Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Inlägg - Anders M Olsson

#1
Off-topic / SV: Gnälltråden
Igår kl. 18:20:42
Citat från: Steffan Rudvall skrivet 29 november 2023 kl. 22:20:51Jag är allmänt för elbussar då man slipper av gaserna men det blir ju ganska onödigt och en dyr kostnad om de inte alls ska gå att ladda när det är dåligt väder.

https://www.sydsvenskan.se/2023-11-28/flera-av-malmos-viktigaste-bussar-gar-inte-att-ladda

Jag som undrade varför jag såg en röd stadsbuss häromdagen den är ju inlånad någonstans ifrån för att deras egna inte fungerar...
Problemen gäller tydligen bara linje 7, och den linjen använder en helt annan teknik än resten av Malmös elbussar. Det är en äldre teknik där man har laddare på ändhållplatserna och ett mindre batteri i bussarna som bara räcker för en kortare körsträcka. Därför måste bussarna laddas varje gång de når sina ändhållplatser.

Skärmklipp 2023-11-30 18.08.07.png

Laddaren är ingen vanlig laddstolpe, utan den stora svarta konstruktionen som bussen kör in under. En robotarm går ner från laddaren och ansluter till kontakter på bussens tak. Man kan misstänka att den tekniken har en del svagheter jämfört med det mera moderna och beprövade systemet med större batterier som laddas när bussarna står i depå.
#2
Citat från: Steffan Rudvall skrivet Igår kl. 15:26:25Fanns det någon etablerad översättning av berättelsen när den tecknade specialen visades på 70-talet och senare på 90-talet? Om det fanns borde man väl ha hållit sig till ett namn och inte kallat honom både Grinxen och Grunken.
Troligen inte. Det skulle vara om det hade funnits någon svensk översättning av boken (från 1957). Men enligt den här sidan har den aldrig getts ut på svenska förrän 2019:

https://volanteshop.com/bok/grinchen/
#3
Någon som har undertexterna till Tusen år till julafton, eller vet var man kan ladda ner dem?
#4
Citat från: Steffan Rudvall skrivet 27 november 2023 kl. 11:08:46Kanske det var annorlunda 2015?
Det är mycket möjligt att du har rätt. Jag har precis kollat min egen nerladdning av Barna Hedenhös uppfinner julen från 2013, och den har faktiskt också bitraten 94 kb/s på ljudet.
#5
Citat från: BPS skrivet 26 november 2023 kl. 20:27:04Jag har lagt upp den, fick den från en av mina kontakter han säger sig ha laddat ner den från SVT Play.
Jag tror dig, men det skumma är att ljudet bara har en bitrate på 94 kb/s. Nog borde SVT ha haft högre bitrate på ljudet på SVT Play?

De flesta nerladdningsprogrammen brukar automatiskt välja den högsta tillgängliga bitraten, både på bild och ljud, men det kan förstås finnas undantag. Det går ju oftast också att styra det manuellt, om man skulle vilja prioritera mindre filstorlek framför högsta kvalité.
#6
Citat från: Steffan Rudvall skrivet 26 november 2023 kl. 18:49:24Rättighetsproblemen gör ju att den serien aldrig får visas igen men jag tycker att den är väldigt tillgänglig för en serie som aldrig mer ska visas. Det räcker ju med en enda Google sökning så får man fram alla avsnitt.

https://archive.org/details/tusen-ar-till-julafton_2015
Frågan är dock var man hittar den "renaste" versionen? Helst vill man ha en som är direkt nerladdad från SVT Play utan förvanskning och omkodning. Serien finns t.ex. även på dailymotion.com, men där är filstorlekarna helt annorlunda. Så vad är original, och vad är omkodat?

Dessutom skulle jag vilja ha tag på de tillhörande dövtexterna, men de som laddar hem från SVT Play glömmer ofta bort att ta med dem.
#8
Citat från: Lilla My skrivet 25 november 2023 kl. 00:51:29Jag samlar på julkalendrar, digitalt. Min dröm är att så småningom kunna få tag i och se alla som finns i SVT's arkiv!  Skiter lite i om de är "bra" eller ej ;) (vilket kanske kan förklara varför jag så gärna vill få tag i bl.a. "Marias Barn" haha)
Jag förmodar att du med "digitalt" menar som filer på din hårddisk? DVD är ju också digitalt, fast i en annan form.

Själv har jag en blandning. En del bara som filer, en del på DVD, en del på båda. Från och med 2006 års kalender skulle man gärna vilja ha allt som filer i HD-upplösning, men innan dess använde man bara SD-upplösning, så då går det lika bra med DVD.

Oavsett hur usel den är skulle jag också gärna vilja få tag på Marias barn för att komplettera min samling.

För övrigt verkar det inte som det skulle komma någon DVD-utgåva av förra årets kalender, Kronprinsen som försvann. Antingen har de nu slutat helt med att ge ut kalendrarna på DVD, eller så har de hoppat över ett år. Det har hänt förr, med Jakten på tidskristallen som av någon anledning aldrig kom ut på DVD. Att Tusen år till julafton inte kunde ges ut av rättighetsskäl är säkert välkänt.
#9
Off-topic / SV: Personliga bekännelser
23 november 2023 kl. 09:36:10
Citat från: gstone skrivet 17 november 2023 kl. 16:56:50Jag gillar inte at läsa subtitles ! >:(
Då missar du en hel massa riktigt fina filmpärlor från runt om i världen!

För att förenkla och hårdra det lite: Själv gillar jag inte att se film utan undertexter! Om det finns undertexter slår jag alltid på dem, även om både dialogen och undertexterna är på svenska.

Texterna är en stor hjälp för att uppfatta saker som kan vara svåra att höra, t.ex. när skådespelarna talar otydligt, viskar, talar i mun på varandra eller när ljudkvalitén är dålig. Det händer också att hela eller delar av repliker maskeras och försvinner p.g.a. bakgrundsmusik eller ljudeffekter. Även namn och ovanliga ord kan ibland vara svåra att uppfatta om man bara har hörseln att lita till.
#10
Varken Broster, Broster eller Det blir jul på Möllegården hör väl till SVTs bästa julkalendrar, kanske inte ens till de bättre. Men det är ändå väldigt värdefullt att de nu finns tillgängliga på Internet Archive så att vi kan se dem och bilda oss en egen uppfattning. Till skillnad från många andra kalendrar har de aldrig getts ut på DVD, och att de har funnits på SVT Play / Öppet Arkiv är det säkert många av oss som har missat.

Stort tack till @Ovanliga dubbningar !
#11
Citat från: DingoPictures2005 skrivet 20 november 2023 kl. 13:31:17Biofilmer skickades nästan alltid tillbaka till film företagen efter visning, Dom bioband som överlevde är i princip dom som blev stulna under visningstiden eller sådana som aldrig blev tillbaka lämnade av biografen, dock så riskerade biografer nedstängning och böter om dom ej följde reglerna.

Av denna anledning så är det väldigt svårt att hitta bioband.
Det är nog första och enda gången jag har hört eller sett någon referera till biograffilmer som "band"... :)

Det stämmer att filmerna i princip skulle skickas tillbaka till respektive filmbolag, men trots det har det hänt att filmer har kommit på avvägar utan att de nödvändigtvis har blivit formellt "stulna".

De kan t.ex. ha glömts bort ute på någon biograf på landsbygden och hittats av någon privat samlare när bion skulle läggas ner flera år senare. Då fanns kanske inte distributören kvar, så det är inte säkert att det hade gått att skicka tillbaka filmen, ens med bästa vilja i världen.
#12
Dubbningar och röster / SV: Arthur
20 november 2023 kl. 15:47:43
Citat från: Ovanliga dubbningar skrivet 20 november 2023 kl. 11:57:09Frågan är väl då om det går att få ner material från Amazon utan skydd och sattyg? Det överstiger dessvärre mina kunskaper.
Det är inte så svårt att ladda hem material från Amazon. Man behöver egentligen inga speciella kunskaper alls, bara rätt program. Det finns minst två, kanske fler, kommersiella program för nerladdning från strömningstjänster - AnyStream och StreamFab. De är dock inte helt billiga.

Om man ska ladda hem från Amazon i USA behöver man dessutom ett abonnemang på någon VPN-tjänst.

Det största problemet är inte själva nerladdningen, utan hur man ska komma åt att köpa material i USA som inte ingår i Prime-video abonnemanget. Då måste man ha ett amerikanskt kreditkort. Det finns visserligen en tjänst ("US Unlocked") som tillhandahåller virtuella amerikanska betalkort till kunder utanför USA. Jag har försökt få konto där, men blivit nekad utan att de vill tala om varför.

Sen finns det ett annat krux som jag har funderat på: Det är tänkbart att videofiler som man laddar ner från Amazon kan vara märkta på något vis så att det går att identifiera vem de kommer ifrån. Amazon har nämligen patenterat en sån teknik, men jag har ingen aning om de har implementerat den i verkligheten.
#13
Dubbningar och röster / SV: Arthur
18 november 2023 kl. 07:42:30
Citat från: Steffan Rudvall skrivet 17 november 2023 kl. 22:30:21Det låter mycket logiskt, då är det ju lite synd att all TV animation från NTSC länder först konverteras till 29,97 fps och sen till 25 fps.
Nej, det är inte den normala metoden att gå omvägen via 29,97 fps.

Det vanligaste är nog att man helt enkelt bara ökar hastigheten på materialet från 23,976 / 24 fps till 25 fps. Som bieffekt får då ljudet lite högre tonhöjd. Antingen kan man bara acceptera och ignorera tonhöjningen, eller så kan man behandla ljudet elektroniskt för att sänka tonhöjden igen.

Men man ser mycket konstigheter. T.ex. hackar Familjen Valentin så mycket på SVT Play att den enda rimliga förklaringen är att avsnitten måste ha gått igenom flera konverteringar av bildfrekvensen. När jag klagade hos SVT fick jag svaret att det var i det skicket som SVT hade fått avsnitten från Brasilien, så det var inget de kunde göra åt saken.

Man tycker ändå att SVT borde ha så pass mycket råg i ryggen att de kunde klaga till distributören.
#14
Dubbningar och röster / SV: Arthur
17 november 2023 kl. 22:17:46
Citat från: Steffan Rudvall skrivet 17 november 2023 kl. 21:26:06Var det vanligt att man animerade även tv-serier som skulle sändas enbart på TV i 23,976 bildrutor? Annars är väl 29,97 bildrutor i sekunden mer logiskt för en nordamerikansk serie?
Nej, animering har i princip aldrig använt 29,97 fps. Varför skulle man vilja göra fler teckningar än nödvändigt? Man animerar i 23,976 eller 24 fps och sen konverterar man upp det till 29,97 fps för sändning.

Snarare tar man vissa genvägar. När det inte är så snabba rörelser i bilden kanske man t.o.m. bara ritar 12 bilder till en sekunds film, och fotograferar av varje teckning två gånger.

(Det är förstås möjligt att man rent experimentellt kan ha gjort animationer i 29,97 eller 30 fps, men det är i så fall undantagen som bekräftar regeln. Kanske vill man för något speciellt ändamål ha en animation som flyter exceptionellt mjukt.)
#15
Dubbningar och röster / SV: Arthur
17 november 2023 kl. 20:46:23
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 17 november 2023 kl. 09:00:26Jag tycker spontant att det ser ut som att den hoppat över vissa bildrutor, så att det blivit färre än 25 unika bildrutor per sekund; i och med att själva scrollningen verkar göra det oläsligt.
Inte bara det, tror jag - utan något med bildfrekvensen också.
När SVT sänder linjärt är det med 50 bildrutor i sekunden i HD (progressiv video 720p), vilket skalas ner till 50 halvbilder/fields i sekunden för SD (sammanflätad video).

Men på SVT Play använder man aldrig mer än 25 bildrutor i sekunden (progressiv video).

Jag tycker det ser ut som om man har lagt in röstlistan för att passa den linjära sändningen med 50 bilder i sekunden, men sen konverterat ner videon till 25 bilder i sekunden till SVT Play genom att överlagra bilderna två och två.

Det ursprungliga avsnittet är för övrigt av amerikanskt eller kanadensiskt ursprung och är förmodligen skapat i 23,976 bildrutor i sekunden, vilket har "smetats ut" till 50 och därifrån ner till 25. Eventuellt har man t.o.m. tagit omvägen över 29,97 bildrutor i sekunden. Många bildrutor innehåller "dubbelexponeringar". Jag tror inte att man egentligen har hoppat över några bildrutor, bara gjort en väldigt klumpig konvertering av bildfrekvensen.

Arthur.jpg