Författare Ämne: Hur vanligt är det med Dubb credits  (läst 236 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad gstone

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 1 557
 • Jag har Aspergers och älskar film !
  • Visa profil
Hur vanligt är det med Dubb credits
« skrivet: 18 oktober 2018 kl. 22:14:25 »
Jag undrar hur vanligt är det med dubbnings credits på filmer ? Har några det ? Eller är det dom flesta eller rent av bara få ? Har alla Disney och Pixar filmerna credits. Finns credits på dvder och Blu rays och står det utsatte i svenska credits vem som spelar vem eller bara alla röster tillsammans ? Min gissning är att det varierar mellan film och att atomäre filmer har vem som spelar vem och mindre filmer bara visar vilka rösterna. Också jag är så sur på dvd av Agent Freddie ! Hade inga credits alls och bara svenskt tal, vilket skräp !

Inloggad Daniel Hofverberg

 • Administratör
 • *****
 • Antal inlägg: 7 302
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Hur vanligt är det med Dubb credits
« Svar #1 skrivet: 19 oktober 2018 kl. 12:07:44 »
Menar du att det finns sammanställt officiella creditlistor, eller menar du att det står utsatt dubbcredits på bio/VHS/DVD/Blu-Ray? Jag gissar på det sistnämnda.

I så fall varierar det väldigt mycket beroende på distributör/filmbolag. På bio står det oftast utsatt dubbcredits från de flesta distributörer. Där är det i stort sett bara från de minsta distributörerna (bl.a. Lucky Dogs) som det ofta saknas.

På DVD och Blu-Ray är det generellt betydligt sämre ställt, och det varierar mycket mellan olika företag. Men överlag har det blivit en tydlig försämring gentemot VHS, där det var fler som satte ut svenska credits. Vid filmer som Disney distribuerar finns utsatta dubbcredits på nästan alla DVD- och Blu-Ray-utgåvor - det är bara något enstaka fall genom alla år där det saknats. 20th Century Fox har oftast utsatta credits efter sluttexterna numera, medan det var sämre ställt förut. Sony Pictures har ofta utsatta dubbcredits, och Universal Pictures har det ibland (där känns det ungefär som 50/50 utifrån en grov uppskattning, taget ur luften). SF Studios/SF Video har ganska sällan utsatta dubbcredits, och Nordisk Film har det ibland. Scanbox har ibland satt ut credits, och likaså Pan-Vision på sin tid (numera uppköpt av Scanbox). Warner Bros. har aldrig utsatta dubbcredits på DVD och Blu-Ray (medan de ganska ofta hade det på VHS). Mindre bolag såsom Noble Entertainment, Lucky Dogs, m.fl. har sällan eller aldrig utsatta dubbcredits, utifrån min erfarenhet.

Med reservation för att jag förstås inte sett på alla DVD- och BD-filmer från respektive filmbolag, så jag ber om ursäkt om det skulle vara så att det ser annorlunda ut på de filmer jag inte sett på. Jag tycker dock att jag har tillräckligt många filmer i min samling för att det ska kunna ge en hyfsat rättvis fingervisning.

Det är dock väldigt sällan att det på DVD eller Blu-Ray används samma svenska bildversioner som ofta förekommer på bio (med svenskspråkiga titlar och/eller förtexter, m.m.). Det har förekommit ibland vid nyare animerade filmer från Disney, och ibland från Nordisk Film; men i övrigt är det ytterst sällsynt... :( Från Warner Bros. har det förekommit en enda gång (som jag känner till); närmare bestämt Polarexpressen på DVD (som hade en välgjord svensk bildversion, med många svenska textskyltar).