Forumnyheter:

Då forumet använder sig av databasen Stop Forum Spam för att blockera kända spammare finns det en liten risk att oskyldiga drabbas av detta, som råkar ha samma IP-adress som kända spammare har haft. Om du är en av dem och inte lyckas att skriva inlägg på forumet, följ denna länk för att ta bort blockeringen, eller skicka e-post till med din IP-adress.

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Inlägg - Svingo

#1
Dubbningar och röster / SV: Min granne Totoro
23 januari 2020 kl. 16:13:28
Nu har den slutligen kommit med bra bild även på nordiska språk.

https://shop.ordbilder.se/product/min-granne-totoro-blu-ray/

Jag antar att det är samma dub som på DVDn, nån som vet? PCM Stereo 2.0 låter inte som en ny surround-dub åtminstone.

Oavsett är det bättre sent än aldrig, var ju tvungen att själv lägga över svenskt ljud från DVD till engelsk bluray för att barnen skulle kunna se på det utan att jag själv skulle få spader på dålig bild (DVD).
#2
Intressant det här. Jag såg julkalendern och sändningen 1978, och lärde mig då att läsa tydligen, men eftersom jag bara var 5 år kommer jag egentligen inte ihåg ett skvatt av hur serien såg ut då.

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 16 januari 2019 kl. 21:25:02
Intressant; tyvärr var jag inte efterklok nog att spara ner det från SVT Play när det väl fanns...

Jag sparade (som sagt tidigare), år 2017, ner avsnitt 1-40, _trodde jag_, men jag verkar sakna avsnitt 19-20 och kanske kommer det aldrig upp igen på SVT Play. Extremt frustrerande, då barnen precis har börjat titta på serien igen. Suck. Får väl leta upp vilka bokstäver som saknas och sätta in från, tja, julkalendern på den skiva barnen ser. (Japp, jag är stofil och lägger ut sakerna på skiva ganska ofta, får plats med det mesta på Bluray)

Finns det någon som mot förmodan har avsnitt 19-20 till övers?

Tycker nog att denna kulturjuvel borde ligga ständigt på Öppet arkiv.
#3
Använd lämpligt program för att flytta filmerna till hårddisken, typ makemkv.

Ladda in DVD-filmen i Audacity (eller liknande), för att kunna ändra tempo på ljudspåret. En svensk dub i 25fps ska ändras till (troligen) 23.976fps, och har förmodligen rätt pitch/"tonart" redan så man använder funktionen Change Tempo (inte Change Speed).
Tempot ska ändras med -4.096% har jag för mig för att gå från 25 till 23.976.  Tillägg: Jag brukar ladda även den korrekt synkade engelska ljudfilen, och sedan få den svenska att matcha. Spelas båda samtidigt hör man om de ligger i fas.

Exportera ljudfilen (som AC3, samma som du importerade) i lämplig kvalitet, typ 640kbps, och muxa ihop den med bluray-filen med hjälp av exempelvis mkvtoolnix.

Har man tur funkar det, och man kan köra den färdiga filen genom lämpligt program om storleken på videon är för stor.

Har man otur får man synka mer noggrant, lägga till/ta bort tystnad i början kanske, då utgåvor DVD/Bluray inte alltid har samma intro och klipp mellan scener. Eller ladda filen i avidemux eller nåt och lägga in lite tystnad här och var, eller klippa. Blev lite sånt bök när jag synkade Totoro-DVD-ljud med Bluray-video. Aristocats gick bättre tror jag, var nog bara lite pill på enstaka ställe som krävdes.

Once upon a christmas kan jag tänka mig prova att synka nu i juletid, tyvärr har min DVD gått sönder så det får nog vänta. Men får jag tag på en AC3 av ljudet kan jag nog prova.
#4
Ja, gammalt ämne, men sådant här bör ju bevaras åt eftervärlden. På barnplay låg 40 avsnitt förra året, verkar det som, jag sparade ner alla, _trodde jag_, men missade visst avsnitt 19 och 20, vilket grämer mig. Men de kanske dyker upp igen.
#5
Inte konstigt. Möjligen ovanligt, men det finns ju 21-åringar som tittar på fotboll, och det är ju också en rätt udda sysselsättning historiskt sett.

Scooby Doo 2002, som jag själv inte sett, anses väl vara en rätt "trogen" spelfilm om Scooby Doo, med bra skådespelare och utan alltför mycket flams och trams.

Själv ser jag, som är dubbelt så gammal som dig, gärna tecknade kortfilmer gjorda ca 1930-1955, många av dem är ju inte alls gjorda för barn även om många idag tycks tro att allt tecknat är endast för barn.

Jag tror på att inte försöka begränsa sig i onödan; kan du njuta av Scooby Doo så grattis, då får du ett rikare liv.
#6
Citat från: Richardo skrivet  8 maj 2018 kl. 14:30:55
Om jag bara vill spara mina uppsatser som jag gjort på gymnasiet och universitet, vad vore det mest realistiska alternativet enligt er? (åtminstone till 2 deccenier)

En kompis har svårt att komma åt sitt examensarbete då det ligger på disketter. Det går ju att lösa. Men det säkraste är att ha dokument utskrivet på bra papper med en bra skrivare, insatta i pärm i en bokhylla. Det vet vi ju av erfarenhet att papper, bra sådant, lätt håller över 100 år om det inte förvaras galet. Det är givetvis bra att ha kopior på olika ställen, för att skydda mot brand etc. Jag brukar maila dokument till mig själv då och då, tror inte Gmail försvinner helt plötsligt. Dock, det har hänt att epostleverantörer jag haft antingen försvunnit eller råkat radera mail efter att man glömt logga in på ett tag. Exempelvis.
#7
Jag är teknikoptimist. Självklart kommer "optiska skivor" att anses som fornhistoriska reliker om 50 år (eller tidigare) men det kommer att gå att läsa dem är jag rimligt säker på. Kanske via företag. Men det är inte konstigare än att det än idag går att spela "stenkakor", 78 varvs-musikskivor från 1918 med rätt utrustning. Sedan åldras digitala format ofta snabbare än analoga, men just CD, DVD och Bluray kommer säkert att kunna läsas länge än. CD-skivor som format är över 30 år redan, och det är inga egentliga problem att läsa dem på en modern dator via en extern läsare. Om 200 år? Tja, vem vet. Men någonstans på vägen kan man säkert för över sin data till något annat lagringsmedium.

Så, hur håller skivorna? Pressade köpta skivor kan hålla 50-100 år. Beror på, sägs det. Eller bara 5 år om man har otur. Eller ännu mindre om de ligger i mögliga kartonger i nån källare eller är glömda i solskenet.

För egen del kör jag säkerhetskopior till blurayskivor, de håller ganska bra vad det verkar. Köper bara kvalitetsskivor, Verbatim, som kanske inte alltid är bäst men alltid hittills varit tillräckligt bra. Undviker blurayskivor av typen LTH. USB-minnen etc kan man inte heller lita på, typ inga av mina äldre minnen (8MB och uppåt) funkar nåt vidare bra numera. Kanske för att de legat oanvända många år, samma med SSD, de sägs inte tåla lagring så bra med tiden.

Allra bäst sägs M-disc hålla. De skivorna är lite dyrare, och jag har inte sett någon vits med att köpa sådana skivor. Men många moderna brännare stödjer dem så när jag uppgraderar brännare så kanske.
#8
Jag vill minnas att jag sett Det var en gång - rymden med svensk dubb, på SVT. Kan inte tro att jag såg det som 8-åring på franska. Intro-outro-musiken var på franska såklart. Var för liten för att kunna komma ihåg namn, däremot är jag rimligt säker på att rösterna inte var radikalt annorlunda än i historie-det-var-en-gång för det hade jag nog reagerat på då, lätt nördig som man var på den tiden. Dvs, jag har inte mycket att tillägga annat än att verifiera att det faktiskt gått på SVT. Jag har inte sett serien på VHS/DVD.

Det var en gång, den historiska, känns ganska daterad. Hade tänkt visa den för barnen men första avsnittet, hm, jag fick klippa bort scenen där de stenåldersmännen glatt klubbar ner kvinnor och släpar dem i håret till grottan - lite svårt att förklara för dagisbarn.
#9
Den tecknade serien är bättre än långfilmerna (tycker jag alltså, det är ju personligt) så de är väl värda att se. Samma känsla som i böckerna.
#10
Off-topic / SV: Disney tv spel 90 talet
21 januari 2018 kl. 09:51:34
Lejonkungen är ok, men bästa Disneyspelet är Castle of Illusion som finns på Steam http://store.steampowered.com/app/227600/Castle_of_Illusion/ , det är en väldigt bra remake så den känns helt modern att spela. Bra kontroller. Lagom svårt. (ja, för mig och barnen alltså, en hard-core gamer tycker säkert att det är för enkelt). Ducktales Remastered på Steam är även det bra. Dessa spel finns på rea lite då och då, och kostar då kring 50-lappen kanske. Väl värt. Spelar dem på min PC med XBOX-360-kontrollers.
#11
Det finns vissa modeller, främst äldre Bluray-spelare och väldigt gamla DVD-spelare som har inbyggd fläkt. Jag antar att dessa kan överhetta om fläkten blir full med damm eller täcks för eller liknande, varpå elektroniken fallerar.

Annars är det ofta smutsiga skivor som sägs göra sönder spelare; spelarna får slita hårdare på laserhuvudena och köra dem på högre effekt varpå de går sönder. Sägs det. Överlag håller spelare väldigt bra tycker jag. Bäst tycker jag blurayspelare kring 500kr är, de har inget trams som går sönder i onödan. Typ LG BD650.
#12
Ok, det här blir lite långt, men det är ju lördag så man har druckit en del kaffe. (sant)

Nej, det kan man sannerligen inte förklara. Inte vettigt åtminstone. Jag tänkte köpa Bamse och Häxans Dotter på bluray, och lade in en bevakning på den. Frågade även kundtjänst, både före och efter DVDns släpp. Men, intet. Oerhört märkligt. Det slutade med att jag fick bränna över filmen på en blurayskiva, då barnen massakrerar DVDer på löpande band. (Blurayskivor håller ju enormt mycket bättre). Barnen får inte använda DVD-original.

(Barnen ser streamade filmer också, men jag (och de) tycker det är väl så roligt med skivor)

Jag antar att DVDer fortfarande, märkligt nog, säljer bättre än blurayskivor. Och att det speciellt gäller barnskivor. Trist. Begriper mig inte på folk som skaffar 50+ tum TV och kopplar upp en DVD-spelare men ingen blurayspelare. Visst, alla filmer finns inte på bluray, och filmer på DVD är ofta (men inte alltid) billigare...men, nej, jag förstår inte. Känner folk som köpt HD-platt-TV för många år sedan, har gott om pengar, och kopplar in sin gamla DVD-spelare med kompositkablage. Varför köper man en platt-TV för 15000 men inte blurayspelare? Det är ju inte som att vanlig TV eller streamade tjänster pressat ens en 4000-kr-TV till gränsen precis. Ok, nu kommer det 4K-material, men det är så dags nu.

Missförstå mig inte, jag är inte prestandanörd, jag har fortfarande min gamla VHS-spelare inkopplad, jag har en 500kr-blurayspelare, etc. Men folk är galna. Jag tycker Nintendo Wii är en trevlig konsoll, exempelvis, och jag har en del kompisar med sådana. Snart sagt varenda en har _inte_ köpt komponentkablar. Så, de köper en Wii för ett par tusen (då), spel för flera tusen, har en TV för bortemot 10000, men lägger inte ett par hundra på kablar som absolut ger klart bättre bild än den medföljande skiten som Nintendo (obegripligt nog) skickade med och som endast duger till gammeldags CRT-tjock-TV.

Vill passa på att ge en känga till elektronikkedjorna. Varje gång jag köpt TV, åt mig själv eller varit med när kompisar köpt, så har de försökt sälja på mig abonnemang på ditten eller datten, försäkringar, surroundsystem, och jag vet inte allt. Säkert bra, men inget jag behöver. Elgiganten ville sälja en 600kr HDMI-kabel till TV-boxen jag skulle skaffa abonnemang på, eller hur det nu var. Galet. Däremot har _ingen_ föreslagit, eller ens frågat, om jag har en Blurayspelare. Idag kanske jag kan förstå det, men inte 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, ja, ni förstår. Har varit och letat en 4K-tv, inte åt mig själv men åt familjemedlem. Blir erbjuden Netflix, etc, men det givna valet för en kanon-TV ska såklart vara 4K-bluray men det har ingen föreslagit att jag ska köpa. Suck.  Optiska skivor är på väg att dö sotdöden tyvärr, vilket är synd för de är fortfarande bäst. Någon kamrat undrade smått skadeglatt om jag som köpte Bluray 2010 inte ångrar mig nu. Öh, varför då? Jag har ju sett bra kvalitet på skiva och enda anledningen till att han också gjort det är att han tankat blurayrippar, det är sannerligen inte streamad kvalitet eller DVDer han sett på.
#13
Bra tips. Hittade en del där till barnen som jag ska lägga i en "att se"-lista. Mitt bibliotek verkar dock inte vara anslutet.

Skulle gärna se möjlighet till att "provtitta" lite i typ 5 minuter av filmen, så man inte köper grisen i säcken. Det verkar som att biblioteken, lite beroende på avtal, betalar typ 25kr/film och är filmen dålig och jag bara ser ett par minuter vill jag ju inte ge filmbolagen skattepengar. Men det är nog en diskussion man får ta på en annan plattform än denna, det liknar ju utlåning av e-böcker som förlagen ibland får mycket mer för än pappersboksutlåning. (tydligaste exemplet var Zlatans e-bok, som många tydligen lånade men aldrig läste)
#14
Nu slänger jag in min åsikt också, som givetvis är att det speciellt på Bluray finns hur mycket plats som helst även för originalljudspår. Det kan förstås finnas problem med klippta filmer, etc, men så kan det gå.

När det är sagt förstår jag att det dubbas om. Ibland för att modernisera språket, ibland för att förbättra ljudet. Som tyvärr är ganska dassigt i en del filmer :(

Det trista är, förutom att man inte får höra spåren man "är van med" (eller tror sig vara van med), är att 50 års filmer, med tidstypisk ljudbild, kanske under 5-10 år dubbas om med en annan ljudbild, och låter väldigt "ca år 2000". Med liknande skådisröster, etc, eller annan översättning. (Det kan såklart vara så att den svenska översättningen åldrats sämre än engelska originalet, inte helt okänt från bokvärlden, men i sagor är det sällan ett problem att något låter en smula ålderdomligt).

Tyvärr ställer copyright till mycket här, jag skulle gärna se att gamla dubbningar kunde ligga lagligt "på" The Pirate Bay. Så man kunde ta ljudspår från äldre filmer, VHS-utgåvor, etc, och göra tillgängligt tillsammans med bluray-video. Har synkat om Totoro från svensk DVD att passa med Bluray, då det inte verkar finnas svensk Blurayutgåva, och skulle gärna dela med mig men vill inte riskera problem.
#15
Off-topic / SV: Digitaliseringar - Utrymme?
25 oktober 2017 kl. 23:06:39
Ursäkta ett lite långt svar.

Jag brukar köpa externa från amazon.co.uk , men vill man bara ha nåt som funkar och inte vill vänta/strula skulle jag kolla in prisjakt och köpa en extern hårddisk med USB3 från typ Inet, Webhallen, Elgigante, etc. USB3-diskar funkar även i USB2-portar. Köper man en 2.5 tums klarar man sig utan extra strömsladd, oftast.

Man kan leta på prisjakt, men priserna är ungefär 600kr för 1TB lagring, 900kr för 2TB. Jag har en typ den här https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/harddisk-ssd-och-nas/SGSL2TBBLU/seagate-slim-backup-plus-2-tb-extern-harddisk-bla

Pris per TB sjunker ju större disk man köper (typ), så man får ju själv välja hur stor disk man vill ha. 2TB borde räcka rätt långt, gissningsvis 500 timmar film i DVD-kvalitet kanske? Kör du Windows, vilket jag antar, ska hårddisken vara formaterad i NTFS - vilket den sannolikt är när du köper den. Kör du Mac så följer det ibland med program för att skriva till NTFS-diskar, men oftast är det bättre att formatera om dem till Exfat eller HFS+. Min externa 3TB Seagate bråkade dock när jag skulle formatera om den på min Mac, det gick, menmen.

Jag har själv 2 olika kort för att för över VHS till dator. Det ena är ett äldre internt kort som sparar i diverse olika format, men väljer jag det huffyuv barkar det iväg bortåt en GByte per minut så sedan måste jag köra det genom vidcoder/handbrake för att få vettig storlek på det. Det orkar jag inte längre, har dåligt tålamod och familj.

Så, numera har jag ett USB-kort också, som direkt skapar en mpeg2-fil i DVD-kvalitet. Brukar oftast duga för VHS. Det viktiga är att jag får säkrare och jämnare resultat om jag spelar in till datorns interna hårddisk, och sedan flyttar över resultatet till USB-hårddisken om jag så önskar. Att spela in från USB-kortet direkt till USB-disken verkar vara lite stressigt för datorn.

Avslutningsvis bränner jag ut allt även på skiva, alla hårddiskar går sönder förr eller senare, och externa kan man ju råka riva ner i golvet exempelvis.