Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Skriv svar

Begränsningar: 10 per inlägg (10 återstår), Maximal total storlek 7,81 MB, maximal storlek per fil 6,84 MB
Kryssa av de bifogade filer du inte längre vill bifoga
Dra och släpp dina filer hit, eller använd knappen för att lägga till filer.
Andra tillval
Verifiering:
Lämna detta fält tomt:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Vad heter Sveriges huvudstad?:
Kortkommandon: ALT+S för att skicka/posta eller ALT+P för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 27 oktober 2022 kl. 01:36:05
Citat från: Anders M Olsson skrivet  4 oktober 2022 kl. 11:19:12Jag har märkt att det tidvis kan vara väldigt långa svarstider här på forumet, senast nu i natt eller tidigt i morse vid fyratiden. Det tog en halv till en minut att ladda varje ny sida.

Det skulle kunna tyda på att det är någon process som kör på servern och som använder all maskintiden till att skicka ut spam, om det inte är forumet självt som har någon sorts cleanup-process som kör på vissa tider.

Samtidigt surfade jag till en del andra webbsidor och där var det inga problem, så det var i alla fall inget som berodde på min egen internetförbindelse.
Citat från: Steffan Rudvall skrivet  4 oktober 2022 kl. 16:21:49Jag upplever det inte varje gång men det händer ibland på olika tider av dygnet faktiskt. Något mönster har jag tyvärr inte märkt då det händer väldigt slumpmässigt.
Jag upptäckte nu att min VPS-leverantör Hetzner erbjuder en hårdvarubaserad brandvägg, som inte fanns när jag skapade servern. Om prestandaproblemen beror på DOS-attacker eller något annat utom själva serverns kontroll, så kan det säkert hjälpa med en hårdvarubrandvägg så att anropen inte ens kommer fram till min server. Och om inte annat, så är det definitivt bättre för säkerheten. :)

Jag har nu slagit på brandväggen och har försökt att lägga till de portar som jag tror ska behövas, men säg till om något inte fungerar som det ska; för det är inte omöjligt att jag kan ha missat att öppna någon port som faktiskt behövs.

Säg också till om problemen med långa svarstider fortfarande inträffar från och med nu.
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 17 oktober 2022 kl. 21:31:37
Citat från: Lillefot skrivet 17 oktober 2022 kl. 21:29:52Det har fungerat för mig fläckfritt, efter att jag följde dina instruktioner om att återställa alla mail som hamnat i skräppost.
Så bra, då verkar det som att Google faktiskt lär sig av vilka mail som folk klickar på "Inte skräppost" på, så att de har någon slags artificiell intelligens som ser till att liknande mail hamnar rätt framöver.
Skrivet av Lillefot
 - 17 oktober 2022 kl. 21:29:52
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 17 oktober 2022 kl. 21:24:14Nu har mail från Dubbningshemsidan börjat hamna i Inkorgen som det ska för mig med mitt Gmail-konto - är det samma sak för er andra, eller är det fortfarande någon som får Dubbningshemsidans mail i Skräpposten?
Det har fungerat för mig fläckfritt, efter att jag följde dina instruktioner om att återställa alla mail som hamnat i skräppost.
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 17 oktober 2022 kl. 21:29:14
Citat från: RC skrivet 17 oktober 2022 kl. 21:26:12Jag får mail när någon skriver i ett ämne som jag bevakar och dessa har under den senaste tiden börjat hamna bland den vanliga eposten istället för i skräpposten.
Skönt att höra, då hoppas jag att det är så för alla andra också. :)
(Om så inte är fallet och någon fortfarande får i skräpmappen, skriv här)

Det tog minsann väldigt lång tid innan Google hävde blockeringen, men jag är tacksam att jag slapp börja tjafsa med att byta IP-adress på servern och allt vad det medför...
Skrivet av RC
 - 17 oktober 2022 kl. 21:26:12
Jag får mail när någon skriver i ett ämne som jag bevakar och dessa har under den senaste tiden börjat hamna bland den vanliga eposten istället för i skräpposten.
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 17 oktober 2022 kl. 21:24:14
Nu har mail från Dubbningshemsidan börjat hamna i Inkorgen som det ska för mig med mitt Gmail-konto - är det samma sak för er andra, eller är det fortfarande någon som får Dubbningshemsidans mail i Skräpposten?

Citat från: Anders M Olsson skrivet 14 oktober 2022 kl. 12:32:04Nja, jag har inte råkat ut för riktigt lika långa svarstider som tidigare. Ibland har jag märkt svarstider på 20-40 sekunder i forumet, men bara tillfälligt. Någon eller några minuter senare brukar det gå snabbt igen. På creditssidor och annat som inte ligger i forumet har jag inte märkt några överdrivet långa svarstider.
Är det så pass kort tid, så känns det som att det kan ha naturliga förklaringar - exempelvis kan det ju vara så att precis när du är inne, så ska forumet skicka iväg en massa mail med underrättelser om svar i trådar. När någon svarar i någon av de längsta trådarna, så lär väl sannolikheten vara ganska stor att ett dussintal eller fler personer har valt att få e-post vid svar där; och då lär väl forumprogramvaran behöva arbeta en stund med att få fram e-postadresserna till alla de som ska få e-post.

Det kan ju också röra sig om DDOS-attacker eller liknande, så jag ska se över om brandväggen på Dubbningshemsidans server är bra inställd så att den inte släpper igenom för mycket trafik. :)
Skrivet av Anders M Olsson
 - 14 oktober 2022 kl. 12:32:04
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 14 oktober 2022 kl. 11:33:28Har du råkat ut för detta igen, så att du har kunnat dra någon slutsats?
Nja, jag har inte råkat ut för riktigt lika långa svarstider som tidigare. Ibland har jag märkt svarstider på 20-40 sekunder i forumet, men bara tillfälligt. Någon eller några minuter senare brukar det gå snabbt igen. På creditssidor och annat som inte ligger i forumet har jag inte märkt några överdrivet långa svarstider.
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 14 oktober 2022 kl. 11:33:28
(Hyfsat) goda nyheter! Jag ser nu att e-postmeddelanden till Gmail inte längre blockeras, men däremot verkar alla mail jag testat med hamna i Skräppost i Gmail. Tyvärr är ju skräppost-mappen lite väldold i Gmail, då man måste klicka på "Mer" under Kategorier för att faktiskt hitta åt den mappen, men det är i alla fall goda nyheter att mailen inte längre blockeras helt.

Jag skulle därför rekommendera alla som har en Gmail-adress att gå in i Skräppost och klicka på "Inte skräppost" på alla meddelanden från Dubbningshemsidan - om alla gör det så borde det upphävas snart, och mailen hamnar i Inkorgen igen (Har ni påslaget "Underrätta vid svar", så borde ni få ett flertal mail från systemet, så att dem borde synas ganska tydligt om ni går in under Skräppost).

Jag har också gått igenom alla utgående e-postmeddelanden från servern de senaste fyra dagarna, och jag hittar inga spår av några spamutskick - alla e-postadresser som jag inte känner igen överensstämmer med medlemmar på forumet, och är således mest troligt notifikationer om svar eller nya PM (jag kan som sagt inte se själva e-postmeddelandena i loggen, utan bara avsändaradress och mottagaradress). Så jag tror att vi kan lita på att problemet är löst. :)

Citat från: Anders M Olsson skrivet  4 oktober 2022 kl. 12:06:23Nej, men jag kan kolla nästa gång jag råkar ut för problemet.
Har du råkat ut för detta igen, så att du har kunnat dra någon slutsats?

Citat från: Steffan Rudvall skrivet  4 oktober 2022 kl. 16:21:49Jag upplever det inte varje gång men det händer ibland på olika tider av dygnet faktiskt. Något mönster har jag tyvärr inte märkt då det händer väldigt slumpmässigt.
Har det hänt någonting på sistone? I så fall, har du kunnat se när det händer? Bäst vore om jag får veta exakt när det hänt, så kanske jag kan se i loggfilerna om något särskilt hände då. Det kan ju exempelvis röra sig om någon form av DDOS-attacker mot servern eller hackningsförsök, som kan kräva en del processorkraft.

Den enda schemalagda aktivitet jag hittar som forumprogramvaran SMF har sker varje dag kl. 01:00, då dagligt underhåll sker - svårt att säga hur lång tid det kan ta, men knappast mer än några minuter skulle jag tro. Under den tiden kan det mesta säkert segas ner lite, men det borde som sagt vara ganska snabbt avklarat då jag inte kan tänka mig att det borde vara alltför mycket som behöver göras i form av underhåll.
Skrivet av Daniel Hofverberg
 -  4 oktober 2022 kl. 20:53:51
Citat från: Steffan Rudvall skrivet  4 oktober 2022 kl. 16:21:49Jag upplever det inte varje gång men det händer ibland på olika tider av dygnet faktiskt. Något mönster har jag tyvärr inte märkt då det händer väldigt slumpmässigt.
Hmm, skumt... Jag ska undersöka och se om det finns något cronjob på servern som körs, som skulle kunna förklara det.
(cronjob innebär alltså Linux motsvarighet till "Schemaläggaren" i Windows)
Skrivet av Steffan Rudvall
 -  4 oktober 2022 kl. 16:21:49
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  4 oktober 2022 kl. 16:15:24Det lät inte helt bra, och det har jag inte själv råkat ut för.

Händer det jämt eller bara ibland? Har du tänkt på om det är någon viss tid på dygnet som det händer, eller om du kan se något annat mönster när det händer och när det fungerar normalt?
Jag upplever det inte varje gång men det händer ibland på olika tider av dygnet faktiskt. Något mönster har jag tyvärr inte märkt då det händer väldigt slumpmässigt.
Skrivet av Daniel Hofverberg
 -  4 oktober 2022 kl. 16:15:24
Citat från: Steffan Rudvall skrivet  4 oktober 2022 kl. 14:24:17Jag har råkat ut för detta både på forumet och på själva hemsidan det tar alltså överdrivet lång tid att ladda jämfört med andra webbsidor.

Till och med när jag ska redigera inlägg så tar det någon minut att komma in till redigeraren.
Det lät inte helt bra, och det har jag inte själv råkat ut för.

Händer det jämt eller bara ibland? Har du tänkt på om det är någon viss tid på dygnet som det händer, eller om du kan se något annat mönster när det händer och när det fungerar normalt?

Just nu är det i alla fall relativt lite CPU-kraft som används. Jag har kollat på servern, och den senaste halvtimmen har den i snitt använt 29% CPU-kraft av en kärna, och Dubbningshemsidans server har två processorkärnor till förfogande. Det borde alltså innebära 14,5% av tillgänglig processorkraft som används, vilket inte låter alltför mycket (om än kanske fortfarande lite mer än det borde ligga på då det inte är så jättemånga användare online, och när jag kollat förut har den ofta inte gått över 5%).

Däremot är det inte så mycket RAM-minne till övers, men det beror på att jag bara har 2 GB RAM på servern vilket ibland kan vara lite gränsfall - egentligen hade jag nog behövt 4 GB RAM, men eftersom det innebär en markant högre månadskostnad så avvaktar jag så länge som möjligt med att uppgradera minnet...
Skrivet av Steffan Rudvall
 -  4 oktober 2022 kl. 14:24:17
Jag har råkat ut för detta både på forumet och på själva hemsidan det tar alltså överdrivet lång tid att ladda jämfört med andra webbsidor. 

Till och med när jag ska redigera inlägg så tar det någon minut att komma in till redigeraren.
Skrivet av Anders M Olsson
 -  4 oktober 2022 kl. 12:06:23
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  4 oktober 2022 kl. 11:57:05Har du tänkt på om det bara är forumet eller hela Dubbningshemsidan som påverkas när det händer? D.v.s. påverkas även andra delar av sajten (startsidan, Svenska röster och credits, Recensioner, Sångtextsregister, o.s.v.), eller är det bara forumet som blir långsamt?
Nej, men jag kan kolla nästa gång jag råkar ut för problemet.
Skrivet av Daniel Hofverberg
 -  4 oktober 2022 kl. 11:57:05
Citat från: Anders M Olsson skrivet  4 oktober 2022 kl. 11:19:12Jag har märkt att det tidvis kan vara väldigt långa svarstider här på forumet, senast nu i natt eller tidigt i morse vid fyratiden. Det tog en halv till en minut att ladda varje ny sida.

Det skulle kunna tyda på att det är någon process som kör på servern och som använder all maskintiden till att skicka ut spam, om det inte är forumet självt som har någon sorts cleanup-process som kör på vissa tider.
Har du tänkt på om det bara är forumet eller hela Dubbningshemsidan som påverkas när det händer? D.v.s. påverkas även andra delar av sajten (startsidan, Svenska röster och credits, Recensioner, Sångtextsregister, o.s.v.), eller är det bara forumet som blir långsamt?

Om hela Dubbningshemsidan påverkas så tyder det på att det antingen är spamutskick eller att det finns något cronjob (schemalagd aktivitet) som körs på servern och slukar mycket processorkraft - medan om det bara är forumet som påverkas så är det troligare att det rör sig om någon slags process som forumprogramvaran kör på vissa tider.
(För spamutskick eller annat CPU-intensivt kommer förstås påverka hela servern, och inte bara forumet)
Skrivet av Anders M Olsson
 -  4 oktober 2022 kl. 11:19:12
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  4 oktober 2022 kl. 10:51:56Trots att Google själva utlovar att blockeringen kommer hävdas inom två veckor efter att spamutskick upphör, så blockerar Gmail fortfarande all e-post från Dubbningshemsidan; fastän det nu alltså gått närmare fem veckor. Dessutom ser jag att Dubbningshemsidans IP-adress precis har blivit svartlistad från e-postkontrollistan UCEPROTECTL2. Inget gott tecken... :(

Så jag börjar undra om problemen kanske inte är lösta trots allt, utan att det fortfarande pågår spamutskick men från någon annan e-postadress...? Jag får nog göra en noggrannare sökning och se om jag kan hitta åt fler spamutskick från mailservern...
Jag har märkt att det tidvis kan vara väldigt långa svarstider här på forumet, senast nu i natt eller tidigt i morse vid fyratiden. Det tog en halv till en minut att ladda varje ny sida.

Det skulle kunna tyda på att det är någon process som kör på servern och som använder all maskintiden till att skicka ut spam, om det inte är forumet självt som har någon sorts cleanup-process som kör på vissa tider.

Samtidigt surfade jag till en del andra webbsidor och där var det inga problem, så det var i alla fall inget som berodde på min egen internetförbindelse.