Forumnyheter:

Gmail har under ett par månaders tid blockerat Dubbningshemsidans e-postmeddelanden, men det ska nu vara löst. Om du missat viktiga e-postmeddelanden under denna tid, kontakta webbmastern på så löser vi allt.

Huvudmeny

Kassettband och LP-skivor med Scooby-Doo

Startat av Ownedbymoomin, 9 januari 2012 kl. 18:57:45

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Ownedbymoomin

Hej!

Ledsen om jag är i fel tråd och ställer frågor. Men jag är i 40 årsåldern och har avverkat det mesta jag kommit över i Scooby Doo väg. Barnen och jag älskar det. Vi älskar både filmer och olika fristående avsnitt etc.

Finns det ngn samlad förteckning över detta. Har en massa olika dvd:er och en del nedladdat material som jag inte hittat på skiva. Ägde själv kassettband med Scooby "de mystiska snömännen" och har googlat och googlat utan att hitta fram till en enda sajt som säljer dessa berättelser som vinyl, kassett eller cd. Det är ju fantastiska historier som slår det mesta.

Jag har legat otaliga kvällar under ett par års tid och kört egna berättelser och hittat på intressanta upplösningar där scooby gänget och även mina barn i vissa fall varit med och löst gåtorna!!! Barnen älskar det mer än ngt annat och jag känner mig som en fantastisk pappa när barnen både skrattar och blir rädda om vartannat.. Men gud vad jag skulle vilja kunna sätta på en gammal hederlig scooby doo berättelse på deras cd spelare vi sängdags. Min egen kreativitet börjar sina.

Men finns dessa berättelser ens till salu och hur ser det ut med rättigheterna?

Ledsen som sagt om svaren kanske finns att utläsa i dessa forum men jag har googlat mig tokig och har ngn svar på några av frågorna och kan dela med sig till mig så skulle jag bli jätteglad.

Tack!


Daniel Hofverberg

Jag svarar på frågan om DVD-filmer och dylikt i huvudtråden, men har delat upp ämnet för att kunna behandla kassettband/skivor separat. Beklagar det väldigt sena svaret.

Kassettbanden och LP-skivorna med Scooby-Doo som släpptes under 1970-talet gavs ut av CBS Records, under deras dåvarande samarbetsavtal med Hanna-Barbera. Det avtalet är borta sedan länge och CBS Records svenska filial finns inte kvar längre (det köptes senare upp av Sony BMG); så i dagens läge finns ingenting sådant kvar att tillgå. Jag tror inte att de här skivorna/banden såldes längre än till slutet av 1970-talet. Jag växte också upp med dem - jag fick ärva de banden/skivorna av min storasyster, efter att hon ansåg sig vara för gammal för Scooby-Doo.

Det som släpptes under 1970-talet var i alla fall följande:

1974: Scooby-Doo och de mystiska snömännen (nyskriven originalstory)
1975: Scooby-Doo och basketmysteriet på spökön (baserad på ett avsnitt av The New Scooby-Doo Movies)
1977: Scooby-Doo och juvelmysteriet (nyskriven originalstory)
1979: Scooby Doo och Scooby Dum i två äventyr:  Krokodilmonstret/Den huvudlösa ryttaren (baserad på två avsnitt av The Scooby-Doo Show)

Lasse Swärd regisserade samtliga, och Scooby-Doos röst varierade mellan Håkan Serner (De mystiska snömännen) och Tor Isedal (alla övriga). Resten av ensemblen var samma på alla kassetter/skivor:

Shaggy - Leif Ahrle
Fred - Börje Ahlstedt
Daphne - Meg Westergren
Velma - Anita Wall
Scooby-Dum (i förekommande fall) - Bert-Åke Varg

Övriga röster: John Harryson, Peter Harryson, Hans Lindgren, Gunilla Olsson-Larsson (senare Norling), Hans Klinga och Per Mattsson.

Under 1980-talet släpptes senare ytterligare ett par kassetter med Scooby-Doo, utgivna av andra förlag:

1982: Scooby Doo: Den mystiska skivstudion/Inte finns det spöken?
Utgivet av Bert Karlssons förlag Mariann Records - innehöll två nyskrivna historier av Tommy Halldén och Liza Öhman. Medverkande: Mikael B. Tretow som Scooby (även ljudtekniker), Anders Glenmark som Shaggy, Liza Öhman som Velma, Agneta Olsson som Daphne och Peter Lundblad som Fred och Scrappy.

1987: Scooby-Doo: Mysteriebilen/Scooby-Doo och sjömonstret/Scooby-Doo i godisland
Utgivet av EMI Records - innehöll tre nyskrivna historier (släpptes endast på kassett; inte skiva). Medverkande: Ingvar Relde (även regissör), Gunnar Ernblad, Sture Ström, Bert-Åke Varg, Jessica Swanemar och Maria Lindkvist (minns tyvärr inte vem som spelade respektive karaktär).

Samtliga är utgångna sedan länge, och ingen av kassetterna/skivorna har någonsin släppts på CD.

Jag har däremot samtliga på kassett eller LP, och håller nu på att digitalisera och föra över samtliga på CD. När jag är klar skickar jag gärna kopior av CD-skivorna, om du (eller någon annan) är intresserad.

TonyTonka

Jag har Scooby-Doo - De mystiska snömännen, jag hittade den på Second Hand. Tyvärr minns jag inget hur den lät eftersom att jag senast lyssnade på den för tre år sedan.
https://djtonytheking.wordpress.com/ - Min blogg
(bloggen uppdateras senast: 2022-01-30)

Äntligen tillbaka på bloggen! :D

grimjim

Jag skulle väldigt gärna vilja ha en kopia på krokodilmonstret/Huvudlösa ryttaren. Inte hör dom på säkert 15 år.

Terese

Hej
Jag har oxå länge försökt att hitta Scooby doo på kassett el cd men i te lyckats..jag hade Scooby doo och spöken när jag var liten..älskade den kassetten ...nu har min stora tjej oxå börjat gilla Scooby doo undrar nu om jag oxå skulle kunna få del av dina cd
Tack så mkt p förhand
Häls
Terese

Daniel Hofverberg

Jag gör gärna CD-kopior av alla kassettbanden och LP-skivorna med Scooby-Doo, så fort jag kommer hem från Sverige. Skicka e-post eller PM, så löser vi det.

Det gäller självklart även andra intresserade. Jag har dock inte hunnit digitalisera alla banden än, så det kan ta lite tid innan allt är klart.

patrikprins

Hej!

Har sökt som en galning efter skivan med "krokodilmonstret och den huvudlösa ryttaren" utan framgång. Jag har den på en inspelad  kassett men slutet av historien saknas :-(

Undrar även om du möjligtvis har en aning om hur man kan få tag på den svenska VHS versionen"spöke med chockverkan, den huvudlösa hästmannen"?

Båda mina döttrar älskar de gamla Scooby-Doo sivorna från 70-talet (har alla utom krokodilmonstret/huvudlösa ryttaren) och vi har även kollat en del på filmerna, men det blir inte alls de samma utan rösterna med Peter Harrysson, Anita Wall mfl...

/ Patrik

gstone

För länge sen kom det svenska LP skivor med Scooby Doo jag har tre frågor om dom.

1: Hur många släpptes ?
2: Kan någon berätta credit listan för samtliga Scooby Doo LP skivor ?
3: Finns dom att köpa på CD ?
[[George]]
I care about many things-

[[Dot]]
Things-not people.

[[George]]
People, too. I cannot divide my feelings up as neatly as you,
and I am not hiding behind my canvas-I am living in it.

Daniel Hofverberg

gstone: Jag har sammanfogat din nyskapade tråd med den äldre tråden om kassettband/LP-skivor med Scooby-Doo. Mitt inlägg här ovan bör innehålla svar på alla dina tre frågor. :)

TonyTonka

http://smdb.kb.se/catalog/id/001494471

Har någon den här kassetten hemma? Skulle vara roligt om någon kunde lägga upp ett smakprov från kassetten på youtube så att man kan försöka identifiera vem som spelar vem. Har tyvärr inte kassetten, och den verkar vara extremt sällsynt, men Scooby-nörd som man är så vill man ju veta vem som som spelar vem. ;)

Är även nyfiken på hur ensamblen i lp-skivan med Michael B. Tretow i titelrollen låter. Har visserligen sett att just den lp-skivan just nu finns på Tradera, men tyvärr har jag för tillfället inte råd att köpa den, och dessutom så är min grammofon-spelare inte tillgänglig just nu.  :-\
https://djtonytheking.wordpress.com/ - Min blogg
(bloggen uppdateras senast: 2022-01-30)

Äntligen tillbaka på bloggen! :D

Daniel Hofverberg

Jag har faktiskt just den kassetten, men i och med flytten har jag just nu ingen möjlighet att digitalisera den. Men tids nog så...

Jag ska se om jag kan hitta åt kassetten, och se om det står något på konvolutet om vem som spelar respektive karaktär. Spontant har jag dock ett mycket vagt minne av att Bert-Åke Varg spelade Scooby-Doo, men det kan mycket väl vara mitt minne som spelar mig ett spratt då jag inte lyssnat på den på minst 10 års tid...

Jag har visserligen inte just LP-skivan med Michael B. Tretow, men väl kassetten med samma innehåll.

TonyTonka

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  3 augusti 2016 kl. 02:51:13
Jag har faktiskt just den kassetten, men i och med flytten har jag just nu ingen möjlighet att digitalisera den. Men tids nog så...

Jag ska se om jag kan hitta åt kassetten, och se om det står något på konvolutet om vem som spelar respektive karaktär. Spontant har jag dock ett mycket vagt minne av att Bert-Åke Varg spelade Scooby-Doo, men det kan mycket väl vara mitt minne som spelar mig ett spratt då jag inte lyssnat på den på minst 10 års tid...

Jag har visserligen inte just LP-skivan med Michael B. Tretow, men väl kassetten med samma innehåll.

Jag tror tyvärr inte att det står vem som spelar vem. På den här kassetten med Familjen Flinta, som verkar ha samma ensamble om man jämför med Scooby-Doo kassetten, så står det inte vem som spelar vem i konvultet :(

https://www.discogs.com/No-Artist-Familjen-Flinta/release/7919487

(Konvultet finns på bild om man trycker på More Images)


Jag såg förresten, att i det här 11 år gamla inlägget så skrev GaBBe (som numera är inaktiv) att han en gång haft ett kassettband där Scooby-Doo spelades av Bert-Åke Varg, kanske han syftade på den kassetten?

http://www.dubbningshemsidan.se/forum/index.php?topic=54.msg890#msg890

Aja, hoppas att du hittar både den och kassetten med Michael B. Tretow så att man kan få höra hur ensamblen i de kassetterna låter. :)
https://djtonytheking.wordpress.com/ - Min blogg
(bloggen uppdateras senast: 2022-01-30)

Äntligen tillbaka på bloggen! :D

Daniel Hofverberg

Intressant, jag visste inte om att samma team också hade gett ut en kassett med Familjen Flinta. Den skulle jag gärna vilja få tag i...

Även om det inte står utsatt vem som spelar respektive rollfigur, så bör ju de tre manliga skådespelarna i alla fall inte vara någon större utmaning att placera in - både Bert-Åke Varg, Gunnar Ernblad och Sture Ström har ju ganska säregna och karaktäristiska röster. De två kvinnliga skådespelarna har jag däremot inte ens hört talats om, än mindre har jag någon aning om hur de låter...

TonyTonka

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  4 augusti 2016 kl. 01:08:30
Intressant, jag visste inte om att samma team också hade gett ut en kassett med Familjen Flinta. Den skulle jag gärna vilja få tag i...

Även om det inte står utsatt vem som spelar respektive rollfigur, så bör ju de tre manliga skådespelarna i alla fall inte vara någon större utmaning att placera in - både Bert-Åke Varg, Gunnar Ernblad och Sture Ström har ju ganska säregna och karaktäristiska röster. De två kvinnliga skådespelarna har jag däremot inte ens hört talats om, än mindre har jag någon aning om hur de låter...

Här är en annan Flinta-kassett med liknande röster, jag vet dock inte om den kommer från samma bolag.

https://www.discogs.com/No-Artist-Flinta-Fred-Barney-I-Vilda-Västern/release/7919513

https://djtonytheking.wordpress.com/ - Min blogg
(bloggen uppdateras senast: 2022-01-30)

Äntligen tillbaka på bloggen! :D

paddingtonbear

Jag vet att jag har denna i ett utav facken. https://img.discogs.com/MtbjTzJ8kXElfD5CUVZuaGaWoTs=/fit-in/517x800/filters:strip_icc():format(jpeg):mode_rgb():quality(90)/discogs-images/R-7919513-1451674141-2704.jpeg.jpg

Har ett par "fack" som rymmer ~50 band vardera med gamla musiksagor och kassettband som bara är tecknat & barn. Mycket som jag ärvt men också som blivit köpt under 90 talet på olika loppisar. Hur får man på bästa sätt över dom till datorn så kan jag ordna en kopia till dom som är intresserade, såvida ingen hittar bandet innan dess.

Daniel Hofverberg

#15
Att digitalisera kassettband är ingen större konst. Enklast och billigast är vanligtvis om man har någon lämplig stereoanläggning (ett enkelt kassettdäck duger) med hörlursuttag - då är det bara att ansluta en vanlig stereokabel med 3.5 mm-kontakt mellan hörlursuttaget och datorns Line In (finns på nästan alla ljudkort, inklusive sådana integrerade på moderkortet). Sen är det bara att justera volymen på både stereon och Line In-volymen på datorn - för att minimera brus vill man helst spela in med så hög volym som möjligt utan att det blir distortion (d.v.s. att de högsta partierna ligger under men så nära 0 dB som möjligt) - och spela in med valfritt ljudinspelningsprogram på datorn. Så länge man har en hyfsat snabb dator brukar det inte vara några större problem att digitalisera i realtid utan bortfall.

Det andra alternativet är att använda särskild digitaliseringsutrustning, som består av kassettbandspelare med USB-anslutning, som själv digitaliserar och som man kopplar till datorn via USB. Då finns allt från rena kassettdäck med USB (såsom exempelvis den här kassettdigitaliseraren hos Kjell & Co) till kompletta stereoanläggningar med både kassett och skivspelare med USB-anslutning. Det kan vara en fördel om man har en dator som inte alltid hänger med vid digitalisering i realtid, i och med att det då blir enheten och inte datorn som gör själva arbetet med digitaliseringen. Vanligtvis är det dock overkill vid så pass enkla saker som kassettband - trots allt har väl de flesta fortfarande någon enkel stereo med kassettdäck och hörlursutgång.

Vilken metod man än väljer så spelar man alltså in med något ljudinspelningsprogram på datorn (exempelvis Audacity eller Adobe Audition), och sparar då i ett första skede lämpligtvis som WAV-filer. I efterhand kan man alltid koda om till exempelvis MP3 eller FLAC om man föredrar.

paddingtonbear

Det långa inlägget tackar jag så mycket för.  :) Jag skall se om jag inte kan komma igång inom några veckor hög tid känner jag att även påbörja detta då det trots allt är en hel del kassettband som jag vill göra och lyssna på igen särskilt äldre band som jag ärvt.

Jag tror dock inte jag har något med Scooby-Doo men dom verkar redan vara upphittade  ::)

Daniel Hofverberg

Citat från: TonyTonka skrivet  3 augusti 2016 kl. 01:28:44
http://smdb.kb.se/catalog/id/001494471

Har någon den här kassetten hemma? Skulle vara roligt om någon kunde lägga upp ett smakprov från kassetten på youtube så att man kan försöka identifiera vem som spelar vem. Har tyvärr inte kassetten, och den verkar vara extremt sällsynt, men Scooby-nörd som man är så vill man ju veta vem som som spelar vem. ;)
(...)
Jag tror tyvärr inte att det står vem som spelar vem.
Jag har nu hittat åt kassetten med Scooby-Doo - Mysteriebilen/Scooby-Doo och sjömonstret/Scooby-Doo i godisland från 1987, och tyvärr har du rätt i att det inte står vem som spelar vem utan rösterna anges bara i grupp. Jag har i alla fall lyssnat på halva kassetten, men sen dog min stereo (alternativt bandet) och bandet rör sig inte ur fläcken vad jag än gör... :(

De roller jag kan konstatera med säkerhet är i alla fall följande:
Berättare - Sture Ström
Shaggy - Bert-Åke Varg
Fred - Gunnar Ernblad

Jag kan tyvärr inte avgöra vem som spelar Scooby-Doo, för åtminstone på den första halvan av kassetten (ett och ett halvt äventyr) verkar han inte ha några konkreta repliker utan bara skällningar, ylanden och dylikt. Men möjligtvis skulle det kunna vara Bert-Åke Varg även han, även fast jag inte kan utesluta någon av de andra hellee...

Daphne och Velma spelas förstås av Jessica Swanemar och Maria Lindkvist, men då jag inte vet hur någon av dem låter kan jag inte avgöra vem som spelar vem. Övriga röster verkar göras av hela ensemblen, och ett par av birollerna bör vara Ingvar Relde då det inte är någon av de tre övriga crediterade manliga skådespelarna.

Det står att Ingvar Relde har regisserat och producerat, men fler credits än så står inte. Men man kan väl anta att han också skrivit manus, såvida inte det här är någon översättning/bearbetning av någon amerikansk kassett/LP-skiva. Såvitt jag kan bedöma bygger i alla fall den här kassetten inte på avsnitt av någon av TV-serierna med Scooby-Doo.

TonyTonka

Förlåt att jag drar upp ett gammalt ämne, men idag hittade jag några av Scooby-Doo LP-sagorna på youtube, och jag måste säga att jag inte direkt tycker att Shaggys röst var lyckad i de skivorna. Inte heller Scooby-Doos röst var något att hänga i julgranen.  :(

Hursomhelst, finns det någon chans att skådespelarna (Tor Isedal, Leif Ahrle, m.fl) fick höra Don Messick, Casey Kasem och de andra originalrösterna från serien som LP-skivorna verkar vara baserade på, eller visste skådisarna ingenting om hur karaktärerna skulle låta?  ???
https://djtonytheking.wordpress.com/ - Min blogg
(bloggen uppdateras senast: 2022-01-30)

Äntligen tillbaka på bloggen! :D

TonyTonka

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  4 augusti 2016 kl. 01:08:30
Intressant, jag visste inte om att samma team också hade gett ut en kassett med Familjen Flinta. Den skulle jag gärna vilja få tag i...


Du kanske redan vet om det, men för några dagar sedan så laddade forummedlemmen Oscar Isaksson upp en av kassettbanden med Familjen Flinta på Youtube:


https://www.youtube.com/watch?v=0tUAwehps_E
https://djtonytheking.wordpress.com/ - Min blogg
(bloggen uppdateras senast: 2022-01-30)

Äntligen tillbaka på bloggen! :D

JohanH

Vet inte om du fortfarande letar men det kan finnas tips på vinylbutiker osv på den här hemsidan: https://vinylskivan.se/