Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Thunderbirds - går den att få tag på?

Startat av AbsolutaMaxkraften, 17 augusti 2010 kl. 01:03:54

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

AbsolutaMaxkraften

Någon som såg Thunderbirds på svenska på 90-talet? Det gjorde inte jag, men jag snubblade över detta YouTubeklipp för några veckor sedan;


http://www.youtube.com/watch?v=LLu4FfeWQhs

...och blev lite kär. Tyvärr ryktas det om att den svenska dubben är evigt förlorad. Är det någon som råkar veta något om den? Att det sägs att den inte går att få tag i gör tyvärr bara att jag vill ha den mer.

Wikipedia har förresten en svensk creditlista som verkar stämma:

    * Berättare - Gunnar Ernblad
    * Scott Tracy - Fredrik Dolk
    * John Tracy - Dick Eriksson
    * Virgil Tracy - Per Sandborgh
    * Gordon Tracy - Gunnar Ernblad
    * Alan Tracy - Dick Eriksson
    * IQ (Brains) - Jan Nygren
    * Hood - Gunnar Ernblad
    * Lady Penelope - Louise Raeder

Det kanske inte är Dubbningshemsidans policy att använda Wikipedia som källa, dock. Men ni måste hålla med, vilken rollbesättning!
"Som en man som älskar penis vill jag dö!"

Daniel Hofverberg

Jag kommer mycket väl ihåg TV-serien Thunderbirds, och jag följde den relativt regelbundet när det begav sig. Jag vill minnas att det var en rätt trevlig serie, åtminstone med den tidens mått mätt.

Jag ser inget fel med att använda Wikipedia som källa, så länge man behandlar uppgifter där med viss skepsis då man aldrig kan vara säker på vem som skrivit in uppgifter och varifrån. Men i det här fallet tror jag att deras uppgifter ska stämma bra. Dubbningen gjordes väl av Pangljud om inte mitt minne sviker mig, och såvitt jag kommer ihåg var det en ganska bra dubbning.

Serien visades i alla fall på TV4 i svenskdubbad form med start 1994 - ursprungligen som del av Junior-4:an, och därefter även som fristående programpunkt. Sista gången den visades var 1996. Serien har inte släppts på VHS eller DVD i Sverige.

Jag vet inget om tillgänglighet för dubben, men jag har mycket svårt att tro att det skulle ligga någon sanning i ryktena om att dubbningen skulle vara förlorad. Dubbningen beställdes av TV4, och i 99% av fallen behåller TV-kanalerna kopior av dubbningar som de beställt (om inte annat så åtminstone själva ljudbanden), även om de inte längre har visningsrättigheter till serien som sådan. I synnerhet vid en så pass nylig dubbning som detta (1994 är trots allt inte direkt jämförbart med 1940-talet), så har jag svårt att tro att TV4 skulle ha förbigått en sådan praxis och ha gjort sig av med dubbningen de själva beställt och betalat för.

Om inte annat, så måste serien åtminstone finnas bevarad hos Kungliga biblioteket i Stockholm (f.d. Statens ljud- och bildarkiv), dit alla svenska TV-kanaler måste skicka pliktkopior av referensband med samtliga TV-sändningar. De har i stort sett alla TV-program som visats sedan 1978 på svenska TV-kanaler, och sedan 1997 på utländska TV-kanaler med svensk inriktning som sänder i digitala marknätet (exempelvis TV3 och Kanal 5). Kungliga bibliotekets audiovisuella samlingar är bara tillgänglig för forskning och journalistisk verksamhet och får inte lånas hem utan bara tittas på hos något av de bibliotek som Kungliga biblioteket samarbetar med, men det finns i alla fall... Deras referensband är långt ifrån någon sändningsduglig kvalitet (de flesta kanaler referensbandar på VHS), men om TV4 skulle vilja och mot all förmodan inte har kvar dubben så bör de säkert kunna få ut sina egna band därifrån och bara extrahera själva ljudet för att använda tillsammans med en mer högkvalitativ bildmaster.

Sen lär det väl också finnas en och annan person som själva spelat in avsnitten när de visades på TV4. Jag är dock inte en av dem, så jag har själv inte sparat något av den här serien i svenskdubbad form...

_Alexander_

#2
Jag har också hört att Tv4 skulle ha skickat tillbaka dubben till leverantören, vilket ju skulle vara otroligt ifall det var de själva som betalade för dubben, då bör de ju inte behöva göra sig av med den alls.

Serien gick ju på Tv4 Science Fiction för ett tag sen med det engelska originalspråket, och ursäkten till att de inte visade den svenskdubbad var alltså att det var för att den inte fanns kvar.
Mycket märkligt, men bäst vore ju att fråga Tv4 själva, så att man får informationen direkt från källan.

Jag har åtminstone några avsnitt av serien, kanske 6 stycken, inte mycket, men alltid något.
Jag tycker absolut inte om serien, så har inte så stor behållning av den.

Daniel Hofverberg

Jag har också hört samma sak, men det verkar ju minst sagt helskumt att behöva skicka tillbaka något man själv har beställt och betalat för. Just därför misstänker jag att det kan ha uppstått något missförstånd, så att de syftade på själva masterbanden och inte just ljudbanden för dubbningen. Men det vore kanske ingen dum idé att kontakta TV4 och höra vad de har att säga...

AbsolutaMaxkraften

Än finns det lite hopp, alltså! Mycket kul att höra! Ska försöka göra lite research själv.
"Som en man som älskar penis vill jag dö!"

_Alexander_

Gör så, återkom gärna med vad du hittar för info.  :)

Även fast jag inte gillar serien i sig, så är dubben riktigt bra, så det skulle vara synd om den gått förlorad.

Bastian

God afton användare här på dubbningshemsidan. Snubblade över den här sidan när jag gick igenom mina youtubeklipp och vilka sidor den varit hänvisad ifrån. Det är jag som är bakom videoklippet du länkar till i ursprungsposten och tänkte passa på att nämna att jag faktiskt tagit mig friheten och "remastra" intron med video från DVD-filmerna och audio från mina VHS band. Har även lagt upp två avsnitt i samma kvalité. Det är ju inte prima ballerinakvalité men jag är nöjd med resultatet och de som sett dem hittills har varit allt från glada till lyriska så ta dig gärna en titt.


http://www.youtube.com/watch?v=hhCc6NPGzCY

Antar att delar av ryktet om TV4's val att skicka tillbaks banden till leverantören kommer från mig också. Det var det svaret jag fick från dem när jag frågade efter dem för runt fem år sen och har inte riktigt brytt mig om att forsätta jaga dem om det. Går helt enkelt under antagandet att de är borta och försöker istället att hitta folk som vill dela med sig av sina band så det finns möjlighet att få dem till liv igen.

Daniel Hofverberg

#7
Intressant, och ett mycket lovvärt initiativ. Jag håller själv på att försöka samla ihop alla avsnitt av serien från gamla VHS-kopior från olika håll, men jag har en bit kvar än. Än så länge har jag 22 avsnitt av Thunderbirds, men det är ju en bra bit kvar då jag utan att vara säker tror att TV4 visade alla 64 avsnitt av serien. Någon annan som har koll på visade avsnitt?

Jag har för övrigt också mailat till TV4:s presstjänst, och frågat om hur det egentligen ligger till med Thunderbirds svenska dubb. Jag tycker som sagt att det låter långsökt om den inte skulle finnas bevarad då TV4 själv beställt dubben, men samtidigt verkar ju de engelskspråkiga visningarna på TV4 Science Fiction tyda på det.

Elios

Vill verkligen se denna.
Gunnar Ernblad lyfte verkligen denna serien.