Josefin

OBS! På grund av missbruk kan gäster inte längre skriva inlägg på forumet. Vi ber dig därför att registrera dig som medlem på forumet - det går på 30 sekunder och är givetvis gratis, och sen kan du fortsätta skriva inlägg som vanligt igen. Tack för visad förståelse.

Författare Ämne: Skådespelarindex - modernisering  (läst 3744 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Daniel Hofverberg

 • Administratör
 • *****
 • Antal inlägg: 12 946
 • Kön: Man
  • Visa profil
Skådespelarindex - modernisering
« skrivet: 29 juli 2006 kl. 12:23:58 »
Dubbningshemsidan gjordes redan 1997, och därför har de flesta sidor fram tills nu gjort med handkodad HTML. Det har fungerat bra länge, men gör det inte längre - allting tar så lång tid att uppdatera, vilket tyvärr har påverkat sajtens utveckling. Därför håller jag på nu att modernisera och omarbeta alla avdelningar i tur och ordning, till en databasbaserad lösning med PHP och MySQL. Svenska röster och credits är redan klar, och nu har turen kommit till Skådespelarindexet.

Det är just p.g.a. att det tar sådan tid att göra ändringar på dessa sidor, som skådespelarindexet nästan helt dött ut det senaste året, med väldigt få gjorda uppdateringar. Men nu ska det bli ändring på det, då skådespelarindexet mycket snart kommer att bli en dynamisk och halvautomatisk PHP-baserad databaslösning, vilket kommer att förenkla uppdateringar avsevärt. En förändring när den nya avdelningen släpps är att de skådespelare som finns med i Skådespelarindexet fr.o.m. då ska kunna uppdatera sina respektive sidor själva, och själv lägga till nya roller/titlar. Förhoppningsvis gör det att sidorna kan hållas mer aktuella, då skådespelarna inte längre behöver maila mig med sådan information.

Den nya avdelningen är nästan klar, och beräknas kunna börja användas inom några dagar. Fortfarande tar jag dock gärna emot synpunkter på nya funktioner/finesser ni önskar i Skådespelarindex, eller eventuella andra förändringar. Det kan ni antingen skriva i den här tråden, eller framföra via e-post.

Samtidigt vill jag passa på att efterfråga fler dubbningsskådisar, som är intresserade av att finnas med i Skådespelarindexet. Just nu är antalet skådisar i avdelningen i minsta laget för att den ska vara riktigt användbar, så jag ser gärna att fler personer visar sitt intresse för avdelningen - gärna ex. några av de återstående dubbningsveteranerna. Jag inser att det för många är svårt att kunna sammanställa någon lista över allt de medverkat i (p.g.a. det stora antalet filmer/serier), men även en halvfullständig lista är säkerligen till stor hjälp för många besökare. Är någon intresserad, så hör av er till mig via e-post, så sätter jag upp ett konto till er så att ni själva kan logga in och lägga till era roller. Låt mig förtydliga att "skådisar" i det här fallet innebär alla som medverkat som röst i dubbningar vid ett eller flera/många tillfällen - oavsett om personen ifråga råkar vara utbildad skådespelare eller inte.

Till sist skulle jag också uppskatta om någon/några frivilliga vill hjälpa till att föra över allt befintligt innehåll i Skådespelarindexet till den nya avdelningen. Eftersom de gamla sidorna består av handkodade HTML-sidor är det omöjligt att föra över automatiskt, utan det måste ske manuellt genom gammalt hederligt kopiera/klistra in. Om jag måste göra allt det själv, så kommer det att ta sin lilla tid, i och med det stora antalet filmer/serier som vissa av de medverkande skådisarna i avdelningen medverkat i. Just därför vore jag mycket tacksam om någon vill hjälpa till med att föra över detta till den nya avdelningen. I så fall, kontakta mig via e-post eller posta i den här tråden.

Utloggad Daniel Hofverberg

 • Administratör
 • *****
 • Antal inlägg: 12 946
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Skådespelarindex - modernisering
« Svar #1 skrivet: 4 juni 2007 kl. 15:13:31 »
I dagarna blev jag påmind att jag tyvärr helt glömt bort det nya Skådespelarindexet, och utvecklingen av den har stått stilla i nästan ett år...  :(

Men nu har jag återupptagit projektet, och ska försöka göra allting klart, så att den nya avdelningen kan öppnas för allmänheten innan juni månads slut. Programmeringsmässigt är det mesta klart, men fortfarande återstår ett antal skådespelare som behöver föras över från den nuvarande sidan till den nya databasen.

Därför tar jag mycket tacksamt emot hjälp från frivilliga med att föra över uppgifterna till det nya systemet. Det görs via ett enkelt webbgränssnitt, så det behövs inga programmerings- eller databaskunskaper - bara lite tid och förmågan att kopiera/klistra in. Om någon vill hjälpa till, så hör av er via e-post eller posta här. Ju fler som hjälper till, desto snabbare kan den nya avdelningen invigas - vilket är till fördel för både mig och er.

Fortfarande är det givetvis också av mycket stort intresse att få tag i fler skådisar som vill vara med i Skådespelarindexet. I så fall, maila mig så lägger jag upp er i den nya databasen, så att ni själva kan lägga till vilka filmer/serier ni medverkat i - det är inte längre nödvändigt att skicka färdiga listor i ex. Word- eller Excel-format, utan ni kan alltså få inloggningsuppgifter till databasen och istället skriva in sånt direkt på sajten.

Utloggad Elios

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 5 703
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Skådespelarindex - modernisering
« Svar #2 skrivet: 10 oktober 2019 kl. 06:34:20 »
Tycker det är lite synd att den avdelningen inte fått fler skådespelare genom åren.
Där är det ju väldigt intressant att kunna se hur dem ser ut och vad dem har medverkat i.
Har ju varit i den avdelningen jag sätt hur flera röster jag har undrat över ser ut i verkligheten.
Väldigt roligt måste jag säga! :D

Det har varit lite som en Wikipedia sida för Dubbare här i Sverige. Då man kan se att det står lite om deras bakgrund om när dem är födda osv.

Undrar om man inte borde ha lagt till med det här dubbningscollaget som Erik Dahlberg och Disneyfantasten håller på med lite nu!?   :o
Det hade ju varit väldigt roligt att se.    ;D

Utloggad Daniel Hofverberg

 • Administratör
 • *****
 • Antal inlägg: 12 946
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Skådespelarindex - modernisering
« Svar #3 skrivet: 10 oktober 2019 kl. 10:35:28 »
Jag håller fullständigt med att det är olyckligt att det är så få skådespelare som är med i Skådespelarindexet, och de som finns har nog sällan uppdaterat sin sida. Det hade kunnat bli en väldigt intressant avdelning, men har tyvärr i stort sett runnit ut i sanden... :(

Förr om åren försökte jag ganska intensivt att maila skådespelare och få dem att lägga till sig själva till skådespelarindexet, men de allra flesta har avböjt med motiveringen att de medverkat i så mycket att de inte själva vet/kommer ihåg vad (däribland Hasse Jonsson); alternativt att de har så fullt upp att de inte har tid att fylla i något. :(

Man skulle i och för sig säkerligen kunna fylla i ganska många roller för dubbare bara genom att söka i Svenska röster och credits, och ta uppgifter därifrån. Men det kräver ju att någon faktiskt har tid att skriva in alla uppgifter, och det brukar vanligtvis vara där skon klämmer...