Josefin

OBS! På grund av missbruk kan gäster inte längre skriva inlägg på forumet. Vi ber dig därför att registrera dig som medlem på forumet - det går på 30 sekunder och är givetvis gratis, och sen kan du fortsätta skriva inlägg som vanligt igen. Tack för visad förståelse.

Författare Ämne: När grundades KM Studio och Sun Studio?  (läst 3091 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Elias Prenbo

 • Gäst
När grundades KM Studio och Sun Studio?
« skrivet: 6 december 2015 kl. 22:19:08 »
När grundades KM Studio och Sun Studio?


Jag vet iallafall att den första långfilm av Disney som dubbades av KM Studio var Knattarna i Jakten på Den Försvunna Lampan (1990) (dubbad 1991) och den sista var Musses Jul i Ankeborg (2004), plus att jag även har för mig att Disneys kortfilmer också är gjorda av KM Studio och merparten av Disneys serier på 1990-talet var också gjorda av KM Studio.


Sun Studio tog iallafall över år 2004/2005 (när de dubbade Kogänget, Superhjältarna och Puhs Film om Heffaklumpen, i biofilmsväg) och när Toy Story 3 dubbades slog det sig ihop med SDI Media under det sistnämnda namnet.


Det "originella" Sun Studio (dvs, där skådespelare som bla Mikael Roupé, Lena Ericsson, Kenneth Milldoff, Therese Reuterswärd, Cecilia Hjalmarsson, Thomas Engelbrektson, Stefan Frelander, Olli Markenros, Fredrik Dolk, Dan Bratt, Håkan Mohede och Gizela Rasch brukade anlitas på den tiden och då Mikael Roupé stod som regissör) har i Disneyväg endast dubbat Toy Story 1 & 2, Mary Poppins och omdubbning av Taran och Den Magiska Kitteln vad jag kan komma på.


KM Studio har anlitat skådespelare som bla Anders Öjebo, Roger Storm, Monica Forsberg, Hasse Andersson, Ingemar Carlehed, Christel Körner, Johan Hedenberg, Ulf Källvik, Jan Modin, Birgitta Fernström, Ulf Peder Johansson, Mariam Wallentin, Daniel Bergfalk, Hans Gustafsson, Peter Wanngren, Kerstin Andeby, Mia Kihl, Maria Kihl, Bo Maniette, Bertil Engh, Michael Börstell, Gunnar Uddén och Lennart Ollson och för regin svarade Monica Forsberg fram till Dinosaurier. Efter den har hon endast regisserat Peter Pan I Tillbaka Till Landet Ingenstans, Lilo och Stitch och Djungelboken 2 vad jag kan komma på.

Utloggad Daniel Hofverberg

 • Administratör
 • *****
 • Antal inlägg: 11 422
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: När grundades KM Studio och Sun Studio?
« Svar #1 skrivet: 7 december 2015 kl. 02:22:08 »
Enligt det svenska bolagsregistret grundades KM Studio 1985.

Sun Studio A/S i Köpenhamn grundades 1981, men de gjorde knappast svenska dubbningar så tidigt; det var nog hellre mot slutet av 1980-talet eller möjligen rentav tidigt 1990-tal som de började dubba på svenska. Sen vill jag minnas att deras svenska filial startade runt 1998. 2006 köptes Sun Studio upp av SDI Media (i praktiken det som en gång i tiden hette Mediadubb International), och därefter fortsatte de två företagen var för sig fram tills årsskiftet 2009/2010 då de helt gick ihop under namnet SDI Media (men personal- och lokalmässigt till största delen likvärdigt med gamla Sun Studio).

Elias Prenbo

 • Gäst
SV: När grundades KM Studio och Sun Studio?
« Svar #2 skrivet: 1 januari 2016 kl. 15:20:27 »
Tack för svaret :)


Vilka var de allra första filmerna som dubbades av KM Studio, respektive Sun Studio?

Utloggad Daniel Hofverberg

 • Administratör
 • *****
 • Antal inlägg: 11 422
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: När grundades KM Studio och Sun Studio?
« Svar #3 skrivet: 1 januari 2016 kl. 16:33:18 »
Det tror jag knappast att någon annan än personal på respektive företag har en chans att svara på med någon form av visshet...

Elias Prenbo

 • Gäst
SV: När grundades KM Studio och Sun Studio?
« Svar #4 skrivet: 28 mars 2016 kl. 15:47:25 »
Förresten så verkar väl de flesta av KM Studios dubbare ha lämnat dubbningsbranchen, då jag inte känner till att de har varit med i några dubbningar på många år. De enda som fortfarande är aktiva är väl Anders Öjebo, Roger Storm, Johan Hedenberg, Daniel Bergfalk och Jan Modin.


Förresten så verkar ibland vissa skådespelare från Sun Studio ibland ha medverkat i vissa KM Studio dubbningar, exempelvis spelade Olli Markenros Nalle Puh under 1990-talet (innan han byttes ut mot Guy De La Berg som dessvärre blev sjuk under våren/sommaren 2011, innan Jan Jönsson tog över), Lena Ericsson har spelat Anki i Knattarna i Jakten på Den Försvunna Lampan (dessförinnan var hon även aktiv i en del dubbningar av Doreen Denning på 1980-talet och även slutet på 1970-talet), plus att Mikael Roupé varit sångröst i Ett Småkryps Liv, har även för mig att Olli Markenros ska ha medverkat i någon av de kortfilmer som varit med i VHS-filmen Musse Piggs Julafton.


Förutom att de varit dubbare så har även en del av KM Studios och Sun Studios dubbare varit reklamröster och det är Monica Forsberg, Peter Wanngren, Roger Storm, Johan Hedenberg, Mikael Roupé och Lena Ericsson.


I Boomerang har jag hört att Ingemar Carlehed är reklamröst.

Utloggad juku

 • Fullständig medlem
 • ***
 • Antal inlägg: 140
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: När grundades KM Studio och Sun Studio?
« Svar #5 skrivet: 29 mars 2016 kl. 20:37:32 »
Km dubbade My Little pony ett äventyr på 80talet.

Utloggad Daniel Hofverberg

 • Administratör
 • *****
 • Antal inlägg: 11 422
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: När grundades KM Studio och Sun Studio?
« Svar #6 skrivet: 30 mars 2016 kl. 11:56:46 »
Generellt sett är ju alla dubbare frilansare, så det är väldigt sällsynt med skådespelare/dubbare som bara medverkar i ett bolags dubbningar; utan de allra flesta medverkar ju här och var utifrån vilka som vill anlita dem.

Nu är det dock lite annorlunda just med en del av de dubbare som medverkade i äldre Köpenhamnsbaserade dubbningar av Sun Studio, eftersom många av de skådespelarna bor i Malmö och därmed naturligt inte anlitas lika ofta av företag i Stockholm. Samma sak med några av de dubbare som historiskt medverkat i en del av KM Studios dubbningar, eftersom många av dem bor i Karlskoga som visserligen är närmare Stockholm än Malmö men fortfarande inte så pass nära att det är praktiskt. Men om skådespelare som bor i "fel" stad passar för en roll och det inte rör sig om en stor roll i en TV-serie (att pendla långa avstånd väldigt regelbundet är förstås ganska opraktiskt) är det fortfarande inget anmärkningsvärt för vilket dubbningsbolag som helst att anlita sådana.

Många reklamfilmer är utländska sådana som dubbas till svenska, och därför är det inte alls ovanligt att dubbningsstudior anlitas för dubbning av reklamfilmer. Det är förstås en bidragande orsak till att typiska dubbningsröster ofta medverkar i reklamfilmer, även om det ju absolut inte finns något hinder att även reklambyråer eller vilka som helst anlitar frilansande skådespelare till att medverka i reklamfilmer.

Detsamma gäller trailers och hallåor på de olika barnkanalerna, som ofta spelas in hos dubbningsstudior och därmed även ofta har vanliga dubbare som röster. Bl.a. är ju Jesper Adefelt hallåa/speakerröst varje eftermiddag på Disney Channel, och en rad andra dubbningsveteraner (Joakim Jennefors, Annelie Berg Bhagavan, Annica Smedius, m.fl.) hörs också på bl.a. Disney Channel.

Utloggad gstone

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 10 679
 • Jag har Aspergers och älskar film !
  • Visa profil
SV: När grundades KM Studio och Sun Studio?
« Svar #7 skrivet: 30 mars 2016 kl. 17:30:02 »
För min del tycker jag att KM Studio har mycket bättre kvalitet på sina dubbningar än Sun Studio.  Men det är bara jag.