Forumnyheter:

Möjlighet för gäster att skriva inlägg har länge varit avstängt på grund av missbruk och spam, men i och med den nya forumprogramvaran är det nu påslaget igen. Se till att inte missbruka detta, för då kan det behöva stängas av igen.

Huvudmeny

En fråga om utländska dubbningar

Startat av Steffan Rudvall, 25 oktober 2021 kl. 20:29:38

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Steffan Rudvall

Om en film dubbas till ett visst språk men språket redan förekommer i filmen, Vad gör man då? Alltså typ om någon karaktär redan pratar det språket i en film...

Erika

Man brukar ändra till ett annat språk, i en spanskspråkig dubbning av Scrubs blev Carla istället italienskspråkig. I den tyska dubben (fortfarande samma tv-serie) talades det istället danska i en scen (i original var det alltså tyska som talades). 

Sabelöga

Man gör lite olika, ibland dubbas det bara över på samma språk så hela effekten uteblir och man får hoppas att filmen inte har inbränd text på filmens majoritetsspråk så som många engelska filmer envisas med att göra av någon dum anledning, eller beroende på vilket språk det rör sej om så kan man byta ut det mot filmens originalspråk i dubbningen eller mot något annat språk.
Houba !

Marcusen

Undrar vilket språk Buzz pratar på spanska  ???

Steffan Rudvall

Citat från: Marcus R skrivet 25 oktober 2021 kl. 20:59:02
Undrar vilket språk Buzz pratar på spanska  ???
I både den latinamerikanska och i den europeiska spanska versionen bytter Buzz till olika dialekter men han talar fortfarande spanska.

Daniel Hofverberg

Det varierar nog väldigt mycket från fall till fall, beroende på hur mycket det rör sig om, vad språket spelar för betydelse och om det ens går att göra något åt det (eller om den dialogen ligger i M&E-spåret). Men rör det sig om väldigt mycket dialog, d.v.s. inte bara några få repliker, så kommer man förmodligen inte att ha tid eller ork att göra om allt till ett annat språk utan kommer sannolikt att lämna kvar originalljudet vid de partierna - det skulle ta alldeles för lång tid och kräva för mycket resurser i de fall som dialogen på det språket utgör en tredjedel eller mer av filmens/seriens speltid. Exempelvis tror jag knappast att man i Israel skulle lägga ner tid på att dubba den hebreiska dialogen i Netflix-serien Hit & Run (som utgör nästan hälften av seriens speltid) till något helt annat språk...

Men rör det sig istället om enstaka rollfigurer och någon enstaka isolerad scen, så kommer man sannolikt att dubba dessa till något annat passande språk istället, om det är tekniskt möjligt.


Ett konkret exempel: i den nederländsk-tysk-norska fantasyserien Heirs of the Night, som mig veterligen aldrig visats i svensk TV men som är populär i Norge under titeln Nattens arvinger (sänds på NRK), är det uppskattningsvis knappt en tredjedel av serien som är på norska i originalspråk - detta då serien handlar om vampyrer från Norge, Tyskland, Italien och England. Där har den i original norska dialogen lämnats orörd i Norge, medan resten av serien har dubbats till norska. I säsong 1 lyckades man ändå få med samma skådespelare som i original, men i säsong 2 vill jag minnas att det var en skådespelare som byttes ut; varför en av de norska rollfigurerna har en annan röst vid dubbad dialog än vid original norsk dialog. Om inte mitt minne sviker mig var det Ines Høysæter Asserson, som vid dubbad dialog byttes ut mot Mia Betten (medan Ines däremot dubbar sig själv i säsong 1).

JRL

I ett avsnitt av Dog with a blog (S2/E22 Stan gets schooled) försökte Ellen (av oklar anledning) lära sig svenska. I den svenska dubbningen försökte hon istället lära sig finska. (Tror att anledningen till att man använde svenska i originalet var för att skådespelerskan G. Hannelius, som spelar Ellens styvdotter Avery, är halvsvensk; hennes far är från Sverige.)

Ett närliggande exempel är romanen The fault in our stars/Förr eller senare exploderar jag av John Green, där svensk hip-hop diskuteras och en av personerna säger "Vi förstår inte svenska", och där har det behållits i den svenska översättningen.

Båda ovanstående exempel blev faktiskt riktigt bra, så det går att lösa på olika sätt. Men det vanliga verkar vara att man försöker hitta någon motsvarighet som fungerar. Exempelvis i den norska uppsättningen av musikalen Sällskapsresan så talar Ole trönderska, vilket kanske kan jämföras med gotländska för en svensk.