Forumnyheter:

Möjlighet för gäster att skriva inlägg har länge varit avstängt på grund av missbruk och spam, men i och med den nya forumprogramvaran är det nu påslaget igen. Se till att inte missbruka detta, för då kan det behöva stängas av igen.

Huvudmeny

Skriv svar

Bilagor och andra tillval
Bilagor:
Dra och släpp dina filer hit, eller använd knappen för att lägga till filer.
Tillåtna filtyper: doc, docx, gif, jpg, jpeg, mpg, mpeg, mp4, mkv, avi, pdf, png, txt, zip, xls, mp3, mp4, mkv, wav, ogg, xls, xlsx, odt, srt, sub, bmp, tif, tiff
Begränsningar: 10 per inlägg (10 återstår), Maximal total storlek 7,81 MB, maximal storlek per fil 6,84 MB
Verifiering:
Lämna detta fält tomt:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Vilket land ligger precis väster om Sveriges fastland?:
Kortkommandon: ALT+S för att skicka/posta eller ALT+P för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Rotwang
 - 17 augusti 2022 kl. 10:19:00
Citat från: Goliat skrivet 16 augusti 2022 kl. 19:02:34Råkar du ha den utgåvan av Tintin?
Ja, men jag glömde att skriva att den är okomplett: förtexterna är förkortade, och de två Jacques Brel-sångerna är bortklippta.
Skrivet av Goliat
 - 16 augusti 2022 kl. 19:02:34
Citat från: Rotwang skrivet 16 augusti 2022 kl. 17:47:28En DVD-utgåva av Tintin-filmen "Solens tempel" har den svenska nydubbningen (omkring 1981), inklusive musik och ljudeffekter, i vänster kanal, och enbart musik och ljudeffekter i höger kanal.

Det gäller den utgåva som släpptes 2004, och som bara har svenskt ljud.

Den senare utgåvan (2007) har inget musik- och effektspår. Denna utgåva har svenskt, norskt och danskt ljud.


Criterion Collections utgåva av "Tjuven i Bagdad" (1941) har ett musik- och ljudeffektspår. Observera att detta är en region 1-DVD.
Råkar du ha den utgåvan av Tintin?
Skrivet av Rotwang
 - 16 augusti 2022 kl. 17:47:28
En DVD-utgåva av Tintin-filmen "Solens tempel" har den svenska nydubbningen (omkring 1981), inklusive musik och ljudeffekter, i vänster kanal, och enbart musik och ljudeffekter i höger kanal.

Det gäller den utgåva som släpptes 2004, och som bara har svenskt ljud.

Den senare utgåvan (2007) har inget musik- och effektspår. Denna utgåva har svenskt, norskt och danskt ljud.


Criterion Collections utgåva av "Tjuven i Bagdad" (1941) har ett musik- och ljudeffektspår. Observera att detta är en region 1-DVD.
Skrivet av Goliat
 - 15 augusti 2022 kl. 11:51:12
Spanska dvd-utgåvan av Lucky Luke säsong 2 har högra ljudkanalen M&E enbart. (Ej säsong 1)

Japanska dvd-utgåvan där avsnittet (mumintrollet och grottan) finns på har första utgåvan ett M&E av misstag, andra utgåvan har inte det ljudspåret, är enbart det avsnittet.

Thailändska dvd-utgåvan av Popeye and Friends så är det ett M&E-ljudspår i ena kanalen på samtliga avsnitt förutom två (som är av den äldre serien)
Skrivet av Henrik Karlsson
 -  3 augusti 2019 kl. 18:52:23
Den spanska utgåvan av Transformers The movie har M&E
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 22 juli 2018 kl. 21:51:22
Det är lite märkligt med M&E-spåret till Trollkarlen från Oz, är värt att tillägga. Både DVD- och Blu-Ray-utgåvorna har ju M&E-spår som valbart ljudspår/bonusmaterial, men det M&E-spåret innehåller all sång i musikalnumren "inbränt" i ljudspåret. Vid dialog är det tyst som sig bör, med bara musik och effektljud, men vid alla musikalnumren är sången på engelska kvar i M&E-spåret. Alltså kan inte sångerna dubbas, utan blir oundvikligen kvar på engelska.

Det verkar dock inte vara något "fel" med DVD- och Blu-Ray-utgåvorna, för alla dubbade ljudspår på DVD och Blu-Ray (tyska, franska, m.fl.) har mycket riktigt kvar alla sånger på engelska och bara dialogen har dubbats. Istället har en del av ljudspåren kompletterats med undertexter med översättning av sångerna på valt språk. Alltså verkar det som att allt tyder på att det inte finns något M&E-spår som bara har musikbakgrunderna under sångerna, utan att M&E-spåret som finns på DVD och Blu-Ray är det autentiska M&E-spåret från 1939 och mest troligt allt som någonsin har funnits i M&E-väg för den filmen.

Men lite märkligt är det helt klart, då man kan tycka att den största vitsen med dubbning går förlorad om man inte kan dubba sångerna i Trollkarlen från Oz; som ju trots allt är bland det viktigaste i en musikal... :(
Skrivet av Oscar Isaksson
 - 22 juli 2018 kl. 14:27:36
Här är en liten lista för vad jag har samlat på mig av M&E-spår under lång tid, allt kommer visserligen inte från DVD:

DISNEY:

Långfilmer.
Peter och draken Elliott 1977 (124min)
So dear to my heart 1948
The Devil and Max Devlin 1981
Askungen 1950
The Adventures of Ichabod and Mr Toad (avsnittet med Det susar i säven utesltande musik förutom sista akten som även har effekter)

TV-serier.
Piff och Puff – Räddningspatrullen (20 avsnitt)
Darkwing Duck (2 avsnitt)

Kortfilmer.
Hiawatha 1938


Övriga M&E-spår (inte Disney)

Anime.
Sailor Moon R The Movie 1993
Sailor Moon S The Movie 1994
Sailor Moon Super S The Movie 1995
Sailor Moon SuperS Plus Ami's First Love (förspel till Sailor Moon Super S The Movie)
Make Up! Sailor Soldier (förspel till Sailor Moon R The Movie)
Lupin III: The Fuma Conspiracy 1987
Oh My Goddess! 1995 (alla 5 avsnitt)Långfilmer.
Wizards 1977
Agent 007 med rätt att döda 1962
Goldfinger 1964
The Little Engine That Could 1991
Trollkarlen från Oz 1939

TV-serier.
Jem and the Holograms (ca 45 avsnitt)
The Storyteller 1988 (1 avsnitt)
Skrivet av Richardo
 - 14 augusti 2017 kl. 14:19:47
Ganska säker på att rösten till den gröna figuren även gör rösten till Grym.

Har också ett avsnitt med Gryms röst på Disneys VHS i fall någon är intresserad.

I 4:47.
https://www.youtube.com/watch?v=ZyyuAB0m_fU
Skrivet av _Alexander_
 - 13 augusti 2013 kl. 22:00:54
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 12 augusti 2013 kl. 00:48:19
Mycket intressant, det visste jag inte om. Tack för informationen; jag lägger till dessa till min lista i det första inlägget

Men TV-serien Sailor Moon har inte M&E-spår på DVD, eller? För visst har väl serien släppts på DVD i Japan som enda land i världen?
Tv-serien har inte M&E-spår på DVD nej, inte utöver instrumental-version av vinjetterna. Säsong 1-4 (utav 5) har släppts i USA redan 2003-2004 med japanskt tal och engelska undertexter, sen har de även släppt DVD-boxar i bland annat Mexiko, och Tyskland är på gång (eller redan släppta...).

Dock har filmerna specialavsnitt där ett par av dem är sammansatt av klipp från serien med en ramberättelse, närmare än så kommer man inte M&E-spåren av tv-serien...
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 12 augusti 2013 kl. 15:55:33
I en del fall, exempelvis Camp Rock och High School Musical 2, är det som "biverkning" då det som bonusmaterial finns med karaoke-funktion för att själv sjunga sångerna; vilka då återges med neutrala musikbakgrunder och sångtexterna som bläddras fram i karaoke-stil. För att inte behöva dubbellagra lagras detta då som ett extra M&E-spår för hela filmen, och att karaoke-funktionen använder DVD-standardens möjlighet till s.k. Chapter Play Lists för att bara spela upp vissa delar av en film (i det här fallet sångerna) som en separat titel.

Men nu är det inte så vanligt att det faktiskt finns karaoke-funktioner som extramaterial, så det förklarar inte alls samtliga fall. Men i flera av de andra fallen tror jag snarare att det är att bakgrundsmusiken anses vara av ovanligt stort värde.

Varför det verkar vara mycket vanligare med M&E-spår på amerikanska region 1-utgåvor gentemot europeiska utgåvor är dock en bra fråga, och något jag inte har något svar på. Men utifrån en första snabbtitt verkar det vara minst 3 gånger så många amerikanska DVD-utgåvor som europeiska som har M&E-spår.
Skrivet av JRL
 - 12 augusti 2013 kl. 15:29:58
Nu kommer jag väl att få gnäll för off-topic igen, men hur kommer det sig att man faktiskt skickar med M&E-spåren på en konsument-dvd över huvud taget? I fall som Trollkarlen från Oz och Ben Hur, där musiken har ett betydande historiskt värde kan jag förstå, men i fall som Space Jam m.fl.?! M&E-spår är ju i regel bara intressanta just i dubbningssammanhang. Någon som har någon teori kring detta?

Jag kan inte tänka mig att någon utgivare faktiskt uppmuntrar fandubbningar eftersom kvaliteten på dessa i regel är ganska låg och enbart lämpar sig för att visa upp sig för potentiella arbetsgivare (vilka i sin tur struntar om det finns M&E på arbetsprovet).
Skrivet av juku
 - 12 augusti 2013 kl. 11:51:38
Nä, serien har släppts i andra delar också. Har den amerikanska veritionen där de tyvärr ej har samma bakgrundsmusik som i japaN >:(
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 12 augusti 2013 kl. 00:48:19
Mycket intressant, det visste jag inte om. Tack för informationen; jag lägger till dessa till min lista i det första inlägget

Men TV-serien Sailor Moon har inte M&E-spår på DVD, eller? För visst har väl serien släppts på DVD i Japan som enda land i världen?
Skrivet av _Alexander_
 - 11 augusti 2013 kl. 21:16:29
Antar att dessa räknas, Sailor Moon-långfilmerna som gavs ut på DVD i Japan har ett spår med endast M&E.

Sailor Moon R: The Movie (Region 2 Japan)
Sailor Moon S: The Movie (Region 2 Japan)
Sailor Moon SuperS: The Movie (Region 2 Japan)
Skrivet av Daniel Hofverberg
 - 11 augusti 2013 kl. 19:42:39
En av de vanligaste frågor som kommer in till Dubbningshemsidan är hur man får tag i filmer och serier med M&E-spår (Music and Effects - d.v.s. neutrala ljudspår med enbart bakgrundsmusik och effektljud, utan dialog), för att själv kunna dubba filmer och serier.

Vanligtvis är det ju inget som gemene man kan få tillgång till, men i ett mindre antal fall har det förekommit att DVD- eller Blu-Ray-utgåvor innehåller M&E-spår som alternativa ljudspår. I ytterligare en del fall förekommer det utgåvor som innehåller neutrala musikspår, som alltså enbart innehåller bakgrundsmusiken men inte effektljud - något som ju dock är betydligt bättre än ingenting (att återskapa ljudeffekter är ju betydligt enklare än att återskapa både musik och ljudeffekter).

Då varken M&E-spår eller isolerade musikspår vanligtvis anges på DVD-omslagen är det ofta inte helt oproblematiskt att lista ut vilka filmer som faktiskt innehåller sådana. Därför tänkte jag att vi tillsammans kan underhålla en lista här på forumet med vilka DVD- eller Blu-Ray-utgåvor som innehåller antingen M&E-spår eller neutrala musikspår.

De DVD/BD-utgåvor jag känner till som innehåller M&E-spår eller musikspår som alternativa ljudspår är:

SVENSKA DVD-UTGÅVOR:
Camp Rock
High School Musical 2
Trollkarlen från Oz
(nyrelease på DVD och alla "vanliga" Blu-Ray-utgåvor - ej Blu-Ray 3D)
Looney Tunes - Den första samlingen (endast ett fåtal kortfilmer)

UTLÄNDSKA DVD-UTGÅVOR:
Mästerkatten i stövlar / The Wonderful World of Puss in Boots (Nagagutsu o heita neko) (region 1)
Ben-Hur (Region 1)
Straw Dogs (Region 1 och brittisk region 2)
Rebecca (Region 1)
The Secrets of Isis - The Complete Series (Region 1) (Endast vissa avsnitt)
Young and Innocent (Hitchcock) (Region 1)
The Paradine Case (Hitchcock) (Region 1)
Notorious (Hitchcock) (Region 1)
Annie (Brittisk region 2)
Ett småkryps liv (Collector's Edition - Region 1)
Girl, Interrupted (Region 1)
Space Jam (Region 1)
Quest For Camelot (Region 1)
Corpse Bride (Region 1)
Jumanji (Region 1)
Stuart Little (Region 1 & brittisk region 2 - endast vissa utgåvor)
Looney Tunes: Golden Collection (Region 1) (Vissa utvalda kortfilmer)
(detta är egentligen samma utgåva som den svenska Looney Tunes - Den första samlingen, men medan varje volym i Sverige består av en skiva består varje volym i USA av fyra skivor - därmed innehåller de betydligt fler kortfilmer, och därmed även betydligt fler kortfilmer som har M&E-spår)

Nu är vissa av dessa knappast filmer av sådan karaktär att särskilt många skulle vilja göra egna dubbningar av dem, men vi skriver ut alla filmer som innehåller sådana ljudspår på listan utan att göra sådana bedömningar. Observera också att det i vissa fall endast är vissa utgåvor som innehåller M&E-spåren eller musikspåren, så stirra er inte blint på ovanstående lista. Jag kan alltså inte garantera att de utgåvor som finns i handeln nu innehåller M&E-spår.

Känner någon till fler DVD- eller Blu-Ray-utgåvor som innehåller M&E-spår som alternativa ljudspår, som kan läggas till listan?

Är du intresserad av att dubba något där M&E-spår inte släppts på någon utgåva kan det vara värt ett försök att helt sonika ta bort (tysta ned) centerspåret, om serien/filmen har 5.1-ljud (då merparten av all dialog brukar ligga i centerkanalen) - det kan beroende på film/serie resultera i allt från ett perfekt M&E-spår till ett helt obrukbart spår där majoriteten av allt ljud försvinner. Oftast hamnar det nog någonstans mitt emellan, då majoriteten av all dialog förmodligen försvinner (men troligtvis inte all); men man får lyssna noga om musik och/eller effektljud också ryker på kuppen. Såvida inte musiken påverkas och det bara är lite effektljud som ryker tillsammans med dialogen så är det förmodligen en överkomlig kompromiss.