Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Ovanligt mycket spam?

Startat av TonyTonka, 13 augusti 2016 kl. 21:47:41

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Elios

Citat från: Anders M Olsson skrivet  8 augusti 2019 kl. 10:05:56
Jag förmodar att det enbart gäller gästpostning då?

Den uppenbara åtgärden är väl i så fall totalstopp för gästpostning, eller möjligen (om det går) att tillåta gäster att posta inlägg i redan existerande trådar, men inte skapa nya.

Det är väl iofs tråkigt att tvingas införa sådana restriktioner, men samtidigt är det nog en försvinnande liten del av alla inlägg som egentligen är legitima gästinlägg. Ett par "permanenta" gäster missbrukar gästfunktionen, men är så aktiva att de rimligen borde registrera sig som medlemmar. (Ingen nämnd, ingen glömd.) En sådan åtgärd skulle kanske kunna få in dem "i fållan".

Du menar "i fällan?"^^

Jag tänker mig mest själv att ungefär som Anders M Olsson säger så kanske det tyvärr är ända alternativet att bara användare får skapa nya ämnen. Men är det vanliga användare eller bara botar/robot som man säger?
Men det händer alltså bara bland er moderatorer?^^  ???

Daniel Hofverberg

Det är som sagt lite tråkigt att behöva begränsa postande till enbart registrerade medlemmar - förutom då de fåtal aktiva gästpostare som borde ha registrerat sig för länge sedan, så kan det medföra att värdefulla inlägg från personer som inte tänker posta regelbundet går förlorade. Exempelvis har det ju hänt att skådespelare postat här ett par gånger (exempelvis som svar på frågor), men sen inte mer, och har man inte för avsikt att vara mer aktiv än så kommer man förmodligen heller inte registrera sig... Även fast det inte händer så ofta, så hade det icke desto mindre varit tråkigt att gå miste om det.

Men hittar man ingen annan lösning har man kanske inte så mycket till val... Åtminstone i dagsläget verkar det ju vara ytterst få spammare som registrerar konto, utan de allra flesta gör det som gäst. Frågan är ju varför...? Är det bara för att det går att skriva inlägg som gäst, eller lyckas inte spamrobotar att ta sig runt säkerheten vid registrering av nya användarkonton...?

Det hade också varit värdefullt att veta om alla dessa spammare är robotar eller "riktiga" människor som postar. Trots ökad artificiell intelligens låter det ju otroligt om alla så lättvindigt kan ta sig förbi CAPTCHA-skydden nuförtiden, men om det vore riktiga människor kan man å andra sidan tycka att de borde ge upp när de inser att trådarna faktiskt inte publiceras... Och lyckas alla att ta sig förbi CAPTCHA-skydden, eller finns det någon bugg/säkerhetshål så att man under vissa omständigheter kan komma åt att posta ändå...?

Citat från: Elios skrivet  8 augusti 2019 kl. 10:13:13
Men är det vanliga användare eller bara botar/robot som man säger?
Men det händer alltså bara bland er moderatorer?^^  ???
Då vi slagit på moderering av nya trådar (men inte nya inlägg i befintliga trådar) för gäster är det bara moderatorer som ser alla de spamtrådar som skrivs av gäster. De finns alltså men är osynliga för övriga användare/gäster tills dess att jag eller Erika antingen har underkänt/raderat dem eller godkänt dem. I de fall spammarna skrivit svar i befintliga trådar blir dessa genast synliga av alla, vilket ju har hänt då och då här (men har ändå gått att någorlunda hålla i schack).

Anders M Olsson

Då skulle väl en lämplig kompromiss kunna vara att helt spärra möjligheten för gäster att skapa nya trådar, men däremot tillåta kommentarer i befintliga trådar?

Det skulle ju i så fall inte påverka t.ex. skådespelares möjligheter att svara på frågor.

Anders M Olsson

Citat från: Elios skrivet  8 augusti 2019 kl. 10:13:13
Du menar "i fällan?"^^

Nej, i fållan. Vet du inte vad en fålla är?

Enligt SAOL är det "en mindre inhägnad för kreatur", men mera bildlikt (om människor) kan man mena "i gemenskapen" eller "på den rätta vägen".

Daniel Hofverberg

Citat från: Anders M Olsson skrivet  9 augusti 2019 kl. 06:43:27
Då skulle väl en lämplig kompromiss kunna vara att helt spärra möjligheten för gäster att skapa nya trådar, men däremot tillåta kommentarer i befintliga trådar?

Det skulle ju i så fall inte påverka t.ex. skådespelares möjligheter att svara på frågor.
Det är sant.

Jag håller på att se över vilka plugins som finns att tillgå i SMF för att bekämpa spam, och jag ska testa installera en eller ett par sådana för att se om de får någon effekt. Ingenting lär ju ta bort spam till 100%, men med lite tur kanske de får tillräcklig effekt så att situationen hamnar under kontroll igen.

Om det inte hjälper får man nog lov att göra som du föreslår och ta bort möjlighet för gäster att skapa nya trådar.

Elios

Är det fortfarande typ 100 spaminlägg per dag!?

Elios

Citat från: Anders M Olsson skrivet  9 augusti 2019 kl. 06:50:39
Nej, i fållan. Vet du inte vad en fålla är?

Enligt SAOL är det "en mindre inhägnad för kreatur", men mera bildlikt (om människor) kan man mena "i gemenskapen" eller "på den rätta vägen".

Aha, okej. Men "i fällan" skulle spammarna isåfall behöva hamna i.  ::)

Daniel Hofverberg

Citat från: Elios skrivet  9 augusti 2019 kl. 10:33:53
Är det fortfarande typ 100 spaminlägg per dag!?
Nånting ditåt - i alla fall minst 50 per dag, och förmodligen mer än så... :(

Det går i och för sig hyfsat snabbt att radera dem, men när man ska börja radera trådar utan att gå in i dem (bara genom att titta på rubriken och markera) så finns ju alltid risken att man har lite för bråttom och råkar radera något som inte borde tas bort...

Daniel Hofverberg

I fredags installerade jag ett slags standardiserat plugin/tilläggsmodul som finns till flera forumprogramvaror/webbapplikationer, vid namn Bad Behavior, som ska reducera spam genom att blockera misstänkt beteende. Det verkade lovande, men med facit i hand kan jag konstatera att det inte hjälpt så mycket som jag hade önskat.

Det senaste dygnet har forumet fått precis 100 nya spamtrådar, och det sista dygnet innan pluginet installerades hade forumet 150 nya spamtrådar. Med andra ord ett klart steg i rätt riktning (33% mindre spam), men tyvärr inte tillräckligt bra... :(

Så jag får tydligen leta vidare om det finns andra plugins eller andra åtgärder, eller om man tvingas bita i det sura äpplet...

Daniel Hofverberg

VIKTIGT! Genom en ny plugin har jag nu lagt in en begränsning på forumet - från och med nu kan gäster inte längre publicera länkar/webbadresser till andra sajter, utan bara text och länkar inom forumet.

Det medför förstås en nackdel för de som skriver inlägg som gäster, då man ju ibland kan vilja posta länkar till andra sajter. :(

Men efter att ha vägt fördelar mot nackdelar anser jag ändå att det är värt det, då det bör minska mängden spam till så nära noll man kan komma. Trots allt har 99% av allt spam som syfte att länka till andra (mer eller mindre skumma) sajter, och de som postar spaminlägg helt utan länkar eller webbadresser är försvinnande få. Trots allt är ju oftast hela syftet med att posta spam att publicera länkar till diverse (oftast mindre rumsrena) sajter...

För er som postar som gäster måste ni nu alltså registrera er som medlemmar om ni ska posta länkar till andra sajter än det här forumet. Behöver ni inte länka till andra sajter kan ni fortsätta som gäster. Skådespelare och andra tillfälliga besökare som då och då postar som gäster har väl förmodligen inget större behov av att länka till andra sidor på nätet, så det här bör förmodligen främst påverka de fåtal personer som är mer eller mindre regelbundna besökare och ändå inte registrerat sig som användare utan bara postar som gäst.

TrondM

Jeg tror forresten du trygt kan stenge den nyeste registrere brukeren, swespetuecy. Jeg setter en tier på at hans første post vil være spam om "payday loans"

Anders M Olsson

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 13 augusti 2019 kl. 16:38:03
VIKTIGT! Genom en ny plugin har jag nu lagt in en begränsning på forumet - från och med nu kan gäster inte längre publicera länkar/webbadresser till andra sajter, utan bara text och länkar inom forumet.

Det låter ju lovande. Hur fungerar det rent praktiskt?

Filtrerar plug-inprogrammet bara bort länkarna så att inläggen publiceras ändå, fast utan länkar?

Eller stoppas inlägg med länkar helt? Får gästen i så fall ett meddelande om att länkar är förbjudna, eller försvinner inläggen bara ner i ett "svart hål" utan några felmeddelanden?

Daniel Hofverberg

Om ett inlägg innehåller länkar, eller vad som ser ut som länkar (d.v.s. fullständiga eller ofullständiga webbadresser), så får gästpostaren ett felmeddelande om att man måste registrera sig för att kunna posta länkar. Felmeddelandet visas på samma sätt som om man misslyckas med CAPTCHA-kontrollen, så man kommer alltså tillbaka till formuläret och tillåts inte gå vidare förrän man har tagit bort länkarna från inlägget. Därav att jag vågar mig på att införa en sådan förändring, då seriösa besökare får veta vad som hänt och kan antingen formulera om sig eller välja att registrera sig.

Jag har inte testat så jättemycket, men gissar att det är allt som forumprogramvaran SMF omvandlar till länkar som blockeras. Med andra ord kan man alltså inte skriva www.google.se i ett inlägg, men google.se går bra (för då kan inte forumet veta att det är en adress).

Ett litet problem är dock att filtret är aningen för aggressivt, och tillåter heller inte att man länkar till www.dubbningshemsidan.se eller sidor där under - det är bara sidor under just forumet som tillåts. Så man kan alltså länka till andra trådar på forumet, men inte till exempelvis creditlistor eller recensioner. Jag ska se över om det går att ställa in något, så att sådant ändå kan tillåtas.

Anders M Olsson

Det ska bli intressant att se hur det faller ut.

Jag såg förresten nyss att det längst ner på sidan står "Bad Behavior has blocked 968 access attempts in the last 7 days".

Så det verkar trots allt som om även det programmet gör en viss nytta, om än det inte stoppar all spam.


Daniel Hofverberg

Jo, Bad Behavior verkar helt klart göra viss nytta, som i skrivande stund trots allt har blockerat 1067 åtkomstförsök den senaste veckan. Men sen är det ju omöjligt att veta hur många av dessa dryga tusen "personer" som faktiskt hade försökt eller lyckats posta spam...

Som exempel finns det ju tusentals registrerade medlemmar här på forumet, som aldrig postat ett enda inlägg, och en del av dessa misstänker jag starkt är spammare - inte minst de som har IP-adresser registrerade i Nordamerika eller Asien, då det förmodligen inte är så många kineser som förstår svenska... Men av någon anledning har dessa konton sedan varit vilande i åratal, utan att de faktiskt postat vare sig spam eller något annat. En del sådana kan ju exempelvis Bad Behavior kanske blockera, och även fast det inte syns utåt, så är det ju ändå värdefullt då dessa "personer" annars hade tagit upp bandbredd och trafik på servern/webbhotellet.