Forumnyheter:

Då forumet använder sig av databasen Stop Forum Spam för att blockera kända spammare finns det en liten risk att oskyldiga drabbas av detta, som råkar ha samma IP-adress som kända spammare har haft. Om du är en av dem och inte lyckas att skriva inlägg på forumet, följ denna länk för att ta bort blockeringen, eller skicka e-post till med din IP-adress.

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Inlägg - Daniel Hofverberg

#31
Citat från: DingoPictures2005 skrivet  8 april 2024 kl. 22:50:39Kvalitét är viktigare än kvantitet och den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.
Personligen så tror jag att fler personer varit nöjda om Robert hade gjort rösten till Mike i uppföljaren också kollar man kommentarerna på videon så förstår man besvikelsen hos den Svenska publiken över att Robert inte gjorde Mikes röst i uppföljaren.
Jag tror inte att barnen hade blivit lika nöjda, över att behöva vänta ett halvår med att få se en film de just har sett en massa reklam för - tänk dig bara alla upprörda barn, och föräldrarna som förgäves försöker förklara för barnen att vi måste vänta ett halvår med att gå och se filmen som de just har sett reklam för, då filmen kommer till Sverige ett halvår senare än våra grannländer...

Det skulle nog milt uttryckt bli ramaskri, och att försöka förklara för barnen att det sker för att få en bättre röst är lättare sagt än gjort.

Citat från: gstone skrivet 11 april 2024 kl. 09:25:38Det här är väldigt orealistiskt.
Ja, precis - det är fullständigt orealistiskt.

Citat från: DingoPictures2005 skrivet 11 april 2024 kl. 11:31:20Och
Det är typ som att man hade bytt ut Robert i Ice Age uppföljarna.
Visa röster går inte att ersätta då dom är perfekta.
Visserligen är Johan Ulveson bra i många roller och han har gjort bra dubbinstanser till Skrik & Panik, Killer, mfl men det funkar liksom inte att byta ut Mike Wazowskis röst.
Visst är det svårt att ersätta vissa skådespelare, men ibland är det ett nödvändigt ont. Man kan inte skjuta upp något för evigt, bara för att eventuellt få bättre skådespelare.

Vad händer om någon skådespelare väljer att inte tacka ja till att spela en roll mer eller ta sig an fler dubbningsuppdrag, såsom exempelvis Robert Gustafsson...? Ska man då helt strunta i att någonsin släppa filmen i Sverige, så att den aldrig kommer hit alls...? Han är ju trots allt en av ganska många som inte i första hand är dubbare, utan som dubbar som extraknäck då och då när han behöver extra inkomster.
#32
Citat från: Oskar skrivet 11 april 2024 kl. 10:55:12Nu är upp i ett tusen kronor för begagnade filmer där är inte klok. Vem vill betala för ett tusen kronor för begagnade filmer.
Även om jag håller med dig i sak, så är det ju faktiskt två DVD-boxar; så det går inte riktigt att jämföra med enskilda filmer - dessa två boxar innehåller ju faktiskt 7 olika DVD-filmer (3 + 4), som utöver boxarna även har sålts individuellt.

Men fortfarande lite väl mycket pengar; inte minst då man ju vid begagnade filmer aldrig kan veta hur skicket är och om skivorna är repiga eller inte - att köpa begagnat medför ju alltid en viss risk. Dessutom vet vi ju som sagt inte var auktionerna stannar, då en tusenlapp bara är utgångsbudet...
(Hade det varit "Köp nu", så man hade varit säker på att få boxarna för det priset, så hade det varit en liten annan femma; om än fortfarande för mycket pengar)
#33
Citat från: gstone skrivet 11 april 2024 kl. 10:42:45Sveriges äldsta Looney Tunes  dubbning ;D
Ja, dessa Super 8-filmer lär nog vara dubbade väldigt tidigt.

Vore intressant att veta hur dessa dubbningar är och vilka som medverkade, men jag har tyvärr varken Super 8-filmer eller någon 8 mm-projektor... :(
#34
Dubbningar och röster / SV: Tom & Jerry
11 april 2024 kl. 10:44:54
Citat från: gstone skrivet 11 april 2024 kl. 10:43:35Så den här VHSn är allyså dubbade ?
Den är dubbad, och jag vill minnas att både den och de flesta VHS-utgåvor med Tom & Jerry har lektordubbningar med en enda skådespelare som gör alla röster.
#35
Citat från: Scoobydoofan1 skrivet 11 april 2024 kl. 09:34:01Här är en till annons av Snobben. Det är box set 1 och box set 2, båda är inplastade och nya. Vem vill lägga bud på samlingen?

https://www.tradera.com/en/item/302154/629780045/snobben-dvdboxar-pa-svenska-inplastade-
Sannerligen inte billigt, dock. Ett utgångsbud på 1000 kr, och så vet man ju aldrig var budgivningen stannar...

1000 kr kan väl för all del vara någorlunda skäligt för båda boxarna tillsammans (inte alls billigt, men någorlunda inom rimlighetens gräns), men det förutsätter ju att bara en person lägger bud så att priset inte trissas upp.
#36
Citat från: gstone skrivet 10 april 2024 kl. 19:16:52Jag föreslå att någon lägger upp någon av dom svenska dubbningarna av Tom och Jerry Kids.
Jag är ganska säker på att jag har alla avsnitt av FilmNet-dubben av Tom & Jerry Kids, vilket alltså innefattar hela säsong 3 och 4. :)

Sen har jag nog merparten av TV3-dubben av säsong 3 och 4 också, som ju senare använts på Cartoon Network och Boomerang, men jag vill minnas att det var något eller några avsnitt som jag missade att spela in.

Av säsong 1 och 2 har jag tyvärr bara ett enda avsnitt, som jag redan lagt upp på Archive. :(
(Säsong 1 och 2 sändes alltså i textad originalversion på FilmNet, så där finns bara en svensk dubb som mig veterligen bara har sänts på TV3)
#37
Citat från: TBT_STR_QR skrivet 10 april 2024 kl. 17:28:45Det vore intressant ifall Daniel kunde intervjua Hedlund.  :)
Varför inte...? Jag är på om han är det. :)

Citat från: MOA skrivet 10 april 2024 kl. 11:46:10Tänk om man kan intervjua Dick Eriksson igen efter 15 år, det är nog bara en hög tanke men har Röstskådespelarna redan intervjuat honom?
Ja, det vore kanske en idé att kontakta Dick Eriksson igen för att höra om han ställer upp på en kompletterande intervju; fast den här gången på distans. Mycket lär ju ha hänt efter 15 års tid, och dessutom ställde Daniel Åhs Karlsson kanske inte samma frågor som jag hade ställt...

Men jag kommer förstås prioritera nya personer som inte redan har blivit intervjuade, även om det sen också vore intressant att gå tillbaka till dessa som intervjuades för så länge sedan. Intervjuer är ju trots allt åtminstone delvis en färskvara, och världen har ju inte stått stilla sedan 2009. :)
#38
Citat från: MOA skrivet  9 april 2024 kl. 23:30:40Så länge sedan, nu kan man klippa ihop båda delarna till en hel intervju
Ja, rent tekniskt sett finns inte längre någon anledning till uppdelade intervjuer på samma sätt som var nödvändigt med den tidens teknik och Flash-baserade videor.

Likväl kan jag dock tycka att det av rent praktiska skäl ändå är bättre med intervjun uppdelad i två delar, just för att den ska få en mer hanterbar längd som alla orkar se på - det är inte alla som har tid och möjlighet att avvara 32 minuter vid samma tillfälle, och webbläsaren kommer ju inte ihåg var man slutade om man inte orkar se hela vid ett och samma tillfälle.

(Sen vore det för all del också intressant med en uppdaterad intervju, då jag antar att mycket hänt för Dick Eriksson de senaste femton åren, men det är en annan femma...)
#39
Dubbningar och röster / SV: Lady och Lufsen
9 april 2024 kl. 13:58:39
Citat från: DingoPictures2005 skrivet  9 april 2024 kl. 13:34:31Dock så är det värt det om man kan se filmen med den bättre dubben.
Betalar hellre mycket pengar för att se Lady & Lufsen med originaldubben än att se den Engelska versionen eller skräp dubben från 1989.
Om du kontaktar Svenska Filminstitutet så går det säkert att ordna, om du hyr en biograf där de kan spela upp originaldubben - men det lär som sagt inte bli billigt, utan du får nog kallt räkna med ett antal tusenlappar för att få se filmen... :(

Och vad man än tycker om omdubben från 1989, så "skräp" är det knappast i alla fall. Det känns som att överdriva oerhört mycket...

Utan att ha sett hela originaldubben tycker jag inte ens att man kan göra en rättvis jämförelse vilken dubbning som är bättre. Det finns säkert personer på forumet som är gamla nog att ha sett originaldubben i sin helhet, men jag är inte en av dem.
#40
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 14 mars 2024 kl. 10:08:20Nu har jag äntligen fått svar från pressdesken på Sveriges Television angående Långtradarchaufförens berättelser, och det här är vad de svarar:

Det finns alltså inga officiella avsnittstitlar, så det du har grävt fram från KB verkar alltså röra sig om beskrivningar av avsnitten. Det förklarar ju att namnen kändes så långa...

Bra att få klarhet i det i alla fall, så att vi inte lägger ner mer tid på att jaga avsnittstitlar som inte existerar. :)
Och nu har jag lustigt nog fått motstridiga uppgifter från Kungliga Biblioteket, när en annan person har svarat följande:

CitatHej, 
Här kommer titlarna. Kopierade från SVT's databas så det är versaler och några förkortningar här och där.



1975-12-01 - BEPPE HAR HYRT EN LÅNGTRADARE O GER SIG UT I JÄMTLAND F ATT FINNA SAGORNAS KUNGARIKE. PÅ EN ENSLIG VÄG STÅR SMÅ BARN O LIFTAR.
1975-12-02 - LÅNGTRADAREN BLIR STOPPAD AV EN MÄRKL TULLMAN. HAR BEPPE NGT SMUGGEL?
1975-12-03 - KOSEDYR ÄR NORSKA F ETT GULLIGT DJUR, ETT KRAMDJUR. IBLAND BETYDER DET MYCKET.
1975-12-04 - PLÖTSLIGT FÅR BEPPE FEM LIFTARE I BILEN, O VI FÅR HÖRA OM MANNEN S VAR RÄDD F SKUGGAN.
1975-12-05 - POSI BERÄTTAR ATT JÄTTEN JORM, STATYN ALLTSÅ, DEPPAR. VI ILAR DIT MEN RALLYFÖRAREN SPUTNIK KOMMER EMELLAN.
1975-12-06 - VISSTE DU ATT BEPPE HAR TRE BRÖDER; PYSSE, BOSSE O BOPPY. I DAG HANDLAR DET OM RETFULLA BOPPY.
1975-12-07 -  I VATTUDALEN KOMMER PLÖTSLIGT TANT NÄRA GÅENDE O GER OSS EN LEKTION I KONSTEN ATT NJUTA AV LIVET.
1975-12-08 - DET REGNAR O POSI O MAGGAN HÖR MUNSPELSMUSIK FR EN LOGE.
1975-12-09 - HAR DU KNYCKT NÅGOT? VAD HAR DU GJORT? ÄR DU RÄDD F DÖDEN? TRE OVÄNTADE SAMTAL M HARRIET O STAFFAN.
1975-12-10 - JÄRNVÄGSARBETAREN HARALD TALL BLIR CHAPLIN I BORGVATTNET.
1975-12-11 -  CHAPLIN I BORGVATTNET KOMMER I FÄNGELSE.
1975-12-12 - CHAPLIN I BORGVATTNET BLIR HARALD TALL IGEN. MEN HANS VÄNNER BLIR SJUKA.
1975-12-13 - STAFFAN HAR INGA PENGAR O DET ENDA JOBB HAN KAN FÅ ÄR S FÅGELSKRÄMMA
1975-12-14 - VAD HETER DET NU IGEN? DU SOM HAR SVÅRT ATT KOMMA IHÅG KANSKE KÄNNER IGEN DIG.
1975-12-15 - ETT LJUVT ANSIKTE O CIRKUSEN PÅ ÖHN
1975-12-16 - SOLEN I FICKAN O CLOWNSKOLAN.
1975-12-17 - VAR ÄR GÖRAN, ELLER KVINNAN S PRATADE OM ALLTING.
1975-12-18 - DEN BLYGE MUSIKMIRAKELMANNEN O HANS DOTTER.
1975-12-19 - LEK M GUBBEN NOAK.
1975-12-20 - BEPPE INREDER FLAKET O FÅR EN TÅLMODIG HYRESGÄST.
1975-12-21 - HUR LÄT PALME, ROLLE STOLTZ, KALLE ANKA O ALLA DE ANDRA I SKOLAN?
1975-12-22 - JULTOMTEN PRATAR OM SIG SJÄLV.
1975-12-23 - HAR DU KNUTIT DINA SKOSNÖREN FEL? HÄR MÖTER DU EN S GÖR ALLTING FEL.
1975-12-24 - SAGORNAS KUNGARIKE.
 
Med vänlig hälsning / Bengt Olof

Nog för att jag tycker många av dessa liknar mer beskrivningar än titlar, men likväl märkligt att en person kan lyckas att hitta åt uppgifter i SVTs databas som en annan påstår inte alls finns i SVTs databas... ???

Det här är väl ungefär samma beskrivningar som @Sabelöga lyckats hitta åt, men kanske inte exakt samma - det är väl hursomhelst uppenbart att Öppet Arkiv sneglat på dessa beskrivningar/titlar när de hittat på de kortare titlarna för de avsnitt som låg uppe där...
#41
Citat från: Steffan Rudvall skrivet  9 april 2024 kl. 13:11:40Om det inte alls släpps fysisk media mer så kan man ju köpa digital och bränna på DVD eller Blu-Ray då kopior för privatbruk brukar vara okej.
Men för att lyckas med det måste man ju komma runt de jäkla DRM-skydden, som ställer till problem och gör att man oftast inte kan ladda hem det... :(

Ett undantag är dock TriArt Play, som mig veterligen är den enda tjänsten med digitala hyr- och köpfilmer som faktiskt inte har några som helst DRM-skydd, utan som går att ladda ner från utan kraftansträngning. Det förtjänar de en eloge för. :)
#42
Dubbningar och röster / SV: Lady och Lufsen
9 april 2024 kl. 12:15:15
Citat från: DingoPictures2005 skrivet  9 april 2024 kl. 11:42:43@Daniel Hofverberg
Man borde väll kunna få Svenska Filminstitutet att ta fram och digitalisera 16mm kopian av Lady & Lufsen dom äger?
Om dom inte har slängt den.
Dom kan ju inte vara så hjärtlösa att dom låter förlorad media förbli förlorad.
Problemet är att Svenska Filminstitutet ju inte själva äger rättigheterna till någonting, så de kan inte dela med sig av sådant hursomhelst. Så de kan ju inte själva ge ut någonting, om inte Disney ber dem om det.

Är du forskare eller journalist kan du bege dig till deras lokaler i Stockholm och titta på det de har, och i övrigt fall kan man hyra en biograf och titta på det de har där - men jag gissar att det inte lär bli billigt...

Förr om åren har de även haft samarbete med Kungliga Biblioteket, så att det har gått att be KB att låna in filmer från SFI och digitalisera dem så att de finns tillgängliga för forskning och journalistik - men jag har för mig att den möjligheten inte längre finns kvar nu. Det har ju ändå inte hjälpt för att gemene man ska få tillgång till någonting, men har åtminstone underlättat rejält för forskning då KBs material finns tillgängligt över nästan hela Sverige (inte bara Stockholm) och KB heller inte har samma byråkrati som SFI...
#43
Citat från: Scoobydoofan1 skrivet  9 april 2024 kl. 11:12:05Det som är mest störande med streamingtjänster är om ändringar, ny dubbning eller ändring på musik, borttagna scener, eller om avsnitt inte är tillgängliga på grund av rättigheterna, vad exakt har kunderna kvar? Särskild om det inte är utgiven på DVD eller Blu-ray osv? Det är den största nackdelen med streaming och digital köp.
Visst är det en verklig risk, men risken är inte speciellt stor. Det har väl hänt någon enstaka gång att någonting på någon streamingtjänst har klippts om i efterhand med borttagna scener (åtminstone Tretton skäl varför/13 Reasons Why på Netflix), men mig veterligen har det hittills aldrig hänt att någon film eller serie har fått ny dubbning på en och samma tjänst i efterhand.

Om musik byts ut är det förstås olyckligt, men i 9 fall av 10 gäller detsamma i så fall även på DVD och Blu-Ray; om nu filmen/serien finns tillgänglig någonstans.

Att specifika avsnitt saknas förekommer, och är helt klart ett problem, men är inte jättevanligt. Så nog är det fortfarande en betydligt större risk att hela serien försvinner än specifika avsnitt...
#44
Citat från: KurageDHH skrivet  9 april 2024 kl. 08:11:06Kan du själv förklara varför du är besatt av att få folk att överge streaming och gå tillbaka till fysisk media??? >:(
Gång på gång skall du hålla på att gnälla om den. Nån gång är du illa tvungen att acceptera att det finns folk som inte är (längre) intresserade av fysisk media.
Är du rädd för att en dag i framtiden inte kommer finnas människor som bryr sig om fysisk media?
Det ena behöver väl inte utesluta det andra...? Streamingtjänster är här för att stanna; därom råder ingen tvekan. I många fall är det också ett ypperligt påfund, som fungerar stabilt och bra.

Jag skulle gissa på att 80% av allt som gemene man ser på är sådant som man förmodligen inte kommer vilja se om, utan som är trevligt att se en gång men sen är man nöjd - eller så är det åtminstone för mig, och förmodligen är jag inte ensam om det. För sådant fungerar streamingtjänster utmärkt, och det vore slöseri med både plats och pengar att ha dessa fysiskt.

Men sen har vi de resterande 20 procenten, där streamingtjänster inte är så lyckat - sådant man kommer vilja se om, sannolikt mer än en gång, och där man knappast vill förlita sig på att filmen/serien finns kvar på streamingtjänsten nästa gång man vill se det. Trots allt försvinner ju ett antal filmer och serier från nästan varenda streamingtjänst varje månad, och att det även tillkommer mycket nytt hjälper inte mycket om det man faktiskt vill se har försvunnit...

Då återstår digitala hyr- och köpfilmer. Där fungerar hyrfilmer alldeles utmärkt för allt sådant som man knappast kommer vilja se om, och som inte finns på någon streamingtjänst just nu. Jag hyr filmer i stort sett varje månad, och det är både smidigt och praktiskt.

Men digitala köpfilmer är något annat - där kan man inte förneka att det medför vissa risker, då man inte kan garantera att en film man lagligt köpt verkligen finns tillgänglig "för evigt". Har du betalat några tior för en film kanske du kan leva med den risken, men har man betalat över 150 kr skulle åtminstone jag vilja ha mer garantier.

Dessutom ska vi ju inte glömma bort risken att inget bredband i världen är 100% stabilt - det finns alltid en risk att ens bredband dör under kortare eller längre perioder, antingen av olyckshändelse (exempelvis en avgrävd kabel) eller genom sabotage. Vi har väl alla varit med om att vara utan internet i någon period, i värsta fall flera veckor, och har man bara en del filmer och/eller serier fysiskt klarar man sig säkert och hittar någonting att se på - men har du precis allt digitalt, via streamingtjänster och/eller digitala köpfilmer, så blir det inte så roligt att stirra in i en vägg och inte ha någonting alls att se på...

Allt lär knappast komma att släppas fysiskt, så där skulle filmbolagen behöva överge sin prestige och sluta med idiotiska DRM-skydd så att man faktiskt kan ladda hem filmerna/serierna.

Citat från: Scoobydoofan1 skrivet  9 april 2024 kl. 04:39:28Kan nån förklara varför det inte är mer intresse av att bevara fysisk media och kämpa för att den ska öka i salu som det var tidigare innan Netflix och streaming kom fram? Vet att det är vissa som vänder sig tillbaka till fysisk media och inte bryr sig om streaming med tanken på att det är bara bortkastade pengar på abonnemang.
Nja, det är knappast bortkastade pengar med abonnemang - för gemene man är det praktiskt och smidigt för 80% av det man ser på, då det mesta de flesta ser på trots allt är sådant man knappast kommer vilja se om. Kriminalserier är ju exempelvis ganska meningslöst att se om, när man väl vet vem gärningsmannen är. Man skulle snabbt bli ruinerad om man skulle köpa allt man ser på fysiskt, om det ens hade funnits tillgängligt...

För att ta ett konkret exempel: De senaste två månaderna har jag sett 12 TV-serier och runt 15 långfilmer - serierna är (om jag inte har glömt bort någon) The Gymnasts (TV4 Play), Det forsvundne ravkammer (DR), Mysteriet på Bornholm (DR), Mysterierna på Rock Island (Viaplay), Som en gnista (SVT), Veronika (SkyShowtime), Painkiller (SVT), Dr. Death (TV4 Play), Palmemordet - Den stora mörkläggningen (HBO Max), Surviving Summer (Netflix), Nora Sand - Flickorna på Englandsbåten (TV4 Play) och Astrid och Raphaëlle (TV4 Play). Alla dessa var bra eller åtminstone fullt sevärda, men av dessa är det möjligen Mysterierna på Rock Island och Som en gnista som jag kan tänka mig att se om framöver - de resterande tio serierna lär jag knappast se om inom överskådlig tid. Nu finns de flesta av dessa inte att köpa fysiskt, men även om de hade funnits vore det vansinne att lägga ut en massa tusenlappar på serier jag kommer se en gång och som därefter kommer att ligga och samla damm för evigt (plus att ingen ännu har lyckats uppfinna en bokhylla som rymmer obegränsat med DVD-filmer... ;))...

Nu ser jag förmodligen på mer än många andra, men jag gissar att fördelningen mellan sådant man lär vilja se om och sådant man bara vill se en gång är ungefär densamma för merparten.

Men då återstår som sagt sådant man faktiskt vill se om, och där är det ju väldigt olyckligt om fysiska medier försvinner. För min del är det exempelvis de flesta Oscarsnominerade filmer, där jag definitivt inte vill förlita mig på streamingtjänster där filmen kanske eller kanske inte finns kvar.

Jag tror nog att gemene man just nu ännu inte har insett nackdelarna med streamingtjänster, men det gissar jag att fler kommer få upp ögonen för allt eftersom att filmer och serier försvinner - det var exempelvis inte mer än ett halvår sedan som min bror frågade mig "Varför ha nånting fysiskt? Allt finns ju ändå på streaming!"; något han sedan dess har börjat inse inte är fallet...
#45
Citat från: DingoPictures2005 skrivet  8 april 2024 kl. 15:24:15😭😭😭😭😭
Då kunde ju Disney ha planerat inspelningarna lite bättre.
Typ väntat med inspelningsdatumet tills Robert Gustafsson kunde.
Den Svenska dubbningen har fått väldigt stor kritik då Robert Gustafsson bytes ut och med all rätt.
Johan Ulveson är inte alls lika bra i rollen och Robert Gustafsson gjorde en stor del av filmen.
Med tanke på att dubbningarna beställs från USA betvivlar jag att de kan börja skjuta upp en film bara för att passa enskilda svenska skådespelares scheman. Det skulle ju snabbt bli kaotiskt om Disney ska börja sätta unika premiärdatum i olika länder utifrån tillgängligheten av olika skådespelare - då skulle det ju bli ett enda stort virrvarr, så att filmen får premiär i Norge och Danmark några månader före Sverige...

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann hade ju dessutom en ovanligt komplicerad filminspelning, som spelades in växelvis i både Sverige, Ungern, Kroatien och Thailand - så att invänta att de blir klara i alla dessa länder, och dessutom blir klara med marknadsföring inför premiären, vore knappast realistiskt. Enligt uppgift började filmen visserligen spelas in redan i oktober 2012, men de har förmodligen behövt spela in i flera omgångar för att passa scheman och tillgängliga inspelningsplatser i alla dessa länder (trots allt är det ju ofta en stor procedur att få tillstånd att filma på specifika platser, så att man ibland kan få vänta flera månader på det).

Dessutom vill nog Disney i Norden gärna samordna premiärdatum mellan Sverige, Norge, Danmark och Finland i möjligaste mån, då det ju blir enklare och billigare med både logistik och marknadsföring om filmer har premiär någorlunda samtidigt i olika länder - nog för att det kan skilja några dagar hit eller dit av praktiska skäl, men börjar det skilja månader går det ju exempelvis inte att ha reklam på Disney Channel eller andra medier som når ut till mer än ett land. Hur skulle den reklamen se ut - "Går att se på bio i Norge nu, men i Danmark dröjer det till nästa månad och i Sverige dröjer det fyra månader till på grund av skådespelares tillgänglighet"...? Då har ju alla svenska barn som sett reklamen glömt bort den när filmen väl har premiär ett halvår efter resten av världen...