarande webbhotell att de planerar att stänga ned servrarna måndagen den 5 oktober. :(

Det innebär således att det inte är så mycket tid att spela på, så senast på just över en vecka måste jag bli klar med allt och gå över till den nya servern...

Lite väl stor tidspress för min smak, men i alla fall bra att få ett datum så att man inte plötsligt möts av att sajten är död en vacker dag...
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Hey Arnold på svenska skrivet 27 september 2020 kl. 11:08:50
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 26 september 2020 kl. 16:41:23
Nu har jag precis fått besked av serveradministratören på mitt nuvarande webbhotell att de planerar att stänga ned servrarna måndagen den 5 oktober. :(

Det innebär således att det inte är så mycket tid att spela på, så senast på just över en vecka måste jag bli klar med allt och gå över till den nya servern...

Lite väl stor tidspress för min smak, men i alla fall bra att få ett datum så att man inte plötsligt möts av att sajten är död en vacker dag...

Kommer övergången bli smidigt?
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 27 september 2020 kl. 11:48:49
Citat från: Hey Arnold på svenska skrivet 27 september 2020 kl. 11:08:50
Kommer övergången bli smidigt?
Det kan jag omöjligen veta idag, då det beror på om jag hunnit få klart allt och om något strular.

Men det kan du och alla andra hjälpa till med, för att öka chanserna att få till en smidig övergång. Jag har satt upp en testdomän som pekar på den nya servern, där ni alla kan surfa runt och testa för att se vad som fungerar och vad som inte funkar som det ska. Ska jag hinna få det här klart i tid, innan det nuvarande webbhotellet stängs ned, så behöver jag er hjälp. :)

Gör så här: Surfa till denna adress:
https://test.dubbningshemsidan.se

Då kommer ni till nya servern, och (ungefär) som det kommer se ut efter övergången. Kolla runt om alla avdelningar fungerar som de ska, d.v.s. om allt ser ut och fungerar som på "vanliga" sajten (https://www.dubbningshemsidan.se), eller om ni stöter på felmeddelanden eller att något inte funkar lika. Testa också att skriva inlägg på forumet och i gästboken, liksom kommentarer till recensioner, för att se om allt är som det ska. Kolla också så att ni stannar kvar på https://test.dubbningshemsidan.se, så att ni inte skickas tillbaka till https://www.dubbningshemsidan.se (kolla i webbläsarens adressfält).

Kolla också om någon sida verkar vara ovanligt seg eller trögladdad, så att den funkar sämre än på nuvarande sajten - jag har nämligen inte konfigurerat allt än, så det kan behöva finslipas inställningar i PHP, Apache och/eller MySQL för att snabba upp allt.

Alla problem eller felaktigheter rapporterar ni med fördel i den här tråden, så kan jag fixa till dem. På så sätt kan jag gå vidare till annat, såsom serverkonfiguration och annat, utan att behöva ägna timmar åt att testa allt - då kan jag spara värdefull tid, som jag behöver för att hinna bli klar i tid. :)

OBS! Skriv inga viktiga inlägg på forumet eller gästboken på testadressen, för när övergången sker kommer jag att radera allt och återgå till en fräsch kopia av den här databasen. Så skriv bara testinlägg och dylikt, men inget ni vill ska vara kvar.
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Hey Arnold på svenska skrivet 27 september 2020 kl. 11:55:47
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 27 september 2020 kl. 11:48:49
Det kan jag omöjligen veta idag, då det beror på om jag hunnit få klart allt och om något strular.

Men det kan du och alla andra hjälpa till med, för att öka chanserna att få till en smidig övergång. Jag har satt upp en testdomän som pekar på den nya servern, där ni alla kan surfa runt och testa för att se vad som fungerar och vad som inte funkar som det ska. Ska jag hinna få det här klart i tid, innan det nuvarande webbhotellet stängs ned, så behöver jag er hjälp. :)

Gör så här: Surfa till denna adress:
https://test.dubbningshemsidan.se

Då kommer ni till nya servern, och (ungefär) som det kommer se ut efter övergången. Kolla runt om alla avdelningar fungerar som de ska, d.v.s. om allt ser ut och fungerar som på "vanliga" sajten (https://www.dubbningshemsidan.se), eller om ni stöter på felmeddelanden eller att något inte funkar lika. Testa också att skriva inlägg på forumet och i gästboken, liksom kommentarer till recensioner, för att se om allt är som det ska. Kolla också så att ni stannar kvar på https://test.dubbningshemsidan.se, så att ni inte skickas tillbaka till https://www.dubbningshemsidan.se (kolla i webbläsarens adressfält).

Kolla också om någon sida verkar vara ovanligt seg eller trögladdad, så att den funkar sämre än på nuvarande sajten - jag har nämligen inte konfigurerat allt än, så det kan behöva finslipas inställningar i PHP, Apache och/eller MySQL för att snabba upp allt.

Alla problem eller felaktigheter rapporterar ni med fördel i den här tråden, så kan jag fixa till dem. På så sätt kan jag gå vidare till annat, såsom serverkonfiguration och annat, utan att behöva ägna timmar åt att testa allt - då kan jag spara värdefull tid, som jag behöver för att hinna bli klar i tid. :)

OBS! Skriv inga viktiga inlägg på forumet eller gästboken på testadressen, för när övergången sker kommer jag att radera allt och återgå till en fräsch kopia av den här databasen. Så skriv bara testinlägg och dylikt, men inget ni vill ska vara kvar.

Då testa jag då :)
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Adam Larsson skrivet 27 september 2020 kl. 12:51:18
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 27 september 2020 kl. 11:48:49
Det kan jag omöjligen veta idag, då det beror på om jag hunnit få klart allt och om något strular.

Men det kan du och alla andra hjälpa till med, för att öka chanserna att få till en smidig övergång. Jag har satt upp en testdomän som pekar på den nya servern, där ni alla kan surfa runt och testa för att se vad som fungerar och vad som inte funkar som det ska. Ska jag hinna få det här klart i tid, innan det nuvarande webbhotellet stängs ned, så behöver jag er hjälp. :)

Gör så här: Surfa till denna adress:
https://test.dubbningshemsidan.se

Då kommer ni till nya servern, och (ungefär) som det kommer se ut efter övergången. Kolla runt om alla avdelningar fungerar som de ska, d.v.s. om allt ser ut och fungerar som på "vanliga" sajten (https://www.dubbningshemsidan.se), eller om ni stöter på felmeddelanden eller att något inte funkar lika. Testa också att skriva inlägg på forumet och i gästboken, liksom kommentarer till recensioner, för att se om allt är som det ska. Kolla också så att ni stannar kvar på https://test.dubbningshemsidan.se, så att ni inte skickas tillbaka till https://www.dubbningshemsidan.se (kolla i webbläsarens adressfält).

Kolla också om någon sida verkar vara ovanligt seg eller trögladdad, så att den funkar sämre än på nuvarande sajten - jag har nämligen inte konfigurerat allt än, så det kan behöva finslipas inställningar i PHP, Apache och/eller MySQL för att snabba upp allt.

Alla problem eller felaktigheter rapporterar ni med fördel i den här tråden, så kan jag fixa till dem. På så sätt kan jag gå vidare till annat, såsom serverkonfiguration och annat, utan att behöva ägna timmar åt att testa allt - då kan jag spara värdefull tid, som jag behöver för att hinna bli klar i tid. :)

OBS! Skriv inga viktiga inlägg på forumet eller gästboken på testadressen, för när övergången sker kommer jag att radera allt och återgå till en fräsch kopia av den här databasen. Så skriv bara testinlägg och dylikt, men inget ni vill ska vara kvar.
Forumet verkar funka bra men man kan inte se profilbilderna
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Hey Arnold på svenska skrivet 27 september 2020 kl. 14:12:18
Citat från: Adam Larsson skrivet 27 september 2020 kl. 12:51:18
Forumet verkar funka bra men man kan inte se profilbilderna

Man behöver lägga ut profil bild igen, för det gjorde jag och det gick bra.
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 27 september 2020 kl. 20:09:58
Citat från: Adam Larsson skrivet 27 september 2020 kl. 12:51:18
Forumet verkar funka bra men man kan inte se profilbilderna
Av någon anledning verkar katalogen med bifogade filer och profilbilder vara kraftigt stympad i backupen, där bara en bråkdel av alla filer kommit med; fråga mig inte varför. :( Det är alltså mest troligt inget problem med servern eller forumet i sig, utan beror bara på att de här filerna inte kommit med i säkerhetskopian jag gjorde av hela nuvarande sajten.

Jag orkar inte fixa en ny backup nu för att få med allt detta, men bra att ni upptäckt problemet så får jag vara extra uppmärksam när jag gör den slutgiltiga säkerhetskopian vid övergången så jag ser till att alla filer faktiskt kommer med. :) Inte lätt att tänka på sådant, men jag ska skriva upp nu hur många filer som finns i den mappen på nuvarande webbhotellet, så jag kan jämföra och se att antalet verkar rimligt när jag flyttar över allt.

Verkar alla andra avdelningar förutom forumet fungera bra?

Var också uppmärksam om ni på forumet eller någon avdelning på "testadressen" ser att hänglåset i webbläsarfönstret (bredvid adressen) försvinner, eller att ni får varningar om att sidan inte är säker. :)
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Elios skrivet 28 september 2020 kl. 23:01:43
Så att hela Dubbningshemsidan sköts igenom ett par mappar via servrar?  :-*
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 29 september 2020 kl. 12:01:31
Citat från: Elios skrivet 28 september 2020 kl. 23:01:43
Så att hela Dubbningshemsidan sköts igenom ett par mappar via servrar?  :-*
Nej, nu har du nog missuppfattat det jag skrev. Däremot ligger alla bifogade filer och profilbilder på forumet i en och samma mapp.

Hela Dubbningshemsidan består just nu av 76 mappar och ca 5500 filer; plus en databas (MySQL) som sammanlagt innehåller ungefär 1 GB data. :)


Ingen som upptäckt några problem med någon av avdelningarna på test-adressen (nya servern)?
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Steffan Rudvall skrivet 29 september 2020 kl. 18:08:52
Skådespelarindexet verkar inte fungera
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Erika skrivet 29 september 2020 kl. 19:36:44
När jag testar att söka på sökmotorn (den som ligger på förstasidan) via test-versionen så skickas jag tillbaka till den vanliga hemsidan. Däremot stannar jag kvar på test-sidan om jag använder sökmotorn som ligger under "Sök inom sajten".

Jag ser också att creditlistorna till Bonkers, Nya äventyr med Nalle Puh, Starla och juvelriddarna, Micke och Molle, Svanprinsessan, Toy Story och Änglahund 2 saknas (det står "Filen finns inte!").
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 29 september 2020 kl. 21:46:45
Citat från: Steffan Rudvall skrivet 29 september 2020 kl. 18:08:52
Skådespelarindexet verkar inte fungera
Okej, nu tror jag att Skådespelarindexet ska fungera. :)
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 1 oktober 2020 kl. 02:04:28
Citat från: Erika skrivet 29 september 2020 kl. 19:36:44
När jag testar att söka på sökmotorn (den som ligger på förstasidan) via test-versionen så skickas jag tillbaka till den vanliga hemsidan. Däremot stannar jag kvar på test-sidan om jag använder sökmotorn som ligger under "Sök inom sajten".
Sökfunktionen via Google verkar vara hårdkodad till att alltid söka på www.dubbningshemsidan.se, och tycks inte gå att anpassa på något enkelt sätt. Så den kan jag tyvärr inte göra något åt, men det positiva är förstås att den automatiskt bör fungera så fort som jag flyttat till nya servern (då den ju då kommer ta över samma domännamn, och därmed bör fortsätta att fungera).

Citat från: Erika skrivet 29 september 2020 kl. 19:36:44
Jag ser också att creditlistorna till Bonkers, Nya äventyr med Nalle Puh, Starla och juvelriddarna, Micke och Molle, Svanprinsessan, Toy Story och Änglahund 2 saknas (det står "Filen finns inte!").
Bra att du upptäckt det. Det visade sig att just detta filer råkade vara döpta med inledande versal (stor första bokstav), och eftersom Windows inte gör skillnad på versaler och gemener medan Linux däremot gör det så hittade servern inte åt filerna efter flytten (då de förts över exakt som de hette i Windows). Jag har nu döpt om de filerna till små bokstäver på min lokala dator, så borde det fungera felfritt efter flytten. :)Som ni kanske sett på startsidan har jag beslutat att flytten till den nya servern kommer inledas natten till lördag (3 oktober) kl. 01:00. Jag har just nu planerat att allt ska vara klart senast kl. 20:00 på lördag, men förhoppningsvis kommer allt (eller åtminstone nästan allt) vara klart långt före det - men skulle allting strula kan det i värsta fall vara störningar eller avbrott ända fram tills söndag kväll.

Min ambition är att jobba så länge jag orkar innan jag måste lägga mig den natten, för att på så sätt säkerställa att så få som möjligt drabbas av nedtiden. Jag kommer de närmaste dagarna att förbereda allt som går, och därför bör de flesta avdelningar på Dubbningshemsidan ligga nere ganska kort tid. Troligen kommer de flesta sidor vara nere i max en timme, och i och med att det sker nattetid lär de flesta troligen inte märka av det alls (då jag gissar att ganska få här är aktiva på nätterna).

Men det finns tyvärr två undantag, som inte går att förbereda på samma sätt och som därför oundvikligen kommer ligga nere längre än allt annat:

Forumet: I och med den relativt höga aktiviteten på det här forumet går det inte att förbereda något i förväg, utan det enda sättet att säkerställa att inget går förlorat är att stänga ned hela forumet, göra en säkerhetskopia på filer och databas, gå över till nya servern, importera säkerhetskopian och till sist ändra sökvägar och slå på forumet igen. Bara att göra en säkerhetskopia brukar vanligtvis ta minst en halvtimme (ibland mer), så då förstår ni att den här processen inte kommer gå på nolltid - men om det rör sig om 2 timmar eller 16 timmar kan jag ärligt talat inte sia om.

E-posten: Min e-postadress , som i dagsläget ligger på den gamla servern. Jag har för det ändamålet installerat en mailserver på den nya servern, och håller på att konfigurera den nu. Ganska mycket går dock inte att förbereda, utan måste ställas in och konfigureras efter att servern gått ut skarpt - därför kommer den e-posten ligga nere under en tid. Förhoppningsvis går det på några timmar, men om det vill sig illa kan det ta flera dygn innan den fungerar.

Därför ber jag er alla att fr.o.m. natten till lördag undvika att skicka e-post till , ända fram tills dess att jag antingen här eller på startsidan uttryckligen skriver att det går bra att skicka e-post igen. Under tiden däremellan kan ni istället maila på min privata adress: . :)

Och hittar ni fler problem på https://test.dubbningshemsidan.se är det viktigt att jag får veta om det inom de närmaste dagarna; helst i någorlunda god tid före natten till lördag. :)
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Mathilda Gustafsson skrivet 2 oktober 2020 kl. 00:37:11
Färgschemat verkar inte funka
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 2 oktober 2020 kl. 06:36:17
Citat från: Mathilda Gustafsson skrivet  2 oktober 2020 kl. 00:37:11
Färgschemat verkar inte funka
Ja och nej. Att byta färgschema funkar, men när man sedan skickas tillbaka till startsidan är den cachad (mellanlagrad) av webbläsaren och därför ser man inte resultatet omedelbart. Därför måste du då antingen tömma webbläsarens cache (i Chrome gör man det genom att gå till Inställningar / Rensa webbinformation och kryssa i "Cachade bilder och filer") eller tvinga uppdatering av sidan genom att hålla nere Ctrl och trycka på Uppdatera-knappen (eller Ctrl-F5).

Jag har försökt hitta en lösning på det problemet, men har tyvärr inte haft någon framgång hittills. :(

Däremot var det ett problem att loggan upprepas flera gånger om man har en högre skärmupplösning, på färgschemat med svart och vit bakgrund (men däremot inte på standardschemat). Det problemet har jag löst nu. :)
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Disneyfantasten skrivet 2 oktober 2020 kl. 17:26:34
Okej, så detta är alltså den sista dagen på länge (3-5 veckor) som Dubbningshemsidan kommer att vara tillgänglig, det tycker jag är väldigt synd eftersom jag dels besöker hemsidan och forumet varje dag och dels har massor av användbar hjälp av såväl Svenska röster & credits som forumet...

Jag tar hjälp av Svenska röster & credits när jag skriver mina dubbnings-listor på mitt jobb och tar även hjälp av denna samt forumet när jag fixar mina kollage...

Undrar vad jag ska göra när hemsidan är nere sådär länge...
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Disneyfantasten skrivet 2 oktober 2020 kl. 17:29:32
Och så en sak till; jag hoppas av hela mitt hjärta att creditlistorna blir korrigerade och uppdaterade när uppdateringen av hemsidan är klar!  :)
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Anders M Olsson skrivet 2 oktober 2020 kl. 17:51:54
Citat från: Disneyfantasten skrivet  2 oktober 2020 kl. 17:26:34
Okej, så detta är alltså den sista dagen på länge (3-5 veckor) som Dubbningshemsidan kommer att vara tillgänglig, det tycker jag är väldigt synd eftersom jag dels besöker hemsidan och forumet varje dag och dels har massor av användbar hjälp av såväl Svenska röster & credits som forumet...

Jag tar hjälp av Svenska röster & credits när jag skriver mina dubbnings-listor på mitt jobb och tar även hjälp av denna samt forumet när jag fixar mina kollage...

Undrar vad jag ska göra när hemsidan är nere sådär länge...

3-5 veckor? Var i hela världen har du fått det ifrån? Daniel pratar om max en timme för de vanliga sidorna, men lite längre för forumet och e-posten.
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Disneyfantasten skrivet 2 oktober 2020 kl. 18:00:58
Citat från: Anders M Olsson skrivet  2 oktober 2020 kl. 17:51:54
3-5 veckor? Var i hela världen har du fått det ifrån? Daniel pratar om max en timme för de vanliga sidorna, men lite längre för forumet och e-posten.

Ursäkta mig, jag missförstod visst, jag förstod det som att han pratade om hemsidan...
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 2 oktober 2020 kl. 18:44:52
Jag har väl inte skrivit någonting om 3 - 5 veckor vad jag vet, och ingenting kommer röra sig om i närheten av så länge. Resten av Dubbningshemsidan kommer som sagt ligga nere max en timme och mest troligt bara nattetid. Forumet blir som sagt lite längre, och framförallt mer svårberäkneligt i och med att det inte går att förbereda i förväg - så där kan det röra sig om allt mellan 1 ½ timme och 2 dygn, även om jag som sagt räknar med att forumet bör vara uppe igen senast på lördag kväll (och troligen långt före det).

E-posten kan dröja lite längre, i och med att det kräver konfiguration av mailservrar och flera olika programvaror; som dels är svårt att felsöka om något skulle strula och dels rör sig om Linux-programvaror jag inte arbetat med förut. Förhoppningsvis kommer e-posten att komma igång åtminstone under helgen, men under tiden kan ni som sagt nå mig via min privata e-postadress (som inte påverkas av det här).

Det här ska dock inte påverka utgående e-post, utan bara inkommande, så notifikationer från forumet om nya svar, "Glömt bort lösenordet"-mail och liknande bör fungera genast som forumet är uppe igen. Med lite tur bör e-posten vara mer tillförlitlig än tidigare, så att alla ni som klagat på att e-post inte kommit fram förhoppningsvis kommer få all e-post framöver. :)

Citat från: Disneyfantasten skrivet  2 oktober 2020 kl. 17:29:32
Och så en sak till; jag hoppas av hela mitt hjärta att creditlistorna blir korrigerade och uppdaterade när uppdateringen av hemsidan är klar!  :)
Vilka creditlistor är det du syftar på som behöver korrigeras?

Jag räknar med att uppdateringar av sajten ska komma igång så fort som allt fungerar som det ska - jag har avsiktligt inte uppdaterat sajten med nya recensioner eller creditlistor på ett par veckor, just för att jag velat lägga ner så mycket tid som möjligt åt arbetet med servern. Och tur var väl det, när nu det gamla webbhotellet ska stänga ned redan på måndag, så att det inte funnits så mycket tid att spela på... :(
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Disneyfantasten skrivet 2 oktober 2020 kl. 20:02:00
Hur förklarar du då den här raden?  ???

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 23 september 2020 kl. 01:50:08
För en vecka sedan möttes jag av det olyckliga beskedet att Dubbningshemsidans webbhotell sedan många år, Pair1 på Irland, kommer att upphöra med sin verksamhet p.g.a. ekonomiska problem till följd av coronapandemin. Alla deras servrar kommer därför att stängas och monteras ned på ca 3 - 5 veckor. :(

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  2 oktober 2020 kl. 18:44:52
Vilka creditlistor är det du syftar på som behöver korrigeras?

Massor, främst creditlistor av Disneys produktioner... (jag återkommer med det så när uppdateringen är klar)
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 2 oktober 2020 kl. 20:12:13
Det var som sagt den 23 september jag skrev det, och då hade jag alltså fått besked att webbhotellet en vecka före det - vilket alltså innebär ungefär två och en halv vecka sedan - så tydligen tog webbhotellet hellre till i underkant, och jag hade önskat att jag fått lite mer tid på mig.

Men jag skrev ju ingenting om att sajten skulle ligga nere den tiden, utan det var ju tiden tills det nuvarande webbhotellet ska lägga ned.

Citat från: Disneyfantasten skrivet  2 oktober 2020 kl. 20:02:00
Massor, främst creditlistor av Disneys produktioner... (jag återkommer med det så när uppdateringen är klar)
Om det gäller creditlistor med fler rollfigurer, så brukar jag som regel inte lägga till sådant som bara kommit fram via röstidentifiering; om det inte gäller viktiga stora roller som inte gärna kan utelämnas. Kort sagt vill jag i möjligaste mån kunna verifiera uppgifter som framkommit via röstidentifiering via ytterligare någon källa (såsom kontakt med skådespelare, regissör eller dylikt), så långt det är möjligt.

Gäller det felaktigheter i befintliga creditlistor så är det dock allvarligare, och det brukar jag försöka korrigera så fort som möjligt. Är det något sådant som framkommit, så har det i så fall helt gått mig förbi...
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: MOA skrivet 2 oktober 2020 kl. 23:31:04
Hoppas allt går bra!
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 3 oktober 2020 kl. 19:15:43
Tyvärr drog allting ut på tiden rejält, då jag kraftigt underskattade tiden det skulle ta att göra säkerhetskopia från det gamla webbhotellet - att göra en komplett backup, som jag räknade med skulle ta en halvtimme, tog i verkligheten nästan 10 timmar?!? :o

Nu tror jag dock att det mesta förutom e-posten äntligen ska fungera, men det återstår en del finslipningar och justeringar av inställningar på servern; så det kan hända att det går segt eller att andra småproblem uppstår. Ser ni något som inte verkar funka som det ska, eller om ni tycker att forumet eller sajten är långsammare än förut, så säg till. :)
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Erika skrivet 3 oktober 2020 kl. 20:20:30
Vissa avatarer (bl. a. min egen) ser konstiga ut, men det är nog det minsta bekymret... Då är jag mer bekymrad över att Anders M Olssons bild i denna tråd (https://www.dubbningshemsidan.se/forum/index.php?topic=4368.msg79689#msg79689) inte ser ut som den ska. 
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Steffan Rudvall skrivet 3 oktober 2020 kl. 20:24:45
Citat från: Erika skrivet  3 oktober 2020 kl. 20:20:30
Vissa avatarer (bl. a. min egen) ser konstiga ut, men det är nog det minsta bekymret... Då är jag mer bekymrad över att Anders M Olssons bild i denna tråd (https://www.dubbningshemsidan.se/forum/index.php?topic=4368.msg79689#msg79689) inte ser ut som den ska.
Det problemet verkar finnas för många användare men även bifogade bilder verkar ha råkat ut för det problemet
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Hey Arnold på svenska skrivet 3 oktober 2020 kl. 20:56:13
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  3 oktober 2020 kl. 19:15:43
Tyvärr drog allting ut på tiden rejält, då jag kraftigt underskattade tiden det skulle ta att göra säkerhetskopia från det gamla webbhotellet - att göra en komplett backup, som jag räknade med skulle ta en halvtimme, tog i verkligheten nästan 10 timmar?!? :o

Nu tror jag dock att det mesta förutom e-posten äntligen ska fungera, men det återstår en del finslipningar och justeringar av inställningar på servern; så det kan hända att det går segt eller att andra småproblem uppstår. Ser ni något som inte verkar funka som det ska, eller om ni tycker att forumet eller sajten är långsammare än förut, så säg till. :)

Hurra :)
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 3 oktober 2020 kl. 21:11:12
Citat från: Erika skrivet  3 oktober 2020 kl. 20:20:30
Vissa avatarer (bl. a. min egen) ser konstiga ut, men det är nog det minsta bekymret... Då är jag mer bekymrad över att Anders M Olssons bild i denna tråd (https://www.dubbningshemsidan.se/forum/index.php?topic=4368.msg79689#msg79689) inte ser ut som den ska.
Hmm, mycket skumt... Det verkar som att bifogade filer blivit korrupt i backupen från gamla webbhotellet - jag provar att ladda hem de filerna manuellt, för att se om det går bättre.
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Steffan Rudvall skrivet 3 oktober 2020 kl. 21:23:48
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  3 oktober 2020 kl. 21:11:12
Hmm, mycket skumt... Det verkar som att bifogade filer blivit korrupt i backupen från gamla webbhotellet - jag provar att ladda hem de filerna manuellt, för att se om det går bättre.
Alla bilder i min tråd Steffans Dubbningskollage har blivit korrupta eller har försvunnit helt
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Lilla My skrivet 3 oktober 2020 kl. 21:28:38
Jag gillar de korrupta bilderna, coola ju! ;D
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Steffan Rudvall skrivet 3 oktober 2020 kl. 21:29:39
Citat från: Lilla My skrivet  3 oktober 2020 kl. 21:28:38
Jag gillar de korrupta bilderna, coola ju! ;D
Inte så coolt när man har gjort ett helt ämne fullt av kollage
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Lilla My skrivet 3 oktober 2020 kl. 21:45:43
Citat från: Steffan Rudvall skrivet  3 oktober 2020 kl. 21:29:39
Inte så coolt när man har gjort ett helt ämne fullt av kollage

Du har väl bilderna sparade på datorn?
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Steffan Rudvall skrivet 3 oktober 2020 kl. 21:52:26
Citat från: Lilla My skrivet  3 oktober 2020 kl. 21:45:43
Du har väl bilderna sparade på datorn?
Inte alla och inte i den kvaliteten
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Lilla My skrivet 3 oktober 2020 kl. 21:54:17
Citat från: Steffan Rudvall skrivet  3 oktober 2020 kl. 21:52:26
Inte alla och inte i den kvaliteten

Well då får du väl skylla dig lite själv kan jag tycka. Backup, backup, backup.
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Steffan Rudvall skrivet 3 oktober 2020 kl. 21:56:26
Citat från: Lilla My skrivet  3 oktober 2020 kl. 21:54:17
Well då får du väl skylla dig lite själv kan jag tycka. Backup, backup, backup.
Jag gjorde inga backups för kollagen skulle vara en kul grej bara för forumet inte visste jag att webbhotellet skulle stängas ner
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 3 oktober 2020 kl. 22:46:47
Okej, nu hoppas jag att alla bifogade filer ska se bra ut igen - åtminstone ser Anders M Olssons fil, som Erika länkade till, okej ut nu. :)
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 4 oktober 2020 kl. 13:26:41
Är jag den enda som har problem med att ämnesraderna vid e-postnotifikationer blir oläsliga sedan serverflytten?

Så här såg exempelvis rubriken ut på senaste mailet jag fick om nya svar i en tråd:
=?ISO-8859-1?B?xG1uZXNzdmFyOiBTdW4gU3R1ZGlvcyBL9nBlbmhhbW5zIGJhc2VyYWRlIGR1YmJuaW5nYXI=?=

Blir det så för er också, eller är problemet isolerat till min e-post? Då jag precis håller på att försöka få e-postkontot på Dubbningshemsidan att fungera igen, så kan jag helt enkelt inte veta...
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 4 oktober 2020 kl. 13:38:06
Citat från: Hey Arnold på svenska skrivet  4 oktober 2020 kl. 13:36:35
Jag kan inte veta hur det är för mig när jag inte fått e-postnotifikationer.
Har du påslaget, men har ändå inte fått mail från forumet?

I så fall, har det hänt sedan flytten igår, eller har det alltid varit så att du inte fått mail från forumet?
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Steffan Rudvall skrivet 4 oktober 2020 kl. 13:39:14
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  4 oktober 2020 kl. 13:26:41
Är jag den enda som har problem med att ämnesraderna vid e-postnotifikationer blir oläsliga sedan serverflytten?

Så här såg exempelvis rubriken ut på senaste mailet jag fick om nya svar i en tråd:
=?ISO-8859-1?B?xG1uZXNzdmFyOiBTdW4gU3R1ZGlvcyBL9nBlbmhhbW5zIGJhc2VyYWRlIGR1YmJuaW5nYXI=?=

Blir det så för er också, eller är problemet isolerat till min e-post? Då jag precis håller på att försöka få e-postkontot på Dubbningshemsidan att fungera igen, så kan jag helt enkelt inte veta...
För mig ser de nya svaren vanliga ut men de privata meddelandena ser ut som ovan
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 4 oktober 2020 kl. 13:41:08
Citat från: Steffan Rudvall skrivet  4 oktober 2020 kl. 13:39:14
För mig ser de nya svaren vanliga ut men de privata meddelandena ser ut som ovan
Jag kanske har hittat orsaken nu. Jag misstänker att det är mbstring.func_overload i PHP som spökar, då den tydligen numera inte får sättas i .htaccess utan måste sättas i php.ini.

Jag har provat att stänga av den funktionen globalt nu i php.ini, så hoppas jag att mailen ska se normala ut...

Det kan dock istället medföra att mail från resten av Dubbningshemsidan kan se skumma ut, men det är ju betydligt färre till antalet är mailen från forumet - det är väl nästan bara Sångtextsregistret som skickar ut mail (om man så vill)...?
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Hey Arnold på svenska skrivet 4 oktober 2020 kl. 13:42:34
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  4 oktober 2020 kl. 13:38:06
Har du påslaget, men har ändå inte fått mail från forumet?

I så fall, har det hänt sedan flytten igår, eller har det alltid varit så att du inte fått mail från forumet?

Jag fick mail från forumet för ett bra tag sen bara när någon hade skickat meddelande till mig.
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 4 oktober 2020 kl. 16:08:37
Jag upptäckte nu att en del av spelen i Spelhallen saknades i backupen, av någon mystisk anledning. Det var ingen fara den här gången, så jag har manuellt kunnat flytta över dem från gamla webbhotellet; men hade det upptäckts en dag senare hade det varit kört då gamla webbhotellet stänger ned imorgon...

Därför vill jag fråga: Har alla testat och känner sig (hyfsat) säkra på att allt fungerar och finns med på nya servern, så att vi inte får en otrevlig överraskning med ytterligare något som saknats i säkerhetskopian efter att det gamla webbhotellet stängt ned?
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Mathilda Gustafsson skrivet 4 oktober 2020 kl. 16:20:04
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  4 oktober 2020 kl. 16:08:37
Jag upptäckte nu att en del av spelen i Spelhallen saknades i backupen, av någon mystisk anledning. Det var ingen fara den här gången, så jag har manuellt kunnat flytta över dem från gamla webbhotellet; men hade det upptäckts en dag senare hade det varit kört då gamla webbhotellet stänger ned imorgon...

Därför vill jag fråga: Har alla testat och känner sig (hyfsat) säkra på att allt fungerar och finns med på nya servern, så att vi inte får en otrevlig överraskning med ytterligare något som saknats i säkerhetskopian efter att det gamla webbhotellet stängt ned?
Är inte de flesta spelen i spelhallen gjorda i Flash? Flash kommer ju att sluta existera i slutet av det här året
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 4 oktober 2020 kl. 20:13:52
Citat från: Mathilda Gustafsson skrivet  4 oktober 2020 kl. 16:20:04
Är inte de flesta spelen i spelhallen gjorda i Flash? Flash kommer ju att sluta existera i slutet av det här året
Ja, tyvärr. :( Jag vet inte om det kommer finnas sätt att spela Flash-spel, men som standard kommer det i alla fall sluta fungera vid årsskiftet.

Det ska finnas en annan spelhallsplugin till forumprogramvaran som har stöd för HTML5-spel, som jag ska försöka installera - men tyvärr är mängden HTML5-spel mycket begränsat jämfört med Flash-spelen... :(

Men nu var jag mer orolig för att det kan finnas viktigare saker än just spelhallsspelen som också inte kommit med i backupen, när det nu är två olika mappar där det saknats en stor mängd filer i backuperna jag tagit (både spelhallen och bifogade filer på forumet)...
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 5 oktober 2020 kl. 00:04:43
Sedan fem minuter tillbaka tror jag att e-posten fungerar som den ska, så med minsta möjliga marginal verkar jag ha kunnat hålla mitt löfte att få igång allt under helgen. Nu behöver ni alltså inte använda min privata e-postadress längre, utan det ska fungera att maila till som vanligt. :)

Jag hoppas och tror att jag lyckats flytta undan alla befintliga e-postmeddelanden från det gamla webbhotellet till det nya, men kan förstås inte vara 100% säker - men då jag kunnat flytta över 44788 e-postmeddelanden borde det i alla fall inte vara någon stor mängd som saknas... Men har ni skickat e-post och inte fått svar, så finns det en liten risk att just ert mail kan ha försvunnit i samband med flytten, så i så fall får ni gärna maila på nytt för säkerhets skull. :)

Fortfarande kan det förekomma driftstörningar eller saker som inte fungerar fullt ut, i vilket fall jag är angelägen att få veta om det. Exempelvis har jag stött på felmeddelanden med "Deprecated" längst upp lite här och var på vissa sidor, som har försvunnit när jag laddat om sidan och som jag därför inte kunnat återskapa. Är det fler än jag som fått dessa, eller är det specifikt för mig?

Jag har heller inte konfigurerat MySQL eller Apache fullt ut, så det kan gå långsammare än det hade behövt göra. Det får lösa sig med tiden, men jag uppskattar besked om något känns långsammare än det gjorde på gamla servern; vilket det inte borde göra men som jag inte kan utesluta. :)
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Disneyfantasten skrivet 5 oktober 2020 kl. 09:03:43
Så, då var jag tillbaka på forumet! (skriver via min jobbdator, där jag idag lyckades logga in)

Av någon anledning verkar varken hemsidan eller forumet vägrat visa sig för mig både iförrgår, igår och idag på både min hemdator och min mobil...
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 5 oktober 2020 kl. 12:10:09
Citat från: Disneyfantasten skrivet  5 oktober 2020 kl. 09:03:43
Av någon anledning verkar varken hemsidan eller forumet vägrat visa sig för mig både iförrgår, igår och idag på både min hemdator och min mobil...
Det låter mycket skumt. I lördags, fram till ca. 20:00, är det fullt förståeligt - men igår och idag ska det inte vara några problem att nå vare sig forumet eller resten av Dubbningshemsidan. Det funkar då bra för mig i både Chrome och Edge under både Windows 10 och Windows 7 (på tre olika datorer).

Kan du förklara vad det är som händer? Får du något felmeddelande, eller vad exakt händer när du går till adressen? Vilken webbläsare använder du, och har du försökt med mer än en? Jag behöver få lite mer att gå på för att kunna undersöka problemet.
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Disneyfantasten skrivet 5 oktober 2020 kl. 14:39:31
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  5 oktober 2020 kl. 12:10:09
Det låter mycket skumt. I lördags, fram till ca. 20:00, är det fullt förståeligt - men igår och idag ska det inte vara några problem att nå vare sig forumet eller resten av Dubbningshemsidan. Det funkar då bra för mig i både Chrome och Edge under både Windows 10 och Windows 7 (på tre olika datorer).

Kan du förklara vad det är som händer? Får du något felmeddelande, eller vad exakt händer när du går till adressen? Vilken webbläsare använder du, och har du försökt med mer än en? Jag behöver få lite mer att gå på för att kunna undersöka problemet.

Det står såhär både på hemdatorn och mobilen; "Safari kan inte öppna sidan eftersom en säker anslutning till servern inte kunde upprättas"
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 5 oktober 2020 kl. 15:31:13
Citat från: Disneyfantasten skrivet  5 oktober 2020 kl. 14:39:31
Det står såhär både på hemdatorn och mobilen; "Safari kan inte öppna sidan eftersom en säker anslutning till servern inte kunde upprättas"
Hmm, jag har svårt att förstå varför - jag har testat med SSL Labs säkerhetstest (https://www.ssllabs.com/ssltest/analyze.html?d=www.dubbningshemsidan.se), och den verkar inte rapportera några problem. På gamla sajten får jag sämre resultat med SSL Labs, och den praktiska skillnaden verkar vara att den stödjer TLS 1.1 och TLS 1.0 - och de avråds från att användas numera av säkerhetsskäl. I SSL Labs webbläsartest är det bara Safari 8.0 och äldre som det står att Dubbningshemsidan inte fungerar med, och den versionen är från 2014. Möjligen kan det vara så att du har en väldigt gammal version av Safari, som inte stödjer moderna säkerhetsprotokoll; men i så fall borde du sannolikt ha problem med andra sajter också.

Vilken version av Safari kör du? Du bör kunna kolla under Safari > Om Safari, för att se versionsnummer.

I Chrome har jag inga problem, vare sig på datorn eller i mobilen; och Chrome bör vara jämförbart både på PC, Mac, Android och iOS. Så om du laddar hem Google Chrome och använder det istället är jag övertygad om att det ska fungera:
https://www.google.com/chrome/

Är det fler som har problem att ansluta till sajten från Safari? Då Apple sedan länge lagt ner Safari för Windows kan jag inte själv testa.
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Disneyfantasten skrivet 6 oktober 2020 kl. 09:17:28
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  5 oktober 2020 kl. 15:31:13
Hmm, jag har svårt att förstå varför - jag har testat med SSL Labs säkerhetstest (https://www.ssllabs.com/ssltest/analyze.html?d=www.dubbningshemsidan.se), och den verkar inte rapportera några problem. På gamla sajten får jag sämre resultat med SSL Labs, och den praktiska skillnaden verkar vara att den stödjer TLS 1.1 och TLS 1.0 - och de avråds från att användas numera av säkerhetsskäl. I SSL Labs webbläsartest är det bara Safari 8.0 och äldre som det står att Dubbningshemsidan inte fungerar med, och den versionen är från 2014. Möjligen kan det vara så att du har en väldigt gammal version av Safari, som inte stödjer moderna säkerhetsprotokoll; men i så fall borde du sannolikt ha problem med andra sajter också.

Vilken version av Safari kör du? Du bör kunna kolla under Safari > Om Safari, för att se versionsnummer.

I Chrome har jag inga problem, vare sig på datorn eller i mobilen; och Chrome bör vara jämförbart både på PC, Mac, Android och iOS. Så om du laddar hem Google Chrome och använder det istället är jag övertygad om att det ska fungera:
https://www.google.com/chrome/

Är det fler som har problem att ansluta till sajten från Safari? Då Apple sedan länge lagt ner Safari för Windows kan jag inte själv testa.

Det kan bero på att hemdatorn jag har är ganska gammal (vi fick hem dem 2011 och den var pappas ursprungligen och jag fick hem dem när jag flyttade in i ett boende 2017), dessutom är det många flera sidor som inte velat fungera där...
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 6 oktober 2020 kl. 09:28:16
Citat från: Disneyfantasten skrivet  6 oktober 2020 kl. 09:17:28
Det kan bero på att hemdatorn jag har är ganska gammal (vi fick hem dem 2011 och den var pappas ursprungligen och jag fick hem dem när jag flyttade in i ett boende 2017), dessutom är det många flera sidor som inte velat fungera där...
Kolla gärna vilken version av Safari du har, för att se om min teori kan stämma eller om det är något annat.

Annars bör du kunna installera Google Chrome (https://www.google.com/chrome/) även på en gammal dator - den har inga alltför höga systemkrav - och då skulle jag tro att alla sidor bör fungera; inklusive Dubbningshemsidan. :)
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Disneyfantasten skrivet 6 oktober 2020 kl. 18:25:48
Okej, jag provade genom min IPad och det fungerade utan problem!  :D
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Anders M Olsson skrivet 15 oktober 2020 kl. 04:32:05
Under Nyheter längst upp står det ibland att Dubbningshemsidan kommer att flytta till en ny server. Den nyheten är väl överspelad nu...
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 15 oktober 2020 kl. 08:52:48
Citat från: Anders M Olsson skrivet 15 oktober 2020 kl. 04:32:05
Under Nyheter längst upp står det ibland att Dubbningshemsidan kommer att flytta till en ny server. Den nyheten är väl överspelad nu...
Aj då, den hade jag missat... :-[ Nu är det åtgärdat.
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: MOA skrivet 15 oktober 2020 kl. 14:46:39
Citat från: Anders M Olsson skrivet 15 oktober 2020 kl. 04:32:05
Under Nyheter längst upp står det ibland att Dubbningshemsidan kommer att flytta till en ny server. Den nyheten är väl överspelad nu...
Ja den e flyttad nu
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 15 oktober 2020 kl. 22:20:47
VIKTIGT! Då hårddiskutrymmet på servern börjar ta slut kommer jag under kvällen/natten behöva uppgradera till en större och snabbare server. Närmare bestämt kommer den nya servern få dubbelt så stor SSD-disk (40 GB istället för 20), och dessutom en snabbare processor och två processorkärnor istället för en. Det borde innebära att sajten blir lite snabbare än förut, men framförallt får jag lite mer utrymme att växa med.

Under uppgraderingen kommer servern behöva stängas ned, varför sajten kommer ligga nere en liten stund. Enligt VPS-leverantören kommer uppgraderingen ta cirka 5 - 10 minuter, så det blir ingen lång stund som ni kommer påverkas - men för att så få som möjligt ska drabbas kommer jag vänta tills ungefär midnatt för att minimera antalet aktiva användare på forumet och besökare på resten av sajten. :)
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Adam Larsson skrivet 15 oktober 2020 kl. 22:25:21
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 15 oktober 2020 kl. 22:20:47
VIKTIGT! Då hårddiskutrymmet på servern börjar ta slut kommer jag under kvällen/natten behöva uppgradera till en större och snabbare server. Närmare bestämt kommer den nya servern få dubbelt så stor SSD-disk (40 GB istället för 20), och dessutom en snabbare processor och två processorkärnor istället för en. Det borde innebära att sajten blir lite snabbare än förut, men framförallt får jag lite mer utrymme att växa med.

Under uppgraderingen kommer servern behöva stängas ned, varför sajten kommer ligga nere en liten stund. Enligt VPS-leverantören kommer uppgraderingen ta cirka 5 - 10 minuter, så det blir ingen lång stund som ni kommer påverkas - men för att så få som möjligt ska drabbas kommer jag vänta tills ungefär midnatt för att minimera antalet aktiva användare på forumet och besökare på resten av sajten. :)
Jag tycker att det är väldigt bra av dig att du alltid vill utveckla och göra bättre
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 16 oktober 2020 kl. 01:03:04
Nu är sajten uppe igen på en snabbare server med mer internminne, efter att ha legat nere i exakt 7 minuter. :)Nu när det snart gått två veckor sedan serverflytten, vill jag att alla ska upplysa om hur ni tycker att den nya servern fungerar.

Anser ni att forumet, recensionsavdelningen, Svenska röster och credits och övriga avdelningar går snabbare eller långsammare jämfört med gamla servern/webbhotellet, eller märker ni ingen skillnad alls? Är det någon avdelning som sticker ut som extra snabb eller långsam, eller upplever ni hela sajten som lika hastighetsmässigt?

Är det någon annan än Disneyfantasten som har problem med att Safari (eller någon annan webbläsare) inte kan ladda sidan?

Är det någon avdelning eller sida som inte ser ut eller fungerar som den gjorde förut, eller som visar felmeddelanden/varningsmeddelanden? Den senaste veckan har jag hittat några sådana sidor som jag åtgärdat, men då Dubbningshemsidan består av många sidor är det mycket möjligt att det finns kvar fler sidor som visar felmeddelanden eller dylikt...

Saken är nämligen den att det gamla webbhotellet använde väldigt gamla versioner av både PHP och databasmotorn MySQL, som båda kom från 2015, medan jag på nya servern bytt till den allra senaste versionen (från sommaren/hösten i år) av bådadera - och tyvärr är inte allt kompatibelt mellan de olika versionerna, så att vissa sidor kan behöva programmeras om en smula för att fortfarande fungera. Jag hade kunnat göra det enkelt för mig och sluppit problem vid uppgraderingen genom att välja samma programvaror som på det gamla webbhotellet, men jag tycker att en del av vitsen hade gått förlorad om man stannat kvar vid stenåldersgamla programvaror istället för att byta till modernare och säkrare versioner...

Jag är också nyfiken om alla e-postutskick från forumet fungerar bra för alla? På gamla webbhotellet var det ju ganska många som klagade på att de inte fick mail från forumet ("Glömt bort lösenordet", aktiveringsmail, notiser om nya svar, notiser om nya PM, o.s.v.) - har ni som hade de problemen testat om mailutskicken fungerar bättre nu? Eller tvärtom, är det någon som tidigare fick mail utan problem men som efter serverflytten inte längre får mail från forumet (eller att mailen inte ser normala ut)?

Med lite tur borde e-postutskick vara säkrare och stabilare nu, i och med att Dubbningshemsidan nu har en unik IP-adress som ingen annan har - på det gamla webbhotellet var det mängder av sajter som delade samma IP-adress, vilket förstås innebär betydligt större risk att någon annan med samma IP-adress ägnat sig åt spamutskick (så att det kan förklara att vissa e-postleverantörer kan tänkas ha blockerat Dubbningshemsidans mail, om de utgår ifrån IP-adress hellre än domännamn).

Har ni några andra synpunkter eller förslag?

Jag vill gärna höra av så många som möjligt, för att få veta vad ni tycker om allt och om något behöver justeras/fixas till. :)
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: MOA skrivet 9 november 2020 kl. 20:48:26
Nu har den flyttats igen
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 9 november 2020 kl. 20:51:03
Citat från: MOA skrivet  9 november 2020 kl. 20:48:26
Nu har den flyttats igen
Nej, det var jag som var tvungen att uppgradera databasen till forumet, och i samband med det ville den sätta forumet i underhållsläge (för att ingen skulle råka skriva under tiden). Det tog egentligen bara 10 minuter och jag trodde att programvaran öppnade forumet automatiskt efter det, vilket den tydligen inte gjorde. Som administratör kan man heller inte se på något enkelt sätt att forumet är i underhållsläge, varför jag helt missade att den aldrig hade stängt av underhållsläget. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt. :(
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Disneyfantasten skrivet 25 april 2021 kl. 08:36:05
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  2 oktober 2020 kl. 20:12:13
Om det gäller creditlistor med fler rollfigurer, så brukar jag som regel inte lägga till sådant som bara kommit fram via röstidentifiering; om det inte gäller viktiga stora roller som inte gärna kan utelämnas. Kort sagt vill jag i möjligaste mån kunna verifiera uppgifter som framkommit via röstidentifiering via ytterligare någon källa (såsom kontakt med skådespelare, regissör eller dylikt), så långt det är möjligt.

Gäller det felaktigheter i befintliga creditlistor så är det dock allvarligare, och det brukar jag försöka korrigera så fort som möjligt. Är det något sådant som framkommit, så har det i så fall helt gått mig förbi...

Fråga; varför inte?

Jag menar, en del av dina rollistor här på hemsidan är ju kompletta! (t.ex. Frost, Shrek, ect.) så nog finns det själ att komplettera de andra rollistorna på Dubbningshemsidan...

Angående felaktiga crediteringar, så är ju ett sådant exempel som sagt Konstapel McHorn i Zootropolis vilket jag omnämnt flera gånger, den officiella creditlistan anger felaktigt Benke Skogholt (som dock endast gjorde den rollen i trailern) medan det i själva verket är Adam Fietz som gör rollen för det låter mer som honom!
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 26 april 2021 kl. 13:20:28
Citat från: Disneyfantasten skrivet 25 april 2021 kl. 08:36:05
Fråga; varför inte?

Jag menar, en del av dina rollistor här på hemsidan är ju kompletta! (t.ex. Frost, Shrek, ect.) så nog finns det själ att komplettera de andra rollistorna på Dubbningshemsidan...
Jag vill givetvis alltid ha så kompletta creditlistor som möjligt - ju fler rollfigurer, desto bättre.

Men generellt sett brukar jag inte publicera uppgifter som bara framkommit via röstidentifiering, utan bara uppgifter som bekräftats från officiellt håll av filmbolag, dubbningsstudio, regissör, tekniker, skådespelare eller annan inblandad - eller åtminstone att det finns något mer att gå på än bara röstidentifiering. Detta av den enkla anledningen att röstidentifiering lätt kan bli fel, och hur duktig man än är på att känna igen röster finns alltid risken att man hört fel och att det i själva verket inte är som man tror.

Ibland får jag lov att göra undantag till regeln - det gäller bland annat äldre dubbningar, där det helt enkelt inte går att få fram officiellt bekräftade uppgifter. Likaså gör jag undantag om det är någon stor roll som saknas i officiella listor, så att det skulle framstå som onaturligt att denna rollfigur saknas - då är det bättre att chansa med röstidentifiering än att hoppa över en viktig huvudroll, då det skulle leda till så många frågor och irritation kring varför hen saknas.

Men om det gäller mindre biroller i en film/serie ser jag vanligtvis ingen anledning att publicera uppgifter om sådant som enbart bygger på röstidentifiering, då risken är för stor att det blir fel, utan främst uppgifter som bekräftats från officiellt håll - jag kan dock ibland göra undantag om flera personer oberoende av varandra kommer fram till samma röster, eller om det av annan anledning finns starka indikationer på hur det förhåller sig, så att risken är mindre att det blir fel.

Men alla uppgifter du har som bekräftats av dubbningsstudio, regissör, tekniker, översättare, skådespelare eller annan som på något sätt varit inblandad publicerar jag mer än gärna. :)

I fallen med Frost och Shrek har jag fått listor från filmbolagen som faktiskr innehåller samtliga rollfigurer, och i dessa fall publicerar jag givetvis alla uppgifter jag fått. Visserligen kan jag nog misstänka att Disney skickat något internt dokument till mig av misstag, och att det inte var menat att utomstående skulle få en så komplett rollista för Frost, men när jag nu fått det så publicerar jag givetvis det jag fått...
Titel: SV: VIKTIGT! Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Disneyfantasten skrivet 26 april 2021 kl. 20:31:02
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 26 april 2021 kl. 13:20:28
Jag vill givetvis alltid ha så kompletta creditlistor som möjligt - ju fler rollfigurer, desto bättre.

Men generellt sett brukar jag inte publicera uppgifter som bara framkommit via röstidentifiering, utan bara uppgifter som bekräftats från officiellt håll av filmbolag, dubbningsstudio, regissör, tekniker, skådespelare eller annan inblandad - eller åtminstone att det finns något mer att gå på än bara röstidentifiering. Detta av den enkla anledningen att röstidentifiering lätt kan bli fel, och hur duktig man än är på att känna igen röster finns alltid risken att man hört fel och att det i själva verket inte är som man tror.

Ibland får jag lov att göra undantag till regeln - det gäller bland annat äldre dubbningar, där det helt enkelt inte går att få fram officiellt bekräftade uppgifter. Likaså gör jag undantag om det är någon stor roll som saknas i officiella listor, så att det skulle framstå som onaturligt att denna rollfigur saknas - då är det bättre att chansa med röstidentifiering än att hoppa över en viktig huvudroll, då det skulle leda till så många frågor och irritation kring varför hen saknas.

Men om det gäller mindre biroller i en film/serie ser jag vanligtvis ingen anledning att publicera uppgifter om sådant som enbart bygger på röstidentifiering, då risken är för stor att det blir fel, utan främst uppgifter som bekräftats från officiellt håll - jag kan dock ibland göra undantag om flera personer oberoende av varandra kommer fram till samma röster, eller om det av annan anledning finns starka indikationer på hur det förhåller sig, så att risken är mindre att det blir fel.

Men alla uppgifter du har som bekräftats av dubbningsstudio, regissör, tekniker, översättare, skådespelare eller annan som på något sätt varit inblandad publicerar jag mer än gärna. :)

I fallen med Frost och Shrek har jag fått listor från filmbolagen som faktiskr innehåller samtliga rollfigurer, och i dessa fall publicerar jag givetvis alla uppgifter jag fått. Visserligen kan jag nog misstänka att Disney skickat något internt dokument till mig av misstag, och att det inte var menat att utomstående skulle få en så komplett rollista för Frost, men när jag nu fått det så publicerar jag givetvis det jag fått...

Hur tänker du då med uteslutningsmetoder?

Ett sådant exempel är Tingeling och Legenden om Önskedjuret där det bara är Myrra Malmberg som står angiven under "Övriga röster" och enligt min uppsökning på Behind The Voice Actors så verkar en karaktär saknas i rollistan, nämligen Ivy, så därför borde det rimligtvis innebära att Malmberg spelar Ivy!

Förresten så tycker jag att vi kanske borde diskutera vidare i denna tråd;

www.dubbningshemsidan.se/forum/index.php?topic=2884.15
Titel: SV: Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Steffan Rudvall skrivet 13 juli 2022 kl. 21:58:25
För en stund sen när jag skulle logga in på Dubbningshemsidans forum så fick jag den här texten "Dubbningshemsidan håller på att flytta till ny server, och under tiden ligger forumet nere. Tyvärr har allting dragit ut på tiden p.g.a. problem bortom vår kontroll, men vi räknar med att forumet ska fungera igen före kl.20:00 idag."
Titel: SV: Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 13 juli 2022 kl. 22:00:05
Citat från: Steffan Rudvall skrivet 13 juli 2022 kl. 21:58:25
För en stund sen när jag skulle logga in på Dubbningshemsidan så fick jag den här texten "Dubbningshemsidan håller på att flytta till ny server, och under tiden ligger forumet nere. Tyvärr har allting dragit ut på tiden p.g.a. problem bortom vår kontroll, men vi räknar med att forumet ska fungera igen före kl.20:00 idag."
Det berodde på att jag av säkerhetsskäl uppgraderade forumprogramvaran till den senaste versionen, och då hamnar forumet automatiskt i underhållsläge under en kort period - vilket resulterar i standardmeddelandet jag fyllde i när jag bytte till den nuvarande servern.
Titel: SV: Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: TonyTonka skrivet 16 juli 2022 kl. 04:47:01
Citat från: Steffan Rudvall skrivet 13 juli 2022 kl. 21:58:25
"Dubbningshemsidan håller på att flytta till ny server, och under tiden ligger forumet nere. Tyvärr har allting dragit ut på tiden p.g.a. problem bortom vår kontroll, men vi räknar med att forumet ska fungera igen före kl.20:00 idag."

Varför står det "vi" i meddelandet, Dubbningshemsidan drivs väl bara av Daniel?
Titel: SV: Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Anders M Olsson skrivet 16 juli 2022 kl. 07:08:37
Citat från: TonyTonka skrivet 16 juli 2022 kl. 04:47:01
Varför står det "vi" i meddelandet, Dubbningshemsidan drivs väl bara av Daniel?
Pluralis majestatis? :)
https://sv.wikipedia.org/wiki/Pluralis_majestatis (https://sv.wikipedia.org/wiki/Pluralis_majestatis)
Titel: SV: Dubbningshemsidan flyttar till ny server
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 10 november 2022 kl. 20:23:02
Som ni säkert har märkt har Dubbningshemsidan legat nere ett par timmar. Av okänd anledning började MySQL att fyllas med enormt stora loggfiler - binärloggar som inom loppet av någon timme fyllde 10 GB av disken, tills dess att disken var helt full. :(

Det har tagit mig lite tid att hitta åt vart allt hårddiskutrymme tagit vägen, och sen bli av med loggfilerna och få upp MySQL-servern igen; men nu hoppas jag att allt ska fungera igen. :)

Fortfarande kvarstår dock frågan hur det här egentligen har kunnat hända, och där har jag inget svar. Möjligen något slags enträget hackningsförsök eller DDOS-attack, som gjorde så många försök att hacka sig in i MySQL-databasen så att loggen fylldes med rader om detta...?