Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Ämnen - Anders M Olsson

#1
Om Dubbningshemsidan / Olika texteditorer?
18 februari 2023 kl. 08:17:11
När man skriver ett nytt inlägg får man ett fullt grafiskt användargränssnitt med knappar, emojis och möjlighet att ladda upp och bifoga filer och bilder.

Men om man skulle vilja gå tillbaka och ändra i ett redan skrivet inlägg hamnar man i en betydligt enklare och helt avskalad editor utan finesser alls. Om man t.ex. skulle vilja kursivera ett ord får man göra det genom att manuellt lägga in koder före och efter ordet. Ladda upp filer tycks inte alls gå att göra.

Är det här avsiktligt, en bugg eller kanske något som går att ställa in? Jag tror att det blev så här efter den senaste uppgraderingen av forumet.
#2
Off-topic / Oavsiktlig lustighet
23 november 2022 kl. 17:23:13
Rubrik på SVTs webbplats idag:

Skottade snö när Säpo slog till: "Såg soldater med skottsäkra västar"

Ja, om polisen ska slå till när folk skottar snö i närheten är det så klart säkrast att ha skottsäkra västar! :)
#3
I kväll tittade jag - lite av en slump - på filmen Ogifta par - en film som skiljer sig från 1997.

Jag vet inte om det har nämnts tidigare i det här forumet, men det finns en scen där Johan Ulveson sitter i en studio och dubbar (eller kanske snarare låtsas dubba) den tecknade serien Cobra.

Scenen börjar vid c:a 52:15, och filmen finns på bl.a. C More.
#4
Filmer och TV-serier / Kenny Starfighter
16 september 2022 kl. 15:13:33
Nu när SVT Play har publicerat första avsnittet i den nya serien om Kenny Starfighter slår det mig att loggan är lånad/plagierad/stulen från den amerikanska tidningen Starlog.

Starlog1.png

Undrar om SVT har bett amerikanarna om lov att använda loggan? I annat fall är det väl att betrakta som upphovsrättsintrång som SVT skulle kunna bli stämda för.
#5
Skådespelaren och sångerskan Olivia Newton-John har gått bort, 73 år gammal.

Hon var kanske mest känd för filmen Grease, men har även medverkat i många andra filmer och tv-program.
#7
Dubbningar och röster / Född agent
18 juni 2022 kl. 14:16:28
Idag hade en ny australiensisk serie premiär i Sommarlov, Född agent (Born to Spy). Jag brukar tycka väldigt bra om australiensiska serier, och den här verkar inte vara något undantag.

Även om dubbningen är aldrig så bra föredrar jag ändå att se filmer och serier med levande skådespelare på originalspråk med svensk text. Hela serien finns i originalutförande på engelska här:
https://iview.abc.net.au/show/born-to-spy
Om man kopplar upp sig med VPN till Australien kan man ladda ner avsnitten med youtube-dl. (Att se serien on-line verkar kräva konto och inloggning, men nerladdning tycks gå bra utan att man behöver logga in.)

Man kan kombinera bild (i 1080p) och svenska undertexter från SVT med ljudet från ABC. Jag lyckades i alla fall göra så med det första avsnittet. Man kan förstås inte veta om SVT har censurerat något i kommande avsnitt, så att ljud och bild inte synkar.

Lustigt nog har SVT eller produktionsbolaget bemödat sig om att göra vissa ansatser till en svensk bildversion. I slutet av programmet finns en skylt på svenska som avslöjar var Min och Yu-Nas föräldrar befinner sig. (Spoilervarning - klicka inte upp bilderna om du inte vill veta!)
#8
Nu lanseras äntligen den nya, fjärde generationens, Chromecast i Sverige!

Från och med idag kan man förboka den i Google Store för 769 kronor. Den 21 juni kommer den att finnas ute i butikerna, t.ex. hos Clas Ohlson, NetOnNet och Kjell & Co.

Jag har själv haft ett gråimporterat exemplar under ett års tid, och det är den första Chromecast-modellen som jag inte har blivit besviken på. Det är framför allt två funktioner som är värdefulla:

- Dels att man slipper använda mobiltelefonen för att styra den, för den har sin egen fjärrkontroll. Men man kan fortfarande casta från telefonen om man hellre skulle vilja göra det.

- Dels att den stödjer VPN så att man kan streama material från andra länders geografiskt låsta tjänster. (VPN-abonnemang ingår förstås inte, utan man använder det man redan har, t.ex. ExpressVPN eller Surfshark.)

Den klarar även 4K och HDR om man har streamingabonnemang och TV eller projektor som stödjer det.
#9
Sen några månader tillbaka är det en "storm" av nya medlemsregistreringar. Det är medlemmar som bara registrerar sig, men aldrig postar. Det handlar om c:a 5-10 om dagen.

De flesta har det gemensamt att det är ett engelskklingande förnamn följt av ett par bokstäver och siffror. Dessutom tycks deras mailadresser innehålla helt andra namn och bokstavskombinationer som inte alls påminner om det valda användaraliaset.

Det måste röra sig om intrångsförsök, bedrägeriförsök, försök att etablera plattform för spam eller något annat oseriöst.

Finns det inte möjlighet i forumet (kanske med någon plugin) att efter en viss tid automatiskt ta bort användare som aldrig har postat?
#10
Yulia Solodovnik är en av miljontals människor som flytt Ukraina. Nu översätter och dubbar hon program för UR:s räkning:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/borjade-plugga-svenska-av-misstag-nu-oversatter-hon-at-ur
#11
Filmer och TV-serier / Douglas Trumbull (1942-2022)
9 februari 2022 kl. 13:00:48
Den okrönte kungen av specialeffekter Douglas Trumbull avled i måndags, 79 år gammal.

https://variety.com/2022/film/news/douglas-trumbull-dead-visual-effects-1235174814/

Han skapade bl.a. specialeffekterna i 2001 - ett rymdäventyr (1968), Närkontakt av tredje graden (1977) och Blade Runner (1982). Han regisserade även en del filmer och hade många uppfinningar och patent på sin meritlista.

Jag har faktiskt själv sett honom i en föreläsning för några år sen där han pratade om sina pågående projekt. Bl.a. hade han idéer om att öka bildfrekvensen på film och nya sätt att bygga biografer med större bild, bättre ljud och perfekt sikt från alla platser.
#12
Nog har man sett många unga talanger som både kan sjunga och spela. Men det här går utanpå det mesta. I en inspelning från 2009, Franziska Pauli och Astrid Paster, båda då i 13-årsåldern sjunger och spelar dragspel - på rullskridskor!


https://youtu.be/2l3M1Ia8CCE
#13
I dag fick jag hem i brevlådan en reklamtidning från ICA med erbjudanden till ICAs "stammisar".

Där finns ett erbjudande om att abonnera på C More för halva priset, dvs 54:50 per månad för Bas eller 69:50 för Standard. Det framgår inte i tidningen, men erbjudandet gäller tyvärr bara under sex månader. Därefter blir det ordinarie pris om man inte säger upp tjänsten.
Man hittar kampanjkoden på http://ica.se/cmore .

Nåväl, jag tyckte i alla fall att erbjudandet verkade tillräckligt intressant för att hoppa på. C Mores ordinarie priser är rena ockret i jämförelse med flera andra populära streamingtjänster, men halva priset är mer i linje med vad jag tycker att tjänsten är värd.

Eftersom jag såg att de båda Tinka-serierna skulle ha alla de fyra nordiska språken tänkte jag som invigning av mitt nya abonnemang börja med att se serierna på danska. Men där blev jag rejält snopen!  :(

I Tinkas juläventyr får man svenskt tal oavsett vilket språk man väljer.

I Tinka och kungaspelet saknas knappen för språkval helt. Det finns bara svensk dubbning och ingen möjlighet att välja något annat.#15
Dubbningar och röster / Penny på M.A.R.S.
10 november 2021 kl. 19:53:17
SVT började för ett par veckor sen en reprisomgång av Penny på M.A.R.S., så jag tänkte ge serien en chans. Men jag är inte så förtjust i att se serier med levande skådespelare dubbade till svenska, och SVT tillhandahåller tyvärr ingen engelsk originalversion.

Min tanke var då att hämta avsnitten på Disney+ och lägga på de svenska texterna från SVT. Det gick sisådär... Jag upptäckte nämligen att flera av avsnitten är klippta på SVT Barn!

Av de 14 avsnitten som har sänts hittills är avsnitten 3, 4, 6, 9, 10 och 11 klippta, medan avsnitten 1, 2, 5, 7, 8, 12, 13 och 14 verkar vara orörda. Så för att kunna använda de svenska texterna från SVT Play måste jag göra viss redigering och lägga till några repliker.

Det är inte helt uppenbart varför man har klippt, men avsikten kan vara att tona ner en del ordväxlingar som ligger lite på gränsen till mobbning.

I avsnitt 3 är följande repliker bortklippta:

Vid 7:50:
Camilla till Lucy: Vet du vad, vilken tur för dig. Ingen här bjöd in dig.
Lucy svarar: Haha, jätteroligt.

Vid 16:12:
Fröken Bauer till Penny: Igen? Du kanske vill prova med den här?

Vid 16:56:
Sasha (om Penny): Ah, så hon är tjejen med borsten.
Lucy till Penny: Du vet att MARS är en skola för artister, inte frisörer.
Sasha: Och framför allt är vårt klassrum till för sångare som sjunger.
Inte för sångare som inte sjunger.
Penny: Lägg av!

I avsnitt 4 är följande repliker bortklippta:

Vid 8:31:
Lucy till Penny: Du. Du måste ändra din hårfärg.
Efter två tuggor sockervadd blir de flesta människor illamående.
Camilla till Penny: Lyssna inte på henne. Du är en fabulös flamingo.
#16
SVT har i dagarna lagt upp ett helt knippe klassiska franska filmer på SVT Play, och de kommer att finnas tillgängliga under två månader framöver.

Det är lite lustigt att SVT tydligen köper in stora mängder material som de inte tänker visa i de linjära kanalerna, utan bara på SVT Play. Har de verkligen så gott om pengar? Tidigare var SVT Play mest ett komplement till de linjära kanalerna, men numera tycks det i mångt och mycket stå på egna ben som en självständig streamingtjänst.

Här finns många fina filmpärlor, men jag skulle speciellt vilja nämna två av mina favoriter:
Paraplyerna i Cherbourg
och
Flickorna i Rochefort

Båda filmerna har Catherine Deneuve i en av huvudrollerna. I Flickorna i Rochefort delar hon rampljuset med sin syster Françoise Dorléac som omkom tragiskt i en trafikolycka bara ett år efter att filmen hade spelats in, och innan den hade hunnit få biopremiär i Sverige.

#17
Aldrig tidigare har det funnits så många barn- och ungdomsserier i dubbla språkversioner (svenska/engelska) på SVT Play. Det borde naturligtvis vara självklart för dem att även tillhandahålla originalspråket i alla dubbade serier med levande skådespelare. Dit är det en bit kvar. Men det är ändå ett stort steg på vägen, och det förtjänar lite beröm.

Följande serier har jag hittat som både finns på svenska och engelska på SVT Play:

  • Almost Never
  • Annedroider
  • Blue Water High
  • De sista
  • Eva
  • Jamie Johnson
  • Jobbigt läge
  • Tidlös prinsessa
  • Vargblod
#18
För att inte gå för mycket off-topic i omröstningen om Den bästa filmatiseringen av Snövit fortsätter jag diskussionen om Bröderna Grimms underbara värld här i en egen tråd.

Senaste nytt från David Strohmaier (som leder restaureringsarbetet):
Citat
Hello Cinerama and "Wonderful World of the Brothers Grimm" fans.

Originally our digital restoration of the film was to come out in the fall of 2021 but after some discussions with George Feltenstein, who is now back hard at work at Warner Bros. we both agreed it would be best to make this a 60th anniversary special release. As many of you know 2022 is also the 70th anniversary of Cinerama itself! This release will be special in that it will be in both SmileBox and Letterbox formats with lots of bonus extras which we have prepared. One of the main extras will be a very detailed documentary look on how the film has been completely rescued from original Cinerama damaged negative elements resulting in a quite stunning image. Other extras we are considering will be an extensive slide show of the behind the scenes and publicity photos, with original posters and ads. We have reconstructed 2 trailers from 0-negs, and located a few 1962 TV trailers, along with some rare vintage radio interviews. A recent addition to the extras is an interview with Justin Humphreys who is the curator of the George Pal estate and author of the upcoming biography "George Pal: Man of Tomorrow".

Currently the plans are to release it at some point early next year. This release would not have been possible without the support of Cinerama Inc. and Warner Bros. who are both excited to finally get the project accomplished which completes the entire Cinerama library of 3-panel films.

David Strohmaier, Project Director and Restorationist
Tom H. March, Restorationist.

You can find the reconstructed theatrical trailer at:
www.in70mm.com/news/2021/grimm/index.htm


Mer info på Home Theater Forum:
https://www.hometheaterforum.com/community/threads/my-2-cents-worth-on-brothers-grimm.358328/post-5032552
#19
Nu när Discshop plötsligt och oväntat lade ner verksamheten skulle jag behöva något annat sätt att hålla reda på min samling av DVD och Blu-ray.

Helst skulle det fungera så att man bara scannar av streckkoden på fodralet, t.ex. med mobilkameran, så hämtar programmet själv alla uppgifterna från internet och för in filmen i en databas.

Jag har hittat ett program som heter DVD Profiler som jag tror skulle kunna fungera:
http://www.invelos.com/

Är det någon här som använder det programmet, eller någon annan liknande produkt?
#20
Jag fick alldeles nyss mail från Discshop att de lägger ner verksamheten, och att CDON tar över deras varulager.

Det är tragiskt, och betyder ett ställe mindre att handla DVD och Blu-ray på i fortsättningen. Alltså ytterligare en spik i kistan för skivorna nu när flera av de fysiska butikerna redan har slutat sälja dem.

Med färre och färre ställen att sälja produkterna betyder det väl också mindre orsak för filmbolagen att överhuvud taget ge ut några DVD och Blu-rayskivor.