Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Gammla kortfilmer

Startat av gstone, 14 december 2016 kl. 18:06:35

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

gstone

Jag har några frågor om kortfilmsamlingar.

Vilka  gjord Kalle , Musse och Långbens röster på 70 och 60-talet i dom kortfilmsmalingar som släppets då ? den äldsta jag kunnat hitta är från Kalle Anka på jaktstigen från 1965 .

Piff,Puff och Ludvig von Anka är ochkså och med in den kortfilmsamlingen vilka var deras röster ?

Vilka gjord Piff och Puff röster för Monica Forsberg och Bertil Engh kom i bilden ?

Hur länge har man dubbade kortfilmer ?

När började man dubba kortfilmer ?

Har Rune Rune Halvarsson , E.H Brochmann och Folke Rydberg dom fasta röster för Musse , Kalle och långben på 50 -talet ? eller hoppade dom bara in för pank och fågelfri ?

Dubbades äns kortfilmer på 50- talet . Jag vet att Ben och jag i all fall dubbads då av Olof Thunberg och jag tror att han dubbade några fler filmer med

Och vilka är röster i orginaldubbningen av tre små grisar ?Förlåt om det blir för många frågor jag är bara nyfiken med tanke på hur många kortfilmsporgam som värkar ha gjorts . 

PS jag tycker värkligen är tråkigt att kortfilmer också måste dubbas om som det inte var illa nog att långfilm s klassikerna måste dubbas om nu måste KM studios förstöra kortfilmerna med.

Daniel Hofverberg

Tyvärr är kortfilmsdubbningar i allmänhet och äldre kortfilmsdubbningar i synnerhet väldigt dåligt dokumenterade, och det finns inte längre särskilt mycket information att gräva fram. Pliktexemplarslagen (om att filmer på bio och VHS måste skickas in pliktexemplar av till Kungliga Biblioteket) tillkom först 1978, och inte ens Svenska Filminstitutet har bevarat mer än någon enstaka kortfilmssamling före det. Därför är det tyvärr svårt att dra några säkra slutsatser om någonting alls.

Vi har diskuterat en hel del om äldre kortfilmsdubbningar i tråden Kalle Anka, så om du orkar läsa igenom alla 14 sidor och 209 inlägg så blir du i alla fall lite klokare:
http://www.dubbningshemsidan.se/forum/index.php?topic=429.0

Jag förstår dock om du inte orkar bläddra igenom hela den långa tråden, så jag ska försöka ämna till en kort sammanfattning (med reservation för att jag kan ha glömt en del, och i och med datorhaveri kan jag tyvärr inte komma åt mina anteckningar).

Före köp-VHS:er kom ut i slutet av 1980-talet verkar dubbningar av kortfilmer ha varit mer undantag än regel. Det verkar inte ha varit jättevanligt med att kortfilmer dubbades, utan i de flesta kortfilmssamlingar var på sin höjd några kortfilmer dubbade medan resten återgavs i textad originalversion (eller rentav helt otextad). Av de kortfilmsamlingar jag granskat har jag inte stött på en enda som varit helt och hållet dubbad, utan som mest har cirka 60 - 70% av kortfilmssamlingarna varit dubbade; och i ett flertal fall har inte en enda kortfilm dubbats.

Med största sannolikhet har Hans Lindgren spelat Långben under hela 1970-talet, och sannolikt även hela eller delar av 1960-talet. Det innebär alltså att Hans Lindgren spelade Långben under närmare 30 års tid. Inte för att alla Långben-filmer varit dubbade, inte ens i närheten, men kortfilmer med Långben verkar ha varit dubbade i större utsträckning än andra kortfilmer. Det enda undantaget jag kunnat hitta är kortfilmssamlingen Kalle Anka och hans vänner från 1979 - där förekommer kortfilmen Father's Lion, där det uppenbarligen är någon helt annan än Hans Lindgren som spelar Långben. Oklart vem, men möjligen skulle det kunna röra sig om Bernt Dahlbäck. Huruvida det rörde sig om ett tillfälligt inhopp (kanske på grund av sjukdom?), att någon annan alternerade med Hans Lindgren om att spela Långben eller att den dubbningen är återanvänd från något sammanhang före Hans Lindgren började spela Långben låter jag vara osagt.

Jag tror inte att Kalle Anka och Musse Pigg haft regelbundna röster före Per-Erik Hallin och Sven-Erik Vikström kom in i bilden 1982, utan före det rörde det sig nog bara om inhopp då och då. Vanligast under 1970- och 1980-talet verkar det ha varit att kortfilmer med Kalle och/eller Musse antingen varit helt odubbade eller bara delvis dubbade då deras röster varit på engelska och andra röster varit dubbade. Jag har bara stött på två eller tre kortfilmer på bio där Kalle Anka varit dubbad. I ett av fallen (Grand Canyonscope som ingick i Kom så skrattar vi 1974 och 1982) var det utan tvekan Hans Lindgren som spelade Kalle Anka. I övriga fall var Kalles röst elektroniskt förvrängd och väldigt svår att identifiera, men jag misstänker att det var Hans Lindgren även där.

Jag har bara hittat ett enda fall där Musse Pigg varit dubbad, närmare bestämt i Lend a Paw som ingick i Pluto, Ferdinand och Tre små grisar 1973. Tyvärr vet jag inte vem som spelade Musse där, då rösten var så pass förställd. Men vem det än var, så gjorde han en riktigt bra insats och lät ganska lik Walt Disneys ursprungliga amerikanska Musse-röst. Faktum är att om det inte vore för att personen ifråga talade felfri svenska, så hade jag nästan trott att det var Walt Disney själv som gjorde rösten... Jag tycker mig skönja vissa drag i rösten som påminner om Hans Lindgren, så det skulle kunna röra sig om han, även fast jag långt ifrån är säker.

Men om det stämmer att det var Hans Lindgren som spelade Musse där, så innebär ju alltså det att han har spelat både Långben, Kalle Anka och Musse Pigg i Sverige! Det borde nästan förtjäna en plats i Guinness rekordbok...!  ;)

Rune Halvarsson har enligt uppgift åtminstone varit med i en kortfilm, en dubb från 1942 av Chef Donald, som Kalle Anka (märk väl inte Musse Pigg). Huruvida det rört sig om en engångsföreteelse eller om han varit med i fler kortfilmer låter jag vara osagt, men det var nog väldigt ovanligt med dubbningar av kortfilmer på 1940-talet.

Jag har inte kunnat hitta några belägg för att E.H. Brochmann eller Folke Rydberg medverkat i kortfilmsdubbningar, men i och med att äldre kortfilmsdubbningar är så extremt dåligt dokumenterade säger det i och för sig inte särskilt mycket.

Jag känner inte till några tidigare röster för Piff och Puff än runt 1987 - 1988. De äldsta rösterna jag hittat är således Lena Ericsson som Piff och Steve Kratz som Puff, som gjorde rösterna i Piff & Puff - Räddningspatrullen innan KM Studio tog över dubben. Jag minns att TV3 sände en del svenskdubbade kortfilmer runt 1988 också, så kanske var det samma röster där. Jag har inte hittat en enda kortfilmssamling på bio där Piff och Puff varit dubbade överhuvudtaget. Det kan säkert ha förekommit, men i alla fall inte under någon film som gick på bio efter 1979.

Citat från: gstone skrivet 14 december 2016 kl. 18:06:35
Och vilka är röster i orginaldubbningen av tre små grisar ?
Huruvida det är originaldubbningen eller om det finns en ännu äldre dubb vet jag inte, men det finns i alla fall en dubbning från mitten av 1960-talet av Martin Söderhjelm, där grisarnas röster gjordes av det dåvarande tjejbandet Pearlettes. Tyvärr vet jag inte vem som spelar vem, och jag minns tyvärr inte vem som spelade Stora Stygga Vargen - jag är faktiskt inte ens säker på om vi lyckats utröna det...

Tyvärr har inte en enda kortfilmssamling på bio som jag sett haft någon form av svenska dubbcredits, så därför kan man sällan vara helt säker på röster.

Oscar Isaksson

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 24 december 2016 kl. 02:55:09
Huruvida det är originaldubbningen eller om det finns en ännu äldre dubb vet jag inte, men det finns i alla fall en dubbning från mitten av 1960-talet av Martin Söderhjelm, där grisarnas röster gjordes av det dåvarande tjejbandet Pearlettes. Tyvärr vet jag inte vem som spelar vem, och jag minns tyvärr inte vem som spelade Stora Stygga Vargen - jag är faktiskt inte ens säker på om vi lyckats utröna det...

Martin Söderhjelms version är en omdubbning, jag har uppgifter om att Tre små grisar vid sverigepremiären 1933 visades på svenska.

Jag har sett filmen på KB och det lutar mot att det skulle vara Hasse Funck som gör
Stora Stygga Vargen i Martin Söderhjelms dubbning, jag trodde länge att det var Sven Holmberg men ack så jag misstog mig. 
Jag har gjort ett litet ljudklipp med Hasse Funck som är taget från  en så kallad Lill-LP
som heter Walt Disney's berättelse om Tre små grisar från 1966 där Hasse Funck gör Stora Stygga Vargen och Pearlettes gör grisarna.