Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Inlägg - TonyTonka

#16
Dubbningar och röster / SV: Vem är E.H. Brochmann?
29 januari 2024 kl. 13:41:51
Citat från: Anders M Olsson skrivet 29 januari 2024 kl. 12:51:52Jag har nu haft mailkontakt med Johanne Brochmann. Vi kan nog avskriva spåret Harald Brochmann.

Hon skriver bl.a.
"Min pappa var väldigt pratglad och har berättat mycket från sitt liv för mig, men någon dubbning av Kalle Anka har han aldrig nämnt."

Hon skriver vidare att han fortfarande bodde i Norge när han var 16 år, och varken hon själv eller Haralds sista fru känner till att han skulle ha haft några fler förnamn än just Harald.

Johanne tipsar istället om en person som heter Torgrim Brochmann som företräder släktens svenska gren, och kanske vet något om vem E.H. Brochmann kan vara. Tyvärr kunde hon inte ge mig några kontaktuppgifter utöver namnet, vilket jag kan förstå. Även om hon vet hans mailadress eller telefonnummer vill hon kanske inte lämna ut det till mig som för henne är en helt okänd person. I värsta fall får jag väl skriva brev och skicka med posten. Hans bostadsadress står i alla fall på Eniro.

Tillägg: Jag har hittat Torgrim Brochmanns epostadress nu, så jag ska skriva till honom!

Tillägg 2: Jag fick ett automatgenererat svar att Torgrim är på semester till den 5:e februari, så vi får ge oss till tåls.
Mycket intressant, då vet vi att det inte var Harald Brochmann som gjorde Kalles röst. Ska bli intressant och se om Torgrim vet något av intresse. ^^
#17
Dubbningar och röster / SV: Vem är E.H. Brochmann?
29 januari 2024 kl. 03:27:59
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 29 januari 2024 kl. 01:30:36Jag kan inte påstå att jag är speciellt insatt i så här gamla produktioner, men min bästa gissning är att arvodeslistan inte borde ha varit avsedd för allmänheten, utan för internt bruk. Trots allt är det ju ingen creditlista, och inget som varit tänkt att visas under för- eller eftertexter, utan det är väl Per-Axel Branners egna handskrivna anteckningar som jag gissar aldrig varit tänkt att allmänheten skulle ta del av; och som allmänheten mest troligt heller inte fick ta del av under hans livstid.

Därmed borde det ju vara ett riktigt namn, då jag har svårt att se vitsen med att skriva pseudonymer i listor för internt bruk - vore det så hemligt borde man ju kunna utelämna personen helt istället.

Däremot är det ju inte säkert att namnet är rättstavat, för kommer det från handskrivna anteckningar kan ju Per-Axel Branner lätt ha skrivit fel. Så det behöver kanske inte vara just E.H. Brochmann, utan något snarlikt namn som är aningen felstavat - Brochman är ju exempelvis fullt möjligt, och kanske även andra bokstäver än E.H. som ser snarlika ut vid handskrift...?
Vad jag kan minnas är det ingen enorm skillnad på Kalles röst, men en viss skillnad mellan olika scener. Vid sång lät det väl kanske inte riktigt lika illa, och heller inte när Kalle är lite mer upphetsad än under det här ljudklippet.
Precis, allting verkar logiskt och rimligt för att det skulle vara Harald Brochmann - förutom då den lilla detaljen att det absolut inte låter som en 16-åring, och det också förefaller osannolikt att man skulle anlita en 16-åring för en sådan roll.

Så om nedpitchningen har gått rätt till, så att ljudklippet är i närheten av hans riktiga röst, så känns det nästan uteslutet att det skulle kunna vara en 16-åring...
Jag håller med att det finns en viss antydan till en utländsk språkmelodi, som möjligtvis kan tyda på att personen ifråga inte har svenska som modersmål. Om det är just norskt kan jag inte bedöma, men språkmelodin låter inte riktigt typiskt svensk; eller åtminstone inte med mer kända svenska dialekter.

Helt omöjligt är det väl inte, det finns tonåringar med rätt så grova röster trots sin ringa ålder.

Förlåt om jag är ordpolis nu, men borde inte Harald Brochmann varit 17 år när dubben gjordes, om han var född 1933?

Och jag undrar varför Luana Patterns röst inte är med i listan, jag vet att det är stränga avtal när det gäller barnskådespelare* i filmer, men var det verkligen så 1950?

När vi ändå snackar om Pank & Fågelfri har jag en annan fråga, enligt creditsen för omdubbningen finns det en karaktär som heter Ofelia i omdubbningen som spelas av Håkan Skoog. Är den karaktären också dubbad i originaldubbningen? Jag har sett filmens omdubbning, men det var typ 15 år sedan, så jag minns inte karaktären Ofelia alls.

*Jag har som sagt inte själv sett originaldubbningen, men någon här på forumet skrev att Luana Patterns röst lät som en riktig barnskådespelare, därav att jag skrev barnskådespelare.
#18
Dubbningar och röster / SV: Vem är E.H. Brochmann?
28 januari 2024 kl. 23:50:49
Nu har jag inte hört mer än Daniels lilla klipp, men är inte Musse också pitchad? Tycker det låter så i den korta repliken som hörs i klippet i trådens första sida.
#19
Dubbningar och röster / SV: Dumma Mej 4
28 januari 2024 kl. 22:12:54
Hoppas Cecilia Wrangel kommer tillbaka som Lucy. :D
#20
Dubbningar och röster / SV: Vem är E.H. Brochmann?
28 januari 2024 kl. 20:47:03
Citat från: Dubintrested skrivet 28 januari 2024 kl. 20:20:59Jag skulle be dig att dela med dig av den på Internet Archive men jag vet ju att de plockar ner ditt konto.
Det går ju alltid att skapa ett så kallat burner-konto (alltså ett konto som man bara planerar att använda en gång och aldrig mer), slänga upp filmen där, och så får alla skynda sig att tanka ner den. ^^
#21
Dubbningar och röster / SV: Ed Edd N Eddy
28 januari 2024 kl. 20:15:25
Citat från: MOA skrivet 28 januari 2024 kl. 19:14:00JAG ÄLSKAR ED, EDD & Eddy!!! :D
Samma här, har alltid älskat den och kommer alltid att göra det. Den serien är den ultimata nostalgin för mig. :D
#22
Dubbningar och röster / SV: Vem är E.H. Brochmann?
28 januari 2024 kl. 20:14:28
Citat från: DingoPictures2005 skrivet 28 januari 2024 kl. 18:38:41Fick den överskickad av Rbits för ett tag sedan är en vhs version synkad till en annan bildkälla.
Lyckost. :D
#23
Dubbningar och röster / SV: Vem är E.H. Brochmann?
28 januari 2024 kl. 17:37:48
Citat från: DingoPictures2005 skrivet 28 januari 2024 kl. 17:35:40Vill minnas att pitchen ändras när Kalle sjunger....
Kanske är det Ellen Brochmann som gör sångrösten och Harald som gör dialogrösten?
Det kan förklara E.H.
Ellen och Harald Brochmann.
Om någon lägger upp när Kalle sjunger kan man kanske försöka ta bort pitchen och se om resultatet fortfarande blir en manlig röst. Då får vi ju reda på om den teorin kan stämma...
#24
Dubbningar och röster / SV: Vem är E.H. Brochmann?
28 januari 2024 kl. 17:32:43
Den här frågan riktar sig till @Daniel Hofverberg eller någon annan som sett hela originaldubbningen, låter Kalles röst exakt likadan genom hela filmen?

En annan tanke jag haft är om mer än en person gör Kalles röst och initialerna (E.H) är första bokstaven på varsitt namn?
#25
Dubbningar och röster / SV: Vem är E.H. Brochmann?
28 januari 2024 kl. 17:29:20
Citat från: DingoPictures2005 skrivet 28 januari 2024 kl. 17:12:32Om man kommer ihåg synonymer varför då skriva ut det namnet?
Vet att Osis nämnde att dessa uppgifter kom från Per-Axel Branners handskrivna anteckningar om utbetalningar och liknande men om man kommer ihåg ett låtsas namn så borde man väll komma ihåg vem som spelat vad utan att anteckna det?
Sedan är frågan varför använda sig av ett påhittat namn istället för att bara använda personens riktiga namn?
För att svara på den frågan måste vi nog veta om arvodeslistan var avsedd för allmänheten, för om den var det kan det vara därför. Om den inte var avsedd för allmänheten blir frågan svårare.

En gissning är att personen som gjorde Kalles röst blev sur för att man inte hörde att det var han och därför krävde att hans namn inte skulle vara med på listor och dylikt.

En annan gissning är att personen inte var från Sverige, men kunde svenska flytande, men inte hade tillstånd att arbeta i Sverige och därmed var tvungen att stå under pseudonym, men å andra sidan levde jag inte på 1950-talet, så jag vet inte hur det såg ut med utländsk arbetskraft på den tiden.

Jag skulle verkligen vilja veta hur casting och sånt gick till under de första originaldubbningarna, men det är väl svårt nu när alla som var delaktiga i den troligen gått bort. :(
#26
Dubbningar och röster / SV: Vem är E.H. Brochmann?
27 januari 2024 kl. 21:18:18
Kan det vara teknikern Oscar Rosander som är Kalles röst, och därmed E.H Brochmann? Om inte tror jag att de två initialerna (E.H) kan vara det enda sättet att lösa mysteriet, om det ens går.

Jag har för övrigt läst hela denna tråden idag, och såg att jag föreslagit flera gånger att Brochmann i själva verket kan vara en kvinna, och om det var en kvinna och namnet är en pseudonym kanske det beror på att man inte ville att folk skulle veta att det var en kvinna som gjorde Kalles röst, trots allt var väl inte kvinnosynen den bästa 1950. 

Men detta var bara en random teori jag kom på när jag läste genom denna tråden.
#27
Off-topic / SV: Sorgligatråden
27 januari 2024 kl. 20:42:23
Citat från: Disneyfantasten skrivet 27 januari 2024 kl. 18:56:32Hoppas att min mormor & morfar hinner uppnå 90, min mormor fyllde 80 förra året och min morfar fyller 80 i maj.

(iallafall min andra morfar, min biologiska som bodde i Karibien morfar gick bort 2020 och skulle ha fyllt 83)
Var din biologiska morfar från karibien eller bodde han bara där? ^^
#28
Off-topic / SV: Sorgligatråden
27 januari 2024 kl. 18:52:44
Citat från: MOA skrivet 27 januari 2024 kl. 15:16:32R.I.P :'( Hur gammal blev hon?
Hon blev 89, skulle fyllt 90 i september. :(
#29
Off-topic / SV: Sorgligatråden
27 januari 2024 kl. 12:22:40
Min mormor dog idag.  :'(
#30
Dubbningar och röster / SV: Vem är E.H. Brochmann?
26 januari 2024 kl. 22:43:53
Citat från: gstone skrivet 26 januari 2024 kl. 22:28:15Behöver det ens vara en människa ? ???
Nja, tror inte talsynteser fanns på 1950-talet, men jag kan för all del ha fel. ^^