Josefin

OBS! På grund av missbruk kan gäster inte längre skriva inlägg på forumet. Vi ber dig därför att registrera dig som medlem på forumet - det går på 30 sekunder och är givetvis gratis, och sen kan du fortsätta skriva inlägg som vanligt igen. Tack för visad förståelse.

Författare Ämne: Angående husdjurshållning  (läst 652 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Disneyfantasten

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 16 371
 • Kön: Man
 • Jag är Gazelle, välkommen till Zootropolis.
  • Visa profil
Angående husdjurshållning
« skrivet: 30 augusti 2020 kl. 22:32:25 »
Jag äger inga husdjur själv av flera logiska anledningar, bl.a. att man måste lägga ansvar, komma ihåg att mata dem, osv.

Men tänkte att det vore trevligt att prata med de som har husdjur eller kan tänka skaffa sig ett…

Jag har här lite info om husdjurshållning;

(många av dessa meningar har jag lånat från Lilla Djursjukhuset som jag sett på SVT Play, men som utgick dagsskiftet fredag/lördag denna vecka)

Sköldpaddor;

Ska man ha en sköldpadda som husdjur ska man först och främst tänka på att det finns många olika sorters sköldpaddor och om man ska ha en landsköldpadda så ska man först och främst tänka på att inte välja de större sorterna, det är få hushåll som kan ha det.

Man ska också tänka på att landsköldpaddor är faktiskt jättesvårskötta, det tror man inte, många säger som när man pratar om, "ja men min får bara gurka och den har klarat sig på det i flera år", och det gör de också men de tar lång tid att dö på sig, vilket innebär att det är ett väldigt svårskött djur och egentligen ett ganska olämpligt husdjur och så till vidare men är man beredd att ta reda på jättemycket, man tar reda på jättemycket om kost, UV-ljus, ska de ha kalcium? föda, osv. när man tycker att man är påläst så kan man läsa på en gång till och då gäller det framförallt när det gäller sköldpaddor så är det mycket som handlar om kosten, alltså maten, att det är rätt föda och UV-ljus som det heter det är som solen ger som vi blir solbrända av på sommaren, det behöver också sköldpaddor, det är livsnödvändigt…

Ormar;

Hur vet man hur stort terrariet ska vara?

Är den en meter lång så ska dess terrarium (alltså buren som ormen har kallas terrarium), dess bur ska vara minst lika lång som ormen är lång, alltså en meter om det är en meter och sen på höjden och djupet ska det minst vara halva ormens längd, alltså en halv meter, så ett terrarium som är en meter, en halvmeter djupt och en halvmeter högt kan alltså enligt lag och för ormens trivsel ha en Kungspytonorm som blir ca 100-200 cm lång.

Kan man skaffa en orm hursomhelst?

Det kan man, men då ska man tänka på en sak; olika delar av Sverige, beroende på om man bor högt upp i Sverige eller långt ner i Sverige, så är där olika kommuner och det är de som bestämmer om det krävs ett tillstånd för att ha ormar, annars är faktiskt Kungspytonormen en jättebra husdjursorm, den blir inte så stor och är en ganska lugn ormart, vilket är perfekt. Dock är det en tropisk orm som lever vilt i västra och centrala Afrika så man får också tänka lite på klimatet inne i terrariet.

Annars finns det även andra ormarter som kommer från t.ex. Nordamerika där vi på vissa delar har samma klimat som i Sverige, så de tål lite svalare, de tål kanske att värmelampan går sönder en dag, lite mer tåliga och till exempel en sådan är Majssnoken, det är en jättebra nybörjarorm.

Vad vissa djur INTE får äta;

Varför får inte hundar äta choklad?

Jo, det är utav två orsaker, framförallt;
- choklad innehåller väldigt mycket socker och fett
- det finns också ett (för hundar) giftigt ämne som kallas teobromin och om de får i sig för mycket av det kan de bli väldigt dåliga och de kan få problem med både kräkning och diarré och de kan t.o.m. dö av för mycket choklad helt enkelt

Här är en lista över det som hundar och katter INTE får äta;
- choklad (som sagt)
- druvor & russin
- tuggummi
- avokado och liknande grejer
- jordgubbar & hallon
- lök

Hamstrar, marsvin och kaniner ska man INTE ge citrusfrukter, för det är väldigt surt för dem, de kan också få problem med jästsvampinfektion och liknande i munnen…

Angående kattallergi;

Katterna utsöndrar ett ämne både genom saliv men också genom urinen och via huden som gör att människor kan bli allergiska mot dem och det är ett ganska så starkt ämne vilket gör att det är mycket vanligare att man blir allergisk mot en katt än en hund till exempel, så att man skulle absolut kunna prova, det finns fantastiska uppfödade och katthem som faktiskt lånar ut katter så att man faktiskt kan prova att låna hem en fin liten katt och testa och se hemma om det faktiskt fungerar och om man kan ha katten hemma, för det skulle vara väldigt ledsamt om man köpte en så här fin katt och sen inte kunde behålla den, så jag tycker absolut att om man verkligen vill ha en katt så tycker jag att man kan se om man inte kan låna en och prova först innan man faktiskt köper en.

Nakenkatten är fantastisk på många sätt och vis men de utsöndrar fortfarande de här ämnena via sin hud även om de har päls! (många tror att det sitter i själva pälsen, men det är långt ifrån bara där utan det produceras på många andra ställen i kroppen också, så de är jättefina och väldigt häftiga men man kan bli allergisk mot nakenkatter också)

Det som rekommenderas på prob är Sibirisk Katt, sedan finns det de som hävdar att Ragdoll också är en katt som man faktiskt skulle kunna prova sig på, så det finns ett antal kattraser som man skulle kunna prova, och Sibirisk Katt är en av dem, den är fantastiskt vacker!

Hamstrar;

Varför biter hamstrar?

Det kan vara många anledningar till att en liten hamster bits;

- Hamstrar är djur som egentligen lever på nattetid, vilket gör att ofta när man väcker hamstern eller när man tar kontakt med hamstern så finns det risk att man faktiskt väcker den och att den har lite dåligt morgonhumör, vilket kan göra att den nafsar till litegrann

- om man luktar väldigt hott om sina händer så kan hamstern tro att du faktiskt är mat istället för en människohand (så man ska alltså helst inte äta pizza och sedan sticka ner handen, det får man gärna göra men då ska man tvätta händerna innan så att man inte luktar så gott, för då kan det bli att man blir "hamstermat")

Det är också viktigt att få sin hamster riktigt tam så man måste hantera dem mycket från dess att de är små!

Om man ska ha en hamster så måste man först och främst skaffa en bur av en tillräckligt bra storlek för att hamstern ska kunna leva och bo i, ett litet hus eller ett litet bo där de kan lägga sig till rätta och sova när de vill och så att de får strån eller sprö i buren och att man är noga hemma med att hamstern är ganska så känslig, framförallt så måste man tänka på att ha en ganska så jämn temperatur!

Hamster är inget bra förstagångsdjur, det finns många andra typer av djur och små gnagare som man skulle kunna tänka sig istället, marsvin till exempel är ett fantastiskt djur som är större än hamstern och de är vakna på dagtid och lite lättare att hålla och hantera och kanske göra tama på ett annat sätt än vad en hamster är!

Kaniner;

Kan man klippa klorna på sin kanin?

Absolut! Man måste och kan och ska ta förvana att titta på sin kanins klor med jämna mellanrum för att se om de börjar bli för långa! För kaniner som lever i fångenskap använder inte riktigt sina kloroch sliter inte sina klor på samma sätt som en kanin i det vilda, där de gräver och håller på, det ska de egentligen göra, då att en kanin som bor hemma ska man absolut titta på klorna och klippa!

Kaniner är fantastiska djur, de är jättemysiga och man kan ju välja ras på kanin beroende på vad man vill ha, kaniner kan bo inomhus i lägenhet och bli mer eller mindre som en hund, alltså att de blir rumsrena och går på lådan och du kan sitta och titta på TV med kaninen i soffan och de kan bli jättemysiga och sen kan man ha en utekanin som lever och bor utomhus och tycker att det är underbart, så där kan man välja lite beroende på vad man vill ha!

Det som är viktigt att tänka på när man skaffar en kanin är att en kanin lever ganska länge, vilket betyder att man kommer att ha ansvar för ett djur som behöver mycket skötsel och omvårdnad i hela sitt liv, dels gäller det att om man ska ha kaninen utomhus så ska det vara en stor bur med möjlighet så att den kan komma ut och röra sig fritt på gräset så att man kan komma ut med den i koppel eller ha en större rastgård till den och ska man ha den inomhus så måste man kaninsäkra sitt hem, för de är ganska duktiga på att gnaga på det mesta så att elsladdar osv. måste man se till att säkra så att kaninen inte kan komma åt och på något vis skada sig själv genom att tugga på någonting, så att man har lite arbete framför sig!

Det rätta sättet att hålla en kanin är under magen och rumpan och så kan man gärna ta kaninen tätt intill sig och låta kaninen få lov att sticka in huvudet under armen, då brukar de oftast bli lite extra trygga!

Håll aldrig en kanin bara i öronen! (alltså inga såna där trolleritrick)

Viktigast av allt är att hålla undertill, för om man bara håller framdelen så kan kaninen bli så rädd att den sparkar till och då kan den knäcka ryggen!

Har man varit ute kan man lätt få öronskabb och då blir det brunt i öronen och så kan kaninen klia sig där!

Tänderna är en annan viktig del av en kanins anatomi där de kan få problem för om de inte kan tugga maten får de snabbt problem med magen och tarmsystemet! Om better fastnat kan de få nabbar på kindtänderna för att de inte har slitit ner tänderna ordentligt, därför är det jätteviktigt att kaniner får hö så att de slipar ner tänderna!

Vad finns det för tydliga tups på att hur kaninen egentligen mår?

Ett viktigt observarotium är om kaninen slutar äta och då är det faktiskt ganska bråttom att komma in till veterinären för att få hjälp, då är det fara å färde!

De blir lätt spända i magen, de ska inte vara spända i magen, för de får lätt gaser och sen får de inte upp det andra håller och det tar stopp!

Eftersom kaniner är bytesdjur för andra djur i naturen brukar de normalt sätt inte visa att de är dåliga eller sjuka! De vill helt enkelt inte visa sig svaga! Så om du märker att din kanin inte verkar må bra måste du snabbt åka till en djurklinik, för då kan det vara ganska bråttom!

Två hiskliga skukdomar är Kaningulsot och Kaninpest, det är inget man vill ha på sin kanin! Det förekommer först och främst i södra delarna av Sverige, t.ex. Skåne! Både utekaniner och innekaniner bör vaccineras mot det!! Bägge dessa sjukdomar är dödliga!

Hästar;

Vad kan det bero på att vissa hästar inte vill ha sadeln på sig?

Det kan vara många orsaker men den vanligaste orsaken är att man tycker det är ett obehag när man drar åt sadelgjorden att den helt enkelt spänner för mycket i när man drar åt sadelgjorden att det helt enkelt spänner för mycket i när man drar åt sadelgjorden så att man kan pröva i att man gör det lite försiktigt att man tar och spänner gjorden ett hål efter det andra, det kan ibland också vara en annan orsak att de kanske har ont i magen, men då får man ju tillkalla en veterinär som hjälper en att titta om det är det som är problemet!

Det är också ganska vanligt att hästar blåser upp sig när man ska sadla på dem, så man får bara ta det lite lungtoch vänja dem lite långsammare och ta det nätt upp så att säga!

Hästar har framtänder, sen är det ett område i munhålan som som inte har några tänder, och sen går det lite längre bak i munhålan har vi kindtänderna! Med framtänderna river de av gräset och transporterar tungan det in till det område d'r de inte har tänder och där kan hästen med tungan separera och sortera om de vill ha kvar det som är kanske obehag och stickande så kan man peta ut det på sidorna och det som är gott och det som de vill ha i sig tuggar de och så skjuter de det bakåt med tungan till kindtänderna och där maler de sönder maten tills att det kan sväljas ner till magen!

(OBS! allt får inte plats, resten kommer i nästa inlägg!)
« Senast ändrad: 12 november 2020 kl. 20:39:35 av Disneyfantasten »

Utloggad Disneyfantasten

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 16 371
 • Kön: Man
 • Jag är Gazelle, välkommen till Zootropolis.
  • Visa profil
SV: Angående husdjurshållning
« Svar #1 skrivet: 30 augusti 2020 kl. 23:01:15 »
Akvariefiskar;

Är det svårt att sköta fiskar i ett akvarium? Är det mycket jobb?

Det är mycket plaskande och hällande och grejande om man ska göra det riktigt ordentligt, då ska man ju tänka på att när man har ett akvarie så har det både med storleken på akvariet att göra, där finns regler för detta också, det är minst lika viktigt som för alla andra djur hur akvariet är inrätt och, i fiskarnas fall, vilken vattenkvalité man har och det menas med att det ska vara rent vatten och rätt vatten!

Det är alltså inte bra att hälla kranvatten och i med en pump och tro att det kan fungera, oftast fungerar det inte så bra då, det bästa är att studera och läsa på; var kommer de här fiskarna ursprungligen ifrån? Vad är det de behöver ha?

De vanligaste misstagen med akvariet är att där blir för mycket näring i vattnet, det menas med att;
1. Man matar fisgaran alldeles för mycket
2. Man har alldeles för många fiskar i akvariet, vilket innebär att det blir jättemycket gödning till alla alger som växer och alger vara täcker för hela rutan

Den stora framgången till ett bra akvarium är delvattenbyte, och det menas med att man ska absolut INTE byta allt vatten till akvariet på en gång, för då är det förmodligen helt annat vatten, har akvarievattnet stått några veckor och kört så är det säkert helt annorlunda för fisken, än vad det är om det kommer rakt ur kranen och byter du allt vattnet då och bara pluppar ner den sådär då får den en chock, det går inte! Därför ska du byta lite delar varje vecka fast göra det ofta!

Villen typ av akvarie ska man välja?

Först och främst ska man tänka på att INTE ha den traditionella guldfiskskålen, det är inget bra, varken för fisk eller någonting, det är t.o.m. förbjudet att ha det, man ska välja det traditionella akvariet, alltså de vanliga fyrkantiga akvarierna, det finns numera en mängs olika storlekar, ta reda på vilka fiskar man ska ha, hur stora de är först, och där finns de som idag väldigt enkla gjorda men hållbara och fungerar jättebra för fiskarna!

Varför får det inte vara runt?

Det är inte bra, en guldfisk som kan bli synad och stressad från alla håll och kanter och så här, inget bra för något av djuren, ingenstans att gömma sig! De vill kunna dra sig tillbaka och oftast är det väldigt liten vattenvolym, alltså mängd vatten i en guldfiskskål och det är inte bra att simma på och det blir snabbt dåligt vatten, så därför ska man ha de traditionella akvarierna!

Papegojor;

Finns det någon fågel som tycker om att sitta i bur?

Det har lite att göra med hur buren är utformad, vissa fågelentusiaster har en voljär och en voljär är som en stor flygbana för fåglarna och de fåglarna är kanske inte så tama och där mår de allta bäst i att kunna flyga i den!

Men har man en tam fågel som man har inne på sitt rum, en undulat eller två, då är det alltid bra att låta fågeln flyga runt i vardagsrummet dagligen, så den får sträcka på vingarna och framförallt använda sina muskler som de använder till att flyga med, de måste hålla igång dem, annars blir det bara…

Hur är det att ta hand om en papegoja?

Framförallt så är det enormt krävande när det gäller tid, en papegoja kräver antingen en kompis av samma sort eller så blir du dennes kompis och en papegoja i naturen är med sin kompis dygnet runt, så har man en papegoja som husdjur så får man vara beredd att lägga jättemycket tid, mycket mera tid på en papegoja än på en hund!

Man kan inte lämna papegokan och åka iväg och göra andra saker i några timmar?

Det kan man absolut, men det är inte så bra att göra det varje dag, papegojan mår definitivt inte bra av att sitta ensam hemma för lång tid, en hund klarar nog att vara ensam längre tid än vad en papegoja gör, sen har vi då semestrar, vem ska ta hand om den? Man ska tänka efter mer än en gång när man skaffar de större sorterna av papegojor.

Förutom sällskap, vad ska man mer tänka på?

Framförallt så har även papegojor väldigt stort behov av att gnaga, de har en näbb som är krokig och stora arapapegojor, som är de största sorterna, har jättenäbbar, och detta måste de hålla i trim, plus att papegojor är som en liten nyfiken vovve nästan som en bebis som ska pilla på allt, papegojor måste ju kolla på med näbben, så att näbben används alltid på köksbordet, på harmarna där hemma, på sänggaveln, de kan gnaga ner enormt mycket (papegojor alltså), det ska man ha klart för sig, de måste ha sysselsättning på att gnaga hela tiden och inredningen i lägenheten kommer att bli lite förstörd! Sen så måste papegojan ha rätt plats också! Det är stora djur som behöver flyga mycket!

Vilken papegoja skulle rekommenderas som den enklaste?

Ska man ha en papegoja fast lite mindre så finns det många små och trevliga, till exempel Dvärgpapegojor, där finns det många olika sorter, de är som en liten minipapegoka, skrikiga som attan de också men det är inte i närheten, grannarna hör det inte lika mycket som en Arapapegoja, då ställer sig grannen upp såhär om den hör det, men Dvärgpapegojor blir inte större än son en liten Undulat, och apro på det, Undulat är alldeles utmärkt också och skaffa gärna två undulater, så har de sällskap av varandra!

Utloggad Disneyfantasten

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 16 371
 • Kön: Man
 • Jag är Gazelle, välkommen till Zootropolis.
  • Visa profil
SV: Angående husdjurshållning
« Svar #2 skrivet: 30 augusti 2020 kl. 23:12:01 »
Något som definitivt INTE är lämpat som husdjur är Alligatorsköldpadda, se här;

www.youtube.com/watch?v=n9ZuzKJVrdw

www.youtube.com/watch?v=MRbnrcUtBzM

Utloggad Lilla My

 • Certifierad Nörd och Grinolle
 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 2 330
 • Damn it, Jim
  • Visa profil
  • Youtube-kanal
SV: Angående husdjurshållning
« Svar #3 skrivet: 30 augusti 2020 kl. 23:16:28 »
[...] tänkte att det vore trevligt att prata med de som har husdjur eller kan tänka skaffa sig ett…

Proceeds to lore dump massa text bara rätt ut kopierat från en annan hemsida... wat? 🤣

Utloggad TonyTonka

 • Nostalginisse och Disneyfanatiker
 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 4 563
 • Kön: Man
 • Dizzy <3
  • Visa profil
  • Min blogg
SV: Angående husdjurshållning
« Svar #4 skrivet: 31 augusti 2020 kl. 01:30:46 »
Proceeds to lore dump massa text bara rätt ut kopierat från en annan hemsida... wat? 🤣

Det var värst vad dryg du blivit den senaste tiden?  :P
https://djtonytheking.wordpress.com/ - Min blogg
(bloggen uppdateras senast: 2022-01-30)

Äntligen tillbaka på bloggen! :D

Utloggad Lilla My

 • Certifierad Nörd och Grinolle
 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 2 330
 • Damn it, Jim
  • Visa profil
  • Youtube-kanal
SV: Angående husdjurshållning
« Svar #5 skrivet: 31 augusti 2020 kl. 10:13:49 »
Det var värst vad dryg du blivit den senaste tiden?  :P

Jaa usch jag vet. Jag går igenom en livskris. Det är så skönt att gå in här då och då och roa mig lite ibland ;)

Utloggad Soscla

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 581
 • Kön: Kvinna
  • Visa profil
SV: Angående husdjurshållning
« Svar #6 skrivet: 31 augusti 2020 kl. 17:12:02 »
Lägg till att hundar inte får äta lök, de kan bli dåliga i magen!

Jag vill veta vad folk har haft för husdjur, vad folk skulle vilja ha om de hade tid, plats och pengar och sånt. Jag skulle nog vilja ha en hund när jag inte bor i bara en tvåa, och då en staffordshireterrier för de är SÅ SÖTA! Eller västgötaspets. Katter är också trevliga men min make är allergisk, så det går inte!
Han är däremot sugen på en sköldpadda men... men nja. Men det är kul att de måste övervintra så att man då får lägga den i en låda i typ kylskåpet i tre månader!

(Men håller lite med Lilla My, blev inte så mycket direkt *diskussion* här, mer som föreläsning. För övrigt får du gärna skriva om delen om sköldpaddor, den var jättejobbig att läsa).
It's so fluffy I'm gonna die!

Utloggad Disneyfantasten

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 16 371
 • Kön: Man
 • Jag är Gazelle, välkommen till Zootropolis.
  • Visa profil
SV: Angående husdjurshållning
« Svar #7 skrivet: 31 augusti 2020 kl. 17:55:00 »
Lägg till att hundar inte får äta lök, de kan bli dåliga i magen!

Jag vill veta vad folk har haft för husdjur, vad folk skulle vilja ha om de hade tid, plats och pengar och sånt. Jag skulle nog vilja ha en hund när jag inte bor i bara en tvåa, och då en staffordshireterrier för de är SÅ SÖTA! Eller västgötaspets. Katter är också trevliga men min make är allergisk, så det går inte!
Han är däremot sugen på en sköldpadda men... men nja. Men det är kul att de måste övervintra så att man då får lägga den i en låda i typ kylskåpet i tre månader!

(Men håller lite med Lilla My, blev inte så mycket direkt *diskussion* här, mer som föreläsning. För övrigt får du gärna skriva om delen om sköldpaddor, den var jättejobbig att läsa).

Ursäkta att jag frågar men på vilket sätt var sköldpaddsdelen jobbig att läsa?  ???

Förresten så har jag nu lagt till lök bland hundarnas icke-lämpliga foder!

Utloggad Soscla

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 581
 • Kön: Kvinna
  • Visa profil
SV: Angående husdjurshållning
« Svar #8 skrivet: 31 augusti 2020 kl. 20:37:16 »
Ursäkta att jag frågar men på vilket sätt var sköldpaddsdelen jobbig att läsa?  ???

Den andra meningen tar upp fem rader och borde vara typ sex egna meningar. Informationen som finns där i är bra, men det känns mer som en stream of consciousness än välformulerade meningar. De andra delarna om de andra djuren var tydligare och hade fin formatering, men den delen var bara en klump med text, tyckte jag...
It's so fluffy I'm gonna die!

Utloggad Disneyfantasten

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 16 371
 • Kön: Man
 • Jag är Gazelle, välkommen till Zootropolis.
  • Visa profil
SV: Angående husdjurshållning
« Svar #9 skrivet: 31 augusti 2020 kl. 20:52:34 »
Den andra meningen tar upp fem rader och borde vara typ sex egna meningar. Informationen som finns där i är bra, men det känns mer som en stream of consciousness än välformulerade meningar. De andra delarna om de andra djuren var tydligare och hade fin formatering, men den delen var bara en klump med text, tyckte jag...

Okej, då har jag redigeras, hoppas du blir nöjd nu, om inte så ber jag om ursäkt i förväg…

Utloggad Disneyfantasten

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 16 371
 • Kön: Man
 • Jag är Gazelle, välkommen till Zootropolis.
  • Visa profil
SV: Angående husdjurshållning
« Svar #10 skrivet: 2 oktober 2020 kl. 17:50:02 »
Innan hemsidan stängs ner inatt så vill jag passa på att lägga till en viktig sak; om någon av er därhemma har en fågel som husdjur, ta med den när ni duschar, framförallt på vintern när luften är torr!