Forumnyheter:

Då forumet använder sig av databasen Stop Forum Spam för att blockera kända spammare finns det en liten risk att oskyldiga drabbas av detta, som råkar ha samma IP-adress som kända spammare har haft. Om du är en av dem och inte lyckas att skriva inlägg på forumet, följ denna länk för att ta bort blockeringen, eller skicka e-post till med din IP-adress.

Huvudmeny

Jag har en fråga

Startat av Zebastian, 13 augusti 2021 kl. 23:34:13

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Zebastian

Får man kan ladda upp klipp från dubbningar här? Om man får hur lång får dom vara skulle man kunna ladda upp hela dubbningar?

Anders M Olsson

#1
Citat från: Z skrivet 13 augusti 2021 kl. 23:34:13
Får man kan ladda upp klipp från dubbningar här? Om man får hur lång får dom vara skulle man kunna ladda upp hela dubbningar?

Ja, man får ladda upp klipp om det är relevant för diskussionen i en tråd. Då räknas det i lagens mening som citat, och det är tillåtet. Det kan t.ex. vara någon som vill ha hjälp att identifiera en viss röst, eller någon som frågar hur en viss skådespelare låter i en viss roll. Då måste man kunna illustrera det med ett klipp.

Lagen anger ingen bestämd gräns för hur långt ett citat får vara, bara att det inte får vara längre än vad som motiveras av ändamålet. M.a.o. bör man hålla det så kort som möjligt.

Man får således inte ladda upp klipp bara för att man tycker det är roligt, eller för att man vill dela med sig av dem. Det måste vara motiverat av sammanhanget i diskussionen.

Man får normalt inte ladda upp hela dubbningar, såvida man inte själv äger rättigheterna, har tillåtelse av upphovsrättsinnehavaren eller dubbningen är i "public domain". Dessutom finns det en gräns för hur stora filer man kan ladda upp här. Jag tror att Daniel för närvarande har satt den gränsen till 7000 kB, vilket bör vara gott mått för korta klipp, men inte för hela dubbningar.

Om man i något sällsynt fall skulle ha behov av att dela med sig av en fil som är större än så får man ladda upp den någon annanstans, och bara dela med sig av länken här. Förutsatt förstås att det är material som man har laglig rätt att dela med sig av.