Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Världens lyckligaste man
(Najsrekjniot chovek na svetot)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Världens lyckligaste man premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får biopremiär den 31 mars 2023 på Folkets Bios biografer.
Sök efter Världens lyckligaste man på CDON
   ANNONS
Drama / Verklighetsbaserad / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 40 minuter
Genre: Verklighetsbaserat drama
Produktionsland/år: Danmark/Belgien/Bosnien och Hercegovina/Makedonien/Slovenien, 2022
Produktionsbolag: Entre Chien et Loup, Vertigo Films & Frau Film, i samarbete med Belga Productions
Producent: Amra Baksic Camo, Maria Møller Christoffersen, Sébastien Delloye, Adis Djapo, Danijel Hocevar, Labina Mitevska & Vanja Sremac
Regi: Teona Strugar Mitevska
Manusförfattare: Teona Strugar Mitevska & Elma Tataragic
Svensk distributör: Folkets Bio
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Asja - Jelena Kordic Kuret Zoran - Adnan Omerovic
Marta - Labina Mitevska Mersiha - Ana Kostovska
Azemina - Ksenija Marinkovic Asim - Izudin Bajrovic

På ett dejtingevenemang - tänk en slags speed-dejting, men med mer tid åt varje "par" - i Sarajevo träffas 45-åriga Asja och den ungefär jämnåriga banktjänstemannen Zoran. Arrangörerna ställer fasta frågor, som varje person ska turas om att svara på. Till en början lär de känna varandra bra, men det dröjer inte länge innan kriget i Bosnien gör sig påmint i samtalet - detta trots att det var nästan trettio år sedan kriget tog slut...

Det är onekligen intressant att få se filmer från sådana här "udda" länder, och nordmakedoniska filmer brukar ju sällan eller aldrig gå på bio i Sverige. Men ämnet är intressant, och i dessa tider är det också en bra påminnelse att krig påverkar folk även långt efter att de tar slut. Att det är verklighetsbaserat förhöjer helhetsintrycket, och överlag är Världens lyckligaste man en bra film. Det är fascinerande och överlag engagerande, då intresset hålls vid liv på ett snyggt sätt.

På gott och ont kretsar allt kring endast Asja och Zoran, vilket gör att övriga rollfigurer hamnar i skymundan som man knappt ens får veta vad de heter. Det är förståeligt att fokusera på just dessa två, men det är lite synd att alla andra blivit så platta. Men själva ämnet i sig är mycket fascinerande, och det är sällan man får en chans att tänka över krigets efterverkningar på samma sätt som här. Det gör att det blivit en mycket djupsint och tänkvärd film, som man kommer fundera över långt efter att sluttexterna rullat klart. Det uppskattar jag, och även om det här är tydligt kopplat till just kriget i Bosnien så kan samma grundproblematik inträffa var som helst i världen.

Men den yttre handlingen är minst sagt begränsad, utan här handlar det om prat, prat och lite mer prat. Det är en väldigt dialogdriven film, där dessutom merparten utspelas i ett enda rum. Delvis är det oundvikligt, men när det så tydligt handlar om kriget i Bosnien 30 år tidigare hade jag exempelvis gärna sett tillbakablickar över vad som egentligen hände då - det hade känts mer levande istället för att bara prata om det. Att allting går ut på dialog gör att filmen upplevs en smula teatralisk, och hade lika gärna kunnat fungera på teaterscen än på film.

Världens lyckligaste man är en bra och välgjord film, med mycket bra skådespelare och framförallt ett mycket angeläget och fascinerande ämne. Att det dessutom hänt på riktigt förhöjer helhetsintrycket en hel del. Men att göra filmen så dialogdriven, med ganska lite handling och väldigt mycket prat, är att göra ämnet en björntjänst. Det gör att det känns lite enahanda ibland, och det borde ha gått att göra det här lite mer levande och fängslande. Nu blir det mer intressant än riktigt bra, och även fast det är intressant att se Nordmakedoniens Oscarsbidrag är det fullt förståeligt att den i slutändan inte blev nominerad. Men inte minsr för frågeställningen och ämnet i sig är det en sevärd film, men jag saknar det där lilla extra varför jag nöjer mig med en stabil sjua.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 29 januari 2023

Recensionen har lästs 796 gånger av 516 personer, sedan den 29 januari 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - FEMMA - SEXA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern