Josefin

OBS! På grund av missbruk kan gäster inte längre skriva inlägg på forumet. Vi ber dig därför att registrera dig som medlem på forumet - det går på 30 sekunder och är givetvis gratis, och sen kan du fortsätta skriva inlägg som vanligt igen. Tack för visad förståelse.

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Daniel Hofverberg

Sidor: [1] 2 3 ... 746
1
Om Dubbningshemsidan / SV: Intervjuer på Dubbningshemsidan
« skrivet: Igår kl. 04:28:10 »
Jag har nu tittat på webbaserade tjänster, och är framförallt nyfiken på Zencastr; en tjänst som egentligen är avsedd för inspelning av podcasts men som bör fungera även för det här ändamålet. Den tjänsten spelar in video och ljud i bakgrunden hos respektive deltagare via webbläsaren, enligt uppgift utan att belasta datorns prestanda; vilket låter lovande. Det borde alltså möjliggöra att kunna spela in i full upplösning, utan att min långsamma dator sätter käppar i hjulet. Det är vanligtvis en kommersiell tjänst, men i och med pandemin är det för tillfället gratis att spela in obegränsat med video och ljud (även om man utan att betala blir begränsad till MP3 för ljudet istället för okomprimerad WAV, vilket dock ändå borde duga).

Det är alltså en helt oberoende tjänst, som inte går via Skype, Teams eller Zoom, utan där man istället använder sin webbläsare och går till en länk som det här företaget tillhandahåller (där man inte behöver logga in). Problemet är att tjänsten i dagsläget inte stödjer mobiltelefoner, utan bara datorer (stationära eller bärbara). Förmodligen har de skådespelare och översättare som nu är på gång dator med webbkamera, så att det här inte borde vara något stort problem, även om jag förstås måste fråga.

Men problemet är att jag inte kan testa om och hur det fungerar, då ingen annan i min bekantskapskrets har någon dator med webbkamera utan bara mobil eller dator utan kamera. Därför undrar jag om någon här kan tänka sig att hjälpa mig genom att medverka i en testintervju, enbart för att se så att allting fungerar? Vem som helst som har en bärbar eller stationär dator med webbkamera och någon slags mikrofon (inbyggd, separat eller i hörlurar/headset). Det tar bara några minuter av er tid, men jag behöver någon som kan testa att prata med mig i några minuter för att se så att ljud, video och inspelningar fungerar felfritt innan det är dags att använda tjänsten skarpt med de riktiga intervjuoffren. Dessa inspelningar kommer alltså inte användas till något annat än att granska för att se så att kvaliteten är godtagbar, men jag skulle verkligen uppskatta om någon här kunde avvara några minuter vid något tillfälle som vi kommer överens om. Någon frivillig? :)

2
Om Dubbningshemsidan / SV: Frågor till administrationen
« skrivet: Igår kl. 03:26:52 »
Hur är det då med produktioner 2000-2005?
Min erfarenhet är att KM Studio har haft en del uppgifter digitalt (på dator) till de flesta produktioner från den tidsperioden, men sällan kompletta uppgifter. Där har det exempelvis varit vanligt förekommande att de på dator bara har haft större rollfigurer utan "Övriga röster" eller dylikt, även om det säkert finns undantag.

Vanligtvis är det bara i de svenska manusen - från den här tidsperioden vanligtvis pappersmanus i ett arkiv - där det brukar stå utsatt alla rollfigurer, men eftersom manus bara är till för att användas internt vid inspelningen så har det inte varit helt ovanligt att KM Studios manus bara har innehållit förnamn på många skådespelare; så att de utifrån det får gissa sig till vilka skådespelare det rört sig om.

Så du menar alltså att det tar längre tid att kolla i pappersarkiv...?
Ja, det tar väldigt mycket längre tid. Allt som finns digitalt är ju säkerligen sökbart i någon form av databas, så det kan förmodligen både KM Studio och andra studior plocka fram inom en minut. Att däremot gå ner till ett arkiv, bläddra igenom tusentals papper och försöka hitta rätt manus i någon pärm som förhoppningsvis är sorterad i bokstavsordning eller liknande lär ta timmar.

Ibland har det hänt att personal på KM Studio ändå har tagit sig tid att leta fram uppgifter till mig ur sina pappersarkiv, men det gör de förstås bara om de faktiskt har tid över - det ingår ju trots allt inte i deras arbetsuppgifter, utan de måste självklart prioritera nuvarande dubbningar och sina nuvarande kunder. :)

Men det är som sagt tidsödande för dem, så det brukar jag inte ens be om så länge det inte rör sig om filmer/serier som helt saknar officiella dubbcredits eller där de officiella uppgifterna är kraftigt ofullständiga. Ett uppenbart exempel är Den otroliga vandringen (1993), där Disneys officiella creditlista av någon märklig anledning bara anger de tre djurens röster (Martin Timell, Gunilla Åkesson och Stig Grybe); och inga andra rollfigurer alls - inte ens "Övriga röster" finns utsatt. :( Där är jag väldigt tacksam över att KM Studio tog sig tid att leta i sitt pappersarkiv och att de lyckades hitta åt det gamla pappersmanuset till inspelningen, där det fanns röster utsatta till de flesta rollfigurer (även om många skådespelare bara stod förnamn på, så att de när de skickade svaret till mig gissade sig till vilka skådespelare det var). :)

Isåfall förklarar det varför många av dina rollistor på Svenska röster & credits är allt annat än kompletta...
Förutom en del TV-serier från FilmNet och gamla dubbningar från 1980-talet och bakåt, så skulle jag ändå inte vilja påstå att särskilt många creditlistor på Svenska röster och credits är "allt annat än kompletta". Såvitt jag vet är exempelvis alla creditlistor till Disneys och Pixars långfilmer efter 1994 - 1995 helt kompletta (möjligen med undantag för Raya och den sista draken, och kanske även enstaka TV-filmer från Disney Channel), och merparten av Disneys TV-serier är nog också relativt fullständiga (men där är det ett lite mer osäkert kort, framförallt när det gäller skådespelare som bara medverkat i enstaka avsnitt). :)

Märk väl dock att med "kompletta" menar jag att ingen skådespelare saknas, utan att det (om nödvändigt) finns med "Övriga röster" som täcker in alla medverkande - inte nödvändigtvis att alla rollfigurer står med, för det är något helt annat. Som exempel: creditlistan på Skönheten och Odjuret (1991) är uppenbart ofullständig, för där saknas "Övriga röster" (förutom vid nydubben för specialutgåvan) - men listorna för Mulan, Modig, Vaiana och Frost 2 är (åtminstone såvitt vi vet) 100% kompletta.


Så länge det står med "Övriga röster", så att ingen skådespelare saknas, lägger jag sällan särskilt mycket tid eller energi på att försöka lista ut vem som spelar rollfigurer som inte namnges. Undantaget är om det är stora och/eller viktiga rollfigurer som inte står utsatta, så att det skulle upplevas onaturligt och ofullständigt att inte ha med den rollfiguren. Just nu har jag exempelvis lagt ner en hel del tid på att reda ut vem berättarrösten är i dokumentärfilmen Vem är du, Snobben? (just nu aktuell på Apple TV+) - för där är det bara rollfigurerna från Snobben (Lille Karl, Sally, Peppiga Pia, m.fl.) som namnges i creditlistan, och i övrigt bara "Övriga röster", trots att berättarrösten nog utgör nära hälften av all dialog i hela filmen. Då skulle det kännas skumt att inte ange berättarrösten, då det är vad alla som ser filmen och sedan läser creditlistan lär undra över - utan berättarrösten är det nog många som undrar om den angivna creditlistan ens är till rätt film...

3
Om Dubbningshemsidan / SV: Frågor till administrationen
« skrivet: 17 september 2021 kl. 22:10:04 »
Jag kom att tänka på en sak; hur skulle det vara om jag berättade för KM att jag är dubbningsnörd? (samt Stefan Berglund som jag har kontaktuppgifter till när jag frågar efter medlemmarna i Öjebo-kören juni 1992, samt medlemmarna i Roséen-kören 1999, 2000 & 2000-2001)
KM Studio har hjälpt mig många gånger, och brukar vara hjälpsamma. Problemet där är bara det att det bara är i undantagsfall som de har tid och ork att leta i pappersarkiv, utan vanligtvis kan de bara plocka fram det de har på dator - vilket vanligtvis inte innefattar gamla produktioner från 1990-talet.

4
Om Dubbningshemsidan / SV: Frågor till administrationen
« skrivet: 17 september 2021 kl. 16:57:00 »
Aj då, då är det med andra ord kört för mig, jag bor ju i Malmö och eftersom KM Studio ligger ända bort i Karlskoga så har jag inte särskilt mycket till möjlighet att resa bort till Karlskoga på egen hand för att kolla i deras arkiv...
KM Studios arkiv är det förstås bara anställda på företaget som har tillträde till, så om du inte jobbar på KM Studio kan du ju hursomhelst inte komma åt det.

5
Om Dubbningshemsidan / SV: Frågor till administrationen
« skrivet: 17 september 2021 kl. 15:36:19 »
Det är inget som säger att du måste skriva för hand bara för att brevet ska skickas fysiskt med posten. Skriv på datorn och redigera så mycket du vill. När du är nöjd skriver du ut brevet på papper, lägger i ett kuvert och skickar med posten.
Under förutsättning att man har skrivare, ja - annars blir det ju lite svårare... Men jag hoppas och tror att de flesta i dagens läge har någon form av skrivare.

Är kuvvär och frimärken billiga?
Frimärken kostar 12 kr för upp till 50 gram, vilket bör räcka långt för ett vanligt brev (min erfarenhet är att två A4-sidor i ett kuvert väger ungefär 20 gram). Så ska du följa Anders rekommendation om att skicka med ett frankerat returkuvert, så blir det alltså 24 kr. :)

Vanliga tunna vita kuvert kan du nog hitta åt för 20 kronor för ett 10-pack (eller rentav ännu billigare på sina håll), så inte mer än ett par kronor per kuvert. Brukar finnas billigt hos Biltema och Jula, men annars finns det säkerligen även hos Clas Ohlson, m.fl.

Detta är kanske för mycket begärt, men om någon här har kontakt med Monica Forsberg och Daniel Sjöberg kanske ni kan be dem om kompletta infon om deras dubbningar...?
Om det inte gäller ganska nya dubbningar är det knappast troligt att de skulle ha rollistor lättillgängliga på dator för att kunna få fram dem - och de lär ju knappast ha dubbningar i färskt minne om de inte är gjorda det senaste året eller så. Framförallt Monica Forsberg har ju inte regisserat på många år, så att hon skulle ha rollistor till sina dubbningar lättillgängligt på dator förefaller ganska osannolikt. Och ingen lär ta sig tid att gräva igenom gamla papper för att hitta åt sådana uppgifter bara för att någon privatperson ber om det, om de ens har uppgifterna överhuvudtaget - det är inte alls otroligt att sådant kanske bara finns hos dubbningsstudion, och Monica Forsberg är ju inte längre anställd på KM Studio så att hon därigenom kommer åt deras arkiv...

Dessutom är det vissa regissörer jag haft kontakt med som inte känner sig helt bekväma med att lämna ut sådana uppgifter, utan som tycker att det är kundens (d.v.s. i det här fallet Disneys) ansvar att lämna ut rollistor. Vilket de förstås rent formellt sett har rätt i, även om en del ändå är hjälpsamma.

6
Om Dubbningshemsidan / SV: Intervjuer på Dubbningshemsidan
« skrivet: 17 september 2021 kl. 14:11:34 »
Vet inte om det här kan vara till någon hjälp?

https://www.evaer.com/faq/index.php?action=artikel&cat=4&id=79&artlang=en
Hmm, det ser ut som att den där informationen och skärmdumpen refererar till någon gammal version av Evaer, eller är åtminstone inaktuell, för så där ser det inte alls ut för mig - och inställningarna de refererar till hittar jag inte... :(

Så här ser samma flik ut för mig:

7
Om Dubbningshemsidan / SV: Intervjuer på Dubbningshemsidan
« skrivet: 17 september 2021 kl. 13:04:25 »
För övrigt kan jag tipsa om skärminspelarprogrammet OBS Studio, som är gratis och väldigt bra, har använt det sedan i somras utan några större skavanker. :)

Jag tror det skulle funka till intervjuerna, om du inte redan har något bättre. ^^
Rent allmänt har jag väldigt dålig erfarenhet av skärminspelningsprogram oavsett om de heter OBS, Audials, PlayOn eller något annat. Man får räkna med att det blir hackigt med tappade och dubblerade bildrutor, så det är inget jag använder annat än i rena nödfall när inget annat fungerar.

Det går säkert bättre ju snabbare dator man har, men jag har aldrig haft behov av några fartvidunder eftersom jag aldrig spelar datorspel. Min nyaste dator är drygt fem år gammal vid det här laget...
Jag har provat mig fram att spela in intervjuer/videosamtal via Skype, Teams eller Zoom, och det verkar tyvärr vara lättare sagt än gjort... :(

Som jag misstänkte verkar min dator inte orka med OBS, utan när jag startar det programmet rekommenderar programmet att spela in i en upplösning på 853x480 pixels för min dator - inte direkt optimalt... Då laptopens inbyggda webbkamera är på 720p (1280x720 pixels), och detsamma förmodligen gäller de flesta inbyggda kameror, vore det ju önskvärt att även kunna publicera de slutliga intervjuerna i 720p. När jag tvingar programmet att spela in i 1280x720 pixels blir det istället ganska ryckigt, och statistiken visar på mellan 5 och 10% överhoppade bildrutor... :(

När jag istället provar att använda Skypes inbyggda inspelningsmöjlighet (som spelas in och lagras i molnet, utan att belasta min dator) får den slutgiltiga filen bara en framerate på 8 bilder per sekund (istället för 25 eller 30, som jag hade förväntat mig)...! :o Plus att bådas webbkameror blir beskurna, för att tvinga in bådas bild i bredd bredvid varandra i en Widescreen-video.

Jag har också tittat på kommersiella program för ändamålet, och hittat Evaer som förvisso kostar en hyfsad slant (30 amerikanska dollar = ca 260 kr) men som verkar perfekt för ändamålet - det programmet påstår sig kunna fånga in och spara ner den orörda videoströmmen från Skype och Teams, utan att behöva ta till skärminspelning, och ska dessutom kunna spara ner separata videofiler för varje persons webbkamera (perfekt för att få bättre redigeringsmöjligheter). Men när jag testar demoversionen lyckas programmet inte att spara ner mottagarens kamera alls, utan bara min egen - vet inte om jag gör något fel, om det finns någon bugg eller om programmet inte är kompatibelt med de senaste versionerna av Skype. Och videofilen med min egen kamera blir, trots att den inte spelat in skärmen, bara på 13 bilder per sekund... :(


Nu är min bärbara dator som sagt inget fartvidunder och har flertalet år på nacken. Egentligen hade jag behövt införskaffa en ny kraftfullare laptop, men sådana är ju inte direkt billiga så det är av förståeliga skäl inget beslut man kan fatta på nolltid... Till eventuella kommande intervjuer flera månader bort är det kanske realistiskt med en ny dator som inte lider av samma prestandaproblem, men de närmaste intervjuerna måste jag som sagt hitta någon annan lösning till som min dator kan klara av.

8
Dubbningar och röster / SV: Själen (2020)
« skrivet: 17 september 2021 kl. 01:11:09 »
Vem dubbar Ed Asner på Svenska ?
Vilken rollfigur spelade han, och var i filmen kan man hitta åt honom?

Jag kan lyssna och höra om jag kan placera in rösten, men då måste jag ha någonting att gå på och veta exakt vilken rollfigur det är och var i filmen han dyker upp. :)

9
Om Dubbningshemsidan / SV: Frågor till administrationen
« skrivet: 17 september 2021 kl. 01:05:31 »
Okej, menade inget illa eller nånting var bara lite förvirrad över situationen när det gäller pm, hoppas du inte tog det illa Daniel, menade inget illa heller.
Nej då, det är ingen fara. :)

Tyvärr kan jag inga telefonnummer utantill, inte ens mitt eget, jag har dessutom varken brev eller frimärken hemma...
Men att köpa frimärken är faktiskt inte särskilt svårt - det finns nästan överallt att köpa, och åtminstone finns det på varenda postombud... Och någon slags papper har väl varenda människa hemma...?

Jag säger inte att det är optimalt, för det tycker jag inte själv att det är - men kan man inte få tag i någon på något annat sätt, så finns ju bara alternativet att skicka brev eller att strunta i att kontakta personen helt och hållet; så enkelt är det. :)

10
Om Dubbningshemsidan / SV: Frågor till administrationen
« skrivet: 16 september 2021 kl. 22:35:15 »
När jag skriver till dig så svarar du knappt mig på pm. Jag undrade om du gjorde det med flit.
Nej, men jag får väldigt mycket PM och e-post - dussintals varje dag - så jag har tyvärr ingen chans att hinna hålla efter och svara på allt omedelbart... :-[

Jag försöker dock att läsa allt och svarar när jag får tid, men det kan säkert ha uppstått missöden när något PM eller e-postmeddelande har fallit mellan stolarna och blivit avglömt - trots allt fokuserar jag på driften av Dubbningshemsidan i första hand, och att svara på frågor kommer i andra hand. :)

Men om man skickar fysiska brev så är risken större att brevet kommer bort och så tar det längre tid att få svar eftersom brevbärarna måste sortera breven och se till att de kommer rätt plus att jag inte heller vet om de skulle svara om jag skickade brev till dem...

Hur hade du tänkt att jag skulle lösa det om man får fråga?
Visst kan fysiska brev komma bort, men i ärlighetens namn kan även SMS och e-postmeddelanden det; även om risken kanske är något större vid fysiska brev. Självklart tar det ett par dagar för sådana brev att komma fram, men man kan ju alltid skriva ut en e-postadress och/eller mobilnummer i brevet så att mottagaren inte behöver svara via fysiskt brev.

Personligen tror jag inte att benägenheten att svara gör någon större skillnad för vilket medium man använder för att kontakta någon, utan vill de svara så gör de säkert det oavsett medium.

Jag tycker inte själv det är optimalt med fysiska brev, men har man inget annat val så har man inte... Själv har jag skickat ett fysiskt brev en gång till Olof Thunberg, och då ringde han upp mig efter några dagar och pratade i en halvtimme. :)

11
Om Dubbningshemsidan / SV: Frågor till administrationen
« skrivet: 16 september 2021 kl. 22:22:16 »
Finns det några problem med pm eller? När man skriver till andra kommer dom fram?
Jag känner inte till att det skulle vara problem med PM, och jag hittar heller inga sådana rapporter på supportforumet för forumprogramvaran SMF. :)

Inte precis, men jag söker telefonnumrena till Daniel Sjöberg (född 1972-01-30) och Monica Forsberg (född 1950-09-14, hon fyllde alltså 71 i förrgår, så grattis i efterskott) och trots att jag letat som en galning på Google så har jag inte kommit till något resultat...
Somliga har hemligt telefonnummer, och är inget konstigt med det.

Alla svenska invånare över 16 år som inte har skyddad identitet går dock att hitta fysiska adresser till (d.v.s. gatuadress och postnummer), så man kan alltid skicka ett gammalt hederligt brev med posten om man verkligen vill få tag i någon. :)

Jag har inga telefonnummer till någon av dem, men har förut haft e-postkontakt med bådadera - ingen aning om de adresserna fortfarande fungerar eller inte...

12
Om Dubbningshemsidan / SV: Önska creditlistor
« skrivet: 16 september 2021 kl. 20:16:34 »
Jag skulle vilja önska creditlista till Latte Igelkott och den magiska vattenstenen.
Jag vill minnas att jag mailade till Folkets Bio före premiären, men att jag inte fick något svar. :(

Det var ju dock ett tag sen, så jag ska göra ett nytt försök och mailar till pressavdelningen nu. :)

13
Om Dubbningshemsidan / SV: Intervjuer på Dubbningshemsidan
« skrivet: 16 september 2021 kl. 12:57:55 »
Gillar du den serien jag älskar den
Ja, jag är väldigt förtjust i Miraculous: Ladybug och Cat Noir på äventyr. Den nya säsongen har jag inte kunnat börjat se än (då den inte finns på Disney+ än, och Boxer har som bekant slutat sända Disney Channel), men säsong 1 - 3 har jag nog sett alla avsnitt av; och många avsnitt flera gånger om. :)

Förvånansvärt bra dubbning också, trots att den nog är en lågbudgetdubb och trots vissa misstag.

14
Off-topic / SV: Konstgjorda bilder
« skrivet: 14 september 2021 kl. 22:04:28 »
Annars finns alltid open source-programvaran GIMP, som kanske inte är riktigt i klass med Photoshop men inte alls kommer så långt efter:
https://www.gimp.org/

Det är definitivt 20 gånger mer kraftfullt än Paint 3D.

GIMP använder vi på jobbet, där de inte har haft råd med i närheten av tillräckligt många Photoshop-licenser.

Fördelen är att GIMP inte kräver en lika kraftfull dator som Photoshop, utan fungerar hyfsat även på en ganska långsam dator; till skillnad från Photoshop som är krävande.

15
Dubbningar och röster / SV: Dramaten
« skrivet: 14 september 2021 kl. 21:57:28 »
Arghuvuden och personangrepp, det är det här forumet när det är som absolut sämst...

Det är helt okej att ha avvikande åsikter, men man bör gärna kunna komma med någon motivering. Om inte annat är chansen större att man får medhåll från andra då. Och det går alldeles utmärkt att göra utan att använda arghuvuden, eller att hänga ut enskilda dubbare utan motivering. (Hur tror du att personer från branschen som besöker det här forumet känner sig när de läser sånt där...?)
Instämmer fullständigt, och hade inte kunnat säga det bättre själv. :)

Alla har rätt att tycka vad de vill, men ska man påpeka det på nätet (och i synnerhet flera gånger) är det minsta man kan begära att motivera varför. En bra grundregel tycker jag är att motivera allting tillräckligt väl så att berörda personer som pekas ut inte skulle ta illa upp ens om de befann sig i samma rum. Så skriv inget om någon på internet, vare sig här eller på andra forum, som du inte även skulle säga öga mot öga.

Sidor: [1] 2 3 ... 746