Forumnyheter:

Då forumet använder sig av databasen Stop Forum Spam för att blockera kända spammare finns det en liten risk att oskyldiga drabbas av detta, som råkar ha samma IP-adress som kända spammare har haft. Om du är en av dem och inte lyckas att skriva inlägg på forumet, följ denna länk för att ta bort blockeringen, eller skicka e-post till med din IP-adress.

Huvudmeny

Skriv svar

Meddelandet har följande fel som måste rättas till innan du kan fortsätta:
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 120 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Begränsningar: 10 per inlägg (10 återstår), Maximal total storlek 7,81 MB, maximal storlek per fil 6,84 MB
Kryssa av de bifogade filer du inte längre vill bifoga
Dra och släpp dina filer hit, eller använd knappen för att lägga till filer.
Andra tillval
Verifiering:
Lämna detta fält tomt:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Översätt ordet "hus" till engelska:
Kortkommandon: ALT+S för att skicka/posta eller ALT+P för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Richardo
 - 20 september 2017 kl. 12:40:43
Det var min uppfattning av det hela. Jag sa aldrig att du hävdade det. :) Jag anser personligen att det finns en liten chans att det är kan komma i uppfyllelse. Det är min åsikt.

Är det inte många som redan tar den risen genom att lägga upp t.ex sånger på Youtube? Plus, många är anonyma på internet, så det är nog svårt att åka fast. Jag tror inte att det är en SÅ stor fara, eftersom det bara är en replik eller två från en film, annars hade inget copyrightskyddat varit uppe på internet.
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 20 september 2017 kl. 11:33:21
Jag har aldrig sagt att det inte är genomförbart, bara att det är en del som måste utredas först.

Visst skulle någon kunna lägga upp en separat sida med sådant, som går att länka till; men någon måste ju trots allt göra det och därmed ta den juridiska risken...
Skrivet av Richardo
 - 20 september 2017 kl. 10:49:17
Kort sagt, det är inte genomförbart på Dubbningshemsidans sida.

MEN,
man kan alltid ha en separat sida som är helt separat från Dubbningshemsidan där Dubbningshemsidna bara länkar till den sidan. Det är ju lagligt? Att länka till andra sidor med material kan vara eller inte vara copyrightskyddade.

Varför skaffar Sverige inte bara amerikans "Fair use"?
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 20 september 2017 kl. 10:01:44
Det är ingen dum idé, men frågan är hur det fungerar rent juridiskt.

Som tidigare nämnts finns inte "Fair use" i Sverige, det är ett koncept som i stort sett bara finns i USA. Däremot tycker jag rent spontant att det här borde kunna falla inom citaträtten; vilket inte bara innefattar texter utan även ljud. Problemet är att den lagtexten är luddig, och det finns inte direkt prejudikat för hur mycket man får citera. Enligt upphovsrättslagen får man citera "i överensstämmelse med god sed och i den omfattning som motiveras av ändamålet". Jag tycker rent spontant att det borde innefatta tillräckligt långa ljudklipp för att kunna identifiera rösten, men jag är inte säker på om domstolarna tolkar det på samma sätt...

Sen är också frågan på vilken sida som dessa ljudklipp skulle infogas? Jag misstänker att det blir mer tveksamt juridiskt om man har en separat sida med enbart ljudklipp, än om dessa inkluderas på en befintlig sida (då det lättare kan hävdas att det bara är ett komplement till ett verk).

Till sist är ju också frågan hur man ska hitta åt alla ljudklipp att använda sig av, och hur det ska lösas rent tekniskt och programmeringsmässigt?

Kort sagt; många obesvarade frågor men idén är intressant - och jag måste medge att jag faktiskt har tänkt samma tanke redan innan...
Skrivet av Richardo
 - 20 september 2017 kl. 09:32:40
Den som har sista ordet är dock Daniel Hofvberg.
Skrivet av TonyTonka
 - 19 september 2017 kl. 02:16:51
Det tycker jag låter bra. Det skulle underlätta röstidentifiering. :)
Skrivet av TBT_STR_QR
 - 18 september 2017 kl. 18:40:46
En rolig sak som jag kom på är om Dubbningehemsidan kunde lägga till ljudklipp på alla röstskådespelare, både deras vanliga röster och när de dubbar sina karaktärer.

Jag tror det räknsa som "fair use", så länge som ljudklippen inter överskridder 15 sekunder eller så.