Författare Ämne: Roligt fakta omDominique Pålsson Wiklund  (läst 99 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad gstone

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 1 442
 • Jag har Aspergers och älskar film !
  • Visa profil
Roligt fakta omDominique Pålsson Wiklund
« skrivet: 21 mars 2019 kl. 23:20:32 »
Vist ni att Dominique Pålsson Wiklund inte främst är dubbare utan fakist sångerska. Hon är nämligen med i bandet Popcorn. Jag skulle gissa att dubbning är ett extra knäck. Hon är också från Stockholm från början.


Utloggad Daniel Hofverberg

 • Administratör
 • *****
 • Antal inlägg: 7 201
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Roligt fakta omDominique Pålsson Wiklund
« Svar #1 skrivet: 22 mars 2019 kl. 01:05:08 »
Jag skulle snarare vilja påstå att i stort sett ingen främst är dubbare - åtminstone inte i Sverige, och inte särskilt många ens i världen. Dubbning rör sig nästan alltid om ett mer eller mindre stort extraknäck, vid sidan av studier eller ordinarie arbete. Det arbetet är oftast som antingen skådespelare, sångare eller musikalartist (eller andra frilansuppdrag), men kan förstås röra sig om vilka yrken som helst.

Dubbning är aldrig en fast anställning, utan rör sig om frilansuppdrag på timbasis. Sen är förstås somliga mer aktiva än andra, och medan somliga dubbar för att dryga ut inkomsten när de har det sämre ekonomiskt gör andra det mer eller mindre regelbundet. Inte ens en dubbningsveteran som Andreas Nilsson är ju huvudsakligen dubbare, utan är ju skådespelare (främst på teatrar) även fast han är med i oerhört många dubbningar och gissningsvis lär tjäna ungefär lika mycket på dubbning som på sina ordinarie uppdrag.

För skådespelare som främst jobbar på teatrar är ju dubbning ett tacksamt extraknäck, i och med att teaterföreställningar ju nästan alltid är på kvällarna och det därför inte är så mycket som sker på dagtid; medan dubbning alltid sker på dagtid. De flesta är ju heller inte med i teaterföreställningar hela tiden och är heller inte fast anställda av teatrar, så mellan varven behöver de fler inkomstkällor för att klara sig. Det är förstås samma sak med sångare, artister och musiker, som ju inte heller rör sig om någon fast anställning med garanterad ständig lön; så när man inte har så många uppdrag eller råkar spela in album eller turnerar så lär man behöva fler inkomstkällor för att klara sig.

Dominique Pålsson Wiklund är absolut en väldigt duktig dubbare och sångerska, och hon hamnar väl någonstans mitt emellan personer som ständigt tackar ja till dubbningar och personer som bara tar till dubbning som extraknäck när de har det som sämst ekonomiskt - hon är ju med i relativt många dubbningar, men det lär knappast röra sig om studiotid under merparten av varje månad.