Forumnyheter:

Gmail har under ett par månaders tid blockerat Dubbningshemsidans e-postmeddelanden, men det ska nu vara löst. Om du missat viktiga e-postmeddelanden under denna tid, kontakta webbmastern på så löser vi allt.

Huvudmeny

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg gjorda i tavlor som du har tillgång till.

Visa inlägg

Ämnen - Christian Hedlund

#1
Dubbningar och röster / Diskussionen på forumet
28 februari 2023 kl. 15:29:40
Hej alla dubbfans!

Christian Hedlund här, jag har varit medlem på forumet sedan 2004 och jobbar sedan 20 år tillbaka som röstskådespelare, varav 10 år inom dubbning. Jag har i princip sett det mesta på det här forumet och det fyller en stor funktion, men jag känner nu att jag måste ta upp frågan för att se om det är värt att stanna här.

Min enkla fråga är: Diskuteras dubbning på ett givande sätt här?

Anledningen till att jag frågar är att jag älskar den dubbningsbranschen, både som ett fan och som en som är yrkesverksam inom det. Daniel och dubbningshemsidan är en av de enda platserna där det faktiskt går att hitta en del av den (minst) över 30-åriga historia som svenska dubbning har och många av oss som jobbar med detta dagliga använder sidan för att hitta rollistor som inte finns att hitta på något annat sätt.

Därför tycker jag att det här yrket är värt att diskutera, funderar över och prata om! Jag startade min egna bana här en gång och jag ser gärna att detta kan bli en avstampsplats för någon annan som är intresserad av att levenadegöra berättelser och karaktärer genom denna kostform.

Jag är gärna med i den diskussionen, men då måste det här forumet bättra på sig.

Som jag ser det så lider diskussionen här av ett par olika saker:

- Forumet är extremt insnöat i 80- och 90-talet. Oavsett om det kommer till spekulering kring casting, jämförelser med tidigare verk eller vad det nu kan vara, så refereras det i oändlighet till röstskådespelare som antingen jobbat i 40 år eller som är döda! Exempel: "Åh, vad kul att film X kommer, synd att inte Ingvar Kjellson kan göra rösten, han hade varit bäst". Det funkar absolut som en hyllning eller ett sidoinlägg, med detta är det som driver diskussionen i 9 fall av 10!
På 80- och 90-talen var det absolut en handfull personer som sysslade med detta idag, men forumets enorma okunskap kring modern dubbning från de senaste 10 åren är väldigt tydlig.
Jag upprepar, SJÄLVKLART ska man diskutera verk från förr, jag menar jag gör en hel podcast på ämnet med LINN EHRNER. Men det kan inte vara den enda diskussionen.

- Ibland är inläggen här helt världsfrånvända. I en tråd nyligen såg hag någon som postade castingförlag till en film, där skådespelarna bestod av en våldtäktsman och en avdankad programledare från TV. Kan inte NI, av alla människor, ni kunniga, passionerade människor bättre än så?
Till detta hör inläggen med ren okunskap från människor som tror sig ha svaren om hur branschen funkar. Visst det förekommer överallt, men om du inte jobbar med dubbning måste du inse att du inte alls vet hur det funkar.
Ett exempel är en forumlering kring en fråga om dubbning av gamla Disney-verk. Halva tråden givk ut på prat om att "Disney fått köpa rättigheterna av KM STUDIO". Är det ingen som någonsin stannat upp och tänkt: "Vänta, måste Disney köpa sitt eget material de betalat för?". Jag lovar med 99% säkerhet att Disney äger ljudet till sina egna dubbningar.
Varför ställer inte detta forum en öppen fråga istället för att få svar? Istället för att sitta och bolla okunskap i en ring?
Vi är flera styckna professionella röstskådespelare som kikar in här, ställa frågan istället så kanske du får svar? Jag vet inte hur många trådar jag totaldödet vid sidan 20 med en enda mening av typen "Så funkar det inte".

Men det kanske inte finns något att prata om 2023? All bra dubb kanske försvann 1999?
Jag vet att det inte är så, och jag kommer inte vara aktiv här mer om allting ska handla om gamla saker som snart är 40 år gamla. Vilket leder mig till nästa punkt.

- Av med dom rosa glasögonen. Dubb från förr upplevs som perfekt för att du var ett barn då. Du tittade inte med kritiska ögon, du tittade för att du ville bli underhållen. Jag ser så mycket fel och slarv i gammal dubb när jag tittar på den, allt från klaffel till dålig översättning. Om man ska diskutera det gamla här så måste man börja titta på det med sina visare ögon.

Men som sagt, det kanske inte finns mer att säga om dubbning?
Jag har ju startat en Discord-sever kopplad till min och Ehrners podcast för att skapa ett bättre forum än detta. Men där pratar man inte. Betyder det att det inte finns nått att säga? Det tror jag inte, men med den nya tiden vi är i, den nya kunskapen vi alla får om du allt fungerar - den måste leda till nya sätt att diskutera. Ny ämnen.

Jag vill som sagt bara att den här forumet ska frodas och må bra. Det skulle kunna vara en perfekt plats att börja lära sig om dubbningen som konst- och underhållningform.
Men då måste vi höja kvalitén och inte posta hela trådar som heter "Jag hatar den här filmen". Vi måste diskutera bättre än så.

Annars slutar jag i alla fall komma tillbaka. Diskutera hemskt gärna detta ämne, jag kommer absolut svara om det är något som är oklart.


VIKTIGT: Ingen som helst skugga på Daniel, som dirver detta. Din passion och din databas har gjort mer för branschen än vad du någonsin kommer förstå. TACK för det. Jag hoppas innerligt att vi steppar upp saker och ting nu.

Vänligen
Christian Hedlund

#2
Dubbningar och röster / Hedlunds Jul/Sommardravel
18 december 2022 kl. 12:31:40
Hej på er dubbningsfans!

För andra året i rad är det dags för Juldravel!
2021 hade jag besök av Ehrner, Smedius och Smedius! 

Sen i somras blev det Sommardravel med Ehrner, Herlitz och Tidermark Nelson:

Och nu är det dags igen!

Den 19/12 2022 blir det Juldravel, starkt kopplat till Netflix nya serie Sonic Prime:



Vi kommer prata jul, julmat och Sonic!
Hoppas vi ses och kan julmysa ihop!

//Hedlund
#3
Vad vet jag, men KANSKE är detta intressant att kika på för en som gillar dubbning 🤷🏾‍♂️


https://youtu.be/ILE7Js6oAW0
#4
Hej dubbningsfans!

Jag och min vän och kollega LINN EHRNER har startat en Kickstarter för att kunna göra nya avsnitt av RÖSTSKÅDESPELARNA.

VIDEO:

https://youtu.be/N3hWiI4vYPI

Läs mer och stötta kampanjen på http://rostskadespelarna.se

TACK på förhand! <3
#5
Hallå alla!

Gör detta live ihop imorgon med några vänner (Linn Ehrner, Daniel Sjöberg & Annika Herlitz).
Kanske kan vara kul att kika på? :)

Allt gott,
Hedlund


https://youtu.be/8nzDs2TATds
#6
Hallå!

2014 gjorde jag en infovideo om hur man blir röstskådespelare.
Nu tänkte jag och min vän/kollega/partner in stupidity, Linn Ehrner, uppdatera den!

Och vi tar emot DINA frågor!

Ställ frågan i kommentarsfältet på YT:


https://youtu.be/5Qn4wtNSzco

Allt gott,
Hedlund
#7
Dubbningar och röster / Nya Röstskådespelarna
18 juli 2019 kl. 07:34:27
Hej alla!

Som ni säkert vet så gjorde jag om podcasten Röstskådespelarna till en Youtube-show för ett tag sedan.
Då jag blev pappa 2018 så tog produktionen lite paus, men jag och Linn Ehrner har roliga planer inför hösten som vi delade på Youtube nyligen.

Kika gärna in!

Ses i höst!

//Hedlund

⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️


https://youtu.be/7pFaKmcYZ8A

⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️
#8
Hallå fellow dubbnördar!

På lördag kör vi Röstskådespelarna LIVE på Comic-Con och jag har tillsammans med skådespelaren Daniel Sjöberg dragit ihop lite kollegor att diskutera dubb med!
Vi kommer prata om gammalt, nytt, teknik, röstteknik och ta frågor.

Hoppas vi ses!

All info om eventet hittar du här:

http://www.comicconstockholm.se/events/rostskadespelarna-live/

Du kan också följa oss i sociala media via #RöstskådespelarnaLIVE
Vänligen,
Hedlund
#9
All info i videon! --->
https://youtu.be/nRDDrcrS7o4

Är du den vi söker?

Info:

My name is Christian Hedlund, I work as casting coordinator and voice consultant for the Swedish indie game studio Lionbite. We are currently hard at work on our first game – Rain of Reflections.

Rain of Reflections is a story- and character-focused role playing game with noir storytelling and mood, in a futuristic cyberpunk setting. We want to tell a mature story for a mature audience.
There is a link to a trailer above. Please note however that this trailer is outdated – a lot has happened since its release. That said, the trailer will still provide a small glimpse of what we are trying to create.

At this point in production, we have signed voice talent for almost all of our characters, but there are a few roles that have been hard to fill. Here's why:

At Lionbite, we try our utmost not to whitewash our diverse character gallery. Combining that with looking for actors of specific ethnicities in a small country like Sweden, well, you will run into a quite a big challenge.

But that won't stop us. Here is where you come into the picture!

We want to try our best to find voice actors either in Stockholm or here in Sweden, before we turn our gaze to the rest of the world. We want to bring you to our studio and work together in the same space, instead of over the Internet.

We are looking for voice talent with the following ethnicities:

1 male  Chinese or chinese-american or equivalent
1 female Chinese or chinese-american or equivalent
1 female Japanese, Japanese-American  or equivalent
1 male  Japanese, Japanese-American  or equivalent
1 male   Arabic-English or equivalent
2 males  Native American

We're looking forward to working with awesome people who can breathe life into our characters.

Please notice that we require fluency in English. We are also not looking for "cartoony" or "over the top" acting. One of our main goals is to make this dystopian future believable, and the way to make this happen is through great voice acting.

Send us a headshot and a demo reel (no longer than 30 sec) via e-mail to:
christian[a]lionbite.se

Looking forward to hearing you!

Read more about our game at rainofreflections.com

#10
Hej på er, fellow dubbningsnördar!

För många år sedan satt jag och hängde på detta forum dag ut och dag in, jag läste allt och drömde om att få dubba. jag tyckte det var så underbart att det fanns fler som var lika nördiga som jag :)

Idag jobbar jag som röst-akrobat och dubbar en hel del, vilket verkligen är en dröm. Men enda sedan jag var liten har jag drömt om att få ställa en massa frågor till mina dubbidoler, och nu tänkte jag att vi skulle ta chansen att göra det tillsammans :D

Jag kommer under våren att producera en podcast som heter just Röstskådespelarna. Du kan läsa mer om den på www.rostskadespelarna.se

Men kika även på detta på min Youtube-kanal och ta chansen och ställ DIN FRÅGA till den talangfulla och fantastiska ANNICA SMEDIUS:


http://youtu.be/BpoQ-slkRSI

Hoppas du kommer att gilla showen!
#11
Dubbningar och röster / Stanleys fisk?
30 november 2006 kl. 10:57:53
Hej på er!

På jobbet på radion så har jag en producent som är på mig om en viss fisk.

Det handlar om en serie som går på Disney Channel. Jag har ingen aning om vad den heter, men jag vet att det finns en fisk som tillhör någon vid namn Stanley i den.

Producenten på jobbet tror att det är jag som gör fiskens röst, men det är det ju inte. Han säger att "det måste vara du, ni låter jättelika" .. men NEJ det är inte jag ..

Nu undrar jag om någon kan svara på Vad serien heter och Vem som gör rösten till fisken? :)

ha det!
#12
Dubbningar och röster / Roliga Dubblänkar
19 mars 2006 kl. 23:33:18
Här är en länk med en massa klipp på mannen som gör många av rösterna i Family Guy

http://www.sethmacfarlane.org/

Skicka gärna fler om ni har!
#13
Dubbningar och röster / Dubbningsskola
28 oktober 2005 kl. 17:18:30
Ja, det finns faktiskt en dubbningsskola för barn under 13 år i Sverige ... hitatde den när jag var ute och letade studios på nätet!

Kika in på www.voice.se

Vad tror ni?
#14
Dubbningar och röster / Mix Megapol Måndag 14 feb
11 februari 2005 kl. 13:58:12
Hej på er!

vill ni höra mig röstskådespela så ska ni lyssna på Adam och Gry på måndag mellan 6 och 10. Då ska jag in och spela Gollum och sen ska jag prata med min trailer-röst.

www.mixmegapol.se

mvh

Christian
#15
Off-topic / Radioseven
2 februari 2005 kl. 23:50:07
Tänkte bara berätta att jag fr.o.m. måndag är sationsröst på Sveriges Största Nätradio:

www.radioseven.se

Klicka gärna in och lyssna!

8)
#16
Off-topic / Spelmaskin
26 januari 2005 kl. 22:27:07
vad lirar ni på där utè?

Själv lirar jag på en Xbox (Crystal Edition) och favvospelet heter Burnout 3:Takedown!

Mvh

Christian
#17
Dubbningar och röster / Eurotroll
9 december 2004 kl. 19:39:52
Var på en glöggfest i måndags tillsammans med min goda vän Jasmine Heikura.
Värdar var Eurotroll och vi höll till i deras studios på Narvavägen i Sthlm.
Mycket trevligt med mycket kändisar inbjudna (Magnus Härenstam, Helene Sjöholm, Lill-Babs m.fl.).
Men det mest fantastiska var nog att hela eliten var där. Hela eliten av röstskådisar.
Pratade med både Leo Hallerstam och ELina (vet inte efternamn). Dessutom träffade jag min röstmentor Gunnar Ernblad för första gången IRL. Mycket trevligt. Annica Smedius, Louise Raeder och, ja, hela fadderullan var där.
Fantastiskt roligt och kul att träffa folk i den branschen.


P.S. Lyssna gärna på Adam Alsing och Gry Forsell på Mix Megapol på morgonen mellan 6 och 10, jag jobbar med dem i en vecka till D.S
#18


Fick just en inbjudan av Aduio Building till en fika om en vecka. tydligen går de nu ihop med PANG Studios. Intressant. 
:o

#19
Off-topic / Gör en liten undersökning ...
19 november 2004 kl. 04:52:38
I.o.m. att jag ska praktisera inom radio i december så vill jag bara utnyttja mina trogna dubbningsvänner för att göra en liten undersökning. Det finns förvisso lite röstskådespeleri inom kanalerna (dock förekommer det), men det är intressant ändå.

Skriv gärna ner övriga kommentarer till mig om vilka röster ni gillar och gärna vad ni tycker om eventuell reklam.

Mvh

Christian Hedlund
#20
Dubbningar och röster / Dubbar du om 2 år?
21 oktober 2004 kl. 16:06:23
Hur går det i era karriärer allihopa då?

Alla ni som söker lyckan i dubb, hur rullar det? Berätta!

:)  ;)  :D  ;D