Forumnyheter:

Just nu blockerar Gmail alla e-postmeddelanden som skickas från Dubbningshemsidan, inklusive forumet. Vi beklagar detta och gör vårt bästa för att lösa problemet. Om du p.g.a. detta inte får viktiga e-postmeddelanden för att exempelvis nollställa lösenordet eller aktivera ditt konto, vänligen kontakta webbmastern på den alternativa e-postadressen (då inte ens manuella mail till Gmail går fram just nu).

Huvudmeny

Vilken av Landet För Längesedan filmerna tycker ni bäst om?

Startat av Disneyfantasten, 30 juli 2022 kl. 17:18:05

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Vilken av Landet För Längesedan filmerna tycker ni bäst om?

Landet För Längesedan (1988)
6 (100%)
Landet För Längesedan 2 Äventyret i Den Förbjudna Dalen (1994)
0 (0%)
Landet För Längesedan 3 Jakten På Det Försvunna Vattnet (1995)
0 (0%)
Landet För Längesedan 4 Färden Till Dimmornas Land (1996)
0 (0%)
Landet För Längesedan 5 Den Mystiska Ön (1997)
0 (0%)
Landet För Längesedan 6 Hemligheten Bakom Saurusberget (1998)
0 (0%)
Landet För Längesedan 7 Jakten På Himlastenen (2000)
0 (0%)
Landet För Längesedan 8 När Isen Kom (2001)
0 (0%)
Landet För Längesedan 9 Resan Till Det Stora Havet (2002)
0 (0%)
Landet För Längesedan 10 Den Stora Utvandringen (2003)
0 (0%)
Landet För Längesedan 11 Minisauriernas Intåg (2004)
0 (0%)
Landet För Längesedan 12 Flygarnas Dag (2006)
0 (0%)
Landet För Längesedan 13 Visdomens Vänner (2007)
0 (0%)
Landet För Längesedan 14 De Modigas Resa (2016)
0 (0%)

Antal personer som röstat: 6

Disneyfantasten

Hittade ingen tråd om detta.

Jag tänkte tillägna denna tråd våran ganska nya medlem Lillefot.

Jag har hittills sett alla filmer utom 11 och 14.

Jag är lite kluven, å ena sidan är första filmen mörk och otäck och sorglig men ändå både väldigt välgjord och sevärd, men å andra sidan är uppföljarna något mer barnriktade (om än fortfarande sebara och relativt välgjorda om än inte lika bra som första filmen trots att de har fler sånger)

Men om jag tvunget ska välja så får nog även jag säga första filmen, då det syns lång väg att första filmen är mer påkostad och fått ta tid medans uppföljarna säkerligen gjordes i all hast med avsevärt lägre budget.

Lillefot

#1
Vad omtänktsamt av dig Disneyfantasten, jag rodnar nästan över tributen.  :) :-[

I alla fall, mitt svar är detsamma som dig. Den första filmen är den bästa med sin vackra och detaljerade animation, samt att Don Bluth inte var rädd för att göra den otäck/sorgsen när det passade (som scenerna med Vasstand t. ex). Den lyckas även få in drag av social commentary med dinosauriernas racism (som när Ceras pappa säger "Trehorniga leker aldrig med långhalsar"), utan att det känns malplacerat.

Är det någon kritik jag kan ge är att stundvis är klippningen klumpig, vilket är på grund av att den redigerades hårt innan släppdatum. Speciellt när Lillefot springer till undsättning hos vännerna i oljeskön och under slutscenerna märks det tydligt. Men utöver det är det en film som håller väl än idag, och kan ses om när som helst med samma känslomässiga påverkan.

-------

När det kommer till uppföljarna tycker jag så här, ingen av de är lika bra som den första och tonerna är annorlunda. De flesta är dock helt ok och sevärda filmer, med bra skådespel och sånger som kanske är lite väl barnsliga ibland, men har sin charm och passar in i respektive films handling. Flera av gästkaraktärerna höjer också intrycket och går att tycka om, och jämfört med många andra Direct-To-Video filmer känns uppföljarna som i alla fall något genomtänkta.

Det är bara film 11 och 13 som jag inte är så förtjust i. Den förstnämnda tycker jag är lite väl absurd i premissen (med de små långhalsarna och att den stora dalens invånares jakt på de påminner lite väl mycket om en häxjakt), och den sistnämnda är alldeles för barnslig även för målgruppen. Dels för att Lillefot börjar bete sig som en viktigpetter och moralpolis, samt gulmagarna som jag redan sagt varför de är så irriterande. De tar milasteg över gränsen när dumhet är roligt och bara blir dåligt.

Om det blir topp 5 över uppföljarna, så är den här min personliga:

1. 10 (Lillefot möter sin försvunna pappa, och därmed knyts en lös tråd ihop)
2. 7 (Pterano och hans dynamik med huvudkaraktärerna är så bra)
3. 5 (Dels för att vi får återse Chomper och färgvalet för scenerna)
4. 3 (Den jag har störst minnen av från barndomen, samt ett budskap om mobbning med Hip och hans vänner och hur den kan uppstå)
5. 8 (Tar upp frågor som familjetillhörighet, och Kvacki får handskas med egna frågor och utmaningar)
Om jag är en Apatosaurs.
Hur kan jag då vara här i Cenozoiska eran?
Kloning, teleportering, eller tur?
I alla fall, ni får ha en dino till äran

Adam

Originalet från 1988! Inget snack om saken!
Den mörka och sorgliga, men ändå balanserade tonen i första filmen är bara det som gör filmen så perfekt lämplig att visa för barn.
Det är bäst för barn redan i tidig ålder att komma i kontakt med sina känslor genom en reflektion av den riktiga världen, vilket är just det som filmen utför med sin ton, sitt budskap, sina karaktärer och sin handling. Jag var faktiskt en av dem som lärde mig mycket om detta tack vare att jag fick se filmen redan som liten.

Många av de efterföljande filmerna i serien har långt ifrån samma effekt och känsla, vilket är just vad som sänker dem, till skillnad från allt det som ettan lyckades med i sin helhet. Det blev dessutom helt uppenbart för varje uppföljare som kom att de med tiden slutade helt med att bry sig om karaktärsutveckling, eller grundliga moraler.

Vissa kanske anser att jag uttrycker mig lite rått, men jag är egentligen bara ärlig.
Glöm inte att tänka smart och kritiskt.
✌🤘