Forumnyheter:

Gmail har under ett par månaders tid blockerat Dubbningshemsidans e-postmeddelanden, men det ska nu vara löst. Om du missat viktiga e-postmeddelanden under denna tid, kontakta webbmastern på så löser vi allt.

Huvudmeny

The Singapore Grip

Startat av Anders M Olsson, 28 maj 2021 kl. 07:39:02

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Anders M Olsson

Nästa söndag, den 6 juni, lägger SVT ut hela serien The Singapore Grip i 6 avsnitt på SVT Play.

Det är ett kostymdrama om en idag ganska okänd episod under andra världskriget, Japans invasion av Singapore. Det är mycket välgjort och välspelat, men serien har också fått en del kritik för att den alltför enögt berättar historien ur de brittiska kolonisatörernas perspektiv och behandlar den asiatiska befolkningen som bakgrundsfigurer. Avsikten är egentligen att det ska vara en satir som kritiserar kolonialismen, men det går kanske inte fram så tydligt.

Seriens röda tråd är att huvudpersonen, Matthew Webb, stöter på begreppet "The Singapore Grip" i olika sammanhang och får flera olika förklaringar till vad det egentligen betyder.

Själv blev jag intresserad av serien efter att ha sett den väldigt innovativa affischbilden där huvudpersonerna porträtteras som spelpjäser på ett kartbord.

Sevärt är det i vilket fall som helst, men det anmärkningsvärda är att serien visades i våra grannländer Danmark, Norge och Finland redan i höstas, bara veckor efter den brittiska premiären. SVT är i vanlig ordning rejält på efterkälken och publicerar serien först nu.

Elios

Varför visade Danmark, Norge och Finland den före oss?