Forumnyheter:

Möjlighet för gäster att skriva inlägg har länge varit avstängt på grund av missbruk och spam, men i och med den nya forumprogramvaran är det nu påslaget igen. Se till att inte missbruka detta, för då kan det behöva stängas av igen.

Huvudmeny

Sv videokassett utgåvor & Samlarobjekt från Walt Disney Home Video

Startat av dubbnings_proffsen, 26 september 2015 kl. 23:43:12

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

dubbnings_proffsen


Hej!

Jag heter Leo Löfgren Roberts, och bor i Luleå, och jag är ganska intresserad och insatt i äldre svenska tecknade film & TV-serie dubbningar under 1980-talet.

Men också lika mycket intresserad inom äldre svenska Walt Disney Home Video hyr VHS videokassett-utgåvor ut av Select Video / Hemmets Journal AB och Egmont Film AB under 1980-talet fram till början av 1990-talet. OBS: I de flesta hyr-videofilm utgåvor under 1980-talet är på engelsk originalspråk med svensk text, MEN det finns några filmer som innehåller riktiga äldre svenska dubbningar i de! t.ex. Pinocchio (Per-Axel Branners dubbning:1941).

Och Jag vill tipsa er om att jag har en egen webbsida / källa med en massa bra bilder och informationer på blogspot om
SVENSKA 1980-TALS DISNEY-VIDEOKASSETTER, SAMLAROBJEKT OCH MYCKET MER.... http://leolofgren-roberts.blogspot.se

Allmänt info: http://leolofgren-roberts.blogspot.se/2015/05/allmant-information-om-webbsidan.html

Bilder på hela videoomslag: http://leolofgren-roberts.blogspot.se/2015/05/svenska-1980-tals-disney-videokassetter_28.html

Bilder på övriga samlarsaker: http://leolofgren-roberts.blogspot.se/2015/06/ovriga-samlarobjekt.html

Video-kod nummerordning: http://leolofgren-roberts.blogspot.se/2015/06/kod-nummerordning-walt-disney-home.html


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Svärdet i stenen (Pysen,trollkarlen och svärdet) (1963)


I de 1:a svenska videoutgåvorna ut av Svärdet i stenen, så är dem speciella för min del.

I filmens svenska dialogljudet vart oerhört mycket bättre kvalité på dem än var det har gjort de senaste video-utgåvorna, fast det är samma ursprungliga svenska dubbning av Martin Södehjelm, 1964.

Nackdelen är bara det att filmen var i censurklippt version i c:a 2 min och sen fick man höra ekot av en sångkör i finalsången i slutet av filmen "Hell kung Arthur, vår unge kung!"  som man bara fick höra på biografvisningarna, LP-skivan från 1976 och de 1:a videoutgåvorna (hyrkassetten, julen 1986 och köpkassetten, hösten 1989).


https://www.youtube.com/watch?v=SH7vSIQDZMU


Och på senare tid togs svenska sångkören bort ifrån finalsången, och körde ett ljudspår med final-låten i instrumental version i slutet på de senaste svenska VHS-utgåvorna från 1993 till 2000-talet, alla DVD-utgåvor och Blu-ray-utgåvan. Kan antagligen ha att göra med att final sångkören hördes väldigt ekigt och otydligt dåligt sen redan från början.

:) LEO

qnorsten

Hej Leo.
Kul att du hittat hit.  Jag har den första DVD-utgåvan(från 1998) utav Svärdet i stenen med Mono-ljud, den borde väl teoretiskt sett ha samma ljudkvalité som dessa första VHS-utgåvorna. Håller förövrigt med om att de senare utgåvorna har förfärlig ljudkvalité. Hade ingen aning om detta med kören, så det var kul att se.  Vad är det för censurklipp som skett? Är det den med Madame Mims replik eller något annat?

Riktigt trevlig blogg du har förresten. Snubblade över den igår.

Har för övrigt skickat ett mail till dig. Men det är inte så relaterat till den här tråden.

Insamling utav Tecknade serier och äldre dubbningar
Hemsida: http://alltomtecknat.se
Youtubekanal: https://www.youtube.com/channel/UCVdS0RIlHenwCgijmSkvZug

dubbnings_proffsen

#2
Jag har förresten också en blogg med kompletta mest Disney's Tecknade Långfilmsklassiker och mini klassiker credits-listor på Svenska och Finska


Allmänt info:http://swefindisneyaudio.blogspot.se/2015/05/general-information.html

Tecknade långfilmsklassiker: http://swefindisneyaudio.blogspot.se/2015/05/disney-classics-with-swedish-cast-list_23.html

Tecknade mini-klassiker: http://swefindisneyaudio.blogspot.se/2015/06/disney-mini-classics-with-swedish-cast.html

:)  LEO

dubbnings_proffsen

#3
Citat från: Mikael Bjurström skrivet 27 september 2015 kl. 11:16:21
Hej Leo.
Kul att du hittat hit.  Jag har den första DVD-utgåvan(från 1998) utav Svärdet i stenen med Mono-ljud, den borde väl teoretiskt sett ha samma ljudkvalité som dessa första VHS-utgåvorna.

Hej


Jo Svärdet i stenen med Mono-ljud är teoretiskt samma, fast ännu bättre ursprunglig ljudkvalité som den vore nydubbad, och inte
så instängd och lite LP-skiv sprakande -ljudkvalité som det var med dem senaste video-utgåvorna under 90-talet och 1:a DVD-utgåvan från 1999.

Citat från: Mikael Bjurström skrivet 27 september 2015 kl. 11:16:21
Vad är det för censurklipp som skett? Är det den med Madame Mims replik eller något annat?

Nej, det har inte med vissa hemska svenska ord eller repliker och göra till anledning med censurklippning, utan det har med vissa scener och göra som
anses för våldsamma för svenska barn under 1940, 50, 60, 70, 80-talen.

Som jag skrev tidigare om på allmänt information på min Walt Disney Home Video hemsida om att "I Sverige finns det en nackdel att, Disney's tecknade långfilmsklassiker på biograferna har censurklippts för att filmerna skulle kunna vara barntillåtna p.g.a. att det fanns vissa scener som verkar vara ovana , tuffa för våldsamma för svenska barn och föräldrar som var inte vana med att låta barn få se på såna tecknade filmer ifrån Amerika under 1940-talet fram till i början av 90-talet i Sverige. D.v.s. det var en moraliskt problem i Sverige under dem tiderna då att det inte alls fick förekomma våld i tecknade filmer som var barntillåtna.

T.ex. Svärdet i stenen (1963) som hade biopremiär i Sverige då 1964 hade filmen förkortats med ca två minuter för att filmen skulle vara barntillåten på bio i Sverige, och det var samma version på den första hyr-videokassett - utgåvan från Select Video 1986 och det var samma med 1:a köp-videokassett-utgåvan från Egmont Film, hösten 1989. Likadant med Disney klassikerna från Egmont Film bl.a. Törnrosa (1958), Bernard och Bianca (1977) och Den lilla Sjöjungfrun (1989) har också censurklippts i Sverige."

Nu finns den 1:a uthyrnings uplagan med Svärdet i stenenwww.boavideo.com för 120 SEK

http://www.boavideo.com/catalog/product_info.php?products_id=28326


:)  LEO

Daniel Hofverberg

Jag har inte heller lagt märke till körsången i Svärdet i stenen, så det måste jag kolla upp...

Citat från: Mikael Bjurström skrivet 27 september 2015 kl. 11:16:21
Jag har den första DVD-utgåvan(från 1998) utav Svärdet i stenen med Mono-ljud, den borde väl teoretiskt sett ha samma ljudkvalité som dessa första VHS-utgåvorna. Håller förövrigt med om att de senare utgåvorna har förfärlig ljudkvalité.
Ja, alla senare DVD-utgåvor (liksom Blu-Ray-utgåvan) av Svärdet i stenen är onekligen ett sorgligt kapitel. Där har ju Disney kommit på snilleblixten att utifrån en monomix framställa en konstgjord 5.1-mix, trots att det egentligen inte går utan tillgång till separerade ljudband. Men så har ju resultatet också blivit därefter...

Såvitt jag kan bedöma har 1999 års DVD-utgåva likvärdig ljudkvalitet på det svenska ljudspåret som alla VHS-utgåvor - jag har tillgång till två VHS-utgåvor här hemma; den första köpvideoutgåvan av Egmont och en senare utgåva av Buena Vista (troligtvis från 1994). På den senare VHS-utgåvan saknas en replik av madame Mim, precis som på 1999 års DVD-utgåva (som tidigare nämnts här på forumet), medan den däremot finns med på den förstnämnda VHS-utgåvan.

dubbnings_proffsen

#5
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 28 september 2015 kl. 00:09:22
På den senare VHS-utgåvan saknas en replik av madame Mim, precis som på 1999 års DVD-utgåva (som tidigare nämnts här på forumet), medan den däremot finns med på den förstnämnda VHS-utgåvan.

Det kan jag hålla med er om till 100% att den första repliken av Madam Mim saknas, med: "Låter som nån var sjuk. he. Vad livat! He ha! Jag hoppas det är" allvarligt. Nånting Gläsligt!


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Om man ska gå över till censurklippta scener i Svärdet i stenen i den 1:a hyrvideo-utgåvan från Select 1986 och den 1:a köpvideo-utgåvan från Egmont 1989:


T.ex.många scener med gäddans jakt på pysen som fisk.

och

0:00:03 – Närbild på när vargen jagar ekorrfilickan, innan de kom fram till klippstupet

0:00:07 – När höken kom närmare pysen som fågel och Archimedes kom sen bakom hökens bak så höll Archimedes fast hökens skärt och en fjäder lossnade sen av

0:00:03 – När Madam Mim hade förvandlat sig till katt och sedan börjar göra sats  för en attack mot pysen

0:00:06 – När panikslagne fågeln Pysen blev tagen i ena stjärtfjädern av katten Mim som sedan släppte hans stjärtfjäder så att han for in med en rejäl kraft med sin näbb före in i piltavlan, och sen ropade Mim: AH! JAG VANN!, JAG VANN!.

0:00:09 – Efter draken Mim har sprutat eld mot geten Merlin, så skuttade han iväg och under andra eldsprutningen så förvandlade han sig till en mus och hoppar in i ihåliga marken och Mim tog sen ett djupt andetag och sprutade eld igenom båda ihåliga gångarna så att Merlin for ut igenom andra gången.

:)  LEO

dubbnings_proffsen
Apropå Svärdet i stenen, I True-Life Adventures natur dokumentären Den levande öknen (The Living Desert) (1953)
så är det också så att Sven Holmberg sjunger till "Skorpiondansen" även i filmversionen.

:) LEO

dubbnings_proffsen

Har uppdaterat mina Disney-inlägg på "Svenska videokassettmuseet". + att jag har flyttat över "Allmän information" till inlägget "Videoomslag/instick"  för att vara sparsam på tomma inlägg till andra sortiment och mycket annat...
http://leolofgren-roberts.blogspot.se/2015/05/svenska-1980-tals-disney-videokassetter_28.html

Och på hemsidan har jag också gjort ett inlägg med skannade bilder från Egmont Film AB fast med andra filmbolag än Disney (hyr och köpvideokassetter från slutet av 80-talet fram till början av 90-talet).
http://leolofgren-roberts.blogspot.se/2016/04/egmont-film-ab-1988-1991.html:) LEO

Elias Prenbo

Idag hittade jag en sida som heter "Svenska Disney VHS-videokassetter under 1990-talet och framåt" och "Allmän information och Videoomslag/instick".

Nu vet jag att många säkerligen inte är intresserade av Disney-VHS-reklamer, men det är jag och jag har mycket bra koll på när Disney-VHS-utgåvor gavs ut och att det hos en del filmer finns flera olika utgåvor.

Jag är mycket intresserad av Disney-VHS-reklamer och tycker att det är mycket nostalgiskt och passar bra ihop med filmkänslan för sina respektive filmer.

Jag vet också vilka företag som hade hand om Disney VHS/DVD/Bluray genom tiderna:

Esselte (tidigt 1980-tal)

Select (1982-1987)

Egmont (1988 fram till våren 1992)

Buena Vista Home Video (hösten 1992 fram till hösten 1994)

Buena Vista Home Entertainment (november 1994 fram till 2007)

Walt Disney Studios Home Entertainment (2008-framåt)

Jag vet också att årsskiftet 1989/1990 började Disney med köpvideo och köpvideoutgåvorna från 1989 har svart fodral, medan köpvideoutgåvorna från 1991-1992 har rött fodral, VHS-utgåvorna från hösten 1992 fram till februari/mars 2001 har "vanligt" fodral (dvs, genomskinligt), medan VHS-utgåvorna därefter har blått fodral (med undantag för Monsters Inc, där det istället är kassetten som är blå).

Jag vet också vilka logon som användes på VHS-filmerna i Sverige genom tiderna (lägger även till de som används på DVD och Bluray):

1978-1981: Walt Disney Home Video (med en svart snurrande Musse Pigg)

1981-1986: Walt Disney Home Video (med blå bokstäver)

1986 fram till våren/sommaren 1995: Walt Disney Home Video (med trollkarlen Musse Pigg)

Det amerikanska Walt Disney Classics logot som användes från 1988-1992 har i Sverige endast använts på Egmonts VHS-utgåva av Lady och Lufsen

från augusti 1995 fram till september 2001: Disney Videos (med Musse-märke på en grön fyrkant, "Disney" på en gul kvadrat, "Videos" på en grön avlång kvadrat och allt låg på en stor lila kvadrat)

från oktober 2001 fram till 2008: Walt Disney Home Entertainment (med guldbokstäver)

från 2008 och framåt: Disney (där det står "Disney" och inget annat och texten visas framför Disneyslottet)

Jag ska flytta till ett boende nu i oktober och när jag väl flyttat kommer jag att få njuta av mina Disney-VHS-filmer igen, jag har saknat dem som bara den.

Disneyfantasten

Förlåt att jag drar upp ett 6 år gammalt ämne.

Jag brukar då och då kolla in hemsidan som Leo Löfgren Roberts (som på forumet har ett konto med användarnamnet dubbnings_proffsen ) skapat (det med instick och svenska Disney-utgåvor, bland annat gamla hyr-utgåvor, osv.) av någon anledning verkar ha tagits bort, det var jättesynd tycker jag, då den sidan både var användbar och till stor hjälp...

Jag hoppas att det på något sätt ändå löser sig eftersom jag älskar sådan historik... (likaså också historik om olika djurparker)

Lillefot

Citat från: Disneyfantasten skrivet 30 augusti 2022 kl. 20:32:49Förlåt att jag drar upp ett 6 år gammalt ämne.

Jag brukar då och då kolla in hemsidan som Leo Löfgren Roberts (som på forumet har ett konto med användarnamnet dubbnings_proffsen ) skapat (det med instick och svenska Disney-utgåvor, bland annat gamla hyr-utgåvor, osv.) av någon anledning verkar ha tagits bort, det var jättesynd tycker jag, då den sidan både var användbar och till stor hjälp...

Jag hoppas att det på något sätt ändå löser sig eftersom jag älskar sådan historik... (likaså också historik om olika djurparker)
Det var tråkigt att höra, men om du fortfarande har tillgång till sidans adress så finns det en liten chans att det är sparat i Internet Archives Wayback Machine. Du kan alltid prova.

Annars finns det även kvar bilder på gamla utgåvor på andra sidor, som Willdubguru.
Om jag är en Apatosaurs.
Hur kan jag då vara här i Cenozoiska eran?
Kloning, teleportering, eller tur?
I alla fall, ni får ha en dino till äran

Goliat

Tyvärr inte sparad på web archive. Google kan dock ha en lagrad men de raderar bloggar helt om man avslutat sitt konto hos dem.

Leo Löfgren-Roberts har tydligen en pinterest:

https://www.pinterest.se/johnhektor/

Videokassettmuseumet är nere också. Men hans  står öppet på google när man söker:

Så kan hända att hans epost är avslutad eller att han kanske fått den hackad? Märkligt båda sidorna är nere. Har inte skickat epost men man märker väl om den kommer tillbaka.

Disneyfantasten

Citat från: Goliat skrivet 30 augusti 2022 kl. 20:43:01Tyvärr inte sparad på web archive. Google kan dock ha en lagrad men de raderar bloggar helt om man avslutat sitt konto hos dem.

Leo Löfgren-Roberts har tydligen en pinterest:

https://www.pinterest.se/johnhektor/

Videokassettmuseumet är nere också. Men hans står öppet på google när man söker:

Så kan hända att hans epost är avslutad eller att han kanske fått den hackad? Märkligt båda sidorna är nere. Har inte skickat epost men man märker väl om den kommer tillbaka.

Det var synd, hade han fixat ett USB eller en PowerBank hade det nog säkert varit säkrare...

Bilder är alltid så svåråtkomliga på Pinterest...

Goliat

Citat från: Disneyfantasten skrivet 30 augusti 2022 kl. 20:52:17Det var synd, hade han fixat ett USB eller en PowerBank hade det nog säkert varit säkrare...

Bilder är alltid så svåråtkomliga på Pinterest...
Finns på Facebook med.

https://facebook.com/svenskavideokassettmuseet