Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Meddler
(The Meddler)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Universal Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter The Meddler på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Verklighetsbaserad / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 43 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2015
Produktionsbolag: Sony Pictures Classics, Anonymous Content & Stage 6 Films
Producent: Paul Green, Joy Gorman Wettels, Susan Sarandon & Steve Golin
Regi: Lorene Scafaria
Manusförfattare: Lorene Scafaria
Svensk distributör: Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Marnie - Susan Sarandon Lori - Rose Byrne
Zipper - J.K. Simmons Freddy/Fredo - Jerrod Carmichael
Jillian - Cecily Strong Emily - Lucy Punch
Jacob - Jason Ritter Elise - Megalyn Echikunwoke
Elaine - Sarah Baker Trish - Casey Wilson
Ben - Billy Magnussen Mark - Michael McKean
Diane - Amy Landecker Dom - Lou Volpe
Angie - Irina Maleeva Tony - Tony Amendola
TV-dotter - Shiri Appleby TV-mamma - Laura San Giacomo
TV-pappa - Harry Hamlin Dani - Rebecca Drysdale

Marnies man dog för två år sedan, och hon har haft svårt att komma över det. Istället ägnar hon all sin tid åt att lägga sig i alla andras liv; framförallt blir det hennes vuxna dotter Lori som får ta smällen. Hon ringer och SMS:ar dussintals gånger varje dag, och när Marnie inte får den respons hon vill ha flyttar hon till Los Angeles för att komma närmare Lori. Att hon varken behöver eller vill ha all uppmärksamhet från Marnie spelar ingen roll, och inte heller det faktum att Lori är fullt upptagen med sin karriär som manusförfattare för TV-serier. Marnie går så långt som att gå på en fest som Lori är bjuden till, men som hon inte själv har tid att gå på. Men väl där upptäcker Marnie att det finns andra personer som kanske mer kan uppskatta att hon lägger sig i - den lesbiska grannen Jillian som håller på att planera sitt bröllop och den unga killen Freddo som jobbar på Apple Store.

The Meddler har en kul och ganska ovanlig premiss, och det faktum att stora delar dessutom är självbiografiska och bygger på regissörens liv förhöjer onekligen helhetsintrycket. Det är dessutom en ganska allmängiltig story, som många kan relatera till, trots att det här är en smula tillspetsat. Resultatet är en bra och underhållande film, som visserligen inte sticker ut som något jättemärkvärdigt men i alla fall är en mysig och trevlig film. Den har ett visst djup och historier som många antingen har erfarenhet av eller på annat sätt kan relatera till. Här finns också budskap och en del nyanser.

Rollfigurerna är intressanta och mångfacetterade, och på den punkten känns det faktiskt att filmen har verklighetsbakgrund. I fel händer hade Marnie lätt kunnat bli oerhört osympatisk, då hon onekligen går för långt i många aspekter, men trots hennes uppenbart olämpliga beteende förstår man hela tiden att hon menar väl och ändå är en god människa. Det är en svår balansgång, men Marnie skildras här så pass komplex att hon aldrig upplevs som en dålig människa; fastän vem som helst hade tröttnat på någon som lägger sig i allting på det där sättet. Lori är heller inte någon perfekt människa, men skildras på ett sympatiskt och nyanserat sätt. Även flera av birollerna är intressanta och hinner få en del nyanser, även om Fredo upplevs lite väl stereotyp; och Zipper inte blivit lika mångfacetterad som många andra. De två är enligt regissörens utsago i stort sett de enda rollfigurerna i filmen som är helt påhittade, och jag tror inte att det är en tillfällighet.

Det är också en ganska rolig film, och man får skratta då och då samt fnissa ännu oftare åt en del roliga repliker och situationer. Det är sällan jätteroligt, men tillräckligt för att man ska skratta lite grand och det räcker gott och väl för att lätta upp stämningen. Några repliker är helt klockrena, och leder till många stora skratt, men merparten av humorn är av mer lågmält slag. Förväntar man sig en stor skrattfest blir man nog besviken, men The Meddler utger sig trots allt inte för att vara en renodlad komedi, och som dramakomedi fungerar den desto bättre. För det här är en mycket bra balans mellan humor och allvar; där det aldrig blir roligt bara för sakens skull och där humorn kompletteras perfekt av relationer och en ganska djupsint story.

Ibland känns dock storyn lite för tillspetsad, och fastän det ju åtminstone delvis är en verklighetsskildring så hoppas jag för Lorene Scafarias skull att hon har överdrivit en del av sin mammas tendenser. Filmen upplevs tyvärr också ganska övertydlig, och man verkar ha velat säkerställa att ingen ska missa vare sig budskapet eller rollfigurernas motivation. Bitvis blir det också något översentimentalt, och då handlingen är tillräckligt intressant är det olyckligt att man velat spela på känslosträngar på det här sättet. Dessutom förekommer en del obesvarade frågor som aldrig reds ut, där det mest uppenbara är en sidohistoria om Marnies bil. Det känns som att någon eller några nyckelscener saknas, som gissningsvis bör ha funnits med i det ursprungliga manuset.

Dessutom innehåller filmen en del väldigt övertydlig produktplacering, till den grad att det ibland börjar ta uppmärksamheten från själva handlingen. Det mest uppenbara är all måttligt subtil smygreklam för Apple, och företaget och dess produkter hinner nog nämnas fler gånger än i någon annan film. Visserligen antyder bonusmaterialet att den verkliga förlagan till Marnie kanske är/var lika Apple-fixerad i verkligheten, men även om så vore fallet blir det på film olämpligt med fullt så här många företagsreferenser - det uppfattas helt enkelt som reklam, vare sig det är menat så eller inte. Det hade behövt tonas ned för att upplevas mer naturligt, även om det faktiskt var så här i verkligheten.

Fotot är snyggt och enkelt, och filmen har ett effektivt men inte särskilt originellt bildspråk. Skådespelarinsatserna är överlag riktigt bra. Susan Sarandon är mycket bra som Marnie, och gör en naturlig och trovärdig rollprestation i en svår roll. I fel händer hade Marnie lätt kunnat framstå som oerhört osympatisk, men genom många nyanser i skådespelet upplever man inte Marnie så fastän hon oftast går på tok för långt. Rose Byrne är också mycket bra som dottern Lori, och hon gör en stark och trovärdig rollprestation. Jag hade dock velat se ännu mer av Lori, för alltför ofta hamnar hon i skymundan av Marnie. J.K. Simmons gör vad som går av en ganska begränsad roll, och fyller sin funktion. Även i övrigt är det bra skådespelare, och det finns inte ett enda riktigt svagt kort i den här fina ensemblen.

The Meddler är en charmig och underhållande film, som är ganska rolig samtidigt som den har ett visst djup. Det är hyfsat tänkvärt samtidigt som filmen roar med enkla medel. Jag uppskattar de nyanserade personporträtten, men helhetsintrycket sjunker tyvärr av den övertydliga stilen där det periodvis blir lite för mycket av allt. Filmen hade vunnit på att tonas ned lite; både vad gäller hur Marnie skildras och de översentimentala och bitvis överromantiserande inslagen. Det förekommer också en och annan kliché, men överlag är det ändå en bra film. Tempot är visserligen relativt lågt, men så länge man inte har något emot det lär man uppskatta den här charmiga och intressanta historien. Det är dock framförallt lite för övertydligt för att jag ska känna mig helt nöjd, och därför nöjer jag mig med en hyfsat stabil sjua i betyg.

Blu-Ray-utgåvan erbjuder Widescreen-bild med proportionerna 2,39:1 och ljud i DTS-HD 5.1 på engelska samt fem dubbade ljudspår. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Filmen är textad på 11 olika språk, däribland de fem nordiska språken samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns dock ingen svensk text för hörselskadade, och heller ingen vanlig engelsk text. Textningen är lagom stor och förhållandevis lättläst, men tyvärr är kantlinjen svag och det finns ingen skugga alls; vilket gör att det ibland blir svårläst vid ljusare bakgrunder.

När man matar in Blu-Ray-skivan spelas en kort distributörsjingel, och därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är stillastående och stilren men som bara finns på engelska. Det finns ingen inledande språkvalsmeny, och för att spela upp filmen med textning måste man därför gå in under språkmenyerna från huvudmenyn och välja textspråk. Inte helt användarvänligt, i synnerhet för personer som inte kan engelska. Efter att man spelat upp filmen visas varningstexter på valt textningsspråk (ex. svenska) samt på engelska. Jag förstår inte riktigt behovet av att visa varningstexter på både svenska och engelska, men däremot uppskattar jag att Sony Pictures flyttat varningstexterna till efter filmen istället för före den som alltid varit fallet på DVD. Dessutom är det förstås mycket tacksamt att vi slipper se texter på femtioelva andra språk som vissa andra distributörer envisas med.

Som bonusmaterial hittar vi först ett kommentatorspår till filmen med regissören och tillika manusförfattaren Lorene Scafaria samt huvudrollsinnehavaren Susan Sarandon. Det är hyfsat intressant och vi får veta en del matnyttigt, men de lyckas inte riktigt att hålla intresset vid liv hela tiden. Därefter hittar vi ett så kallat "gag reel" med misslyckade tagningar - ett tyvärr ovanligt tråkigt sådant, som sällan blir särskilt roligt. Därefter hittar vi ett nio minuter långt inslag om den verkliga förlagan till Marnie, regissören Lorene Scafarias mamma, och verklighetsbakgrunden till filmen. Det är riktigt intressant, och vi får veta ganska mycket matnyttigt. Till sist finns en 16 minuter lång bakom kulisserna-dokumentär, som bitvis är riktigt intressant och innehåller en hel del matnyttigt, men som mellan varven mest känns som utfyllnad. Tyvärr har bonusmaterialet ingen skandinavisk text, men det finns i alla fall engelsk text till allting, vilket är betydligt bättre än ingenting.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 27 november 2016
Senast uppdaterad: 27 november 2016

Recensionen har lästs 2263 gånger av 1316 personer, sedan den 27 november 2016

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * * * * *     7
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - FYRA - SJUA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern