Josefin

Författare Ämne: Coronaviruset  (läst 20355 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Anders M Olsson

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 2 023
  • Visa profil
  • Disneyania / D-zine
SV: Coronaviruset
« Svar #585 skrivet: 23 januari 2021 kl. 08:39:43 »
En iva läkare? Ser inte den där länken som någon som helst källa på någonting egentligen.

Du frågade hur vi tror att alla som jobbar på sjukhusen gör. Videon förklarar hur en läkare som verkligen jobbar där tycker och tänker. Själv behöver jag egentligen inte tro någonting, eftersom jag själv har jobbat på ett sjukhus i 13 år. Jag är visserligen pensionerad nu, men känner många aktiva som jag får förstahandsinformation från.

Baserat på seriös information (inte pladder och sladder på internet) tänker jag ta vaccinet så fort det ges tillfälle, liksom jag har tagit vaccinet mot säsongsinfluensan varje år.

Det spelar nog ingen roll hur väl utprovat och säkert ett vaccin är, så finns det ändå folk som oroar sig för hemska biverkningar. Vad vi ser nu, och inte behöver tveka om, är gott om hemska (bi-)verkningar av själva sjukdomen. Förutom de som faktiskt dör finns det många som överlever, men får bestående men.

Visst kan man minska risken att få sjukdomen genom att stanna hemma, hålla avstånd, inte åka kollektivt, bära munskydd osv. osv. Men hur kul är det i längden att inte få umgås på nära håll med vänner och kollegor? Inte få tillfälle att lära känna nya människor? Inte kunna resa ut i världen? Inte kunna gå på bio, teater, konserter, sportevenemang, restauranger, fester m.m.?

Tänk också på hur överansträngd vården är just nu vilket i sin tur gör att folk lider eller t.o.m. dör av helt andra sjukdomar som skulle kunna botas eller lindras, men där det inte finns kapacitet att göra det nu.

För att inte tala om de ekonomiska konsekvenserna - arbetslöshet och företag som går i konkurs och måste lägga ner.
« Senast ändrad: 23 januari 2021 kl. 08:46:08 av Anders M Olsson »

Utloggad Scoobydoofan1

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 1 552
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #586 skrivet: 23 januari 2021 kl. 09:05:03 »
Nu måste du ha missuppfattat något här...? Fas 3-studierna för de nu godkända vaccinen utfördes under hösten, och är alltså klara sedan länge. Det är ett krav för att något läkemedel eller vaccin ska bli godkänt. Det är också den sista fasen för vaccin och läkemedel, så vad du syftar på ska hända 2023 förstår jag inte alls... Självklart kommer man fortsätta utreda alla vaccin för att följa inrapporterade biverkningar och sådant, men det är inte samma sak som att fas 3-studierna inte är klara.

Fas 3-studierna innebär ju att ungefär 40 000 "testpersoner" vaccineras, varav hälften får det riktiga vaccinet och hälften får placebo (verkningslös saltlösning); där varken de själva eller läkarna vet vem som fått vad. Det är utifrån resultat från fas 3-studierna som vaccin och läkemedel blir godkända, så de vaccin som inte slutfört fas 3 har heller inte blivit godkända än.

Redan de 40 000 personerna är ju ganska många, så de flesta biverkningar borde redan ha uppstått bland den gruppen. Och i de länder som godkände vaccinen långt innan EU (bl.a. Storbritannien och Israel) har ju betydligt fler än så hunnit vaccineras. Så innan vi som inte tillhör riskgrupper ens kommer bli erbjuden vaccin lär åtskilliga miljoner personer världen över ha funnit få vaccinen - och det bör ju räcka för att allt utom de allra ovanligaste biverkningarna ska ha upptäckts.
Problemet är ju bara det att om inte en tillräckligt stor andel av befolkningen vaccinerar sig så kommer inte pandemin ta slut, utan kommer då fortsätta tills i stort sett alla blivit smittade... :(

Och då kan man i stort sett aldrig återgå till att leva ett vanligt liv utan restriktioner.

Dessutom bör du ju tänka på alla de som tillhör riskgrupper och riskerar att bli svårt sjuka eller t.o.m. dö. Och även om du skulle vara fullt frisk, så är det ändå inga garantier för att du inte blir svårt sjuk av Covid-19 - även om det är väldigt ovanligt, så har det trots allt förekommit fullt friska personer som ändå har dött till följd av Covid-19. Och även om du förmodligen inte skulle dö, så lär det inte vara så kul att ligga på sjukhus länge eller få långvariga besvär i flera månader heller (som trots allt har förekommit hos en del)... :(

Jag är i och för sig också lite orolig över biverkningar - det lär väl alla vara efter tragedin med svininfluensavaccinet 2009 - men jag tänker ändå ta vaccinet när jag blir erbjuden, då jag vill kunna återgå till ett normalt liv och inte vill att varken jag eller anhöriga ska bli svårt sjuka. :) Självklart finns det alltid risker, men i det här fallet bör ändå fördelarna väga över riskerna. Du får förstås göra som du vill, det är alltid frivilligt att vaccinera sig, men jag hoppas och tror att många fler tänker ungefär som jag.
Riktigt så enkelt är det nog inte, i och med att många länder stängde ner mer än Norge och ändå har drabbats hårdare än Sverige. Så än så länge finns inget tydligt samband mellan exakt vilka åtgärder som har haft effekt i olika länder och inte, då det åtminstone delvis verkar bero på slumpen... Kanske får man tids nog veta vad som var rätt åtgärd att sätta in, men det är för tidigt för sådana slutsatser än.

Dessutom är ju alla experter och myndigheter i världen överens om att majoriteten av all smittspridning sker i hemmen och på arbetsplatser, och det är ju svårt att komma åt genom nedstängningar - trots allt är det svårt att kunna tvinga arbetsgivare att låta alla jobba hemifrån, och det är långt ifrån alla som har sådana yrken där det ens är möjligt att jobba hemifrån.

Norge och Finland tillhör helt klart några av de fåtal länder i Europa som lyckats ovanligt bra, utifrån de data som finns att tillgå. Men man ska som sagt vara försiktig med jämförelser mellan olika länder, då alla länder mäter dödsfall på olika sätt; och antal smittade ju förstås är beroende av hur många som provtas och under vilka premisser.

Jag har inte lyckats få fram något om Norge mäter dödsfall på samma sätt som Sverige - d.v.s. antal personer som bekräftats smittad och därefter avlider oavsett dödsorsak - eller om Norge mäter på något annat sätt. Det kanske TrondM vet mer om? För om Norge mäter och definierar dödsfall på samma sätt, så har de helt klart lyckats bättre än de allra flesta länder i världen - men varför kan nog ingen svara på än.
Det är alldeles för tidigt att kunna spekulera om det nu - mycket lär hinna hända under de ett och ett halvt år som återstår innan nästa val...

Än så länge vet vi ju inte ens vad alternativet till nuvarande regering är. Både Moderaterna och Kristdemokraterna har ju än så länge sagt att de inte är beredda att regera med Sverigedemokraterna, utan "bara" samarbeta med dem i vissa sakfrågor - men det lär ju knappast Sverigedemokraterna nöja sig med, utan lär kräva en hel del för att de ska rösta för Ulf Kristersson som statsminister; kanske t.o.m. ministerposter... Och även om både Moderaterna och Kristdemokraterna skulle göra väldigt bra ifrån sig i nästa val är sannolikheten minimal att de skulle få någon egen majoritet utan att vara beroende av Sverigedemokraterna.

Vi vet inte ens om nuvarande konstellation kommer kunna fortgå efter nästa val, då Liberalerna inte verkar vara överens om hur de vill ha det; då vissa inom partiet vill fortsätta med Januariavtalet och vissa vill ha Ulf Kristersson som statsminister (vilket med all säkerhet skulle innebära med stöd av Sverigedemokraterna). För att inte tala om att nuvarande opinionssiffror starkt antyder att Liberalerna mycket väl kan hamna under 4-procentsspärren och därmed åka ur riksdagen, om inget drastiskt förändras innan hösten 2022... Däremot verkar ju Centerpartiet vara överens om att de inte är beredd att vara beroende av stöd från Sverigedemokraterna.

Trots allt finns det ju så många partier representerade i riksdagen nuförtiden, så att det är i stort sett omöjligt för något parti att kunna få ensam majoritet. Och det är långt ifrån så enkelt att det parti som fått flest röster "vinner", då det fortfarande förutsätter att en majoritet av riksdagens ledamöter godkänner (eller rättare sagt inte röstar emot) förslaget på regering och statsminister. Det blev ju inte minst uppenbart efter kaoset i samband med det förra valet 2018, då Sverige var utan regering i flera månader efter valet... :(


Jag vet heller inte exakt vilka fler åtgärder som någon annan regering hade kunnat vidta vad gäller coronapandemin, i och med att nedstängning på samma sätt som i andra länder inte är tillåten enligt svensk lag; och att ändra lagar går inte på nolltid. Först nu i januari har ju en tillfällig pandemilag gått igenom, så att Sverige får möjlighet att kunna stänga ned affärer, köpcentrum, kollektivtrafik och restauranger om det anses nödvändigt.

Inga politiker brukar vara jättesnabba när det gäller lagändringar, inte minst i och med de remissinstanser och liknande som krävs, så oavsett regering hade Sverige knappast haft möjlighet till någon form av nedstängning förrän tidigast för 1 - 2 månader sedan. Och då var det väl ärligt talat för sent för många åtgärder...
Tror att det blir kaos i Sverige utan regering igen. Förra gången så vad det som du sa runt 6 månader utan regering.

Utloggad Erik Dahlberg

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 2 688
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #587 skrivet: 27 januari 2021 kl. 15:31:40 »
Nån här som också kommer ta vaccinet när det blir tillgängligt??? Jag är i Fas 4 så jag får nog det i mars-april

Utloggad MOA

 • Medverkar i AOSTH podcast av Pixelklubben 64 till hösten
 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 2 784
 • Kön: Kvinna
 • Populär men ändå ganska okänd Youtuber
  • Visa profil
  • MOAVideoGamer
SV: Coronaviruset
« Svar #588 skrivet: 27 januari 2021 kl. 21:37:17 »
Nån här som också kommer ta vaccinet när det blir tillgängligt??? Jag är i Fas 4 så jag får nog det i mars-april
Kommer göra de men vet int när

Utloggad Daniel Hofverberg

 • Administratör
 • *****
 • Antal inlägg: 10 255
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #589 skrivet: 28 januari 2021 kl. 08:41:18 »
Jag kommer absolut att ta vaccinet, så fort som jag blir erbjuden det. Folkhälsomyndigheten har väl fortfarande inte spikat någon slutgiltig lista på vilka riskgrupper som ska höra till fas 3, men förmodligen tillhör jag ingen riskgrupp utan hamnar då i sista fasen.

Problemet är väl bara när tillräckligt stora mängder av vaccinen blir tillgängliga. Pfizer och Moderna är ju än så länge uppe i väldigt små volymer, och nu har ju AstraZeneca (vars vaccin beräknas bli godkänt av EU-kommissionen imorgon) rapporterat att de inte ens kommer kunna leverera hälften av vad de tidigare utlovat. :( Blir det inte löst, så lär det ju bli svårt att kunna hålla tidsplanen att alla som vill ska bli erbjuden vaccin innan midsommar...

Inget av det här är ju unikt för Sverige, utan alla EU-länder (plus Norge och Island, som köper vaccin via Sverige) får ju in lika mycket vaccin av respektive tillverkare i förhållande till folkmängden. Därigenom är det väl inte kört än att EU-kommissionen kan sätta press på AstraZeneca, för att förhoppningsvis kunna lösa det på något sätt; men det ser onekligen inte så lovande ut...

Utloggad Erik Dahlberg

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 2 688
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #590 skrivet: 29 januari 2021 kl. 17:30:21 »
Om man kollar på siffrorna i Sverige just nu ser man att det dödsfallen har minskat rejält och över 140 000 svenskar har vaccinerats. Igår var det 95 inrapporterade dödstal och idag var det 75 och jag vet att det e eftersläpningar på helger men ändå.

Det kanske finns en chans att dom stora biograferna öppnar snart

Utloggad Disneyfantasten

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 9 691
 • Kön: Man
 • Jag är Gazelle, välkommen till Zootropolis.
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #591 skrivet: 29 januari 2021 kl. 17:32:40 »
Det kanske finns en chans att dom stora biograferna öppnar snart

Det tror (och hoppas) jag också...

Förresten på tal om det så verkar det (iallafall enligt Filmstadens hemsida) som att premiären för Raya och Den Sista Draken flyttats bakåt en vecka (från 12 mars till 5 mars)...

Utloggad Simon Axelsson

 • Filmfan
 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 1 676
 • Kön: Man
 • Mannen på bilden är uppenbarligen inte jag.
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #592 skrivet: 29 januari 2021 kl. 18:10:13 »
Det tror (och hoppas) jag också...

Förresten på tal om det så verkar det (iallafall enligt Filmstadens hemsida) som att premiären för Raya och Den Sista Draken flyttats bakåt en vecka (från 12 mars till 5 mars)...

Jag litar inte fullt på Filmstadens releasedatum, Wonder Woman 1984 står det ju exempelvis också har premiär den 5 mars, men på SF Studios (distributörens) hemsida står den 26 februari

Utloggad Scoobydoofan1

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 1 552
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #593 skrivet: 1 februari 2021 kl. 13:13:00 »
Så hur der det ut med vaccinet i Sverige nu? Hur många har vaccinerats osv?

Utloggad Daniel Hofverberg

 • Administratör
 • *****
 • Antal inlägg: 10 255
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #594 skrivet: 1 februari 2021 kl. 14:40:09 »
Så hur der det ut med vaccinet i Sverige nu? Hur många har vaccinerats osv?
På Folkhälsomyndighetens webbsida kan du se hur många som har vaccinerats, och hur mycket vaccin vi har fått till Sverige:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/statistik-och-analyser/statistik-over-registrerade-vaccinationer-covid-19/
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/statistik-och-analyser/leveranser-av-vaccin/

Har jag inte räknat fel har alltså Sverige hittills fått 409 575 doser vaccin, och än så länge har 230 068 personer vaccinerats; varav 18 923 har fått båda doserna (man får ju två doser med tre veckors mellanrum, varför inte så många har hunnit få båda doserna än). Allt detta till och med fredag, då inga siffror rapporteras in på måndagar eller helger. Dock är det tydligen vissa regioner i Sverige som bara rapporterar in siffror en gång i veckan (istället för dagligen), plus att det sker viss efterregistrering när allt inte matas in i registren samma dag som vaccinationen sker, så det faktiska antalet som vaccinerats är alltså lite högre än vad statistiken vill göra gällande.

Tyvärr går ju vaccinleveranserna än så länge ganska långsamt i hela EU, och några stora mängder har ju inte kommit in. Förhoppningsvis ökar mängden som kommer in i februari och mars, för som det är just nu kan ju inga enorma mängder personer vaccineras någonstans inom EU. :(

I fredags godkändes ju i alla fall AstraZenecas vaccin inom EU, vilket förstås är positivt för att öka mängden vaccin som kommer in - även fast det vaccinet tyvärr verkar ha en betydligt sämre effektivitet än Pfizers och Modernas vaccin (60% jämfört med 95% för de två andra), så jag vet vilket jag hade föredragit att få...

I de flesta regioner har väl de flesta som bor på äldreboenden hunnit vaccineras nu (åtminstone en dos), varför de flesta regioner snart kommer att påbörja (eller redan har påbörjat) vaccination av personer som har hemtjänst plus tillhörande personal. Enligt tidsplanen ska ju fas 2 med alla över 70 år påbörjas under februari månad, men det är väl tveksamt om den planen kommer hålla (särskilt i en del regioner) då det är så få mängder vaccin som kommer in varje vecka i dagsläget... Därefter blir det ju alltså fas 3 med övriga riskgrupper (som Folkhälsomyndigheten inte har definierat än), som jag gissar kommer ske någon gång i mars på de flesta håll - och till sist alltså alla över 18 år som inte tillhör någon riskgrupp.

Vaccinsamordnaren i Sverige har ju "lovat" att alla över 18 år som vill ska hinna vaccinera sig innan midsommar, så jag hoppas att den tidsplanen håller. Även det är ju dock ganska långt bort, och förutsätter ju att det kommer in betydligt fler doser vaccin än vad som skett hittills.

Det positiva är ju i alla fall att dödstalen bör sjunka ganska kraftigt när alla på äldreboenden har hunnit vaccineras och fått båda sina sprutor, för ungefär hälften av alla som dött i Sverige har ju varit boende på äldreboenden (vilket tyvärr inte är speciellt förvånande, då ju äldrevården varit kraftigt eftersatt och underfinansierad i decennier här...).

Utloggad Scoobydoofan1

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 1 552
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #595 skrivet: 2 februari 2021 kl. 07:56:28 »
På Folkhälsomyndighetens webbsida kan du se hur många som har vaccinerats, och hur mycket vaccin vi har fått till Sverige:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/statistik-och-analyser/statistik-over-registrerade-vaccinationer-covid-19/
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/statistik-och-analyser/leveranser-av-vaccin/

Har jag inte räknat fel har alltså Sverige hittills fått 409 575 doser vaccin, och än så länge har 230 068 personer vaccinerats; varav 18 923 har fått båda doserna (man får ju två doser med tre veckors mellanrum, varför inte så många har hunnit få båda doserna än). Allt detta till och med fredag, då inga siffror rapporteras in på måndagar eller helger. Dock är det tydligen vissa regioner i Sverige som bara rapporterar in siffror en gång i veckan (istället för dagligen), plus att det sker viss efterregistrering när allt inte matas in i registren samma dag som vaccinationen sker, så det faktiska antalet som vaccinerats är alltså lite högre än vad statistiken vill göra gällande.

Tyvärr går ju vaccinleveranserna än så länge ganska långsamt i hela EU, och några stora mängder har ju inte kommit in. Förhoppningsvis ökar mängden som kommer in i februari och mars, för som det är just nu kan ju inga enorma mängder personer vaccineras någonstans inom EU. :(

I fredags godkändes ju i alla fall AstraZenecas vaccin inom EU, vilket förstås är positivt för att öka mängden vaccin som kommer in - även fast det vaccinet tyvärr verkar ha en betydligt sämre effektivitet än Pfizers och Modernas vaccin (60% jämfört med 95% för de två andra), så jag vet vilket jag hade föredragit att få...

I de flesta regioner har väl de flesta som bor på äldreboenden hunnit vaccineras nu (åtminstone en dos), varför de flesta regioner snart kommer att påbörja (eller redan har påbörjat) vaccination av personer som har hemtjänst plus tillhörande personal. Enligt tidsplanen ska ju fas 2 med alla över 70 år påbörjas under februari månad, men det är väl tveksamt om den planen kommer hålla (särskilt i en del regioner) då det är så få mängder vaccin som kommer in varje vecka i dagsläget... Därefter blir det ju alltså fas 3 med övriga riskgrupper (som Folkhälsomyndigheten inte har definierat än), som jag gissar kommer ske någon gång i mars på de flesta håll - och till sist alltså alla över 18 år som inte tillhör någon riskgrupp.

Vaccinsamordnaren i Sverige har ju "lovat" att alla över 18 år som vill ska hinna vaccinera sig innan midsommar, så jag hoppas att den tidsplanen håller. Även det är ju dock ganska långt bort, och förutsätter ju att det kommer in betydligt fler doser vaccin än vad som skett hittills.

Det positiva är ju i alla fall att dödstalen bör sjunka ganska kraftigt när alla på äldreboenden har hunnit vaccineras och fått båda sina sprutor, för ungefär hälften av alla som dött i Sverige har ju varit boende på äldreboenden (vilket tyvärr inte är speciellt förvånande, då ju äldrevården varit kraftigt eftersatt och underfinansierad i decennier här...).
230 000 är ändå många som har blivit vaccinerad med tanken på Sveriges befolkning. Nästan 2.5% har fåt vaccinet. Är inte derby en stor mäng jämfört med Sveriges befolkning?
« Senast ändrad: 2 februari 2021 kl. 08:48:07 av Scoobydoofan1 »

Utloggad Scoobydoofan1

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 1 552
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #596 skrivet: 23 februari 2021 kl. 20:44:13 »
Efter den här situationen är över så borde regeringen inte vinna nästa val, och Tegnér, eller vad nu hans nämn är borde få sparken, en investigation borde utredas och kvalificering borde tas bort från honom. Hittills så är situationen i Sverige en mardröm Sinclair inte tar slut, över 600 000 smittade (officiellt) över 13 000 döda. Situationen här har snabbt gått i toaletten.

Utloggad Simon Axelsson

 • Filmfan
 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 1 676
 • Kön: Man
 • Mannen på bilden är uppenbarligen inte jag.
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #597 skrivet: 23 februari 2021 kl. 22:01:37 »
en investigation borde utredas

Investigation? Du menar det engelska ordet som betyder utredning? Du säger alltså att "en utredning borde utredas"...

Utloggad Scoobydoofan1

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 1 552
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #598 skrivet: 23 februari 2021 kl. 22:10:28 »
Investigation? Du menar det engelska ordet som betyder utredning? Du säger alltså att "en utredning borde utredas"...
Ja, blev lite förvirrad med det ordet. Menar hur han reagerade osv, allting borde ha en investigation bakom allt det här. Helt sjukt att han inte blev sparkad.

Utloggad Daniel Hofverberg

 • Administratör
 • *****
 • Antal inlägg: 10 255
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Coronaviruset
« Svar #599 skrivet: 24 februari 2021 kl. 02:03:29 »
Efter den här situationen är över så borde regeringen inte vinna nästa val, och Tegnér, eller vad nu hans nämn är borde få sparken, en investigation borde utredas och kvalificering borde tas bort från honom. Hittills så är situationen i Sverige en mardröm Sinclair inte tar slut, över 600 000 smittade (officiellt) över 13 000 döda. Situationen här har snabbt gått i toaletten.
Det är onekligen alldeles för många som dött i Sverige, men ändå har två tredjedelar av Europa drabbats hårdare än Sverige.

Man kan som sagt inte stirra sig blint på de olika ländernas statistik över antalet smittade och döda, då det helt beror på hur många som provtas och hur man definierar dödsfall. Det mest rättvisa är istället att gå efter överdödlighet i olika länder; d.v.s. hur många fler som dog 2020 jämfört med ett genomsnitt av de fem senaste åren före det (oavsett dödsorsak) - det är det enda sättet att kunna jämföra olika länder med någon form av rättvisa. Läs denna artikel, och framförallt listan i slutet på överdödlighet i procent:
https://www.dagensmedicin.se/specialistomraden/infektion/overdodligheten-i-sverige-bland-de-lagre-i-europa/

(Samma artikel publicerades i ett stort antal dagstidningar för några dagar sedan, men det här var den enda jag kunde hitta åt som inte är fast bakom en betalvägg)

Enligt den sammanställningen ligger alltså Sverige på 9:e plats av 31 vad gäller överdödlighet i Europa, med en överdödlighet på 7,2% - helt klart mycket, men inte i närheten av lika illa som 15 - 20% (som flera andra länder alltså ligger på). Flera av de hårdast drabbade länderna är ju för övrigt de som haft de hårdaste nedstängningarna och restriktionerna, så uppenbarligen finns det ingen tydlig koppling mellan restriktioner och hur många som dött.


Däremot har helt klart Sverige drabbats hårdare än Norge, Danmark, Finland och Island. Island kan vi kanske inte jämföra med fullt ut, då det ju är en önation med helt andra möjligheter att kunna kontrollera hur smitta kommer in i landet än länder som har landgräns med andra länder (därav att även Nya Zeeland drabbats väldigt milt). Men varför Norge, Danmark och Finland har så många färre döda än nästan alla andra länder i Europa är det nog ingen som kan vara på idag - trots allt har ju både Norge och Finland vidtaget ungefär samma restriktioner som många andra länder (men inte alls lika brutala nedstängningar som exempelvis Spanien och Frankrike), så än så länge verkar det inte gå att se något tydligt mönster mellan olika restriktioner och hur hårt länderna har drabbats.

Det mest anmärkningsvärda är alltså att Norge är det enda landet i Europa (kanske i världen?) som haft en underdödlighet 2020; d.v.s. att det var färre personer som dog det året än tidigare år. Ingen kan nog svara på varför idag, men kanske kan vi tids nog när pandemin är över hitta svar på detta så man vet mer tills nästa gång (för det lär ju tyvärr inte bli sista gången som en pandemi drabbar världen).


Det har ju för övrigt redan tillsatts en utredning i Sverige, coronakommissionen, som har arbetat i ett halvår redan. Deras slutliga slutsatser kommer förstås dröja tills efter att pandemin är över, men de kom ju med ett första delbetänkande i november där de främst slog fast att äldrevården var underfinansierad och dåligt skött. Det är förmodligen en viktig orsak till att Sverige drabbats hårdare än grannländerna, plus då det faktum att vi hade gjort oss av med hela vårt beredskapslager så att det i början inte fanns (tillräcklig) tillgång till skyddsutrustning och liknande inom vården. :( Onekligen väldigt korkat gjort, men alla politiska partier var ju överens om att göra sig av med beredskapslagret, och äldrevården har varit underfinansierad ända sedan 1990-talet - således inget som har någon direkt koppling till nuvarande regering.

Posten som statsepidemiolog är för övrigt inte politiskt tillsatt, utan Anders Tegnell är anställd av Folkhälsomyndigheten - hans anställning påverkas alltså inte av vilken regering vi har. Den enda på Folkhälsomyndigheten som är politiskt tillsatt - och därmed även kan bli avsatt - är generaldirektören Johan Carlson, men han har ju varit generaldirektör vid den myndigheten och dess föregångare sedan 2009; så det var alltså den dåvarande regeringen med Moderaterna i spetsen som tillsatte honom. Hans tjänst går för övrigt i dagsläget ut den 31 oktober i år, efter att regeringen förlängde tjänsten nu i höstas (han skulle egentligen ha slutat förra våren, men då var det förstås inte läge att börja leta efter någon ny generaldirektör).

Jag har som sagt svårt att se att någon annan regering nödvändigtvis skulle ha lyckats bättre, i och med att ingen i världen i dagsläget vet vilka restriktioner som tycks ha effekt eller inte - då det som sagt inte finns någon tydlig koppling världen över mellan vilka restriktioner eller åtgärder som vidtagits och hur smittspridningen sett ut. Somliga länder har lyckats bra, somliga väldigt dåligt och somliga någonstans mitt emellan (såsom Sverige); men hittills är det ingen i världen som vet varför - kanske är det så illa att det bara är slumpen som avgör...

Förhoppningsvis kan vi få svar på det här tids nog, så alla länder vet hur de ska agera när nästa pandemi drabbar världen (vilket tyvärr bara lär vara en tidsfråga), men det är som sagt bara spekulationer i dagsläget. Men just nu vet vi alltså inte vilka misstag regeringen och Folkhälsomyndigheten eventuellt har begått eller vad som hade varit de bästa åtgärderna att sätta in - det kan förstås heller inte till fullo utredas förrän efter att pandemin är över, men då hoppas jag att coronakommissionen lyckas komma fram till några fler slutsatser än de gjorde i november.