Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Ämnen - Grimner

#1
Tidig svensk dubbning (och även inhemska tecknade produktioner) dominerades av redan etablerade skådespelare kända från spelfilm eller teater. Det verkar vara först under de senaste årtiondena som vissa dubbare (t.ex. Elina Raeder, Dick Eriksson, Jesper Adefelt m.fl.) marknadsfört sig själva som enbart eller primärt röstskådespelare, utan att någonsin dyka upp i spelfilm.

Men när var det egentligen som röstskådespeleri började behandlas som ett separat yrke? Vem eller vilka var de första svenska röstskådespelarna som var just det - skådespelare som endast arbetade med rösten och vars ansikte sällan eller aldrig syntes i andra medier?
#2
Jag och en vän började igår följa Disney-serien Star vs. the Forces of Evil (som på svenska heter Ester mot mörkrets makter) med Dubbningshemsidans rollista uppe för referens, och reagerade starkt på antalet felkrediteringar och avsaknad av namn.
Har själv inte Disney+ och kan därför bara utgå från minnet såhär i efterhand, men vet med säkerhet att Ole Ornered var med tidigare än vad som sägs (troligtvis redan i avsnitt 1), även om jag inte minns karaktärernas namn. Monsterarmen i avsnitt 3 görs definitivt av Adam Fietz, men på Dubbningshemsidans rollista står det Patrik Almkvist. Både Ornered och Fietz gjorde också ett par till roller som krediterades till andra, eller inte alls.

Förstår att det kanske inte är särskilt hjälpsamt när jag inte kan peka ut mer exakt, men om någon skulle vilja göra en grundligare genomgång av serien så finns det alltså många fel i rollistan som behöver rättas till.
#3

https://www.youtube.com/watch?v=kCwRRkfJnRc

Har någon här hört talas om denna fantastiska och extremt underskattade serie? Och vet någon ifall den överhuvudtaget dubbats till svenska?
Fick en engelskspråkig VHS-utgåva av min far när jag var tre år gammal och blev genast som besatt... jag kan utan överdrift säga att jag lärde mig engelska innan förskolan enbart för att förstå vad som sades i den här serien.
Det har gått så många år nu, och fortfarande har jag inte kunnat hitta några nya avsnitt på engelska - dock tre på norska, vilket gjorde mig fundersam om den någonsin dubbades till svenska? I sådana fall, vilka gjorde rösterna, och när/var sändes den?

Den är förresten baserad på en serie belgiska seriealbum som måste ha varit populära på sin tid, då en referens till dessa ofta används i Astérix - det är nämligen Barbe Rouge med sina huvudpersoner som ligger till grund för den där misslyckade piratbesättningen som blir sänkta i var och varannan Asterix-film.

Och om någon av er skulle ha inspelade avsnitt på något språk jag förstår (svenska, engelska, norska, danska, isländska & färöiska) - var så snälla och dela dem. Jag har drömt om att få se den här serien i sin helhet nästan hela mitt liv och söker flera gånger om året, men hittar bara avsnitten på franska och dylikt.
#4
Jag vet att jag är sen, ty jag var borta från forumet länge. Förstår verkligen inte varför denna tragiska nyhet inte fått en egen tråd ännu. :'(
En legend och kulturskatt har nämligen lämnat oss. Den 1 maj miste Sverige sin kanske allra största konstnär i modern tid, han som har kallats svensk animations fader - eller om han själv fick välja, bara "tecknargubben". Per Åhlin har gått ur tiden, 91 år gammal. Listan över hans bidrag till svensk kultur och underhållning vet inga gränser; Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton, Dunderklumpen, Alfons Åberg, Lilla Spöket Laban, Lilla Anna och Långa Farbrorn, Resan till Melonia, Ronja Rövardotter och Dieselråttor & Sjömansmöss - för att inte tala om den omåttliga inspiration och vägledning han erbjudit andra svenska konstnärer - utgör bara en liten del av hans ovärderliga gärning under de senaste sjuttio åren. Vare sig det var som regissör, tecknare, målare, illustratör, animatör, kostymör, effektdesigner, scenograf eller manusförfattare gjorde han utan tvivel ett odödligt intryck på hela Sveriges befolkning, och lämnade efter sig ett kulturarv utan dess like. Hans minne kommer att leva vidare för evigt, genom allt det som han gav oss.
Vila i frid.
#5
Off-topic / Ebbe Schön (1929-2022)
5 augusti 2022 kl. 14:50:12
Det här har ingenting med dubbning att göra, men jag ville ändå dela den tragiska nyheten någonstans.
Igår kväll, kl. 19:35, gick den legendariske Ebbe Schön bort, 92 år gammal. Han var vida erkänd som inte bara Sveriges, utan världens, ledande expert inom nordisk folktro och mytologi. En fantastisk författare, forskare, föreläsare - och människa! - som ägnade hela sitt liv åt att dela sina enorma kunskaper med omvärlden. Och han tänkte verkligen fortsätta in i det sista: så sent som för ett par månader sedan kom han ut med en ny bok, "Gårdstomtens Tårar", som var menat att vara den första i en trilogi.
Han var min största idol, som inspirerade mig liksom oräkneliga andra att börja studera folktro och mytologi, och det fältet kommer att kännas tomt utan hans visdom.
Vila i frid, Ebbe, och vet att din gärning lever kvar i oss, dina lärjungar. Vi kommer aldrig att glömma dig eller det du gav till världen.

#6
Det är inte bara Sverige, utan också resten av Norden, som ofta anklagas för att producera ytterst få fantasyfilmer, men är så verkligen fallet? Den här tråden tillägnas att göra en fullständig (eller åtminstone så nära som möjligt) lista över alla nordiska fantasyfilmer (ej enbart svenska; dessa finns på denna tråd: https://www.dubbningshemsidan.se/forum/index.php?topic=12741)

Askeladden - I Bergakungens Sal (Norge, 2017) - Originaltitel I Dovregubbens Hall
Askeladden - I Soria Moria Slott (Norge, 2019)
De Glömda Själarnas Ö (Danmark, 2007) - Originaltitel De Fortabte Sjæles Ø
De Vilda Svanarna (Danmark, 2009) - Originaltitel De Vilde Svaner
Enbärsträdet (Island, 1990) - Originaltitel Einitréð
En Mand Af Betydning (Danmark, 1941)
Grantræet (Danmark, 2011)
Imaginaerum (Finland & Kanada, 2012)
Isbjörnskungen (Norge, Sverige & Tyskland, 1991) - Originaltitel Kvitebjørn Kong Valemon
Kungen som inte hade något hjärta (Finland, 1982) - Originaltitel Kuningas Jolla ei Ollut Sydäntä
Mio min Mio (Sverige, Norge, Sovjetunionen & Storbritannien, 1987)
Mysteriet Ragnarök (Norge, 2013) - Originaltitel Gåten Ragnarok
Pelikanmannen (Finland, 2004) - Originaltitel Pelikaanimies
Pessi och Illusia (Finland, 1984) - Originaltitel Pessi ja Illusia
Rollo och Alverna (Finland, 2001) - Originaltitel Rölli ja Metsänhenki
Sampo (Finland & Sovjetunionen, 1959)
Skämmarens Dotter (Danmark, 2015) - Originaltitel Skammerens Datter
Skämmarens Dotter II: Ormens Gåva (Danmark, 2019) - Originaltitel Skammerens Datter II: Slangens Gave
Snödrottningen (Danmark, 2000) - Originaltitel Snedronningen
Snödrottningen (Finland, 1986) - Originaltitel Lumikuningatar
Thale (Norge, 2012) - Primärt skräckfilm
Torden (Norge, 2020)
Troll (Norge, 2022)
Trolljägaren (Norge, 2010) - Originaltitel Trolljegeren
Törnrosa (Finland, 1949) - Originaltitel Prinsessa Ruusunen
Valhalla (Danmark, 2019)

Animerade filmer:

H.C. Andersens Skugga (Danmark, Sverige, Norge & Frankrike, 1999) - Originaltitel H.C. Andersen og den Skæve Skygge
Pojken som Ville Vara Isbjörn (Danmark & Frankrike, 2002) - Originaltitel Drengen der Ville Gøre det Umulige
Resan till Fjäderkungens Rike (Sverige & Danmark, 2014)
Sigurd Fafnersbane (Danmark, 1981)
Strings (Danmark, Norge, Sverige & Storbritannien, 2004)
Valhalla (Danmark, 1986)

TV-serier:

Hoberna (Finland, 1993) - Originaltitel Hobitit
I Mumindalen (Finland & Japan, 1990)
Mumindalen (Finland & Storbritannien, 2019)
Mumintrollet (Finland & Sverige, 1969)
Pakten (Danmark, 2009) - Originaltitel Pagten
Ragnarök (Norge & Danmark, 2020)
Sagoberättaren (Danmark & Storbritannien, 1998) - Originaltitel Der Var Engang...
#7
Som bekant har den älskade skådespelaren Sven Wollter tragiskt nog lämnat oss. Nu när hans bortgång kanske inte känns lika färsk frågar jag er på Dubbningshemsidan: hur vill ni minnas honom? Av alla hans otaliga roller, vilken har satt sig i ert minne som den absolut bästa?
#8
Filmer och TV-serier / Samlade Svenska Kulter på film
23 december 2020 kl. 13:37:06
Jag är en stor skräckfantast och fanatisk beundrare av Cthulhu-mythoset, så 2012 blev det en stor glädje för mig när jag fick höra att skräckmästaren Anders Fagers novellsamling Samlade Svenska Kulter skulle bli film. Filmen skulle regisseras av den Hollywoodrutinerade duon Måns Mårlind och Björn Stein, och förväntades ha premiär i slutet av 2013. Sedan dess har jag dock inte hört någonting om projektet. Någon här som vet mer?
#9
År 2012 mottogs den spännande nyheten att det kommer att göras en ny filmatisering av Bröderna Lejonhjärta. Filmen skall regisseras av Tomas Alfredson och skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist står för manus.
Det mest anmärkningsvärda är dock budgeten. Denna skulle ursprungligen komma att ligga på över 200 miljoner kronor, vilket skulle ha varit tillräckligt för att göra det till den dyraste filmen i nordisk historia, men siffran lär ha växt till så mycket som 325 miljoner kronor - fyra gånger så dyr som Star Wars Episode IV - A New Hope och 65% dyrare än de båda Arn-filmerna tillsammans (vilka är Nordens hittills dyraste filmprojekt). Det är högre budget än alla tidigare Astrid Lindgren-filmer tillsammans! Kända produktioner med liknande budget inkluderar exempelvis Aliens vs. Predator - Requiem, Röda Klippan: Del I, vilken som helst av Spy Kids-filmerna, Greven Från Monte Cristo, Robin Hood: The Prince of Thieves, eller åtta hela avsnitt av Game of Thrones. Det är nästan hälften av The Lord of the Rings - The Fellowship of the Rings budget och nästan dubbelt så mycket som The Last Emperors budget.
Det talades om en banbrytande nordisk fantasyfilm av episka proportioner; bland annat skulle Katla göras lika välanimerad och skrämmande som Smaug i The Hobbit... alltså aningen bättre än i den ursprungliga Bröderna Lejonhjärta-filmen. ;D

Projektet blev dock försenat och uppskjutet till 2014. Sedan 2016. Och så vidare. I januari det året uppgav Tomas Alfredson att han fortfarande tänker förverkliga filmen. Sedan dess har jag inte hört någonting.

Är det någon som har nyheter om denna fantastiskt lovande produktion?
#10
Off-topic / OMFL-ransomware
22 december 2020 kl. 14:45:19
Jag förstår att Dubbningshemsidan knappast är rätt forum för teknisk support, men kanske finns det någon sakkunnig person här som kan hjälpa mig. Om inte så hoppas jag åtminstone att den här tråden kan tjäna som en varning för andra.

För ett par dagar sedan, den 19 december, angreps min dator av ett nytt slags ransomware (d.v.s. utpressningsvirus) som krypterat i princip alla mina filer (sammanlagt 3.5 TB) till det oanvändbara formatet ".omfl". Av vad jag kan hitta på Internet finns det i nuläget inget sätt att avkryptera filerna, och den IT-expert jag tog kontakt med säger att utsikterna för att återställa allt är dåliga. Med största sannolikhet kommer jag att behöva anskaffa allt material på nytt - inklusive en del saker som jag inte ens vet om det är möjligt att få tag på igen. :'(

Efter flertalet systemåterställningar (inklusive en fullständig ominstallation av Windows) samt försök med ett antal dekrypteringsprogram, har ingenting förändrats. Själva viruset kunde elimineras med vanligt antivirusprogram, men krypteringen kvarstår vad jag än gör. Märkligt nog verkar viruset inte ha påverkat min huvudhårddisk (C:), bara min sekundära inbyggda (D:) och min externa USB-kopplade (G:).

Om någon här har någon kunskap om OMFL-viruset ber jag er att kontakta mig och berätta vad jag kan göra. Resten av er uppmanar jag till försiktighet.
#11
Toy Story (1995) var som bekant världens första helt datoranimerade långfilm. Men vilken var Nordens och/eller Sveriges första?
De flesta kommer nog först att tänka på den danska filmen Torkel i Knipa, som hade biopremiär 2 april 2004 (och därmed åtminstone var Danmarks första datoranimerade film), men faktum är att den svenska filmen Loophole: Boogiboos Förbannelse hade premiär redan 2003 (då som miniserie genom Lattjo Lajban - den marknadsfördes dock som en långfilm när den släpptes på DVD 21 juli 2004). Är detta Nordens första datoranimerade film, eller finns det någon ännu äldre?
#12
Jag får ofta höra att det finns mycket få svenska skräckfilmer, men är så verkligen fallet? Den här tråden tillägnas att göra en fullständig (eller åtminstone så nära som möjligt) lista över alla svenska skräckfilmer.

Vi är för närvarande uppe i inte mindre än 182 skräckproduktioner (106 långfilmer, 69 kortfilmer och 7 TV-serier). Ni får gärna komma med egna bidrag ifall ni känner till någonting som saknas från listan.

Det är såklart inte alltid lätt att dra gränsen mellan skräck och vanlig thriller (t.ex. Svart Lucia), mörk fantasy/science fiction (t.ex. Draug) eller övernaturlig action (t.ex. Dragonetti eller Operation Ragnarök). Att en film är skrämmande betyder inte att det är en skräckfilm; likaså måste inte en skräckfilm faktiskt vara skrämmande för att räknas som skräck (många av följande exempel är snarare skräckkomedier). Filmen måste inte heller ha marknadsförts som skräck för att kunna räknas som skräckfilm (t.ex. Vaxdockan).
Min definition för den här listan är "en film som huvudsakligen avser att skrämma tittaren (vare sig det lyckas eller ej), eller som bygger på etablerade skräckfilmstroper (t.ex. zombies eller slashermördare)".
Och som ni säkert märker är det absolut inget krav att filmen håller hög kvalitet. ;)

Alena (2015)
American Burger (2014)
Andra Sidan (2020)
Besökarna (1988)
Blodspår (2012)
Blood Runs Cold (2011)
Blood Tracks (1985)
Blödaren (1983)
Camp Slaughter (2004)
Cannibal Fog (2014)
De Utsatta (2011)
Death Academy (2005)
Den Osynlige (2002)
Den Som Knackar (2009)
Det Okända (2000)
Devil's Messenger (1961) - Amerikansk samproduktion
Die Zombiejäger (2005)
Djävligt Jagad (1995)
Documenting the Witch Path (2016)
Dragonetti: the Ruthless Contract Killer (2010)
Draug (2018)
Dust Box (2012)
En Grav För Jimmy (2012)
Evil Easter III: The Final Easter (2013)
Evig Ondska (2004)
Evil Ed (1995)
Faust 2.0 (2014)
Flame Beings (2009)
Flickan med Videokameran (2011)
Fiore di Ferro (2015)
Freakdemon (2000)
Freakdemon 2 (2003)
Frostbiten (2006)
Funhouse (2019) - Kanadensisk samproduktion
Förvandlingen (1976)
Goodbye, Little Betty (2013)
The Grief (2009)
Grottmorden - Jagad i Underjorden (1990)
Headhunter (2004)
Hemligheten (2005)
Hermit: Monster Killer (2017)
House of Orphans (2008)
Huset vid Skogens Slut (2020)
Huset vid Vägens Ände (2009)
Häxan (1922) - Dansk samproduktion
I.C.U (2011)
I Vädurens Skugga (2003)
Insane (2010)
It'll Come Back to Haunt You (2006)
Jag Såg Min Bäste Vän Dö (2006)
Kammaren (2007)
Karusell (2023)
Killer Mood (1999)
Killer Mood 2 (2002)
Koko-Di Koko-Da (2019) - Dansk samproduktion
Kraftverk 3714 (2005)
Lithivm (1998)
Little Devils (2004)
Livsfarlig Film (1988)
Lokalvårdaren (2014)
Låt Den Rätte Komma In (2008)
Madness (2010)
Mara (2014)
Marianne (2011)
Mask of Murder (1985) - Kanadensisk samproduktion
Midsommar (2003) - Dansk samproduktion
Midsommar (2019) - Amerikansk samproduktion
Murder Island (2006)
Månguden (1988)
Möte med Djävulen (1973) - Schweizisk-västtysk samproduktion
Ondskans Värdshus (1981) - Irländsk samproduktion
Operation Ragnarök (2018)
Ormens Ägg (1977) - Amerikansk samproduktion
Papegojan (1971) - Amerikansk samproduktion
Psalm 21 (2010)
Regissören (2011)
Return of the Monster (2002)
Retzell 73 (2005)
Root of Darkness (2016)
Rum 213 (2017)
Rymdinvasion i Lappland (1959) - Amerikansk samproduktion
Scorched Heat (1987) - Amerikansk samproduktion
Sektor 236: Tors Vrede (2010)
Skräcken har 1000 Ögon (1970)
Sleepwalker (2000)
Smutsiga Fingrar (1973)
Sommarens Tolv Månader (1988)
Sounds of Silence (1989) - Amerikansk samproduktion
Stinger (2005)
Storm
Strandvaskaren (2004)
Svart Cirkel (2019)
Svart Död (2011)
Svart Lucia (1992) - Dansk samproduktion
Syner (2009)
Terror I Rock 'n' Roll Önsjön (2001)
Thriller - En Grym Film (1974)
Vampyrer (2008)
Vargtimmen (1968)
Vaxdockan (1962)
Vem är Du? (2005)
Vem var Dracula? (1975)
Victor Frankenstein (1977) - Irländsk samproduktion
Vita Frun (1962)
Vittra (2012)
Wicca (2014)
The Woman in Black (2012) - Brittisk-kanadensisk samproduktion

Kortfilmer:

2/6 02:32:09 (2004)
13:de Mars 1941 (2004)
Anakolut (2000)
Angst (1994)
Bad Dreams (2006)
Bagman (1990)
The Basement (2017)
Biocrisis (2001)
The Bunker (2005)
Children of Evil (2012)
Chimera (2001)
Christmas Holocaust (2007)
Clayboys on Monster Island (1996)
The Clown (2014)
Control Alt Delete (2003)
Dark Floors (2007)
Day of Fools: Veni Vidi Zombi (2008)
De Döda (2003)
De Döda 2: Zombieville (2005)
Demonen (2013)
Demoniac (2004)
Dog Walk (2005)
Dött Blod (2015)
En Drink med Dracula (2011)
The Evil (2003)
Fear of the Woods - The Beginning (2020) - Amerikansk samproduktion
Freakdemon (2000)
Fritz Goes Bananas (2003)
Från De Döda (1990)
Fyren (2010)
Förbannelsen (2004)
Gitts' Dream (årtal?)
Gore Gathering (2004)
Huset med de Levande Döda i (årtal?)
I See You (2017)
Ingen Kom Ner (2009)
Lights Out (2013)
Massakern i Åsbringen (2000)
Midvinterblod (2006)
Missfostrad (2011)
Mjukdjuret (2003)
Monsters of the Purple Twilight (2005)
My Monster (2009)
Mörkrets Fasor (årtal?)
Nekromania (2010)
När Mörkret Faller... (2012)
Octolab Caravan (2017)
Opalen (2005)
Phantom Miscarriage (1999)
Radioactive Cannibal Vikings From Hell (2007)
Récompence (2010)
The Resurrection of Michael Myers (1987)
The Resurrection of Michael Myers, Part 2 (1989)
Return of the Goremunching Zombozoid: Cannibal From Space (2008)
Return of the Goremunching Zombozoid II: The Actual Return of Man's Best Zoid and The First Appearin (2008)
Sanningens Mörker (2007)
Skuggfaxe (2004)
Slakthus Paradis (1991)
Surfzombies (2009)
Video Geisteskrank (2008)
Vietnam 1969 (2003)
Wolf of the Gulf (2004)
Zombie Mayhem (2005)
Zombie Noir (2008)
Zombie Psycho Sthlm (2004)
ZombieNet (2003)
Zombienoid (2002)
Zomfobia (2005)
Återfödelsen (2010)

TV-serier:

13 Demon Street (1959-1960) - Amerikansk samproduktion
Chock (1997)
De Drabbade (2003)
Den Sista Dokusåpan (2012)
Dystopia (2021)
Levande Föda (2007)
Zombie (2020-2021)

Lista över svenska fantasy-filmer: https://www.dubbningshemsidan.se/forum/index.php?topic=12741
Lista över svenska science fiction-filmer: https://www.dubbningshemsidan.se/forum/index.php?topic=12740
#13
Jag får ofta höra att det finns mycket få svenska fantasyfilmer, men är så verkligen fallet? Den här tråden tillägnas att göra en fullständig (eller åtminstone så nära som möjligt) lista över alla svenska fantasyfilmer. Ni får gärna komma med egna bidrag ifall ni känner till någonting som saknas från listan.

Att kartlägga svenska fantasyfilmer har visat sig betydligt svårare än skräckfilmer (https://www.dubbningshemsidan.se/forum/index.php?topic=12742), dels för att de troligen är mycket färre och dels för att de inte alltid marknadsförs som sådana (t.ex. anses "Glasblåsarns Barn" bara vara ett drama och "En Häxa i Familjen" bara en vanlig familjefilm. Flera julkalendrar innehåller också tydliga fantasyelement). Filmen måste alltså inte ha marknadsförts som fantasy för att kunna räknas som fantasyfilm.
Min definition för den här listan är "en film som innehåller tydliga övernaturliga element (utan att falla under skräckgenren) eller som bygger på etablerade fantasytroper (t.ex. magi och övernaturliga väsen)".

Bröderna Lejonhjärta (1977)
Den Osynlige (2002)
Cirkeln (2015)
Draug (2018)
En Häxa i Familjen (2000)
Glasblåsarns Barn (1998)
Grymme Grendel i Storanskog (1984)
Gräns (2018)
Hans och Greta (1984)
Huldra: The Lady of the Forest (2020)
Isbjörnskungen (1991) - Norsk-tysk samproduktion
Jul i Kapernaum (1995)
Jätten (2016)
Legenden om Dunneric (2011)
Låt Den Rätte Komma In (2008)
Matulda & Megasen (1975)
Mio min Mio (1984)
Mio min Mio (1987) - Sovjetisk-norsk-brittisk samproduktion
Mästerkatten i Stövlar (1965)
Prins Hatt Under Jorden (1980)
Ronja Rövardotter (1984)
Serverat, Ers Majestät! (1965)
Trollsommar (1980)
Vampyrer (2008)

Kortfilmer:

Allrakäraste Syster (1988)
Den Fattige Glasblåsaren (1977)
Dödens Gudson (2022)
Huldra (2016)
Ingen Rövare Finns i Skogen (1989)
Legend of Dark Rider: The Beginning (2016)
Lilla Teaterkompaniet (1988)
Sagan om Ringen (1971)

Animerade filmer:

Gordon & Paddy (2017)
Loophole - Boogiboos Förbannelse (2003)
Resan till Fjäderkungens Rike (2014) - Dansk samproduktion
Strings (2004) - Dansk-norsk-brittisk samproduktion
Tomtar och Troll: Den Hemliga Kammaren (2008)

TV-serier:

Barda (2007-2013)
Creepschool (2004) - Fransk-kanadensisk samproduktion
Det Finns Folk Som Har Svans (1988)
Dieselråttor och Sjömansmöss (2002)
Dockorna i Spegeln (1991)
Huset Silfvercronas Gåta (1974)
Häxkonstigt (1986)
Matulda och Megasen (1967)
Mormors Magiska Vind (1999)
Mumindalen (1973)
Mumintrollet (1969) - Finsk samproduktion
Mysteriet på Greveholm (1996)
Mysteriet på Greveholm - Grevens Återkomst (2012)
Prins Hatt Under Jorden (1987)
Struten och Farmor och Kulan i Tornet (1991)
Trolltider (1979)
Världarnas Bok (2006)

Lista över svenska science fiction-filmer: https://www.dubbningshemsidan.se/forum/index.php?topic=12740
Lista över svenska skräckfilmer: https://www.dubbningshemsidan.se/forum/index.php?topic=12742
#14
Jag får ofta höra att det finns mycket få svenska science fiction-filmer, men är så verkligen fallet? Den här tråden tillägnas att göra en fullständig (eller åtminstone så nära som möjligt) lista över alla svenska scifi-filmer. Ni får gärna komma med egna bidrag ifall ni känner till någonting som saknas från listan.

Min definition för den här listan är helt enkelt "en film som huvudsakligen gestaltar och behandlar futuristisk teknologi eller vetenskap, eller som bygger på etablerade scifitroper (t.ex. utomjordingar och rymdresor)". Filmen måste inte ha marknadsförts som science fiction för att kunna räknas som science fiction-film.

Superhjältefilmer och postapokalyptiska filmer bör också räknas som science fiction, eftersom det finns för få av dessa genrer (såvitt jag känner till) för att förtjäna egna trådar.

Aniara (2019)
Chase in Space (2006)
En Levande Själ (2014)
Ensamma i Rymden (2018)
Fönstret (1976)
Gladiatorerna (1969)
Gröna Gubbar Från Y.R. (1986)
Hundarna (1970)
It Came from Outer Space... and Stuff (1999)
Kallocain (1981)
Kenny Begins (2009)
Klart Skepp Till Månen - En Rymdmusical (1965)
Kraftverk 3714 (2005) - Huvudsakligen skräckfilm
LFO (2013) - Dansk-amerikansk samproduktion
Melancholia (2011) - Dansk-fransk-tysk-italiensk samproduktion
Monismanien 1995 (1975)
Res Aldrig på Enkel Biljett (1987)
Rymdinvasion i Lappland (1959)
Rymdresan (2020)
Sommarens Tolv Månader (1988)
Sweetwater (1988) - Norsk samproduktion
UFO Sweden (2020)
Upp i Det Blå (2016)
Vargen (1984)
Älgigen (1999)

Kortfilmer:

Blinka Lilla Stjärna (1998)
Jorden anropar (2024)
Kunskapens Pris: Balladen om Den Vilsne Vandraren (2007)
Ned$kärning (1997)
Resan till Orion (1986)

Animerade filmer:

Metropia (2009) - Dansk-norsk-finsk samproduktion

TV-serier:

De Utvalda (2020)
Femte Generationen (1986)
Galaxer i Mina Braxer, sa Kapten Zoom (1976)
Hej rymden! (2007)
Jakten på Tidskristallen (2017)
Kenny Starfighter - Galaxens Superhjälte No1 (1997)
Kloak (1996)
Mirakel (2020)
Pax Jordiska Äventyr (2012-2014)
Silvermannen (1996)
Sjätte Dagen (1999)
Skrotarna (2013)
Spegelvänd (2016)
Svenska Slut (2002)
Tillbaka till Vintergatan (2003-2004)
Vid Vintergatans Slut (2010)
Vintergatan 5a (2000)
Vintergatan 5b (2003)
Volrammos (1992)
Vägen till Gyllenblå (1985)
Zonen (1996)
Ålder Okänd (1991)
Äkta Människor (2012-2013)

Lista över svenska fantasy-filmer: https://www.dubbningshemsidan.se/forum/index.php?topic=12741
Lista över svenska skräckfilmer: https://www.dubbningshemsidan.se/forum/index.php?topic=12742
#15
Jag letar efter en svensk fantasyfilm för barn; problemet är att jag inte minns vad den heter, vilka som skådespelar i den, eller ens vad den huvudsakligen handlar om.

Det enda jag minns är en enda scen, som satt djupa spår i mitt minne, och som borde vara lika ikonisk för vem som än också sett filmen: det är en eller två flickor som rider på en häst genom en dimmig skog om natten, och de är omringade av ansiktslösa figurer i långa svarta kåpor som sträcker upp armarna mot dem. Faktiskt en riktigt läskig scen när man var sådär 5 år gammal.

Jag vet att det inte är mycket att gå på, men jag hoppas att någon här vet vad jag pratar om. Jag håller just nu på att sammanställa en lista över svenska fantasyfilmer, och den här måste definitivt vara med.

I efterhand är jag inte ens är säker på om filmen i fråga verkligen var svensk, men eftersom jag var så ung när jag såg den borde den åtminstone vara svenskdubbad.
#16
Off-topic / Vilken är din religion?
1 december 2020 kl. 14:50:03
Som teolog (och dessutom djupt troende) intresserar jag mig mycket för religion och mytologi. Så ge mig nu lite demografisk fakta - vilken religion utövar ni här på forumet?

Jag har en känsla av att ateism (tron att det inte existerar någonting gudomligt) och agnosticism (tron på att någonting gudomligt kanske existerar) kommer att dominera tråden, men vi får se.

Jag ber ödmjukast om ursäkt ifall din religion inte finns bland alternativen.

Svenska Kyrkan faller under protestantism.
#17
Filmer och TV-serier / Är TecknatInsamling inaktiva?
1 september 2020 kl. 16:32:33
Har någon här försökt ta kontakt med TecknatInsamling (alltomtecknat.se) på sista tiden? Jag kontaktade dem för snart två månader sedan med en förfrågning om utbyte eller köp av tecknade serier, men har inte fått något svar ännu. Jag hade velat få tag på ett par av deras serier som födelsedagspresent till min lillebror, vilket tyvärr är för sent nu, så jag hoppas att det skulle kunna bli en julklapp istället. Men nu börjar jag undra om de överhuvudtaget är aktiva längre. Deras senaste uppdatering på hemsidan var 2018-12-02, och deras senaste Facebook-inlägg postades 23 juli förra året. Någon som vet?
#18
Jag studerar just nu isländska och skulle gärna se några Disneyfilmer dubbade på det språket. Tyvärr är de mycket svårare att få tag på än de svenska dubbningarna. Har någon här tillgång till isländska som språkalternativ på några Disneyfilmer som ni skulle kunna dela med er av?

I am currently studying Icelandic and would very much like to see some Disney movies dubbed in that language. Unfortunately they are much more difficult to get my hands on than the Swedish dubs. Does anyone here have Icelandic as a language option for any Disney movies that you could share?

Afsakið slæma málfræði mína...
Ég er um þessar mundir að læra íslensku og langar til að sjá nokkrar Disney-kvikmyndir á það tungumál. Því miður eru þeir mun erfiðari að ná í á en sænsku þýðingar. Hefur einhver hér aðgang að íslensku sem tungumála möguleika fyrir nokkrar Disney-kvikmyndir sem þú gætir deilt?
#19
Finns här någon som har inspelningar från Lattjo Lajbans egna Loophole-spel? Jag har sökt länge, men inte lyckats hitta ett enda klipp (eller ens en bild!) online. Eftersom jag just nu arbetar med att bygga upp en wiki tillägnad Loophole-universumet så är det mycket viktigt att få tillgång till allt källmaterial. Jag skulle vara mycket tacksam om någon skulle vilja bidra till detta hjärteprojekt.

För er som inte vet eller minns så är Loophole det spel som ersatte Rummel och Rabalder i Lattjo Lajban, omkring 2003 skulle jag tro. Man spelar som en rödhårig flicka med blå luva och lila kläder som skall springa genom en lång hinderbana och ta sig förbi en massa spöken.
Loophole har också publicerats i två böcker av Niklas Krog, ett spel (Skrattmagi och Glädjetjuvar) samt en film (Boogiboos förbannelse). Men dessa har jag haft länge; det är just Lattjo Lajban-spelet som aldrig publicerades för allmänheten.
#20
Den tecknade miniserien Star Wars: Clone Wars som gick 2003-2005 (alltså inte den datoranimerade, mycket mer kända serien som kom senare) sägs ha fått sig en svensk dubbning, någonting som jag länge sökt. Det finns inte mycket information om detta att hitta online. Är det någon här som har sett den? Eller kanske till och med har den?