Forumnyheter:

Då forumet använder sig av databasen Stop Forum Spam för att blockera kända spammare finns det en liten risk att oskyldiga drabbas av detta, som råkar ha samma IP-adress som kända spammare har haft. Om du är en av dem och inte lyckas att skriva inlägg på forumet, följ denna länk för att ta bort blockeringen, eller skicka e-post till med din IP-adress.

Huvudmeny

Svenska originaldubbningar

Startat av TonyTonka, 28 oktober 2008 kl. 20:04:59

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.

Daniel Hofverberg

Citat från: cjlarsson skrivet 20 februari 2009 kl. 23:33:27
Jan Molander är fortfarande i livet, snart 89 år gammal. Man kanske kan fråga honom, om han fortfarande är vital nog.
Det är en intressant idé. Jag ska försöka skriva till Jan Molander, och höra om han råkar minnas någonting om det här. Fast vid 89 års ålder är väl risken ganska överhängande att hans minne inte är bra nog att minnas vilken/vilka rollfigurer han spelade i en dubbning gjord för ca 55 år sedan...

Anders M Olsson

Citat från: Tonytonka skrivet 21 februari 2009 kl. 10:11:27
Hmm Jag vet sånna som tydligen inte är kändisar. TE.X E.H  Brochmann, Asta Bolin,Björn Frisell

Har letat men inte funnit nåt om dem.

Asta Bolin är väl ganska känd, fast inte som skådespelerska utan som författarinna. Hon var i huvudsak aktiv på Dramaten i början av femtiotalet men sadlade sen om och började skriva böcker.

TonyTonka

Men Jag vill veta hennes ålder. om hon är död.
https://djtonytheking.wordpress.com/ - Min blogg
(bloggen uppdateras senast: 2022-01-30)

Äntligen tillbaka på bloggen! :D

Daniel Hofverberg

Asta Bolin föddes 1927, och såvitt jag kunnat avgöra är hon fortfarande i livet.

TonyTonka

Jag undrar, Vilka dessa skådisar är, de var verksamma i orginaldubbar, Och vad gjorde dom som yrke, var va dom verksamma osv?

Rune Carlsten
Inga Tidblad
Eva Stiberg
Stig Järrel
Carl-Gunnar Wingård
Ragnar Falk
Tord Stål
Ivar Wahlgren
Bertil Berglund
Holger Löwenander

Är ni osäkra på vilken roll i vilken orginaldubbning. ta en kik på www.dubbningshemsidan.se

Kanske lätt att ta reda på men vill ha eran åsikt.
https://djtonytheking.wordpress.com/ - Min blogg
(bloggen uppdateras senast: 2022-01-30)

Äntligen tillbaka på bloggen! :D

cjlarsson

Hej!

Inga Tidblad är utan tvekan den största stjärnan i det här sällskapet. Hon föddes 1901 och var en mycket populär och beundrad skådespelerska under sin verksamma tid, kanske rent utan den största aktrisen i Sverige efter att Ingrid Bergman lämnat SF för Hoolywood.
Inga gjorde många filmroller i svenska storfilmer, såsom Intermezzo (1936) och Det brinner en eld (1942) båda i regi av Gustaf Molander, 1940 fick hon äran att göra rösten i den svenska versionen av Pinocchio. Trots alla framgångar var Inga mer aktiv på teaterscenerna. Hon var gift med skådespelare Håkan Westergren och mamma till Meg Westergren. Inga dog i mitten av 70-talet. Har länkat en bild här:

http://www.ne.se/neimage/1197945.jpg

Holger Löwenadler var framförallt en birollsskådis med säte på i många år på Dramatens scen. Gjorde filmroller i bl.a. Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, Mannen som slutade röka, och kanske ffa i Gustaf Molanders version av Kjesarn av Portugalien från 1944. m.m.m., det är de sistnämnda rollerna jag minns honom bäst i. Holger dog i slutet av 70-talet.

Här är en bild på Holger.
http://www.bergmanorama.com/repertory/gallery2/lowenadler-1.jpg

Stig Järrel var också han en omåttligt populär skådis och komiker, aktiv i 60 år, och har medverkat i över 100 filmer genom årens lopp. Den kanske mest kända är hans gestalting av den sadistiske läraren Caligula i filmen Hets (där f.ö. May Zetterling gjorde en stor och minnesvärd roll). Stig dog på 90-talet. Bild på Stig: http://www.bergmanorama.com/repertory/gallery2/jarrel-1.jpg

Tord Stål var en mycket anlitad birollskådis han också, anställd i många år på Dramaten.

Dom andra känner jag inte till så bra, bara till namnen. Carl-Gunnar Wingård medverkade mest i komedier och Eva Stiberg är väl för den yngre publiken mest känd för sin roll som Tjorvens mamma i Astrid Lindgrens Vi på Saltkråkan-filmer.

TonyTonka

Jag undrar om det finns bilder på andra skådespelare te.x dessa


Benkt-Åke Benktsson
Georg Funkqvist
Anna Lindahl
Ingrid Borthen
https://djtonytheking.wordpress.com/ - Min blogg
(bloggen uppdateras senast: 2022-01-30)

Äntligen tillbaka på bloggen! :D


TonyTonka

Har någon en bild på:

Carl-Gunnar Wingård
Anita Björk
Asta Bolin

Dessa är dom sista
https://djtonytheking.wordpress.com/ - Min blogg
(bloggen uppdateras senast: 2022-01-30)

Äntligen tillbaka på bloggen! :D


cjlarsson

CitatDet är en intressant idé. Jag ska försöka skriva till Jan Molander, och höra om han råkar minnas någonting om det här. Fast vid 89 års ålder är väl risken ganska överhängande att hans minne inte är bra nog att minnas vilken/vilka rollfigurer han spelade i en dubbning gjord för ca 55 år sedan...

Å andra sidan har han väl inte gjort några andra dubbningsinsatser så då kanska han minns det här tillfället?

TonyTonka

#161
Jag glömde fråga om dessa:

Torsten Winge
Flygia Zadlig
Rune Halvarsson
Folke Rydberg
E.H Brochmann

Bilder alltså

var berädd att det kanske kommer fler.
https://djtonytheking.wordpress.com/ - Min blogg
(bloggen uppdateras senast: 2022-01-30)

Äntligen tillbaka på bloggen! :D

TonyTonka

Något nytt om Orginaldubben av Peter Pan eller Pinocchio?
https://djtonytheking.wordpress.com/ - Min blogg
(bloggen uppdateras senast: 2022-01-30)

Äntligen tillbaka på bloggen! :D

Daniel Hofverberg

Citat från: Tonytonka skrivet  1 februari 2009 kl. 11:20:57
Jag läste en tidning igår (från Videomix svergies största filmagasin. Där stog det följande:

Röster(Svenska)
Inga Tidblad
Torsten Winge
Carl-Gunnar Wingård.

Är  det ett tecken på att Pinocchio kommer släppas på DVD med orginaldubbning? det var en ruta om dvd-realsen i mars.
Precis som jag var ganska säker på, så var uppgifterna i Videomix felaktiga. Nyutgåvan av Pinocchio (som släpps nu på onsdag) innehåller enbart omdubben från 1995. Tyvärr är den svenska creditlistan på DVD:n lika bristfällig som på bl.a. VHS-utgåvorna, och innehåller inte alla rollfigurer.

Daniel Hofverberg

Jag har lyssnat lite mer på Benjamin Syrsas sångröst i originaldubben av Pinocchio och jämfört med en LP-skiva med Sven-Olof Sandberg, och utifrån det är jag mer och mer säker på att det inte är Sven-Olof Sandberg som sjunger i filmen.

Citat från: ddubbning skrivet 16 januari 2009 kl. 19:06:19
SLBA anger att Sven-Olof Sandbergs inspelning (stenkaka) av "Ser du stjärnan i det blå" gjordes den 23 januari 1941 och gavs ut i februari samma år. På skivan finns enligt SLBA också "Bara vissla". Kuriosa är att på "Bara vissla" ackompanjeras Sandberg av en orkester under Miff Görling och jag vet att Miff Görling var bror till tidigare nämnda Natan Görling.
Svensk Filmdatabas anger att Pinocchio hade sin svenska urpremiär 1941-02-03. Stenkakan gavs alltså av allt att döma ut i anslutning till filmens svenska urpremiär. När dubbningen av Pinocchio gjordes vet jag dock inte.
Frågan är om Sven-Olof Sandberg kan tänkas ha gjort mer än en inspelning av "Ser du stjärnan i det blå" eller inte. Den LP-skiva jag har kommer från 1960-talet, och då är frågan om den är nyinspelad eller innehåller samma inspelning som den gamla stenkakan.

Om LP-skivan från 1960-talet innehåller samma inspelning som stenkakan, så kan jag med 99% säkerhet säga att det inte är Sven-Olof Sandberg som gör Benjamin Syrsas sångröst i filmen. Skulle han däremot ha gjort mer än en inspelning med lång tid mellan, så kan det tänkas finnas en liten chans att det trots allt är honom, då rösten säkert förändras en del under något decennium.

Men jag blir mer och mer övertygad om att Anders M Olssons teori om att Nathan Görling gjorde Benjamin Syrsas sångröst är korrekt. Nathans relativt höga gage tyder ju på att han bör ha haft en ganska väsentlig roll, och därmed verkar det mest sannolikt att det rör sig om sångrösten. Några andra stora roller finns ju inte att tillgå, och såvitt jag kan avgöra finns det ingen körsång i originaldubben och därmed bör alltså de andra medlemmarna i Wiggerskvartetten inte ha medverkat.