Josefin

OBS! På grund av missbruk kan gäster inte längre skriva inlägg på forumet. Vi ber dig därför att registrera dig som medlem på forumet - det går på 30 sekunder och är givetvis gratis, och sen kan du fortsätta skriva inlägg som vanligt igen. Tack för visad förståelse.

Författare Ämne: Betyg på sångtexter?  (läst 1309 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Eriksson

 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 649
 • Kön: Man
  • Visa profil
Betyg på sångtexter?
« skrivet: 8 augusti 2014 kl. 15:33:58 »
Borde inte sångtexterna få ett eget betyg i recensionerna? Enligt min mening är det något annat än översättning och kan inte bedömas på riktigt samma sätt.
Jag svär högtidligt att jag har nåt rackartyg i kikarn.

JRL

 • Gäst
SV: Betyg på sångtexter?
« Svar #1 skrivet: 8 augusti 2014 kl. 22:03:51 »
Varför? Det är samma princip som gäller som med all dubbning, att man måste anpassa det som sägs både efter svenskt språkbruk och efter munrörelserna (att anpassa språket får man även göra när man textar). Sångtexter är inte annorlunda än repliker. Finns ingen större anledning att sätta ett separat betyg på det. Men det är ju Daniel som måste avgöra det.

Utloggad Daniel Hofverberg

 • Administratör
 • *****
 • Antal inlägg: 12 973
 • Kön: Man
  • Visa profil
SV: Betyg på sångtexter?
« Svar #2 skrivet: 8 augusti 2014 kl. 22:18:29 »
Ni har båda en poäng, så jag håller på sätt och vis med er båda två. Visst är det i grund och botten samma sak, men samtidigt blir ju sångtexter lite annorlunda då man utöver munrörelser även måste tänka på takt, rim och vanligtvis även antal stavelser. Det blir ju lite olika förutsättningar, varför sångtexter vanligtvis måste översättas friare än dialog i övrigt. Fast å andra sidan kan man ju inte börja ge hur många betyg som helst, och sångtexterna är ju fortfarande en del av översättningen.

Hursomhelst är det av tekniska skäl i dagsläget inte något som går att införa. Med det skript sajten använder för recensionsavdelningen i dagsläget går det tyvärr inte att på något enkelt sätt anpassa olika betygskriterier för olika recensioner; och det är ju långt ifrån alla dubbningar som verkligen har någon sång och därmed något att bedöma vad gäller sångtexter. Som sajten är uppbyggd just nu bör alltså alla recensioner få så lika betygskriterier som möjligt, varför det just nu inte är praktiskt och tekniskt möjligt med ett anpassat betygskriterium som bara ska användas i vissa recensioner.

För dubbade respektive icke-dubbade filmer är det ju enkelt att se på kategorin huruvida Röster, Inlevelse och övriga dubbningsrelaterade betygskriterier ska läggas till, men det är svårare att kunna anpassa mellan individuella filmer på det här sättet. Allt går förstås att lösa, men i det här fallet bedömer jag att det inte är värt tiden och merarbetet.