Dubbningshemsidans forum

Dubbningar => Dubbningar och röster => Ämnet startat av: Soscla skrivet 26 augusti 2009 kl. 14:29:53

Titel: Bamse
Skrivet av: Soscla skrivet 26 augusti 2009 kl. 14:29:53
Vi har väl alla sett de gamla nostalgiska Bamsefilmerna gjorda av Rune själv, med Olof Thunberg i alla röster. Jag hittade den här länken, som publicerades i oktober 2006 om en ny animerad Bamsefilm, som skulle komma på bio "nån gång 2008". Det har jag inte hört något alls om.

http://www.aftonbladet.se/kultur/article445016.ab  

Det diskuteras vem som ska göra Bamses röst, vilket givetvis är den viktigaste frågan, de ger några förslag, tydligen ligger Peter Harrysson högt upp på listan, vilket jag själv tycker skulle vara ett fatalt snedsteg :(
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 27 augusti 2009 kl. 02:49:44
Jag hittar inget omnämnande om den filmen på webben efter 2007, så frågan är vad som händer med det där projektet. Det finns i alla fall inte med något på IMDb och ingenting finns med bland kommande biofilmer, så uppenbarligen måste det ha blivit rejält försenat. Frågan är om filmen fortfarande kommer att bli av överhuvudtaget - det vore ju inte första gången som filmprojekt ställs in efter att ha påbörjats...

Vad gäller Bamses röst, så är väl Olof Thunberg fortfarande i livet, så därför ser jag ingen anledning till att han inte skulle kunna göra rösten även den här gången. Visserligen var det ju då samma röst för alla karaktärer medan det nu enligt artikeln ska bli olika röster, men att låta Olof Thunberg göra åtminstone någon av de centrala karaktärerna vore ju ett enkelt sätt att återkoppla till de äldre filmerna. Därför tycker jag det är egendomligt att Aftonbladet inte lagt till honom bland alternativen man kunde välja på i omröstningen. Jag håller med att Peter Harryson inte låter som ett särskilt lyckat drag för den rollfiguren.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Soscla skrivet 4 juli 2010 kl. 12:21:41
Jag läste på Wikipedia att Ola Andréasson (Runes son) hade sagt att filmen kanske skulle komma ut 2012 och ha en budget på typ 25 milj SEK eller vad det var. Jag är delad om vad jag tror, antingen kommer det bli alldeles fenomenalt fantastiskt eller total katastrof.
Väldigt väldigt spännande att se vilka röster som kommer väljas, då det ska vara en komplett rollista, men som du säger Daniel, det vore ju trevligt med Olof Thunberg i åtminstone en roll.

Vilka vill vi höra ge nytt liv åt Bamse, Lille Skutt, Skalman och alla våra vänner på kullarna? =D
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Lilla My skrivet 6 november 2010 kl. 02:56:09
Jag river upp denna gamla tråd enbart för att säga hur glad jag är över att ha hittat detta igen :D Kom ihåg jag läste om det när artikeln var ny, det var ju ett tag sedan ^^'


Citat från: Soscla skrivet  4 juli 2010 kl. 12:21:41
Jag är delad om vad jag tror, antingen kommer det bli alldeles fenomenalt fantastiskt eller total katastrof.

Jag hoppas den blir bra i alla fall, då jag först kände att den troligtvis skulle bli mycket dålig. Men det är nog för att jag mest kommer gämföra den med de gamla klassikerna. Det tar alltid lång tid för mig innan jag kan se förbi nostalgin och se en ny version av något gammalt för vad det är ^^'
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Lilla My skrivet 3 augusti 2011 kl. 18:01:12
Bump

Något nytt om denna filmen över huvudtaget? Enligt Bamsesamlarna har filmen gjorts om helt och hållet då dem inte var nöjda, och filmen kommer således ha premiär 2012, och den artikeln skrevs 2010. Har något nytt inträffat eller är det helt enkelt så att vi får vänta ett år på någon mer information?
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Erik Friman skrivet 17 oktober 2011 kl. 23:11:43
Trailern till Bamse långfilmen är här.

http://www.trevanner.se/se/
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Erik Friman skrivet 17 oktober 2011 kl. 23:15:18
Det är inget prat i den utan en smakprov på uppvisningen.
Se och njut.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Lilla My skrivet 18 oktober 2011 kl. 00:30:31
Citat från: Erik Friman skrivet 17 oktober 2011 kl. 23:11:43
Trailern till Bamse långfilmen är här.

http://www.trevanner.se/se/

Jesus... Jag vet inte vad jag ska säga om den allvarligt talat. Men jag kan inte förvänta mig så mycket utifrån det jag såg, utan jag uttalar mig först när jag sett filmen eller i alla fall en trailer med tal.

Fast... Animationen verkar så fel på något sätt? Men jag kan nog gissa mig till att det beror på att de gamla filmerna samt serien var så tvådimensionell på något vis, och utifrån den lilla förhandtitten verkar filmen ha många annorlunda(?) kameravinklar. Eller är det bara jag som tycker det? Dock ger det en liten känsla av att man tagit steget in i serien vid vissa punkter så det kanske inte helt och hållet är en dålig sak.

Ja, det blev lite text ändå ::) Men kul att det äntligen kommer en film i alla fall.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Eriksson skrivet 18 oktober 2011 kl. 20:55:27
Intressant...

Animationen är annorlunda mot de gamla filmerna, men det är nog bara naturligt när filmen är modernare och mera påkostad. De gamla har ju visserligen sin charm men att göra en ny film i exakt samma stil hade nog känts onaturligt och konstlat.

Kul att filmen blir av. Ska bli mycket intressant. Särskilt att höra vilka röster det blir. Jag hade helst velat höra Olof Thunberg i alla röster, som det brukar vara, men jag hoppas att han åtminstone gör berättarrösten.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Soscla skrivet 18 oktober 2011 kl. 21:17:39
Åhå minsann! Först vågade jag inte kolla på trailern, men jag tog mod till mig ooocch jag tycker det var helt okej. Rätt coolt i vissa stunder.
Citat från: Fantasygold skrivet 18 oktober 2011 kl. 00:30:31
utifrån den lilla förhandtitten verkar filmen ha många annorlunda(?) kameravinklar. Eller är det bara jag som tycker det?

Jo, annorlunda kan jag hålla med om, men jag tyckte inte de var dåliga kameravinklar, jag tyckte de var riktigt inspirerande! :D
"Ser lite billigt ut" säger min sambo som såg den med mig. Jao kanske... men jag tycker den var över förväntan och riktigt fräck. Och jättekul att Reinard är med, så att de är förnyade när det gäller skurkar (så att det inte är Vargen som vanligt som åker dit).
Ibland tyckte jag dock att ansiktsuttrycken kunde varit lite mer livfulla, men vi får se.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Traddles skrivet 19 oktober 2011 kl. 01:54:20
Wow...! Hade fullkomligt glömt bort att de planerade att göra en ny Bamse-film. Trodde faktiskt att de hade lagt ner hela projektet.  :P
Har sett trailern och håller nog med Sosclas sambo om att den ser lite billig ut. Som ett billigt dataspel ungefär. Men det beror ju förstås på vad man jämför med. Vi snackar ju inte Disney-standard direkt, men jämför man med de tidigare filmerna så är det ju väldigt snyggt gjort.  8)
Jag hoppas också på att Thunberg är med i den här filmen, även om jag tycker att det räcker med att han gör EN roll.  Ska bli verkligen roligt att se vad de väljer för röster! Undrar om kanske Ola Forsmed skulle passa som Lille Skutt?  :D
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Alex skrivet 19 oktober 2011 kl. 16:50:57
Såg otroligt mycket bättre ut än vad jag hade förväntat mig. Inte Disney-klass på animationen, men helt okej.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 19 oktober 2011 kl. 19:29:04
Åtminstone utifrån den här trailern så måste jag medge att jag har lite svårt för animationen. Det känns som en slags märklig blandning där vissa aspekter var i 3D och vissa aspekter i 2D, och det skär sig lite mot varann. Svårt att förklara, men det känns inte riktigt som en harmonisk helhet.

Dock är det ju inte alls säkert att den här trailern representerar färdigrenderad animation, så det är väl för tidigt att dra några säkra slutsatser så här flera år innan premiären. På Tre Vänners webbsida står det ju beräknad premiär sommaren/hösten 2013, så det är ju ett bra tag kvar och mycket lär kunna förändras än...
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Cadpig skrivet 21 oktober 2011 kl. 10:24:17
Värsta Alice in Wonderland-vibbarna (Burton) på kartan!
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Erik Friman skrivet 15 maj 2012 kl. 17:33:33
Idag har det kommit massa nyheter om långfilmen. Premiären av den står spikat för julen 2013. Det kommer framför allt att ritas i ren animering och inte samma som senaste videoklippet.

http://www.svd.se/kultur/bamse-blir-animerad-langfilm_7198274.svd
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 15 maj 2012 kl. 19:17:18
Gudskelov att de övergett planerna på animationen som användes i trailern; det kändes verkligen inte lyckat.

Lite märkligt dock att skriva en hel artikel om filmen, utan att nämna ett ord om rösterna...
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Erik Friman skrivet 15 maj 2012 kl. 21:06:17
Just nu börjar de för en gång skull med röstcastingen med många skådespelare och personer. Det kan ta ett tag.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Soscla skrivet 15 maj 2012 kl. 21:45:03
Jag blir lite besviken när de säger att den ska animeras i Taiwan. Jag vet att det är så det görs nuförtiden, men jag vill se svenska händer slita på det här! Inte för att taiwanesisk animering är dålig, den är jättebra och de vet verkligen vad de håller på med, men jag gillar inte den västerländska inställningen att nu ska "VI" göra en film, men vi gör bara lite storyboards så får några med lite mindre pengar göra grovgörat och skitjobbet. En inställning som jag inte tycker Bamse skulle stå för!
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Eriksson skrivet 15 maj 2012 kl. 22:11:32
Jag håller med Soscla. Svensk tecknad film ska väl tecknas i Sverige. Absolut inte i Taiwan, det är ju fusk! Rune klarade ju att ensam teckna ett flertal filmer. Det skall väl inte vara så svårt i dag att hitta duktiga svenska filmtecknare!

Rösterna är nog det som skall bli mest intressant. Det kommer nog att kännas ovant med olika skådespelare till varje figur, men jag hoppas verkligen att Olof Thunberg får göra berättarrösten!
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Lilla My skrivet 16 maj 2012 kl. 00:06:40
Jag tycker också det är synd att det inte är svensk animation. Jag älskar den vi gör här i Sverige, och norden. Den är lite speciell och jag tror inte den den kommer se lika bra ut som den annars skulle ha gjort. Nej usch, nu blev jag besviken...

Men man får se frammåt och hoppas allt blir bra och "nära" ändå :)

Hemsidan med artikeln är föresten nere just nu, så jag får vänta ett slag med att läsa den.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 16 maj 2012 kl. 00:25:32
Citat från: Eriksson skrivet 15 maj 2012 kl. 22:11:32
Jag håller med Soscla. Svensk tecknad film ska väl tecknas i Sverige. Absolut inte i Taiwan, det är ju fusk! Rune klarade ju att ensam teckna ett flertal filmer. Det skall väl inte vara så svårt i dag att hitta duktiga svenska filmtecknare!
Nej, det är väl knappast svårt att hitta svenska animatörer, och jag tror inte att animatörer i Sverige på något sätt är sämre än andra länders. Men som med allting annat är det en kostnadsfråga, och att animera allting i Sverige kostar betydligt mer än att låta det göras i billigare länder som Taiwan. Det är ju för övrigt inte alls ovanligt. Hanna-Barbera och till viss del även Disney brukade också outsourca en hel del animation till animationsstudior i Taiwan; främst vid TV-serier.

Jag vet inte vilken budget som filmbolaget har planerat för Bamse, men gissningsvis är väl budgeten för snålt tilltagen för att det ska vara realistiskt att kunna animera allt i Sverige. Och om alternativet är att projektet inte blir av alls, så är det ju liksom ett lätt val...

Dock kan man ju tycka att filmbolagen borde kunna våga satsa hyfsat mycket pengar på så här pass välkända figurer, men kanske är det för osäkert trots allt så att man har tvingats kompromissa utifrån de ekonomiska resurser som finns.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Erik Friman skrivet 16 maj 2012 kl. 09:52:28
Är det någon som vet hur lång tid det tar att göra t.ex. en timmes långfilm nuförtiden?
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Oscar Isaksson skrivet 16 maj 2012 kl. 10:53:40
Citat från: Erik Friman skrivet 16 maj 2012 kl. 09:52:28
Är det någon som vet hur lång tid det tar att göra t.ex. en timmes långfilm nuförtiden?

Det beror på vad du menar, fyra år är mest troligt för en tecknad långfilm i Sverige. för det som tar tid är förberedelserna t.ex. manus,  ekonomiska investerare, röstinspelning. Sen tar själva tecknandet ungefär ett år att slutföra.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Erik Friman skrivet 16 maj 2012 kl. 12:40:49
Det tycks stå på tre vänners hemsida att själva animationen pågår redan nu i vår och det är inte fören nästa vår som Taiwan sedan tar hand om, vilket skulle betyda att de har ett år på sig. Eftersom man redan vet och kan handlingen då borde det vara samma svenska animatörer som tillslut vet hur det ska se ut. För då skulle Taiwan bara sköta resten av den. Så skulle planerna ha sett ut.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Eriksson skrivet 16 maj 2012 kl. 18:32:56
Jag tycker  Per Åhlin kunde ha fått göra filmen. Han har ju en stab av utomordentliga svenska tecknare.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Ariel skrivet 16 maj 2012 kl. 21:56:31
Citat från: Soscla skrivet 15 maj 2012 kl. 21:45:03
Jag blir lite besviken när de säger att den ska animeras i Taiwan. Jag vet att det är så det görs nuförtiden, men jag vill se svenska händer slita på det här! Inte för att taiwanesisk animering är dålig, den är jättebra och de vet verkligen vad de håller på med, men jag gillar inte den västerländska inställningen att nu ska "VI" göra en film, men vi gör bara lite storyboards så får några med lite mindre pengar göra grovgörat och skitjobbet. En inställning som jag inte tycker Bamse skulle stå för!

Håller med. Helst av allt skulle man ju vilja att varje bild ritades för hand, eller åtminstone på en ritplatta - var bild för sig.
Är det någon som vet hur det går med projektet; är det nedlagt eller är det på gång?
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Lilla My skrivet 16 maj 2012 kl. 23:47:33
Citat från: Eriksson skrivet 16 maj 2012 kl. 18:32:56
Jag tycker  Per Åhlin kunde ha fått göra filmen. Han har ju en stab av utomordentliga svenska tecknare.

Nog för att Per Åhlin är en smärre gud åt mig men jag tror inte han eller de som jobbar på Pennfilm hade kunnat göra filmen i Bamse-stil. Och hade dem gjort om den till "animation á la Åhlin" så hade det ju inte vart Bamse längre ::)
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Erik Friman skrivet 17 maj 2012 kl. 00:17:46
Jag undrar inte om det är den nuvarande Bamsetecknaren Thomas Holm som är animatör och ligger bakom själva förberedelsen som ex trailern. Han har jobbat med Per Åhlin som filmen "Resan till Melonia". Frågan är förstås om han fortfarande är ansvarig.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Lilla My skrivet 17 maj 2012 kl. 12:55:07
Hade vart intressant att veta. Isåfall känner jag ännu mer hopp inför filmen om jag ska vara ärlig.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Ariel skrivet 19 maj 2012 kl. 18:36:07
Ska mejla Bamse-redaktionen (patetiskt liv jag har), de kanske vet något..
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: JRL skrivet 22 maj 2012 kl. 19:25:32
Jag förstår inte alls varför de lägger ned pengar på det där projektet. Det finns väl inget större intresse för Bamse idag, varken i Sverige eller utomlands? Det är inte alls svårt att begripa varför det där projektet blivit uppskjutet gång på gång (har knappast med animationstekniken att göra), och jag tror inte att vi ska vara för säkra på att filmen blir av den här gången heller.

Hade för den delen hellre sett att de gjort film av 91:an eller Hälge.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 22 maj 2012 kl. 19:34:10
Tja, i Sverige tror jag nog att det kan finnas ett hyfsat intresse av Bamse än idag. Däremot håller jag med dig att det utomlands knappast kan finnas något nämnvärt intresse, och det kan nog ställa till med problem då de flesta filmer i dagens läge görs med med utgångspunkt från att kunna lanseras internationellt.

Därför blir jag heller inte förvånad om filmen inte blir av, då frågan är om en tecknad film som inte lär fungera alltför väl i utlandet kan dra in tillräckligt mycket pengar i Sverige för att spela in produktionskostnaden.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Lilla My skrivet 22 maj 2012 kl. 19:34:51
Citat från: JRL skrivet 22 maj 2012 kl. 19:25:32
Jag förstår inte alls varför de lägger ned pengar på det där projektet. Det finns väl inget större intresse för Bamse idag, varken i Sverige eller utomlands? Det är inte alls svårt att begripa varför det där projektet blivit uppskjutet gång på gång (har knappast med animationstekniken att göra), och jag tror inte att vi ska vara för säkra på att filmen blir av den här gången heller.

Jag som Bamse-fantast tycker det är jättekul att dem åtminstånde försöker sig på en ny långfilm. Har för mig att den från början var till något jubileum av något slag. Men ja, om dem inte kommer längre är det väll ingen mening. Dock verkar dem ju komma igång på riktigt nu, den större förseningen förra gången var väll p.g.a. att dem blev helt missnöjda och gjorde om alltihopa.


Citat från: JRL skrivet 22 maj 2012 kl. 19:25:32
Hade för den delen hellre sett att de gjort film av 91:an eller Hälge.

Tycker det är roligt att du nämner de två och samtidigt klagar på att intresset för Bamse är liten  ::)
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: JRL skrivet 22 maj 2012 kl. 19:44:14
Citat från: Fantasygold skrivet 22 maj 2012 kl. 19:34:51
Jag som Bamse-fantast tycker det är jättekul att dem åtminstånde försöker sig på en ny långfilm. Har för mig att den från början var till något jubileum av något slag. Men ja, om dem inte kommer längre är det väll ingen mening. Dock verkar dem ju komma igång på riktigt nu, den större förseningen förra gången var väll p.g.a. att dem blev helt missnöjda och gjorde om alltihopa.

Det brukar heta så. Jag tror inte för en sekund att det där hade med animationen att göra (men det är såklart enkelt och ofarligt att skylla på den). Alla vill rädda sina ansikten. Man gör inte om en helt färdig långfilm bara utan vidare, det fungerar inte så. Givetvis handlade det om att de hade svårt att få ihop de pengar som behövdes för att påbörja den storskaliga produktionen (till skillnad från den avsevärt billigare förproduktionen). (Jag är tämligen väl insatt i filmbranschen, så jag vet hur det fungerar.)

Citat från: Fantasygold skrivet 22 maj 2012 kl. 19:34:51
Tycker det är roligt att du nämner de två och samtidigt klagar på att intresset för Bamse är liten  ::)

Nu förstår jag inte riktigt vad du menar. Men alla kan inte tycka lika, så enkelt är det ::)
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Lilla My skrivet 22 maj 2012 kl. 21:43:59
Citat från: JRL skrivet 22 maj 2012 kl. 19:44:14
Det brukar heta så. Jag tror inte för en sekund att det där hade med animationen att göra (men det är såklart enkelt och ofarligt att skylla på den). Alla vill rädda sina ansikten. Man gör inte om en helt färdig långfilm bara utan vidare, det fungerar inte så. Givetvis handlade det om att de hade svårt att få ihop de pengar som behövdes för att påbörja den storskaliga produktionen (till skillnad från den avsevärt billigare förproduktionen). (Jag är tämligen väl insatt i filmbranschen, så jag vet hur det fungerar.)

Fast dem gjorde väll aldrig klart den förra filmen? Dem påbörjade den smått men blev sedan, som sagt, missnöjda. Detta har gjorts förr på andra filmer också såvitt jag vet, fast har inga argument att styrka det med för tillfället. Jag tror det säger sig självt också att dem hällre gör en välarbetat film om dem nu ändå lägger pengar på det, än en dålig halvgjord film som ingen av dem ens gillade från början. Den lilla "trailern" som visades var ju till den "nya" filmen så att säga, och SEDAN blev det strul med animationen eller hur det nu var.

Citat från: JRL skrivet 22 maj 2012 kl. 19:44:14
Nu förstår jag inte riktigt vad du menar. Men alla kan inte tycka lika, så enkelt är det ::)

Menade bara att det finns en åldersskillnad på nämnda tidningar och Bamse, och således olika folkmassor som läser dessa. Tror inte att en tecknad Hälge-film hade blivit så värst populär, jag själv känner bara en pers som faktiskt äger Hälge-tidningar. Fast,  jag själv har alltid vart ett Knasen-fan och alltid velat se en live action Beetle Bailey-film i 40-talsstil. Drömma kan man ju alltid.  ::)
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 23 maj 2012 kl. 01:13:18
Jag tror också att Hälge i dagens läge är betydligt mindre populärt än Bamse, så det var ett lite egendomligt exempel. Åtminstone i min generation tror jag knappt att en enda människa ens har hört talats om Hälge. 91:an är väl lite mer tidlöst och har väl en viss publik än idag.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: JRL skrivet 23 maj 2012 kl. 14:18:32
Jag skulle hellre se en långfilm av "Anslagstavlan", så att man får hela bakgrundshistorien till varför gubben rensar tavlan och vad det står på lappen som han sätter upp. Ska det vara 70-tal och politisk korrekthet så är det definitivt roligare :P Eller 90 minuter med "Linus på linjen", det vore väl nåt? :D (Förvisso en italiensk figur, men det borde inte vara något hinder.)

Oavsett vad man tycker att de borde ha gjort film av istället så kommer den där filmen inte att bli av. Med tanke på att Jan Gissbergs ambitiösa projekt att göra tecknad långfilm av "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige" (som väcker betydligt större intresse utomlands än Bamse) gick i stöpet ger jag inte vatten för Bamse (som är en rent svensk/nordisk angelägenhet).
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 23 maj 2012 kl. 16:14:52
Citat från: JRL skrivet 23 maj 2012 kl. 14:18:32
Oavsett vad man tycker att de borde ha gjort film av istället så kommer den där filmen inte att bli av. Med tanke på att Jan Gissbergs ambitiösa projekt att göra tecknad långfilm av "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige" (som väcker betydligt större intresse utomlands än Bamse) gick i stöpet ger jag inte vatten för Bamse (som är en rent svensk/nordisk angelägenhet).
Jag håller med att det var väldigt tråkigt att den planerade filmversionen av Nils Holgersson inte blev av, och du har förstås helt rätt i att det inte bådar så gott för smalare tecknade filmer än så. Skillnaden mot den är ju dock att Bamse enligt nuvarande information är tänkt att animeras i Taiwan istället för Sverige, vilket förstås blir betydligt billigare. Det kan kanske göra skillnaden mellan om filmprojektet i slutändan blir genomförbart eller inte.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: TonyTonka skrivet 23 maj 2012 kl. 16:31:27
Citat från: JRL skrivet 22 maj 2012 kl. 19:25:32

Hade för den delen hellre sett att de gjort film av 91:an eller Hälge.
Det finns faktist flera spelfilmer från 40-50-60-70 talet ungefär med 91:an.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Karro skrivet 25 maj 2012 kl. 09:57:28
Någon som vet rösterna?
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Ariel skrivet 25 maj 2012 kl. 16:23:33
Projektet är inte nedlagt!
Jag har fått svar från Bamseredaktionen och det verkar som att "Tre vänner" kommer ligga bakom produktionen.
Filmen kommer att heta Bamse och tjuvstaden och animationen av filmen har antagligen påbörjats och förväntas bli klar till julen 2013.
Ni kan läsa mer här http://www.trevanner.se/se/film/bamse-pa-nya-aventyr/ (http://www.trevanner.se/se/film/bamse-pa-nya-aventyr/)

Kort fakta om filmen:
Regissör: Christian Ryltenius
Producent: Jon Nohrstedt
Manus: Johan Kindblom och Tomas Tivemark
Premiär: December 2013

Jag vet inte om ni redan visste det jag skrev ovan, men hoppas att det kan vara till någon hjälp på något vis.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: JRL skrivet 27 maj 2012 kl. 16:29:47
Citat från: Ariel skrivet 25 maj 2012 kl. 16:23:33
Projektet är inte nedlagt!
Jag har fått svar från Bamseredaktionen och det verkar som att "Tre vänner" kommer ligga bakom produktionen.
Filmen kommer att heta Bamse och tjuvstaden och animationen av filmen har antagligen påbörjats och förväntas bli klar till julen 2013.
Ni kan läsa mer här http://www.trevanner.se/se/film/bamse-pa-nya-aventyr/ (http://www.trevanner.se/se/film/bamse-pa-nya-aventyr/)
[...]

Jag vet inte om du syftade på det jag skrev, men jag har aldrig påstått att projektet skulle vara nedlagt. Jag har bara sagt att jag inte tror att det kommer att bli av, vilket jag står för. Jag tror inte att det kommer att gå att finansiera ett så pass dyrt projekt som i princip bara intresserar svenskar. För att en så dyr produktion ska bära sig ekonomiskt krävs att den även går att sälja till andra länder, och så tror jag inte är fallet här.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Soscla skrivet 27 maj 2012 kl. 21:07:50
Man vet aldrig vem som kan vara intresserad! För övrigt tror jag att här i Sverige är intresset för Bamse många gånger större än det för 91:an eller Hälge.

Citat från: Ariel skrivet 25 maj 2012 kl. 16:23:33
Premiär: December 2013

Hm, förut var det ju premiär sommaren 2013. Latmaskeri!
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 28 maj 2012 kl. 11:38:31
Såvitt jag läst har det väl inte offentliggjorts någonting om vilken budget som filmen har, och då är det ju svårt att avgöra om det kan tänkas gå ihop eller inte. Jag vet heller inte hur mycket pengar det går att spara in genom att outsourca animationen till Taiwan. Men det finns absolut en viss risk att JRL har rätt och att filmen i slutändan inte kommer att bli av - för intresset i utlandet måste absolut vara väldigt begränsat, och i dagens läge brukar man ju vilja kunna lansera de flesta filmer internationellt. Jag skulle väl gissa att det är ungefär 50/50 chans huruvida filmen verkligen blir av.

Citat från: Soscla skrivet 27 maj 2012 kl. 21:07:50
För övrigt tror jag att här i Sverige är intresset för Bamse många gånger större än det för 91:an eller Hälge.
Det tror jag också. Men ingen av de tre tror jag är tillräckligt välkänd internationellt för att producenter och finansiärer ska våga hoppas på någon framgång utomlands. Därför måste nog filmbolaget budgetera för att Bamse ska kunna gå runt i Sverige utan någon utlandsförsäljning.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 14 juni 2012 kl. 11:11:28
Det ser ut som att projektet med Bamse-långfilmen trots allt kommer att bli av. Idag har det offentliggjorts att Bamse och tjuvstaden har blivit tilldelad produktionssstöd (statligt bidrag) på 8 miljoner kronor av Svenska Filminstitutet.

Det är väl inte definitivt än att filmen med säkerhet blir av, men de allra flesta filmer som blir tilldelad produktionsstöd har väl kommit så pass långt i produktionen att det brukar bli en färdig film i slutändan.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Erik Friman skrivet 14 juni 2012 kl. 19:36:30
Från Sveriges radio fick man höra deras diskussion angående om hur Bamses röst ska låta egentligen och på nedre raden röstar man på tre olika alternativen om han ska ha:
mjuk och försiktig, mörk och stark eller pipig röst.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=5109101
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Eriksson skrivet 14 juni 2012 kl. 20:42:15
Visst, det är nog bra att figurerna får egna röster, men berättarrösten kommer väl fortfarande att behövas? "Lille Skutt drar upp morötter" måste väl fortfarande sägas av en berättarröst...
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Erik Friman skrivet 3 september 2012 kl. 21:05:19
Idag kom trailerklippet från Tre vänner till youtube fast i en längre
version. Själva musiken är någorlunda bättre och man får se lite
mera som de inte hade visat tidigare.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Erik Friman skrivet 3 september 2012 kl. 21:06:32
http://www.youtube.com/watch?v=dswgTRjjdNc&feature=plcp
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Lilla My skrivet 3 september 2012 kl. 21:15:20
Citat från: Erik Friman skrivet  3 september 2012 kl. 21:06:32
http://www.youtube.com/watch?v=dswgTRjjdNc&feature=plcp

Tja, detta såg faktist lite bättre ut. Men man kan nog inte uttala sig fören man sett filmer med röster och allt. Filmen kommer antingen toppa eller floppa.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: TonyTonka skrivet 3 september 2012 kl. 21:58:19
Citat från: Fantasygold skrivet  3 september 2012 kl. 21:15:20
Filmen kommer antingen toppa eller floppa.
Inget mellanting?  :o
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Lilla My skrivet 4 september 2012 kl. 06:24:12
Citat från: Tonytonka skrivet  3 september 2012 kl. 21:58:19
Inget mellanting?  :o

Tror inte det.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Erik Friman skrivet 30 september 2013 kl. 14:59:48
Det har nu avslöjats vilka som blir rösterna för filmen Bamse och tjuvstaden som har premiär 17 januari 2014.
De som jag kan avslöja är:
Bamse - Peter Haber
Lille Skutt - Morgan Alling
Skalman - Steve Kratz
Farmor - Ia Langhammer
Nalle-Maja - Tea Stjärne
Vargen - Shelby Niavarni
och filmens skurk Reinard Räv - Magnus Härenstam
http://www.aftonbladet.se/kultur/article17567005.ab

Även hos Moviezine nämndes också Leif Andrée (oklart vilken röst) och Tomas Bolme som blir filmens berättarröst så det verkar dessvärre inte bli Olof Thunberg som jag hade hoppats på.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Henrik skrivet 30 september 2013 kl. 17:45:44
Jag var på ett seminarium på bokmässan i Göteborg där de visade en snutt på kanske tre minuter av filmen, men då var det med engelska röster på ett temp-track. Producenten förklarade det med att eftersom filmen har gjorts internationellt var man tvungen att spela in med engelska röster så att alla inblandade skulle förstå handlingen och vad man säger i filmen. Av det jag kunde se verkade läpprörelserna tecknade efter de engelska rösterna, men innebär det att originalspråket är engelska (så att man kanske ska lägga en creditlista för filmen under "Svenska röster och credits" runt premiären) eller att man ska betrakta de svenska rösterna som de ursprungliga, med tanke på kopplingarna till Sverige? Producenten sa inte att de velat efterlikna ett original (som ju är fallet vid dubbning) utan att man har letat efter röster som passar figurerna.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: TonyTonka skrivet 30 september 2013 kl. 19:04:37
Peter Haber som Bamse?  :o :o :o

Jag tror nog att Morgan Alling hade passat bättre som Bamse än Peter Haber.  ???
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 30 september 2013 kl. 20:02:08
Peter Haber låter ju närmast absurt som Bamse. Är det här ett alldeles för sent aprilskämt...?

Citat från: Henrik skrivet 30 september 2013 kl. 17:45:44
Jag var på ett seminarium på bokmässan i Göteborg där de visade en snutt på kanske tre minuter av filmen, men då var det med engelska röster på ett temp-track. Producenten förklarade det med att eftersom filmen har gjorts internationellt var man tvungen att spela in med engelska röster så att alla inblandade skulle förstå handlingen och vad man säger i filmen. Av det jag kunde se verkade läpprörelserna tecknade efter de engelska rösterna, men innebär det att originalspråket är engelska (så att man kanske ska lägga en creditlista för filmen under "Svenska röster och credits" runt premiären) eller att man ska betrakta de svenska rösterna som de ursprungliga, med tanke på kopplingarna till Sverige? Producenten sa inte att de velat efterlikna ett original (som ju är fallet vid dubbning) utan att man har letat efter röster som passar figurerna.
Mycket intressant. För Svenska röster och credits utgår jag ifrån originalspråket, så om filmen är animerad utifrån det engelska talet (d.v.s. att munrörelserna tecknats utifrån det talet) anser jag att den svenska versionen är dubbad och därmed lämplig att lägga upp creditlistor för. Kopplingen till Sverige spelar i det sammanhanget mindre roll, utan det är just originalspråket som är det väsentliga.

Personligen tycker jag dock att Bamse känns lite för svenskt (och mig veterligen inte jättekänt i resten av världen) för att rikta in sig mot en internationell publik och animera utifrån engelskt tal, men det kanske bara är jag...
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: JRL skrivet 30 september 2013 kl. 21:32:42
Jag hoppas att de har ordnat med efterhandsstöd för den där filmen, för den kommer att bli en s.k. box office bomb. Några 70-talsnostalgiska föräldrar kommer nog att släpa med sina stackars barn till biograferna, men i övrigt kommer ingen att bry sig. Färre och färre prenumererar på tidningen, vilket är ett tydligt tecken på att intresset sjunker. Och utanför Sverige är det aldrig någon som har brytt sig, Bamse har alltid varit en typisk svensk angelägenhet.

Det som berättats om handlingen, att Bamse måste rädda sin kidnappade farmor, känns fräsch som ett mjölkpaket från 1972, och Peter Haber som Bamses röst lär inte ens locka vuxna till biograferna. Förklaringen till det märkliga valet måste vara att de 99 skådespelare som antagligen fick frågan före honom tackade nej, vilket känns fullt begripligt. Om däremot Olof Thunberg varit med tror jag dock att man hade kunnat locka x antal extra biobesökare bara av just den anledningen.

(Absolut inget ont om Peter Haber, han är en väldigt duktig skådespelare, men den där matchningen av skådespelare/roll känns som om Robert Gustafsson skulle göra rösten åt Shere Khan...)
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Experten skrivet 1 oktober 2013 kl. 15:19:07
Citat från: Erik Friman skrivet 30 september 2013 kl. 14:59:48
Det har nu avslöjats vilka som blir rösterna för filmen Bamse och tjuvstaden som har premiär 17 januari 2014.
De som jag kan avslöja är:
Bamse - Peter Haber
Lille Skutt - Morgan Alling
Skalman - Steve Kratz
Farmor - Ia Langhammer
Nalle-Maja - Tea Stjärne
Vargen - Shelby Niavarni
och filmens skurk Reinard Räv - Magnus Härenstam
http://www.aftonbladet.se/kultur/article17567005.ab (http://www.aftonbladet.se/kultur/article17567005.ab)

Även hos Moviezine nämndes också Leif Andrée (oklart vilken röst) och Tomas Bolme som blir filmens berättarröst så det verkar dessvärre inte bli Olof Thunberg som jag hade hoppats på.
(gäsp)
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Christer skrivet 1 oktober 2013 kl. 16:09:51
Trist att Thunberg inte är berättaren, men förstår faktiskt inte kritiken mot de övriga rösterna? Det är inte som det finns något original förutom Thunberg att jämföra med. Peter Haber är mycket duktig skådis och kan säkert spela Bamse bra.

Bamses karaktär är en björn som är stark men snäll. Kan Peter Haber låta som en björn, nej kanske inte, men han kan absolut spela en snäll fadersfigur.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: JRL skrivet 1 oktober 2013 kl. 22:48:09
Citat från: Christer skrivet  1 oktober 2013 kl. 16:09:51
Trist att Thunberg inte är berättaren, men förstår faktiskt inte kritiken mot de övriga rösterna? Det är inte som det finns något original förutom Thunberg att jämföra med. Peter Haber är mycket duktig skådis och kan säkert spela Bamse bra.

Bamses karaktär är en björn som är stark men snäll. Kan Peter Haber låta som en björn, nej kanske inte, men han kan absolut spela en snäll fadersfigur.

Jag tycker inte att det är något fel på de övriga rösterna. Tea Stjärne är jätteduktig, och Steve Kratz är en av de bästa röstskådespelare vi har här i landet. Morgan Alling är också en bra skådespelare. Jag tror att de har gjort ett bra val där. Det räcker givetvis inte på långa vägar för att jag ska vilja se filmen, men det blir ändå tummen upp för min del på den punkten.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: TonyTonka skrivet 2 oktober 2013 kl. 00:31:51
Citat från: JRL skrivet  1 oktober 2013 kl. 22:48:09
Jag tycker inte att det är något fel på de övriga rösterna. Tea Stjärne är jätteduktig, och Steve Kratz är en av de bästa röstskådespelare vi har här i landet. Morgan Alling är också en bra skådespelare. Jag tror att de har gjort ett bra val där. Det räcker givetvis inte på långa vägar för att jag ska vilja se filmen, men det blir ändå tummen upp för min del på den punkten.


Nu var det extremt längesedan jag läste Bamse, men är inte Nalle-Maja bamses fru?


I så fall,  varför skulle då Tea Stjärne spela henne? ( dock kan hon vara en av bamses döttrar)
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: JRL skrivet 2 oktober 2013 kl. 00:53:41
Citat från: TonyTonka skrivet  2 oktober 2013 kl. 00:31:51

Nu var det extremt längesedan jag läste Bamse, men är inte Nalle-Maja bamses fru?


I så fall,  varför skulle då Tea Stjärne spela henne? ( dock kan hon vara en av bamses döttrar)

Där sa du något! Mitt intresse för Bamse är mindre än noll. Visst är det Bamses fru. Jag var helt ute och cyklade. Då kändes den rollmatchningen plötsligt inte riktigt lika lyckad längre. En 61-åring (Haber är född 1952) och en 15 (?)-åring som spelar ett gift par, hit med spypåsen! :o (Vet inte hur gammal Tea är, men hon kan inte vara mycket äldre än 15.)

(Ingen skugga faller över Peter Haber eller Tea Stjärne för det där, men däremot över filmens producenter!)
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Erik Friman skrivet 2 oktober 2013 kl. 07:05:14
CitatNu var det extremt längesedan jag läste Bamse, men är inte Nalle-Maja bamses fru?

Nej, Nalle-Maja är Bamses dotter. Brummelisa heter Bamses fru.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: JRL skrivet 2 oktober 2013 kl. 07:12:40
Tack för klargörandet!

Daniel (eller annan moderator) får gärna radera mitt förra inlägg. Jag och Tony Tonka hade inte riktigt koll på läget, och som det står nu känns det inte riktigt schysst mot någon.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: TonyTonka skrivet 2 oktober 2013 kl. 07:56:18
Ja just det, Brummelisa hette hon ja :)


JRL: Tea Stjärne är 12 år.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Experten skrivet 3 oktober 2013 kl. 19:14:47
Citat från: Erik Friman skrivet 30 september 2013 kl. 14:59:48
Det har nu avslöjats vilka som blir rösterna för filmen Bamse och tjuvstaden som har premiär 17 januari 2014.
De som jag kan avslöja är:
Bamse - Peter Haber
Lille Skutt - Morgan Alling
Skalman - Steve Kratz
Farmor - Ia Langhammer
Nalle-Maja - Tea Stjärne
Vargen - Shelby Niavarni
och filmens skurk Reinard Räv - Magnus Härenstam
http://www.aftonbladet.se/kultur/article17567005.ab

Även hos Moviezine nämndes också Leif Andrée (oklart vilken röst) och Tomas Bolme som blir filmens berättarröst så det verkar dessvärre inte bli Olof Thunberg som jag hade hoppats på.
Jaha, vilket antiklimax...
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Lilla My skrivet 16 oktober 2013 kl. 20:18:05
Citat från: JRL skrivet 30 september 2013 kl. 21:32:42
Färre och färre prenumererar på tidningen, vilket är ett tydligt tecken på att intresset sjunker.


Finns en fin anledning; De blir sämre och sämre. Som Bamsesamlare tycker jag den bästa tiden varade från 80 - 90-talet. Runt 2000-talskröken (d.v.s. efter Runes död) höll serien måttet i kanske något år, bara för att sedan sjunka och bli slarvigare och slarvigare gjord. De som sålts från 2011 och framåt är helt knasigt dåliga, jag förstår att barn inte intresserar sig för dem längre.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: juku skrivet 25 oktober 2013 kl. 15:18:18
Tycker verkligen inte Peter Haber passar som Bamse. Han spelar ju nästan alltid surgubbe och han e rätt gammal. De skulle tagit nån man i 40årsåldern istället. Sen håller jag med om att bamsetidningen har blivit mkt sämre. Mkt beror på att man nästan alltid har massa repriser och sen tål jag inte chefredaktören.  Hon ska alltid synas och brevsidan finns knappt längre utan den dumma chefredaktören ska snacka. Mkt bättrre på 90talet och 80talet.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Experten skrivet 26 oktober 2013 kl. 09:07:33
Visst förknippar man Peter Haber mest med Beck numera???
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Erik Friman skrivet 19 november 2013 kl. 11:36:08
Trailern från "riktiga" filmen är här med röster och allt.

http://www.youtube.com/watch?v=lMbcy7NirqA
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: TonyTonka skrivet 19 november 2013 kl. 12:03:15
Citat från: Experten skrivet 26 oktober 2013 kl. 09:07:33
Visst förknippar man Peter Haber mest med Beck numera???


Jag förknippar honom mer med Pappa Rudolf i Sune. ^^
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Experten skrivet 19 november 2013 kl. 17:47:19
Beror på hur man ser det...
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Experten skrivet 19 november 2013 kl. 17:50:21
Citat från: Erik Friman skrivet 19 november 2013 kl. 11:36:08
Trailern från "riktiga" filmen är här med röster och allt.

http://www.youtube.com/watch?v=lMbcy7NirqA (http://www.youtube.com/watch?v=lMbcy7NirqA)
Negativt...
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Eriksson skrivet 19 november 2013 kl. 21:11:22
Trailern var mycket intressant! Visst känns det lite ovant och kanske låter inte alla rösterna exakt som man hade önskat, men det kan nog fungera trots allt.

Synd att man inte fick höra Vargen, för jag är spänd på hur han kommer att låta. Jag hade helst hoppats på Andreas Nilsson som Vargen, men jag aldrig hört hur denne Shelby Niavarni låter, så förhoppningsvis låter han rätt.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Erik Friman skrivet 20 november 2013 kl. 11:38:42
Man får hoppas att de är noga med att ha med alla de i en rollista istället för övriga röster.

CitatJag hade helst hoppats på Andreas Nilsson som Vargen, men jag aldrig hört hur denne Shelby Niavarni låter, så förhoppningsvis låter han rätt.
Råkade veta att hans namn är felstavad och saknar bokstav så egentligen blir det Shebly Niavarani.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 20 november 2013 kl. 13:11:25
Shebly Niavarani är med (rättstavad!) i den danska tecknade långfilmen Äpplet och masken, så vill man veta hur han låter kan man ta sig en titt på den filmen. Han spelar Lennart plus biroller i form av några potatisar.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Christer skrivet 20 november 2013 kl. 14:23:35
Blev förvånad över att Peter Haber inte hade bättre inlevelse.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Erik Friman skrivet 9 juni 2015 kl. 17:26:25
Jag hittade ett klipp på en teaterpjäs i det nybyggda Bamses värld på Kolmården. Det var komikern Peter Magnusson som har gjort manuset. De utklädda Bamse-figurerna uppträder medan man hör inspelade röster. Nästan alla medverkande har samma röster som i långfilmen men Bamse här görs av Fredrik Dolk istället för Peter Haber. Man vet inte om det var tillfällig inhopp om Peter var upptagen med annat eller om röstcoachen tyckte att Fredrik var bättre. Eller vad tycker ni?
https://www.youtube.com/watch?v=v8nbMuOFxKw

Samtidigt har det förberetts med manus och handling till ännu en långfilm om Bamse som har premiär julen 2016 med titeln Bamse och häxans dotter.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: TonyTonka skrivet 10 juni 2015 kl. 12:53:57
Citat från: Erik Friman skrivet  9 juni 2015 kl. 17:26:25
Jag hittade ett klipp på en teaterpjäs i det nybyggda Bamses värld på Kolmården. Det var komikern Peter Magnusson som har gjort manuset. De utklädda Bamse-figurerna uppträder medan man hör inspelade röster. Nästan alla medverkande har samma röster som i långfilmen men Bamse här görs av Fredrik Dolk istället för Peter Haber. Man vet inte om det var tillfällig inhopp om Peter var upptagen med annat eller om röstcoachen tyckte att Fredrik var bättre. Eller vad tycker ni?
https://www.youtube.com/watch?v=v8nbMuOFxKw (https://www.youtube.com/watch?v=v8nbMuOFxKw)

Samtidigt har det förberetts med manus och handling till ännu en långfilm om Bamse som har premiär julen 2016 med titeln Bamse och häxans dotter.


Jag tror mest på att Peter Haber var för upptagen för att göra rollen. Han spelar väl in de sista Beck-filmerna just nu, eller har jag fel?
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Erik Friman skrivet 10 juni 2015 kl. 18:04:22
Citat från: TonyTonka skrivet 10 juni 2015 kl. 12:53:57

Jag tror mest på att Peter Haber var för upptagen för att göra rollen. Han spelar väl in de sista Beck-filmerna just nu, eller har jag fel?

Det är nog möjligt att han gjorde. Han gjorde fyra första förra året vilket är de fyra sista innan de kommer nästa år.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Erik Friman skrivet 11 november 2016 kl. 18:46:09
Nu finns trailern till Bamse och häxans dotter.
https://www.youtube.com/watch?v=d9FHkBYJS5k
Några som är tillbaka från förra filmen är Tomas Bolme, Peter Haber, Morgan Alling, Steve Kratz, Tea Stjärne, Ia Langhammar, Shebly Niavarani och Leif Andrée. De nya är Jonas Karlsson (Krösus Sork) och Laura Jonstoij Berg (Lova, häxdottern). Resten är Ingela Olsson, Andreas Rothlin Svensson, Christer Fant, Emma Peters och Malin Cederbladh.

Sen finns det en tredje film som är på gång och som troligen kommer att ha premiär nästa jul. Den heter Bamse och jakten på dunderklockan. De verkar ha trappas upp takten.
https://www.moviezine.se/nyheter/klart-for-en-tredje-film-om-bamse

*I den fiktiva Bamse-världen är dunderklocka ett sällsynt torkad blad, som då görs till pulver/peppar liksom kallas för dunderpeppar/peppardunder, som är hemliga ingrediensen till Bamses dunderhonung.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Elias Prenbo skrivet 11 november 2016 kl. 19:05:24
Intressant att det ska komma fler Bamse-filmer.

Jag såg Bamse och Tjuvstaden efter det att den hade kommit på DVD (en släkting hade den) och den var riktigt bra.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Alexander skrivet 21 oktober 2017 kl. 13:26:26
En fråga:  :)
Räknas rösterna i Bamse och tjuvstaden som svensk dubbning?
Om man kollar på bakom kulliserna dokumentären får man veta att filmen animerades i Taiwan med tillfälliga engelska skådespelare för munrörelserna. Som sen när animationen var färdig spelades över med  svenska skådespelare för premiären i Sverige.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: GregKat skrivet 21 oktober 2017 kl. 14:53:07
Citat från: Alexander skrivet 21 oktober 2017 kl. 13:26:26
En fråga:  :)
Räknas rösterna i Bamse och tjuvstaden som svensk dubbning?
Om man kollar på bakom kulliserna dokumentären får man veta att filmen animerades i Taiwan med tillfälliga engelska skådespelare för munrörelserna. Som sen när animationen var färdig spelades över med  svenska skådespelare för premiären i Sverige.

Det beror väl dels på hur man läser ut ordet dubbning. Jag antar att ordet dubbning egentligen syftar till att något förändras/övergår till något nytt, i detta fall ett språk till ett annat, precis som när personer blev dubbade till riddare. Det skulle väl även kunna tolkas som att något täcks över, som dubbdäck, dock blir det ju även här att något förändras... Det skulle nog ta ett tag att försöka fördjupa sig alltför mycket ordets etymologiska grund.

Om vi bortser från att det vanligtvis syftar till att dialogen översätts från ett språk till ett annat, så brukar jag och många andra även kalla originalljudspåret för dubbning. I brist på andra ord blir det lätt att kalla det dubbning, om man inte föredrar engelskans voice over. Om man ser det så, så räknas det ju av rent logiska skäl som en dubbning.

Om vi däremot enbart kallar översättningar/senare tolkningar för dubbningar, så vill jag nog påstå att det inte bör kallas det. Om det, som du säger, bara gällde tillfälliga engelska skådespelare, alltså inte de "officiella" engelska rösterna, så torde ju det svenska spåret klassas som original då ju den första "riktiga" rolluppsättningen var med de svenska skådespelarna.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Alexander skrivet 21 oktober 2017 kl. 15:05:26
Citat från: GregKat skrivet 21 oktober 2017 kl. 14:53:07
Det beror väl dels på hur man läser ut ordet dubbning. Jag antar att ordet dubbning egentligen syftar till att något förändras/övergår till något nytt, i detta fall ett språk till ett annat, precis som när personer blev dubbade till riddare. Det skulle väl även kunna tolkas som att något täcks över, som dubbdäck, dock blir det ju även här att något förändras... Det skulle nog ta ett tag att försöka fördjupa sig alltför mycket ordets etymologiska grund.

Om vi bortser från att det vanligtvis syftar till att dialogen översätts från ett språk till ett annat, så brukar jag och många andra även kalla originalljudspåret för dubbning. I brist på andra ord blir det lätt att kalla det dubbning, om man inte föredrar engelskans voice over. Om man ser det så, så räknas det ju av rent logiska skäl som en dubbning.

Om vi däremot enbart kallar översättningar/senare tolkningar för dubbningar, så vill jag nog påstå att det inte bör kallas det. Om det, som du säger, bara gällde tillfälliga engelska skådespelare, alltså inte de "officiella" engelska rösterna, så torde ju det svenska spåret klassas som original då ju den första "riktiga" rolluppsättningen var med de svenska skådespelarna.

Visste faktiskt inte att filmens fanns på engelska, så vet inte riktigt om de har varit tillfälliga då. Det kan mycket väl vara de riktiga engelska rösterna som har använts.

Men iallafall så blir det tydligare med de engelska rösterna att det är efter dem som munrörelserna har animerats efter.  :)

Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Anders M Olsson skrivet 21 oktober 2017 kl. 16:53:41
Citat från: GregKat skrivet 21 oktober 2017 kl. 14:53:07
Det beror väl dels på hur man läser ut ordet dubbning. Jag antar att ordet dubbning egentligen syftar till att något förändras/övergår till något nytt, i detta fall ett språk till ett annat, precis som när personer blev dubbade till riddare. Det skulle väl även kunna tolkas som att något täcks över, som dubbdäck, dock blir det ju även här att något förändras... Det skulle nog ta ett tag att försöka fördjupa sig alltför mycket ordets etymologiska grund.

Dubba riddare, dubba däck och dubba film är tre helt olika ord med olika ursprung. Orden har inget med varandra att göra förutom att de av en tillfällighet råkar stavas och uttalas lika. När det gäller att dubba film så kommer ordet egentligen från verbet "double" (dubblera) på engelska som har förkortats till "dub".
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Disneyfantasten skrivet 21 oktober 2017 kl. 16:58:54
Citat från: Alexander skrivet 21 oktober 2017 kl. 15:05:26
Visste faktiskt inte att filmens fanns på engelska, så vet inte riktigt om de har varit tillfälliga då. Det kan mycket väl vara de riktiga engelska rösterna som har använts.

Men iallafall så blir det tydligare med de engelska rösterna att det är efter dem som munrörelserna har animerats efter.  :)

Jag har faktiskt aldrig hört filmen på engelska, utan bara på svenska, men sen är ju Bamse ändå svenskt. Annars så ser jag på en del av munrörelserna i filmen att den verkar ha spelats in på engelska.

Iallafall så har både Bamse och Tjuvstaden och Bamse och Häxans Dotter egna röster till karaktärerna. Jag har inte sett den sistnämnda än, men den kommer på DVD ganska snart.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Daniel Hofverberg skrivet 22 oktober 2017 kl. 19:20:36
Citat från: Alexander skrivet 21 oktober 2017 kl. 13:26:26
En fråga:  :)
Räknas rösterna i Bamse och tjuvstaden som svensk dubbning?
Om man kollar på bakom kulliserna dokumentären får man veta att filmen animerades i Taiwan med tillfälliga engelska skådespelare för munrörelserna. Som sen när animationen var färdig spelades över med  svenska skådespelare för premiären i Sverige.
Det är onekligen svårdefinierat om de båda Bamse-filmerna klassas som svenskdubbade eller inte. Enligt den mest populära definitionen innebär ju dubbning att efter originalversionen spela in nytt dialogspår och byta ut det befintliga dialogspåret. Vanligvis är det ju till ett nytt språk, även om det inte nödvändigtvis behöver vara det (exempelvis Fantasia finns det ju en engelsk omdubb till)

Vanligtvis räknas det ju som dubbning om det inte är språket som en film animerats efter. Men här är ju då frågan om de engelska rösterna klassas som originalversion, om det nu bara rör sig om tillfälliga röster som faktiskt inte använts någonstans...? I och med att filmerna animerats i Taiwan är det förstås ett nödvändigt ont att animera utifrån engelska, då taiwanesiska animatörer knappast förstår ett ord svenska. Ser man på det hela strikt tekniskt sett är nog den svenska versionen ändå en dubbning, men går man efter mer traditionell definition är det förmodligen inte en dubbning om den nu släpptes först på svenska.

Om däremot de engelska röster som animationen gjorts efter faktiskt har använts någonstans, och filmen släppts på engelska med de rösterna (så att det per definition inte varit rent tillfälliga röster), då hamnar saker och ting i ett helt annat läge - då är det ju solklart att den svenska versionen är en dubbning oavsett hur man ser på saken.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Erik Friman skrivet 22 oktober 2017 kl. 22:37:15
Jag har sett Bamse och Tjuvstaden på engelska, bara om söker med engelska titeln "Bamse and the City of Thieves". Den finns att hitta från några sajter, som KissCartoon och KimCartoon. Med den ser man både gamla och nya animerade serier och filmer, som både DuckTales (1987) och DuckTales (2017). Men frågan är förstås om själva sajten är laglig eller inte, trots att det är enda möjligheten att kunna titta allt gratis.

För att komma fram till själva Bamse-filmen med engelsk tal, så är både ljudet, musiken och bildversionen detsamma som svenska versionen, men inte rösterna. De engelska rösterna låter en aning mindre perfekta än de svenska rösterna och att det spelade mindre roll om vilka av rösterna som passar ihop med varandra, vilket skulle kunna vara just den versionen som gjordes innan eller vid animeringen. Det skulle kunna röra sig om bara ett antal 5-10 personer gjorde samtliga rösterna. Ex. Lille Skutts röst lät hörs av en kvinna och Bamses röst låter en aning ljusare än vad Peter Haber själv låter. När det gäller sångerna, vet man då inte om de sjunger i rätt tonläge trots musiken är detsamma som svenska versionen.

Munrörelserna stämmer någorlunda med engelskan, om man tänker med orden mellan "nej" och no". Sen kan det vara vissa dialoger, som inte togs eller la till trots att munrörelserna rör på sig. Vid sluttexten när Reinard Räv sitter fången hos vakttrollen och pratar med trollen, fanns inte ljudet av hans röst. Engelska översättningen av replikerna låter en aning som det svenska översättningen.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Disneyfantasten skrivet 22 oktober 2017 kl. 22:53:19
Citat från: Erik Friman skrivet 22 oktober 2017 kl. 22:37:15
Jag har sett Bamse och Tjuvstaden på engelska, bara om söker med engelska titeln "Bamse and the City of Thieves". Den finns att hitta från några sajter, som KissCartoon och KimCartoon. Med den ser man både gamla och nya animerade serier och filmer, som både DuckTales (1987) och DuckTales (2017). Men frågan är förstås om själva sajten är laglig eller inte, trots att det är enda möjligheten att kunna titta allt gratis.

För att komma fram till själva Bamse-filmen med engelsk tal, så är både ljudet, musiken och bildversionen detsamma som svenska versionen, men inte rösterna. De engelska rösterna låter en aning mindre perfekta än de svenska rösterna och att det spelade mindre roll om vilka av rösterna som passar ihop med varandra, vilket skulle kunna vara just den versionen som gjordes innan eller vid animeringen. Det skulle kunna röra sig om bara ett antal 5-10 personer gjorde samtliga rösterna. Ex. Lille Skutts röst lät hörs av en kvinna och Bamses röst låter en aning ljusare än vad Peter Haber själv låter. När det gäller sångerna, vet man då inte om de sjunger i rätt tonläge trots musiken är detsamma som svenska versionen.

Munrörelserna stämmer någorlunda med engelskan, om man tänker med orden mellan "nej" och no". Sen kan det vara vissa dialoger, som inte togs eller la till trots att munrörelserna rör på sig. Vid sluttexten när Reinard Räv sitter fången hos vakttrollen och pratar med trollen, fanns inte ljudet av hans röst. Engelska översättningen av replikerna låter en aning som det svenska översättningen.

Jag tycker att de svenska rösterna i "Tjuvstaden" var riktigt bra, däribland Steve Kratz som Skalman, Magnus Härenstam som Reinard Räv (som sorligt nog inte längre är i livet), Leif Andrée som Knocke & Smocke och Shebly Niavarani som Vargen.

Hos "Häxans Dotter" har jag hittills endast sett klipp på YouTube, men av det tycker jag att dubbningen är bra och Jonas Karlsson är perfekt som Krösus Sork.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Disneyfantasten skrivet 27 oktober 2017 kl. 08:12:44
Jag tycker förresten att Olof Thunberg är bäst som berättaren i Bamse, fast jag antar att han numera är pensionerad, han är ju trots allt 92 år gammal. Men Thomas Bolme duger iallafall som övertagare.

Men jag gillar som sagt att alla karaktärer fått egna röster i både Tjuvstaden och Häxans Dotter.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Disneyfantasten skrivet 23 september 2018 kl. 22:08:03
Idag såg jag trailern till Bamse och Jakten på Dunderklockan på YouTube (vet inte exakt när den sändes) och där var Reinard Räv tillbaka, denna gång med en ny röst, då Magnus Härenstam avled 2015...
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Lilla My skrivet 30 september 2018 kl. 03:55:20
Måste säga att jag so far tyckt bägge de nyaste filmerna varit helmysiga, speciellt Häxans Dotter. Fin, clean animation, perfekt dubbning, fin handling, lagom spännande och intressant, inte för läskig eller tråkig. Helt enkelt mysig, helt enkelt Bamse ;D Är så glad att dessa filmer blev så bra som de blev, var jätterädd där ett tag att de skulle floppa totalt.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: E skrivet 19 januari 2019 kl. 15:13:44
Bamse-filmernas regissör heter Christian Ryltenius och en instressant grej med honom är att han varit med och jobbat på filmen Loranga, Masarin och Dartanjang och tv-serien Nasse
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Disneyfantasten skrivet 30 januari 2019 kl. 18:08:51
Vem gör Reinard Rävs nya röst i filmen? (eftersom Magnus Härnstam är död)

Finns det ett klipp där man kan höra?
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: TonyTonka skrivet 30 januari 2019 kl. 18:55:10
Rolf Lydahl är nya rösten till Reinard Räv.  :)
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Elios skrivet 30 januari 2019 kl. 18:57:16
Citat från: TonyTonka skrivet 30 januari 2019 kl. 18:55:10
Rolf Lydahl är nya rösten till Reinard Räv.  :)

Ja jag tänkte med man kan ju höra honom i trailern vet jag. Men jag tror han kommer vara långt lika genial som Magnus Härenstam.  8)
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Disneyfantasten skrivet 9 februari 2019 kl. 08:29:24
Citat från: TonyTonka skrivet 30 januari 2019 kl. 18:55:10
Rolf Lydahl är nya rösten till Reinard Räv.  :)

Det låter inte så lyckat i mina öron... (har inte hört hans insats än, men man tänker på honom som bl.a. Tiger/Tigger i Nalle Puh, Grodjägaren i Prinsessan och Grodan och Gargamel i Smurfarna-spelfilmerna)

Förresten, gjorde inte Rolf Lydahl också en annan röst i Bamse och Tjuvstaden (har för mig att jag en gång såg honom i rollistan)
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Erik Friman skrivet 9 februari 2019 kl. 13:19:01
Citat från: Disneyfantasten skrivet  9 februari 2019 kl. 08:29:24
Det låter inte så lyckat i mina öron... (har inte hört hans insats än, men man tänker på honom som bl.a. Tiger/Tigger i Nalle Puh, Grodjägaren i Prinsessan och Grodan och Gargamel i Smurfarna-spelfilmerna)

Förresten, gjorde inte Rolf Lydahl också en annan röst i Bamse och Tjuvstaden (har för mig att jag en gång såg honom i rollistan)
Han gjorde rösten till Kubbe Varg i den, som är en av vargkusinerna.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Disneyfantasten skrivet 22 oktober 2021 kl. 19:44:00
Någon som vet vilka som spelar Sjörövarna i denna musiksaga som jag lyssnade på som barn? (om jag minns rätt gavs den ut på CD och kassett);

www.youtube.com/watch?v=s-DrQw1phN0

Jag tycker iallafall att det defititivt låter som att Sten Carlberg är en av dem...

Vargen är iallafall definitivt Sten Carlberg, han sjunger även själv i denna;

www.youtube.com/watch?v=RYPaB2Jcsls

Enligt denna sida verkar det som att CD-skivan Bamse i Trollskogen hade Jan Modin (aka Benjamin Syrsa och Bärgarn i Bilar) och den för mig okända Gösta Petersen;

https://www.discogs.com/de/release/1220352-Bamse-Bamse-I-Trollskogen

(jag är då förvånad att jag inte kände igen Jan Modins röst och jag vet att jag även hade denna skiva som barn, men nu när jag lyssnar om på den igen så hör jag att det är Jan Modin;

www.youtube.com/watch?v=5oboHrnQ2f4

Förresten så förefaller det som att Jan Modin slog igenom tidigt 1992 både i just denna CD-skiva och en musiksaga på kassettband med Snurre Sprätt och Råbarkar-Sam som han spelade i den i vilken också Mats Qviström (aka Tintin) är berättarrösten, visst var Jan Modins första dubbning 1995-års omdubbning av Pinocchio?
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Erika skrivet 22 oktober 2021 kl. 21:22:53
Antar du menar sången som sjörövarna sjunger? Håller med om att det låter som Sten Carlberg är med och sjunger.

Citat från: Disneyfantasten skrivet 22 oktober 2021 kl. 19:44:00
visst var Jan Modins första dubbning 1995-års omdubbning av Pinocchio?

Enligt Svensk mediedatabas, var Jan Modin med i en dubbning redan 1982 (https://smdb.kb.se/catalog/id/001696254).
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: MOA skrivet 22 oktober 2021 kl. 23:31:39
Citat från: Erika skrivet 22 oktober 2021 kl. 21:22:53
Antar du menar sången som sjörövarna sjunger? Håller med om att det låter som Sten Carlberg är med och sjunger.

Enligt Svensk mediedatabas, var Jan Modin med i en dubbning redan 1982 (https://smdb.kb.se/catalog/id/001696254).
Av en coincidens var Peter Haber också med
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Disneyfantasten skrivet 22 oktober 2021 kl. 23:44:50
Citat från: Erika skrivet 22 oktober 2021 kl. 21:22:53
Antar du menar sången som sjörövarna sjunger? Håller med om att det låter som Sten Carlberg är med och sjunger.

Enligt Svensk mediedatabas, var Jan Modin med i en dubbning redan 1982 (https://smdb.kb.se/catalog/id/001696254).

Mycket riktigt menade jag sången som sjörövarna sjunger (likaså sången som Vargen sjunger)

Jag kunde aldrig tro att Jan Modin var dubbningsverksam redan 1982, det var en ny upptäckt för mig...

Sen var också Jan Modin med i Sun Studios dubbning av Jetsons (där han spelade George Jetson eller Haley som han hette i den dubbningen) som antagligen dubbades 1992 eller någonstans där iallafall, så även denna var innan Pinocchio dubbades om...
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Vize skrivet 5 februari 2022 kl. 19:10:56
I någon ljudbok sjungs en sång om båten Viktoria. Tror det var Bamse och regnbågsnuttarna, men sången hörs inte i ljudboken på Adlibris.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: MOA skrivet 5 februari 2022 kl. 21:05:46
Citat från: Vize skrivet  5 februari 2022 kl. 19:10:56
I någon ljudbok sjungs en sång om båten Viktoria. Tror det var Bamse och regnbågsnuttarna, men sången hörs inte i ljudboken på Adlibris.
De kanske är en annan variant
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Vize skrivet 6 februari 2022 kl. 17:47:26
Citat från: MOA skrivet  5 februari 2022 kl. 21:05:46
De kanske är en annan variant
Såklart det kan vara, jag undrar var jag hittar versionen med sången ifråga.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Disneyfantasten skrivet 20 april 2022 kl. 10:45:50
Citat från: MOA skrivet 22 oktober 2021 kl. 23:31:39
Av en coincidens var Peter Haber också med

Samt Anders Beckman, Pernilla Wahlgren och (den för mig tämligen okända) My Norberg.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Vize skrivet 10 augusti 2022 kl. 21:34:07
Är det någon som vet vart man kan hitta den version av Bamse och regnbågsnuttarna som innehåller sången om båten Viktoria? Den fanns uppladdad på Youtube men togs ned av copyrightskäl.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Vize skrivet 11 augusti 2022 kl. 11:48:01
Jag vet att det finns en Bamse-musiksaga som sjunger om båten Viktoria.
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Vize skrivet 20 augusti 2022 kl. 17:17:12
Vem bör jag kontakta för att hitta den ljudbokssaga som innehåller sången om båten Viktoria?
Titel: SV: Bamse
Skrivet av: Elios skrivet 23 augusti 2022 kl. 13:00:26
Citat från: Vize skrivet 20 augusti 2022 kl. 17:17:12Vem bör jag kontakta för att hitta den ljudbokssaga som innehåller sången om båten Viktoria?
Har du försökt med ljudbolaget som hade hand om det!?