Forumnyheter:

Efter uppgradering av forumprogramvaran saknas vissa äldre bifogade filer just nu. Vi beklagar detta och arbetar med att lösa problemet.

Huvudmeny

Söker översättare till fandubbning

Startat av Oscar Isaksson, 14 februari 2016 kl. 21:46:39

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Oscar Isaksson

Hej!
Som det står i rubriken så söker jag med ljus och lykta efter duktiga översättare till mina olika dubbningsprojekt jag håller på med,
det gäller i första hand långfilmer och tv-serier.
är det någon som intresserad och vill pröva på det så  är det bara att skicka ett PM till mig.

Varsågod

Det är intressant att få reda på vilket eller vilka språk som är aktuella, redan här i tråden.

Oscar Isaksson

Ja det som är mest aktuellt för tillfället är engelska till svenska.

Daniel Hofverberg

Jag skulle gärna hjälpa till, men just nu har jag nog tyvärr inte tid - jag har redan på tok för mycket på gång som det är. Längre fram kanske jag kan ta mig tid, men just nu hinner jag knappt andas...

Det vore dock intressant att veta vilka filmer och serier det gäller?

listenup

Kul med nån som tar initiativet att göra ett projekt som detta och som även vill involvera andra.

Hoppas du fått tag i många redan, tror många skulle vilja vara med, och en del som gillar filmer och serier är riktigt bra på engelska.

Själv skulle jag väl mest vara med om det är någon favoritserie. Handlar det om tecknat?

Kan tillägga att jag själv tänkt på idén att fandubba. Främst enstaka projekt som ligger varmt om hjärtat, såsom serier där bara fåtal avsnitt dubbats till svenska och där jag gillar serien så mycket att jag skulle vilja ha några till favvo-avsnitt på svenska. Hade isåfall önskat att någon av originalrösterna kunde tänka sig att ställa upp, under kort arbetstid och mot en mindre betalning kanske. Vet dock inte hur pigga de skulle vara på att göra sådant inofficiellt. Men många låter ju fortfarande som de alltid gjort, fast de blivit äldre.

Ser fram emot att höra mer om ditt projekt. Hur har det gått så långt?

Soscla

Citat från: listenup skrivet 15 februari 2016 kl. 13:04:04


Hade isåfall önskat att någon av originalrösterna kunde tänka sig att ställa upp, under kort arbetstid och mot en mindre betalning kanske. Vet dock inte hur pigga de skulle vara på att göra sådant inofficiellt. Men många låter ju fortfarande som de alltid gjort, fast de blivit äldre.Haha, du kan ju fråga dem, många finns på fejjan eller twitter, men ursäkta om jag ställer mig tveksam till det. Men du kan ju alltid fandubba själv, det är jättekul och det finns massor av svenska fandubbare på youtuben som kan hjälpa till, bara att söka! :D


Och Oscar: *hetskt blinkande*
It's so fluffy I'm gonna die!

Oscar Isaksson

Jag kan berätta lite mer ingående och konkret om mitt projekt som fortfarande är i sin linda.
Mitt mål är att göra dubbningar till mindre kända filmer och tv serier men som ändå har en hög kulturell status även sådana som inte har kommit till Sverige, jag vill även fokusera på att tilläggningsdubbningar och voice repair.

Som med alla dubbningar, om det så gäller amatör eller professionella så är det väldigt mycket förberedelsearbete som måste göras och jag lägger just nu allt fokus på att dubba 50 avsnitt serien Jem and the Holograms.


Jag återkommer med mer information beträffande långfilmerna.


listenup

Oj, det låter för bra för att vara sant! Att det skulle vara just Jem. Jem är min absoluta favoritserie. Jag har sett alla avsnitt massor av gånger och kan dem alla 65 i stort sett utantill. Jag kan mer om serien än nån jag talat med än så länge. Är dessutom riktigt vass på engelska. Är såklart gärna med på detta projekt om jag får?

Eftersom bara 11 avsnitt dubbats på svenska, och du nämnde 50 avsnitt, antar jag att resterande 4 redan är i full gång, eller? Skulle vara kul att sätta tänderna i detta, särskilt de senare avsnitten med The Stingers.

Daniel Hofverberg

Citat från: Oscar Isaksson skrivet 15 februari 2016 kl. 18:04:13
Som med alla dubbningar, om det så gäller amatör eller professionella så är det väldigt mycket förberedelsearbete som måste göras och jag lägger just nu allt fokus på att dubba 50 avsnitt serien Jem and the Holograms.
Det låter som ett intressant och lovvärt initiativ, med tanke på att så pass få avsnitt av Jem dubbats till svenska. Hur ligger det till med M&E-spår till den serien? Finns det att tillgå neutrala ljudspår utan dialog, eller hur har du tänkt att lösa det hela tekniskt?

Jag hinner nog som sagt tyvärr inte översätta just nu, men hjälper gärna till på alla andra sätt jag kan. :)

listenup

Inte för att jag är särskilt kunnig om M&E-spår, men det var en bra fråga. Serien har ju dubbats till spanska, franska, italienska, och delvis till finska, danska, norska och nederländska på 80-talet. Vissa av de nordiska länderna dubbade dock direkt över originalet, och man hör amerikanska röster i bakgrunden ibland i vissa avsnitt. Är förresten ett mysterium varför norden valde att dubba de första åtta avsnitten och sedan tre någorlunda slumpmässigt utvalda avsnitt.

Jag har tyvärr svårt att tro att det skulle finnas versioner av avsnitten tillgängliga numera utan
dialog. Numera har de ju till och med haft svårt att hitta bra versioner av de flesta avsnitt
överhuvudtaget på engelska. 45 avsnitt restaurerades av Rhino 2004, sedan dess verkar deras grundmaterial vara otillgängligt. För när hela serien släpptes 2011 av Shout Factory, så var det i mycket sämre kvalité. Dock släpptes hela serien för första gången i full version på engelska i Europa (tidigare enbart på Franska) nu i söndags. Men jag har inte hunnit få hem min beställning än, så jag vet inte vilket material de utgått ifrån.

Däremot är det flera Jem-fans som har tillgång till flera av bakgrundsljuden, såsom bakgrundsmusik, som lätt går att få tag på och lägga till om det skulle behövas. Känner flera skickliga Jem-fans utomlands som är experter på ljud och dubbande. Möjligt att det går att separera ljudkällorna från Rhino-DVD:erna, eller att de redan ligger i olika spår där.

Kul att höra att flera är intresserade i denna tråd, till och med dubbningshemsidans administratör. Det är definitivt inte ofta de senaste tjugo åren som man talat med svenskar om Jem, inte många som vet vad Jem är i Sverige längre.

Oscar Isaksson

Råmaterialet jag använder kommer från
Shout Factory säsongerna, där nästan alla avsnitten var så enkelt mixade i stereo (de andra 4 avsnitten är bara i mono så jag funderar på om man ska texta dessa.) att det lätt går att separera den engelska dialogen och få ut ett perfekt M&E-spår i mono, då jag alltid fodrar att jobba med autentiska M&E-spår.

Jag håller just nu på att synka  6 av de 11 avsnitten då de 5 första redan finns på svensk DVD med bra kvalité, (jag har dock inte lyckats köpa den än.)

Ett delmål och förhoppning skulle vara om man kunde göra en Komplett svensk DVD-box med alla tillval därtill.

Daniel Hofverberg

Mycket trevligt och tacksamt att det går att få ut rena M&E-spår utifrån de amerikanska DVD:erna. Som du säger är det ju nästan ett måste, då det annars skulle ta så väldigt mycket mer tid.

Hur är ljudet på de DVD:erna - är det dialog i ena kanalen och M&E i andra kanalen, eller hur fungerar det?

Citat från: listenup skrivet 16 februari 2016 kl. 12:17:36
Kul att höra att flera är intresserade i denna tråd, till och med dubbningshemsidans administratör. Det är definitivt inte ofta de senaste tjugo åren som man talat med svenskar om Jem, inte många som vet vad Jem är i Sverige längre.
Ja, tyvärr verkar Jem i stort sett ha fallit i glömska nuförtiden; men för oss som växte upp under 1980-talet är det nog fortfarande många som minns den. Jag minns att jag hyrde VHS-filmerna väldigt flitigt på den tiden det begav sig, och jag kände också flera andra som var intresserade av serien då.

Alexander

#12
Roligt med Jem and the holograms. För länge sedan gjorde jag min egen svenska text till låten " It depends on the mood I am in". Finns säkert de som tycker att de kanske inte är de bästa, men de passar väldigt bra med låtens tempo och munrörelserna, så jag är nöjd.  :D

Här är orginalet

https://m.youtube.com/watch?v=OKRjhNdVobE

Här är min text, avgör själv om du tycker den är bra. Du får gärna använda den om du vill, om det är så att sångerna också ska översättas.

Åh, åh humöret jag har åh, åh humöret jag har
Ja, jag kan bli den som jag vill
Ja, vem som helst
Jag kan gå fint och elegant eller gömma mig bakom ett parasoll
Ja, allt beror på humöret jag har nu
Ja, allt beror på humöret jag har, jag har
För jag kan va vacker eller helt otrolig
Ja, allt beror på humöret jag har
Åh, åh humöret jag har åh, åh humöret jag har
Jag är den som söker äventyr
Varje dag om jag vill
Om det känns så har jag klackar på
Ja, det som jag tycker känns bäst
För allt beror på humöret jag har nu,  för allt beror på humöret jag har, jag har
För jag kan va vacker eller otroligt
Ja, allt beror på humöret jag har
Åh, åh humöret jag har
Ja allt beror på humöret jag har!Oscar Isaksson

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 16 februari 2016 kl. 20:09:45
Hur är ljudet på de DVD:erna - är det dialog i ena kanalen och M&E i andra kanalen, eller hur fungerar det?
Nej det är  fifty-fifty i båda kanalerna men jag misstänker att den har mixats om från att vara dialogen i den ena och M&E – spåret i den andra.

Citat från: Alexander skrivet 16 februari 2016 kl. 20:15:48
om det är så att sångerna också ska översättas.
Eftersom jag vill matcha den officiella svenska dubbningen så mycket som möjligt rent konstnärligt så kommer inte sångerna att dubbas.

Daniel Hofverberg

Citat från: Oscar Isaksson skrivet 16 februari 2016 kl. 21:37:13
Nej det är  fifty-fifty i båda kanalerna men jag misstänker att den har mixats om från att vara dialogen i den ena och M&E – spåret i den andra.
Men om det är 50-50 i båda kanalerna; hur lyckas man då att utvinna det rena M&E-spåret...?

listenup

Citat från: Alexander skrivet 16 februari 2016 kl. 20:15:48
Här är min text, avgör själv om du tycker den är bra. Du får gärna använda den om du vill, om det är så att sångerna också ska översättas.

Kan nog bli mycket jobb att hitta sångare för alla karaktärer som sjunger i serien. Men det är härligt att någon gjort svenska översättningar ändå av Jem-låtar. Monica Forsberg som gjorde den svenska översättningen av och rösten till Jem är ju känd även som låtskrivare, så det hade kunnat bli jättebra. Läste igenom din svenska text, och hade den engelska i huvudet samtidigt, bra matchning! Det hade låtit bra!

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 16 februari 2016 kl. 20:09:45
Ja, tyvärr verkar Jem i stort sett ha fallit i glömska nuförtiden; men för oss som växte upp under 1980-talet är det nog fortfarande många som minns den. Jag minns att jag hyrde VHS-filmerna väldigt flitigt på den tiden det begav sig, och jag kände också flera andra som var intresserade av serien då.

Kul att det finns fler än mig, även fler killar, som gillade Jem. Jag var ganska ung, men hade en några år äldre tjejkompis som gillade Jem. Dockorna fanns ju dessutom att köpa i några leksaksaffärer, och några pysselböcker. Men i slutet på 90-talet besökte jag en leksaksaffär som hade lite Jem-grejer kvar, och ägaren nämnde att leksaksaffärerna blivit lovade att serien skulle sändas på svensk tv på 80-talet (TV3 kanske?), och att de blev besvikna att det aldrig inträffade. Vet inte hur stor koll han hade på den saken dock, om det någonsin funnits sådana planer eftersom så få avsnitt dubbades till svenska. Men Jem kom ju så sent till Sverige, så då fick de väl ganska snart höra från USA att Jem redan var på väg att läggas ner.

listenup

Har tittat igenom alla tre Jem-filmer med 11 svenskdubbade avsnitt efter särskilda återkommande ordval, särskilt 80-talsord. Och här är de ord och begrepp som jag fastnade för, som utmärker den svenska dubben av Jem, enligt mig. Samt några ordval som är intressanta att lägga på minnet då situationer kommer i senare avsnitt, samt hur de tilltalar vissa karaktärer osv.

Siffran som jag har skrivit efter orden, symboliserar vilken film det sas i, för att visa huruvida det fanns med i flera avsnitt. Men i de flesta fall sägs orden mer än jag noterat här. Tog inte med sånt som enbart bakgrundspersoner säger dock. Försökt gruppera dem lite i lite kategorier och typer av ord och ämnen.


Återkommande begrepp:

Jem OCH the Holograms (Pizzazz sa) 1
Jem AND the Holograms, Bob 3
(Skiftar dock inom samma avsnitt mellan olika karaktärer, men jag tycket det är kul med svenskans "och")

"Starlight-Slottet" (Kimber sa om Starlight Mansion, fast egentligen är det inget slott direkt) 1
huset (Ashley sa, om Starlight Mansion) 1

Starlight-stiftelsen (Jem sa) 2

sportbilen (om rockin' roadster, men tror även Rockin' Roadster sas nånstans, föredrar engelska originalbergeppet) 1

banda (Video och Pizzazz sa, om att filma) 2

Misfits-bandet (Video sa, om en vhs-kassett) 2

Spela med i filmen (Eric sa, om skådespelande) 2

gaget (Eric sa, om lönen för filmen) 2

kora vinnare (Bob sa) 3

kyssa (Rio sa till Jem, även om "puss" oftast är det som avses) 3

----

Musik branschen:

skivindustrin (Eric sa) 3
grammofonbolag (om Starlight Music) 1
bolag (ibland säger de bara bolag) 1
"chef" för starlight music (Eric sa) 3
som nu producerar Jem och the Holograms (Eric sa om Starlight Music) 3

rock (om musikstilen) 3
rock 'n roll (aja sa, om musikstilen) 1
rock n roll-stjärna (prisutdelare sa om Jem) 3
rockband (om gruppen Jem and the Holograms) 1
bandet (Kimber sa, om musikgruppen) 1
rockvideo (Holograms sa) 2

stjärna
stjärnor
superstjärnor
(Lindsey, Rio, Bob, Pizzazz och Eric sa) 2, 3

spela (Pizzazz sa, om att uppträda som musikgrupp) 1

"video" (Lindsey och Pizzazz sa istället för "musikvideo") 1

show (om Lindsey's program) 1, 3

LP (Jem, Stormer och flera andra sa) 1, 3
platta (Pizzazz sa om musik-album) 3
masterbandet (Eric sa) 3

repetera (anthony sa, istället för t ex "öva") 1

sång (Stormer och Aja sa, istället för låt) 1, 3
låtarna (Jerrica sa) 3

huvudnumret (Roxy, Jem och Bob sa, om ett uppträdande) 1, 2, 3
konserterna (Shana sa) 2

Jag är ert största "fan" (Clash sa) 2

affischer (Jem sa, istället för posters t ex) 3

loge (Lindsey och Roxy sa, om omklädningsrum) 1

begåvade (Eric sa, om Misfits) 1
proffsigare (Eric sa, om Misfits) 3

----

Om Synergy:

illusion (om Synergy's hologram) 1
holografiska förklädnad (Kimber sa) 2

holografisk dator 1
fjärrmikroprojektorer (om örhängena) 1

"Showtime Synergy" (Jerrica säger regelbundet) 1, 2, 3
"Showtime igen Synergy" (Jerrica sa, en variant) 1
"nu Synergy, showtime" (Jerrica sa) 1
"Synergy, projicera Jem" (Jerrica sa) 2
"Synergy, projicera Jerrica" (Jem sa) 2
"Bryt nu Synergy" (Jerrica sa) 1
"Showen är slut Synergy" (Jem sa) 3
"Synergy ta fram ett hologram på Jerrica nu" (Jem sa) 1
"Som du vill Jerrica" (Synergy sa till Jem som svar på "Showtime Synergy") 1

inte röja att du och Jem är samma person (Synergy sa) 3
avslöja Jem (Jerrica sa) 3
Jem's hemliga bakgrund (Eric sa) 3
bluff (Misfits sa, om Jem) 3

----

Om personer:

deras turnéledare (Howard sa, om Rio) 1
manager (Rio sa, om sig själv) 1

stolthet (Jem sa om Rio, Rio sa) 1, 2

tjej (Kimber sa om sig själv) 1
tjejer (Eric sa om Misfits) 1
damen (någon sa om Jem) 1
damen (arbetare sa till Jem) 3

killar (Rio sa) 1
grabbar (Jem sa) 3
männen (Stormer sa, om bland annat Zipper) 1

Eric Raymond (Pizzazz kallar Eric för hans fulla namn ibland) 1
Mr. Raymond (Jerrica kallar Eric för Mr. Raymond ibland) 1
Mr. Sands (Jerrica sa, till Howard Sands) 1
Grevinnan (Danielle kallas så av hennes anställda och Misfits) 1
Mitt hjärta (Harvey sa till sin dotter Pizzazz) 2

jobb (Zipper sa om Erics uppdrag) 1
snott (Zipper sa) 1

----

Positiva uttryck:

Några av dessa sägs, särskilt av Kimber, istället för "Truly Outrageous", men även av andra i andra sammanhang.

otroligt (Kimber sa, istället för Truly Outrageous) 1

störtbra 1
superbra (Pizzazz sa) 2
superfantastiskt 3
verkligen fantastiskt (Kimber sa, istället för "Truly Outrageous") 1
fantastiskt (Bob sa) 3

strålande (Kimber sa, istället för "Outrageous", och Nick sa) 2

toppen (Lindsey, Eric, och Martino sa) 1, 2, 3

underbar (Eric sa) 1
underbart (danielle, Jem och Bob sa) 1, 2, 3

tjusigt (Ashley sa) 1
tjusiga (Misfits sa) 3

häftigt
1

schysst att träffas (Pizzazz sa, till Danielle) 1

utmärkt (Jerrica sa) 3

begeistrad (Jerrica sa) 1

snyggt (Rio sa, om något som är bra) 1
snygga (Rio sa, om bilder han skulle ta) 3

gudomlig (Kimber sa, om Nick istället för "gorgeous") 2

succé 3

----

Negativa:
Mycket från Misfits, som väntat.

usla 1
urusla (Roxy sa) 3

skräp 1

skräpet (Pizzazz sa) 2

löjliga (Howard sa, om Eric) 1
urlöjligt (Clash sa) 2

vidrigt (Pizzazz sa) 2
avskyvärt (Misfits sa) 2
smaklöst (Misfits sa) 2
vedervärdigt (Nick sa, om Pizzazz) 2
dystra smörjan (Pizzazz sa) 2

nolla (Misfits sa) 2
nollor (Video sa) 2
nollorna (Pizzazz sa) 1

markatta (Pizzazz sa, om Jem) 1
ditt lilla kryp 1
idiot (Zipper sa, till sin medarbetare) 1
pajas (Roxy sa) 1
fårskallar (Misfits sa) 3
din knöl (Pizzazz sa) 3
tråkmåns (Misfits sa) 2
ynkryggar 3
korkad 3
hemskare (Jem sa, om Eric) 1
kräk (Rio sa, om Eric) 2
den typen (Rio sa, om Eric) 3
malliga surpuppa (Georgia sa) 2

fröken präktig (Pizzazz sa, om Jem) 3
sniken och högfärdig (Clash sa, om Jem) 2

brilljanta (Roxy sa, med sarkastisk ton) 1

krossa dem (Pizzazz och Eric sa) 1

ta bort tassarna (Pizzazz sa, till Rio) 1
bort med tassarna (Eric sa) 2

håll mun (Pizzazz sa) 1

blåsa oss (Deirdre sa) 1
sabbat (Lindsey sa, om att förstöra) 1

----

Lite formellare ordval:

De pratar mycket talspråk, säger "dom", förkortningar, eller säger ihop ord, samt ord som Äh, äsch, nå. Ibland, är de dock lite väl formella i sina ordval.

vem som än SÄNT (istället för "skickat") 1

imorgon (istället för "imorrn") 1

tolererar 1

jag ska göra mitt yttersta (Eric sa) 1

tala (Lindsey sa, snarare än prata) 1

klass (Pizzaz sa, om hög nivå) 1

er (Stormer till en kommissarie, istället för dig) 1
ni (kommissarie till Stormer) 1

----

Tidstypiskt, intressanta ordval, eller ren slang:

snackar (Ashley, Kimber, Roxy och Zipper sa) 1, 3

nu lägger du av (Pizzazz sa) 1

spänn av (Pizzazz sa) 2

i knipa (Stormer och studioarbetare sa) 1, 2

han stack (Aja sa, om rio) 1
stick Jem (Kimber sa, för att hjälpa Jem) 1
sticker (Eric sa) 3
stuckit (Rio sa) 3
("stick" används extremt flitigt i alla dess former genom hela filmerna)

söt (Eric sa, om Kimber) 1
sötnos (Martino sa) 3

är nåt på tok (Jerrica och Jem sa) 1, 2
är nånting på tok (Synergy sa) 2

vad jag skulle "ta mig till" (Rio sa) 1
vad ska vi "ta oss till" (Holograms sa) 3
vad ska du "ta dig till" (Rio sa) 3

Sno på (Aja, Rio, Stormer, Zipper och Malone sa om att skynda sig) 1
ge järnet (Jem sa) 1
vi hänger med (Kimber sa) 3

direkt från studio B (Lindsey sa, angående direktsänding, istället för "live" som inte sas i Sverige på 80-talet) 1

hela klabbet (Eric sa) 1

gå till botten med det här (Dirk Hayes sa) 1

skippa (Pizzazz sa) 1

ursinniga (Shana sa) 1

kärran (Eric och gängmedlem sa, om bil) 1, 3
prylar (Roxy sa) 2

okej (används väldigt mycket i Jem, men var inte lika vanligt än på 80-talet) 1
alright (Rio och Bubba sa) 2, 3
kör till (Kimber sa) 2

våldsamt mycket pengar (Kimber sa) 2

jag tror jag dunstar (Roxy sa) 2
nu dunstar jag (Eric sa) 2

vimmelkantig (Jerrica läser bok) 2

vi fick lov att (Jerrica sa, istället för t ex "vi blev tvugna") 3

Ja visst ja (Jerrica sa) 3

inte ett dugg (Jem sa) 3

Låt oss gå ut och tänka (Jem sa, direktöversättning av "Let's") 3

det angår er inte (Ashley sa) 1

----

Hur namn uttalas:

Aja = Äscha (snarare än engelskans Aaaaaascha)

Rio = Rioooh med engelsk klang liksom

Ba Nee = ibland som på engelska, men ibland Baaaaaaani

Shana = Shaaaana (snarare an engelskans "Tjejna")

Video = Uttalas som på engelska

Eric Raymond = uttalas som på engelska

----

Saker som inte fanns knappt

Begrepp som inte användes på samma sätt:
Typ, grymt, fett, sjukt m.m.

Teknik:
CD, mobil, digitalkamera m.m.
Kanske lätt att råka översätta album till CD av misstag kanske, eller telefon till mobil osv.

Övrigt:
Man talar alltid om dollar i alla tre filmer, även om man ibland säger "stålar" eller "spänn".

När det gäller mått har man dock bytt helt från amerikanska mått, till centimeter och decimeter.

----

Speciella uttal:

Danielle har väldigt mycket fransk accent.

Lindsey och Video låter båda väldigt lediga, nästan självsäkra.

Säger ibland (inte alltid) "Misfits" och "Holograms" som gruppnamnen vore personnamn, utan "The" Exempel: "Säg åt Misfits att lägga av", "Utan dig finns inte Holograms".

Försöker nämna betoning och känslostämning inom parentes i mina översättningar.

----

Okej det var allt. Inte för att jag är kunnig inom dubbning. Vet inte vad som är viktigast att ta med av detta, och har inga bestämda åsikter. Men jag utgår från detta i just mina översättningar, som dock givetvis kan ändras till annat så att de passar med övriga översättningar. Och kanske något av detta kan vara till någon nytta för andra som eventuellt ska översätta Jem-avsnitt i detta projekt.

Den svenska dubbningen var väldigt bra på precis allt, och absolut bäst av alla världens dubbningar av Jem. Den amerikanska är jättebra också, men inte lika. Monica Forsberg har ett enormt ordförråd och känsla för översättningar.

Intressant att höra om någon här, även om ni inte sett Jem, har en kommentar om saker jag antecknat om språket, eller tips om dubbning.

Oscar Isaksson

#17
Är fortfarande i behov av översättare, här är en lista på filmer och TV-serier som ska bli svensk dubbning:


Legenden om Snövit och de sju dvärgarna
(The Legend of Snow White) 1994 - 1995
Översättning för tilläggsdubb till för och efter resuméer.

JEM And The Holograms 1985 - 19885   
Översättning av avsnitt samt tilläggsdubb till för och efter resuméer.

Historieberättaren - Sagor för stora barn
(The Storyteller) 1987 - 1989
Översättning av ett avsnitt.

The Peter Tchaikovsky Story 1959
Översättning av avsnitt.

Jag spelar för dig (Melody Time) 1948
Översättning av långfilm, tal och sång.

Agent 007 med rätt att döda (Dr. No) 1962
Översättning av långfilm.

Goldfinger 1964
Översättning av långfilm.

Maxie's värld (Maxie's World) 1987
Översättning för tilläggsdubb till efter resuméer.

Benji på äventyr (Benji the Hunted) 1987
Översätting av 5 min dialog.

Krigets trollkarlar (Wizards) 1977
Översättning av långfilm.

Daniel Hofverberg

Mycket intressant och lovvärt initiativ! Ska alla dessa dubbas, eller ska somliga bara textas?

Jag kan gärna hjälpa till med Benji på äventyr - det var en riktigt bra film, och det bör ju inte röra sig om någon alltför stor kraftansträngning. Jag har mycket erfarenhet av översättning, men tyvärr inte lika gott ställt med ledig tid.

Rör det sig bara om resuméer kanske jag även kan ta mig tid att hjälpa till med Legenden om Snövit och de sju dvärgarna.

Resten hinner jag nog inte med i dagsläget, men det kan ändras längre fram om inte andra personer redan har hjälpt till då.


Oscar Isaksson

#19
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  1 februari 2017 kl. 11:16:54
Mycket intressant och lovvärt initiativ! Ska alla dessa dubbas, eller ska somliga bara textas?
Alla Filmer och TV-serier som jag har nämt ska dubbas i den mån det är möjligt.
När det gäller James Bond-filmerna och Krigets trollkarlar så är det beställningsuppdrag med motiveringen att göra filmerna mer "anpassade" till en publik som har läs- och skrivsvårigheter för att det finns en funktionsnedsättning med i bilden t.ex dyslexi.

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  1 februari 2017 kl. 11:16:54
Jag kan gärna hjälpa till med Benji på äventyr - det var en riktigt bra film, och det bör ju inte röra sig om någon alltför stor kraftansträngning. Jag har mycket erfarenhet av översättning, men tyvärr inte lika gott ställt med ledig tid.
Toppen! Säg bara till hur du vill ta del av videomaterialet, ibland kan det räcka med en Youtube-länk.

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  1 februari 2017 kl. 11:16:54
Rör det sig bara om resuméer kanske jag även kan ta mig tid att hjälpa till med Legenden om Snövit och de sju dvärgarna.
Jag har dubbelkollat mina anteckningar och det är bara berättarrösten i början som saknas i avsnitt 2-6, 8, 9 på svenska.

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  1 februari 2017 kl. 11:16:54
Resten hinner jag nog inte med i dagsläget, men det kan ändras längre fram om inte andra personer redan har hjälpt till då.
Än så långe är det bara några få  personer som har vissat intresse för att översätta, tar tacksamt emot all hjälp jag kan få.
läget är just nu sådant att jag har fixat en inspelningsstudio, ljudtekniker och de skådespelare jag har med är b.la. rollspelare och amatörskådespelare från Örebro län och en handfull personer från den lokala radioteatern som jag är med och regisserar, varav en har dubbat pyttelite för både KM Studio och PangLjud på 90-talet. Det är bara svenska manus som saknas för att genomföra dubbningarna.

Daniel Hofverberg

Wow! Det låter som ett mycket ambitiöst projekt, och låter mycket spännande.

Hur ligger det till med M&E-spår för alla dessa filmer och serier? Har du tillgång till M&E-spår till alla, och i så fall varifrån?

Vad gäller Melody Time så har ju den filmen släppts på DVD i Sverige med svensk text. Nog för att översättning för textning och för dubbning förstås inte är riktigt jämförbart, men det borde väl gå att använda sig av den översättningen med viss bearbetning? Det borde ju gå snabbare än att översätta från scratch. Eller finns det några stora problem med Disneys textning? Det var ett tag sen jag såg DVD:n... Och ett inslag ur Melody Time (Once Upon a Wintertime) har ju dubbats till svenska, så där finns det ju befintlig dubböversättning och sångtext om man bara lyckas att höra exakt vad de sjunger i dubbningen.

Citat från: Oscar Isaksson skrivet  1 februari 2017 kl. 16:35:29
Toppen! Säg bara till hur du vill ta del av videomaterialet, ibland kan det räcka med en Youtube-länk.
Jag vill nog gärna ha det som videofil, så man har det tillgängligt lokalt, om du har möjlighet att skicka via Sprend eller någon liknande tjänst. Men det kan vi ju ta via PM eller dylikt.

Om jag inte minns fel har väl Benji på äventyr bara dialog lite här och var, medan merparten är utan tal?

Oscar Isaksson

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  1 februari 2017 kl. 22:29:41
Wow! Det låter som ett mycket ambitiöst projekt, och låter mycket spännande.
Ja, man vill ju inte lämna ifrån sig något halvdant. ;D

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  1 februari 2017 kl. 22:29:41
Hur ligger det till med M&E-spår för alla dessa filmer och serier? Har du tillgång till M&E-spår till alla, och i så fall varifrån?
Legenden om Snövit och de sju dvärgarna:
Samma musik återkommer under seriens gång att är möjligt att plocka ut och klippa och klistra.

JEM And The Holograms:
På många avsnitt i den senaste DVD-utgåvan var det vara att ta bort center högtalaren.   

Historieberättaren - Sagor för stora barn:
En av hyrvideofilmerna från Trefa Video hade av misstag fått M&E-spåret på ett avsnitt. 

The Peter Tchaikovsky Story:
På DVD-utgåvan var det vara att ta bort center högtalaren. 

Melody Time:
på DVD-utgåvan var det vara att ta bort center högtalaren   

Dr. No och Goldfinger:
M&E-spåret kommer från Laseridsc-utgåvan

Maxie's värld
Jag fick tag i en instrumental version av introt som används under resumeerna.

Benji på äventyr:
Detta hände av en lycklig slump genom att min dator bara kunde hantera mono  så ljudet råkade delas upp i sex separeata spår, samma sak hände med Peter och draken Elliot och So Dear to my Heart så dom har jag också M&E-spår till.

Krigets trollkarlar
Senaste Blu-Ray-utgåvan har ett valbart ljudspår med M&E.

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  1 februari 2017 kl. 22:29:41
Vad gäller Melody Time så har ju den filmen släppts på DVD i Sverige med svensk text. Nog för att översättning för textning och för dubbning förstås inte är riktigt jämförbart, men det borde väl gå att använda sig av den översättningen med viss bearbetning? Det borde ju gå snabbare än att översätta från scratch. Eller finns det några stora problem med Disneys textning? Det var ett tag sen jag såg DVD:n... Och ett inslag ur Melody Time (Once Upon a Wintertime) har ju dubbats till svenska, så där finns det ju befintlig dubböversättning och sångtext om man bara lyckas att höra exakt vad de sjunger i dubbningen.
Jo, visst går det att bearbeta DVD-textningen men vad jag har förstått är den inte så genomarbetad. Jag har tänkt att använda den befintliga dubbningen av Once Upon a Wintertime
När det gäller sången Blå skuggor (Blue Shadows on the Trail) med svensk text av Karl-Lennart tänker jag använda det befintliga notbladet.
Men två av  inslagen går tyvärr inte att dubba: (går inte att utvinna något M&E-spår)
  • Trees

  • Pecos Bill
Daniel Hofverberg

Citat från: Oscar Isaksson skrivet  2 februari 2017 kl. 00:00:26
Jo, visst går det att bearbeta DVD-textningen men vad jag har förstått är den inte så genomarbetad. Jag har tänkt att använda den befintliga dubbningen av Once Upon a Wintertime
När det gäller sången Blå skuggor (Blue Shadows on the Trail) med svensk text av Karl-Lennart tänker jag använda det befintliga notbladet.
Men två av  inslagen går tyvärr inte att dubba: (går inte att utvinna något M&E-spår)
  • Trees

  • Pecos Bill
Det var olyckligt. Har dessa båda inslag dialog/sång ur mer än bara centerhögtalaren, eller varför gick det inte att utvinna M&E-spår där?

Det finns ingen annan utgåva som är mixad annorlunda, där det kan vara möjligt att få ut användbara M&E-spår även på dessa inslag? Alternativt att bakgrundsmusik och dylikt finns någon annanstans att tillgå? Det vore ju tråkigt att behöva hoppa över två inslag, även fast allt annat i filmen i och för sig är mycket bättre än ingenting.

Det var väldigt länge sedan jag såg Melody Time, så vid tillfälle ska jag ta och kolla upp hur den var och vilken kvalitet DVD-textningen höll. Beroende på mängden arbete är det möjligt att jag kan ta på mig översättning/svenskt manus till den också, men det kan jag inte alls lova i dagsläget.

Har du någon tidsplan när alla dessa filmer/serier ska börja dubbas? Eller är det flexibelt utifrån översättningen? Är rollbesättning och annat förarbete (som inte är beroende av svenskt manus) klart?

Oscar Isaksson

#23
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  2 februari 2017 kl. 02:29:20
Det var olyckligt. Har dessa båda inslag dialog/sång ur mer än bara centerhögtalaren, eller varför gick det inte att utvinna M&E-spår där?

Det finns ingen annan utgåva som är mixad annorlunda, där det kan vara möjligt att få ut användbara M&E-spår även på dessa inslag? Alternativt att bakgrundsmusik och dylikt finns någon annanstans att tillgå? Det vore ju tråkigt att behöva hoppa över två inslag, även fast allt annat i filmen i och för sig är mycket bättre än ingenting.
Berättarintroduktionen av Trees har M&E men själva sången ligger mono, enkel lösning är att göra som med sångerna i originaldubbningen av Bambi på fösta videoutgåvan att låta bakgrunderna vara stumma och istället lägger man fler stämmor för att fylla ut.
När det gäller Pecos Bill ligger det till så att efter Blå skuggor går ljudet över i mono.

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  2 februari 2017 kl. 02:29:20
Det var väldigt länge sedan jag såg Melody Time, så vid tillfälle ska jag ta och kolla upp hur den var och vilken kvalitet DVD-textningen höll. Beroende på mängden arbete är det möjligt att jag kan ta på mig översättning/svenskt manus till den också, men det kan jag inte alls lova i dagsläget.
Sångerna till filmen har jag påbörjat och är halvvägs med, det egentligen bara dialogen som är det mest aktuella att någon annan översätter.

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  2 februari 2017 kl. 02:29:20
Har du någon tidsplan när alla dessa filmer/serier ska börja dubbas? Eller är det flexibelt utifrån översättningen? Är rollbesättning och annat förarbete (som inte är beroende av svenskt manus) klart?
Nej, det finns ingen "deadline" men jag hade tänkt att börja på allvar till hösten med att spela in.
Till många av filmerna är rollbesättningen är redan färdigställd men till just till Melody Time måste jag leta fram lite körer.

Så det är bara lite småfix kvar göra.
Men eftersom detta är en fridtidssysselsättning ta jag tar hänsyn till att man inte har så mycket tid till att översätta och så fort jag får manus är det grönt att spela in.

Daniel Hofverberg

Ska det inte påbörjas i större skala förrän till hösten så borde jag kunna ta på mig att översätta dialogen till Melody Time också. Just nu har jag det ganska hektiskt (i och med bl.a. datorhaveri samt att jag ligger efter med det mesta med Dubbningshemsidan efter både influensan och datorhaveriet), men jag räknar med att få mer ledig tid lite senare under våren.

Min första prio blir dock Benji på äventyr, så den kan jag påbörja att översätta och skriva dubbmanus till så fort jag får videomaterialet. Den filmen lär ju också gå mycket snabbare att dubba, i och med den relativt begränsade mängden dialog (och ingen sång eller annat som kan ställa till det).

Citat från: Oscar Isaksson skrivet  2 februari 2017 kl. 08:57:19
Berättarintroduktionen av Trees har M&E men själva sången ligger mono, enkel lösning är att göra som med sångerna i originaldubbningen av Bambi på fösta videoutgåvan att låta bakgrunderna vara stumma och istället lägger man fler stämmor för att fylla ut.
När det gäller Pecos Bill ligger det till så att efter Blå skuggor går ljudet över i mono.
Det låter som en bra idé att göra som i Bambi med den sången. Det är i och för sig långt ifrån optimalt, men bara man har med minst ett par extra melodiska körstämmor för att fylla ut låter det ju ändå helt okej.

Men är Pecos Bill helt i mono finns det ju tyvärr inte mycket man kan göra åt saken; såvida inte någon annan utgåva har bättre ljudmixning på det inslaget... Jag förmodar att den brittiska och australiensiska DVD-utgåvan bör vara likvärdig med den svenska, men har du kollat upp den amerikanska region 1-utgåvan? Den är i och för sig censurerad, så den duger inte som bildkälla, men kan ju vara användbar som ljudkälla om det där finns separation av ljudkanalerna vid det inslaget.

På tal om Bambi, så är det ju förresten ett mysterium hur det låg till med M&E-spåren vid originaldubben. På VHS-utgåvan med originaldubben var det ju som sagt ingen M&E vid sångerna, men på (tror jag) 1979 års biokopia hos Kungliga Biblioteket/Svensk Mediedatabas finns bakgrundsmusiken med på alla sångerna (fast det i övrigt är samma dubbning). Så frågan är vilken av versionerna som egentligen motsvarar hur filmen såg ut och lät på bio 1943...? Hade 1943 års biovisning ingen bakgrundsmusik vid sångerna men att det åtgärdades till senare visningar, var VHS-utgåvan lika med en arbetskopia som åtgärdades en kort tid innan premiären 1943 eller hade filmen musik 1943 men att det av någon anledning (kanske av tekniskt misstag) försvann vid någon senare biovisning? Jag har inga svar, men någon av de två första alternativen låter troligare...

Oscar Isaksson

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  2 februari 2017 kl. 11:11:19
Min första prio blir dock Benji på äventyr, så den kan jag påbörja att översätta och skriva dubbmanus till så fort jag får videomaterialet. Den filmen lär ju också gå mycket snabbare att dubba, i och med den relativt begränsade mängden dialog (och ingen sång eller annat som kan ställa till det).
Det låter som en bra idé att göra som i Bambi med den sången. Det är i och för sig långt ifrån optimalt, men bara man har med minst ett par extra melodiska körstämmor för att fylla ut låter det ju ändå helt okej.
Suveränt, har även skickat ett engelskt manus (manus är en ovanlig lyx när det kommer till inofficiella dubbningar).

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  2 februari 2017 kl. 11:11:19
Men är Pecos Bill helt i mono finns det ju tyvärr inte mycket man kan göra åt saken; såvida inte någon annan utgåva har bättre ljudmixning på det inslaget... Jag förmodar att den brittiska och australiensiska DVD-utgåvan bör vara likvärdig med den svenska, men har du kollat upp den amerikanska region 1-utgåvan? Den är i och för sig censurerad, så den duger inte som bildkälla, men kan ju vara användbar som ljudkälla om det där finns separation av ljudkanalerna vid det inslaget.
Här är hur man löste det i den franska dubbningen:

https://www.youtube.com/watch?v=O1xkGQbPtTM
Det verkar inte finns något M&E-spår överhuvudtaget

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  2 februari 2017 kl. 11:11:19
På tal om Bambi, så är det ju förresten ett mysterium hur det låg till med M&E-spåren vid originaldubben. På VHS-utgåvan med originaldubben var det ju som sagt ingen M&E vid sångerna, men på (tror jag) 1979 års biokopia hos Kungliga Biblioteket/Svensk Mediedatabas finns bakgrundsmusiken med på alla sångerna (fast det i övrigt är samma dubbning). Så frågan är vilken av versionerna som egentligen motsvarar hur filmen såg ut och lät på bio 1943...? Hade 1943 års biovisning ingen bakgrundsmusik vid sångerna men att det åtgärdades till senare visningar, var VHS-utgåvan lika med en arbetskopia som åtgärdades en kort tid innan premiären 1943 eller hade filmen musik 1943 men att det av någon anledning (kanske av tekniskt misstag) försvann vid någon senare biovisning? Jag har inga svar, men någon av de två första alternativen låter troligare...
KBs kopia av Bambi har jag också funderat på hur det ligger till med, versionen på VHS är också lite märkligt mixad för ibland hörs de engelska rösterna i övergångarna mellan sångerna och bakgrundsmusiken. Skulle det kunna röra sig om missplacerade negativ?

Anders

#26
Kanske litet off topic, men är det möjligt att "filtrera bort" dialoger med något program så att endast övriga ljudspår återstår? Jag är nämligen själv intresserad av att göra mina egna fandubs.
Nästa gång, Gadget! Nästa gång!

Daniel Hofverberg

#27
Citat från: Oscar Isaksson skrivet  2 februari 2017 kl. 23:47:13
Här är hur man löste det i den franska dubbningen:

https://www.youtube.com/watch?v=O1xkGQbPtTM
Det verkar inte finns något M&E-spår överhuvudtaget
Intressant; då borde man sannolikt kunna dra slutsatsen att den engelska sången är "inbakad" i M&E-spåret från scratch, så att det inte finns någon neutral instrumental version av sången ens hos Disney.

Det förklarar ju dock inte situationen med Pecos Bill; för det inslaget har väl dubbats i en del länder...?

Citat från: Oscar Isaksson skrivet  2 februari 2017 kl. 00:00:26
Jag har tänkt att använda den befintliga dubbningen av Once Upon a Wintertime
Det låter mycket klokt att använda den befintliga dubbningen av Once Upon a Wintertime. Det var ju en rätt bra dubbning, plus att dess sångtexter börjar vara ganska välbekanta.

Citat från: Oscar Isaksson skrivet  2 februari 2017 kl. 23:47:13
KBs kopia av Bambi har jag också funderat på hur det ligger till med, versionen på VHS är också lite märkligt mixad för ibland hörs de engelska rösterna i övergångarna mellan sångerna och bakgrundsmusiken. Skulle det kunna röra sig om missplacerade negativ?
Bra fråga! Men om man på VHS hör antydningar till engelska röster vid övergångar mellan sånger och musik så tycker jag det låter som att den engelska sången var inbakad som del av M&E-spåret (tillsammans med musiken), så att man därför tvingats att ta bort M&E helt och hållet vid sångerna. Då låter det mest sannolikt att Disney till senare biovisningar korrigerat felet och lyckats ta fram ett felfritt M&E-spår som inte innehåller sången, så att man senare mixade om den svenska dubbningen till det nya M&E-spåret. I så fall är det väl mest troligt att det skedde i samband med nypremiären 1957 (även om det förstås också kan ha varit till de senare nypremiärerna 1969 eller 1979), men det är ju också tänkbart (om än mindre sannolikt) att man lyckades åtgärda felet redan till premiären 1943 och att det som hörs på VHS var en preliminärversion som togs fram innan man visste om Disney skulle lyckas få fram ett korrekt M&E-spår.

För att kunna mixa om filmen till det nya M&E-spåret skulle man ju dock ha behövt ha tillgång till det rena svenska dialogspåret och inte bara en slutmix, så i så fall måste det svenska dialogspåret ha slarvats bort senare med åren så att det därför blev nödvändigt att dubba om filmen - eller också finns faktiskt dialogspåret bevarat till just Bambi, så att omdubbningen har helt andra orsaker.

För att till fullo bekräfta min teori skulle man ha behövt höra något annat språks originaldubb av Bambi från 1943, för att höra om även dessa har sånger utan bakgrundsmusik. Men det är nog lättare sagt än gjort att få tag i någon sådan; i synnerhet om man vill vara säker på att det inte är en senare ommixning...

Citat från: Anders skrivet  3 februari 2017 kl. 08:08:10
Kanske litet off topic, men är det möjligt att "filtrera bort" dialoger med något program så att endast övriga ljudspår återstår? Jag är nämligen själv intresserad av att göra mina egna fandubs.
Det beror på vilken film/serie det rör sig om och hur mixningen ser ut. Det absolut säkraste sättet är om man har tillgång till äkta M&E-spår (M&E står för Music and Effects, och innebär det ljudspår som innehåller bakgrundsmusik och ljudeffekter; i praktiken allt utom dialog och sång) - vanligtvis är det ju bara filmbolagen som har tillgång till sådana, men ibland kan sådana ljudspår följa med som bonusmaterial/alternativt ljudspår på DVD- eller Blu-Ray-utgåvor. Det är ju dock inte särskilt vanligt, men förekommer lite då och då... Ibland förekommer också på DVD:er så kallade "isolated music tracks", vilket i praktiken innebär samma som M&E-spåret men utan ljudeffekter så att bara bakgrundsmusik finns kvar. Det är inte lika optimalt, men kan duga som en nödlösning då det alltså bara innebär att man behöver återskapa ljudeffekter.

Finns filmen/serien att tillgå med äkta 5.1-ljud är det näst bästa alternativet att prova att helt sonika ta bort (tysta ner) centerhögtalaren, och höra vad som återstår. Vanligtvis brukar nämligen minst 90% av all dialog ligga i just centern, och oftast inte så mycket annat. Det är dock fullt möjligt (och vid nyare filmer även troligt) att vissa repliker ligger i andra högtalare, plus att det kan förekomma andra ljud än bara dialog i centern (inte så ofta musik, men ljudeffekter är mer sannolikt). Hur framgångsrikt det här fungerar varierar från fall till fall, men i många fall kan man nog få bort åtminstone 90% av all dialog genom att ta bort centerkanalen; bara man är uppmärksam på att inte andra viktiga ljud också stryker på foten.

Om den film eller serie du vill dubba bara finns att tillgå med stereoljud är det osannolikt att det går att filtrera bort dialog - man kan försöka med funktionen "Vocal Removal" som finns i de flesta ljudredigeringsprogram, som tar bort allt ljud som är lika i både vänster och höger kanal (d.v.s. ligger i "mitten"). Det kan fungera i vissa fall, men sannolikheten lär vara betydligt större att åtminstone en del av musiken och/eller ljudeffekterna också stryker på foten; plus att det kan förekomma dialog som ligger mer i vänster eller i höger kanal som då inte påverkas. Finns filmen/serien bara i monoljud är det helt omöjligt att kunna göra någonting.

Oscar Isaksson

#28
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  3 februari 2017 kl. 09:49:14
Det låter mycket klokt att använda den befintliga dubbningen av Once Upon a Wintertime. Det var ju en rätt bra dubbning, plus att dess sångtexter börjar vara ganska välbekanta.
Annars kan man ju använda den minde kända texten som gavs ut som notblad när filmen hade svensk premiär: ;)

TVÅ KASTANJEBRUNA HÄSTAR
(Once Upon a Wintertime)

Svensk text: Gösta Carje 

1.
Två kastanjebruna hästar
frustande i taktfast gång.
Deras hovtramp "clip, clap, clop , clap" blir en sång .

Prinsen kör, och stolt prinsessa
vet var sagans drömslott står.
Och "clip, clap, clop , clap" deras hjärtan slår.

Men på många små labyrinter
kan det bero
om en fåle slinter och tappar lyckans sko.

Två kastanjebruna hästar
kanske haltar litegrann.
Deras hovtramp "clip, clap, clop , clap" hörs ibland.

2.
Nu till kungens egen hovsmed
prinsen sina fålar kör
och en släggas "clip, clap, clop , clap" då man hör.

Sömmen är av guld och silver.
Som han fäster hästskon med,
den han "clip, clap, clop , clap" hamrat på sitt städ.

På en väg av skiraste drömmar
går deras färd
silkesmjuka tömmar styr in i sagans värld.

När kastanjebruna hästar
trötta in i stallet förs,
deras hovtramp "clip, clap, clop , clap ännu hörs.

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  3 februari 2017 kl. 09:49:14
Det beror på vilken film/serie det rör sig om och hur mixningen ser ut. Det absolut säkraste sättet är om man har tillgång till äkta M&E-spår (M&E står för Music and Effects, och innebär det ljudspår som innehåller bakgrundsmusik och ljudeffekter; i praktiken allt utom dialog och sång) - vanligtvis är det ju bara filmbolagen som har tillgång till sådana, men ibland kan sådana ljudspår följa med som bonusmaterial/alternativt ljudspår på DVD- eller Blu-Ray-utgåvor. Det är ju dock inte särskilt vanligt, men förekommer lite då och då... Ibland förekommer också på DVD:er så kallade "isolated music tracks", vilket i praktiken innebär samma som M&E-spåret men utan ljudeffekter så att bara bakgrundsmusik finns kvar. Det är inte lika optimalt, men kan duga som en nödlösning då det alltså bara innebär att man behöver återskapa ljudeffekter.
En intressant sak är att många av filmerna som har valbart M&E-spår anses som "mindre viktiga titlar" och det finns heller inte så många tecknade filmer som har  M&E-spår som alternativt ljudspår. Ett flertal Laserdisc-utgåvor också har M&E-spår.

Daniel Hofverberg

Tyvärr hade den länk du postat tidigare till Pecos Bill redan tagits bort; antar det är därför som du redigerat bort länken nu.

Är det den svenska DVD-utgåvan med Melody Time som du utgått ifrån? I så fall kan jag kolla själv, då jag har den här hemma. Det finns väl bara en svensk utgåva vad jag vet, då det väl var samma DVD som släpptes först som del av en box med fem filmer och sen separat...? Jag har dock i skrivande stund inte någon av de utländska DVD-utgåvorna.

Citat från: Oscar Isaksson skrivet  4 februari 2017 kl. 02:53:55
Annars kan man ju använda den minde kända texten som gavs ut som notblad när filmen hade svensk premiär: ;)

TVÅ KASTANJEBRUNA HÄSTAR
(Once Upon a Wintertime)
Oj! Den texten hade minsann inte många likheter med originaltexten...  :o

Oscar Isaksson

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  4 februari 2017 kl. 13:43:40
Tyvärr hade den länk du postat tidigare till Pecos Bill redan tagits bort; antar det är därför som du redigerat bort länken nu.
Jo jag tycke det var lika bra ta bort den om det inte gör någon nytta.

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  4 februari 2017 kl. 13:43:40
Är det den svenska DVD-utgåvan med Melody Time som du utgått ifrån? I så fall kan jag kolla själv, då jag har den här hemma. Det finns väl bara en svensk utgåva vad jag vet, då det väl var samma DVD som släpptes först som del av en box med fem filmer och sen separat...? Jag har dock i skrivande stund inte någon av de utländska DVD-utgåvorna.
Ja, det är den svenska utgåvan.

Som sagt kanske det finns någon annan europeisk utgåva t.ex. den franska som har ett bättre M&E-spår.
Det bästa är nog att dubba hela med eller utan M&E-spår för jag vill inte vara efterklok och min tanke har hela tiden varir att spara dialogspåren speparat och inte bara i en slutmix.

På den svenska utgåvan av The Adventures of Ichabod and Mr. Toad upptäckte jag att om man tar bort centerhögtalaren så kan man få fram ett ganska bra musik-ljudspår som övergår till M&E under scen när Padda och de andra ska ta tillbaka gåvobrevet, kanske inte så mycket att ha med bara två användbara minuter, men The Wind in the Willows skulle verkligen vara en film att sätta tänderna i.

Oscar Isaksson

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  3 februari 2017 kl. 09:49:14
Bra fråga! Men om man på VHS hör antydningar till engelska röster vid övergångar mellan sånger och musik så tycker jag det låter som att den engelska sången var inbakad som del av M&E-spåret (tillsammans med musiken), så att man därför tvingats att ta bort M&E helt och hållet vid sångerna. Då låter det mest sannolikt att Disney till senare biovisningar korrigerat felet och lyckats ta fram ett felfritt M&E-spår som inte innehåller sången, så att man senare mixade om den svenska dubbningen till det nya M&E-spåret. I så fall är det väl mest troligt att det skedde i samband med nypremiären 1957 (även om det förstås också kan ha varit till de senare nypremiärerna 1969 eller 1979), men det är ju också tänkbart (om än mindre sannolikt) att man lyckades åtgärda felet redan till premiären 1943 och att det som hörs på VHS var en preliminärversion som togs fram innan man visste om Disney skulle lyckas få fram ett korrekt M&E-spår.

Enligt Disneyania: "Sverige fick inga noter översänt till dubbningen utan Sune Waldimir fick ta ut musiken direkt från filmen." Detta är väldigt konstigt då det alltid varit Disney-representantes (som i det här fallet var Jack Cutting) ansvar att hållla med manus och  Klaverutdrag.

Ändå gavs alla sångerna ut som notblad, jag har ett av dessa i min ägo:

DROPP DROPP DROPP
(Little April Shower)
Svensk text: Nils Bohman

Det är så skönt med litet regn om våren
Regn gör mig aldrig ledsen eller vred
Om du en regnig dag passerar lovar jag,
att jag skall sjunga fast det fäller ner.

DROPP, DROPP, DROPP lätta regn om våren
rymden här dallrar då regn faller tätt.
DROPP, DROPP, DROPP, lätta regn om våren
Ingenting faller så klingande lätt.
DROPP, DROPP, DROPP, Under mulen himmel,
regnet, som smattrar, ger själen ett bad.
DROPP, DROPP, DROPP, varje droppe sjunger
glatt när den singlar åstad .
DROPP, DROPP, DROPP, lätta regn om våren.
Rymden här dallrar när regn faller lätt.
DROPP, DROPP, DROPP, lätta regn om våren,
fast du mig vätt,  vad gör en liten skvätt?
DRIP, DROPP,   DRIP, DROPP.
Nu sätter vi igång
med en ljus liten lätt   liten muter vårlig sång.

Daniel Hofverberg

Nu har jag kollat den svenska DVD-utgåvan av Melody Time, och nu är jag riktigt konfunderad. Åtminstone på mitt exemplar ligger runt 70% av allt ljud i centerhögtalaren igenom hela filmen - inte bara dialog och sång, utan även merparten av all musik och alla ljudeffekter (bl.a. bjällrorna i Once Upon a Wintertime). Fronthögtalarna (vänster och höger) används sporadiskt för en del musik som är betydligt svagare än centern, och bakhögtalarna och subwoofern hör jag inget livstecken från alls igenom hela filmen. Under Pecos Bill verkar dock inte fronthögtalarna användas alls, utan där verkar mycket riktigt allt ligga i centern. Även under introsången under förtexterna till hela filmen låter det också som att fronthögtalarna knappt används alls. Åtminstone under inslaget Johnny Appleseed läcker också dialogen lite, så att den engelska dialogen ligger även svagt i vänster och höger frontkanal utöver centern.

Men utifrån mitt DVD-ex tror jag inte att man skulle kunna få fram ett användbart M&E-spår för ett enda av inslagen - möjligtvis att det skulle gå för Bumble Boogie, där det låter som samma musik både i fronthögtalarna och i centern, men knappast något annat inslag.

Så hur har du lyckats få fram ett användbart ljudspår som bara innehåller musiken och ljudeffekterna? Finns det trots allt flera svenska DVD-utgåvor, eller är mitt exemplar felaktigt som senare korrigerats? Eller är det min hemmabioanläggning som det är något galet med...? I och med mina datorproblem har jag inte haft möjlighet att importera ljudet till datorn och analysera närmare, utan bara lyssnat "som vanligt" med hemmabioanläggningen. Men är det inget fel på mina öron så verkar centern innehålla avsevärt mycket mer än bara dialog och sång, utan dessutom huvuddelen av musiken och ljudeffekterna. Fronthögtalarna låter som att de bara används som lite komplement.

Citat från: Oscar Isaksson skrivet  4 februari 2017 kl. 18:29:48
Enligt Disneyania: "Sverige fick inga noter översänt till dubbningen utan Sune Waldimir fick ta ut musiken direkt från filmen." Detta är väldigt konstigt då det alltid varit Disney-representantes (som i det här fallet var Jack Cutting) ansvar att hållla med manus och  Klaverutdrag.
Nu har jag inte haft mycket kontakt med dubbningsstudior angående sådant här, men jag känner mig ärligt talat inte alls säker på att det är standard att studiorna brukar få med notblad för sångerna i filmerna. Däremot är det ju standard att man nästan alltid får med skriftliga manus (som dock tydligen inte alltid är helt korrekta, enligt de översättare jag pratat med).

Anders M Olsson

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  5 februari 2017 kl. 17:57:42Däremot är det ju standard att man nästan alltid får med skriftliga manus (som dock tydligen inte alltid är helt korrekta, enligt de översättare jag pratat med).

Det där kan jag intyga av egen erfarenhet eftersom jag tidigare har sysslat en del med filmöversättning (för textning, inte dubbning).

Man skulle ju kunna tro att de manus som översättarna får att arbeta med tas fram i samarbete med regissören eller någon annan som varit med under produktionen, men så är oftast inte fallet. Det går inte att använda inspelningsmanuset rakt av eftersom det vanligen blir många ändringar i den slutliga filmen. Repliker ändras i sista stund eftersom de inte fungerar, scener klipps om etc. etc.

I allmänhet tas textmanuset fram på så vis att filmbolaget helt enkelt skickar den färdiga filmen till en skrivbyrå som får lyssna in dialogen från ljudspåret. Av naturliga skäl blir det en del fel med den metoden. Det kan vara allt från felstavade namn till totala hörfel. Eller så kan den som lyssnar in dialogen helt enkelt inte tyda vad som sägs, och då blir det [inaudible] i textmanuset. Sen får översättaren göra så gott han kan med det...

Daniel Hofverberg

Så sant; just därför bör ju översättare i första hand lyssna själv på filmen/serien och bara förlita sig på textmanuset om de faktiskt inte lyckas att uppfatta vad som sägs.

Men om varken översättaren eller den som skrivit av dialogen lyckas att höra vad som sägs, så blir det ju en måttligt rolig situation...

Oscar Isaksson

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet  5 februari 2017 kl. 17:57:42
Nu har jag kollat den svenska DVD-utgåvan av Melody Time, och nu är jag riktigt konfunderad. Åtminstone på mitt exemplar ligger runt 70% av allt ljud i centerhögtalaren igenom hela filmen - inte bara dialog och sång, utan även merparten av all musik och alla ljudeffekter (bl.a. bjällrorna i Once Upon a Wintertime). Fronthögtalarna (vänster och höger) används sporadiskt för en del musik som är betydligt svagare än centern, och bakhögtalarna och subwoofern hör jag inget livstecken från alls igenom hela filmen. Under Pecos Bill verkar dock inte fronthögtalarna användas alls, utan där verkar mycket riktigt allt ligga i centern. Även under introsången under förtexterna till hela filmen låter det också som att fronthögtalarna knappt används alls. Åtminstone under inslaget Johnny Appleseed läcker också dialogen lite, så att den engelska dialogen ligger även svagt i vänster och höger frontkanal utöver centern.

Men utifrån mitt DVD-ex tror jag inte att man skulle kunna få fram ett användbart M&E-spår för ett enda av inslagen - möjligtvis att det skulle gå för Bumble Boogie, där det låter som samma musik både i fronthögtalarna och i centern, men knappast något annat inslag.

Så hur har du lyckats få fram ett användbart ljudspår som bara innehåller musiken och ljudeffekterna? Finns det trots allt flera svenska DVD-utgåvor, eller är mitt exemplar felaktigt som senare korrigerats? Eller är det min hemmabioanläggning som det är något galet med...? I och med mina datorproblem har jag inte haft möjlighet att importera ljudet till datorn och analysera närmare, utan bara lyssnat "som vanligt" med hemmabioanläggningen. Men är det inget fel på mina öron så verkar centern innehålla avsevärt mycket mer än bara dialog och sång, utan dessutom huvuddelen av musiken och ljudeffekterna. Fronthögtalarna låter som att de bara används som lite komplement.
Jag har tagit mig en grundligare titt på Melody Time (jag köpte en senare utgåva omkring 2010)och det är som du säger lite ljudläck på några ställen, Visserligen har jag skapat ett provisoriskt M&E-spår till en handfull av inslagen men väljer ändå att lägga titeln på is tills en bättre ljudkälla har hittats.


Citat från: Anders M Olsson skrivet  6 februari 2017 kl. 09:37:53
Det där kan jag intyga av egen erfarenhet eftersom jag tidigare har sysslat en del med filmöversättning (för textning, inte dubbning).

Man skulle ju kunna tro att de manus som översättarna får att arbeta med tas fram i samarbete med regissören eller någon annan som varit med under produktionen, men så är oftast inte fallet. Det går inte att använda inspelningsmanuset rakt av eftersom det vanligen blir många ändringar i den slutliga filmen. Repliker ändras i sista stund eftersom de inte fungerar, scener klipps om etc. etc.

I allmänhet tas textmanuset fram på så vis att filmbolaget helt enkelt skickar den färdiga filmen till en skrivbyrå som får lyssna in dialogen från ljudspåret. Av naturliga skäl blir det en del fel med den metoden. Det kan vara allt från felstavade namn till totala hörfel. Eller så kan den som lyssnar in dialogen helt enkelt inte tyda vad som sägs, och då blir det [inaudible] i textmanuset. Sen får översättaren göra så gott han kan med det...
Tack för informationen.

Oscar Isaksson

UPPDATERING OM DEADLINE!

Allra sista inlämningsdagen av översättning är den 1 september eller tidigare.

Daniel Hofverberg

Hur har det gått med de här projekten? Har dubbningen kommit igång, och i så fall av vilka av filmerna/serierna?

Tyvärr föll det här helt i glömska för mig, i och med semester, utlandsresor och tjänsteresor; och efter det hade jag inte längre en tanke på något av det här - därav att jag inte lämnat in någon översättning... :( Om det inte är för sent och du inte påbörjat själva dubbningen av Benji på äventyr kan jag dock översätta den nu i veckan, om ingen redan har gjort det.

Oscar Isaksson

#38
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 10 oktober 2017 kl. 09:06:12
Hur har det gått med de här projekten? Har dubbningen kommit igång, och i så fall av vilka av filmerna/serierna?

Tyvärr föll det här helt i glömska för mig, i och med semester, utlandsresor och tjänsteresor; och efter det hade jag inte längre en tanke på något av det här - därav att jag inte lämnat in någon översättning... :( Om det inte är för sent och du inte påbörjat själva dubbningen av Benji på äventyr kan jag dock översätta den nu i veckan, om ingen redan har gjort det.

Ja, projekten går sakta framåt så det är ingen fara att det dragit ut på tiden, av erfarenhet är detta faktorer man får räkna med när det handlar om ideellt arbete, men jag vill gärna ha dig som översättare av Benji.

Benji på äventyr ska dubbas samtidigt som ett avsnitt av Jim Henson's 'The Storyteller där det kommer var samma skådespelare som deltar, försöker dela upp filmerna och serierna som har liknade skådespelar uppsättningar för att underlätta dubbnings tillfällena.

Jem and the Holomgrams är fortfarande på tapeten, har fått suveräna översättare till hjälp, vill få ihop så pass många manusöversättningar att det i princip bara ska vara att dubba på löpande band så serien inte blir stilla i längre perioder risken finns att man förlorar så mycket folk då.

Problemet med många av filmerna och serierna är att de står utan översättning och stampar lite på samma ställe.

Daniel Hofverberg

Det låter bra, och då ska jag absolut översätta Benji på äventyr.

Dock finns ett litet "problem" där, vilket var en del av skälet till att jag inte gjorde klar översättningen redan före sommaren: Precis i början av filmen citerar nyhetsuppläsaren ett stycke ur romanen Havets spegel från 1906 av den polsk-brittiska författaren Joseph Conrad. Jag är inte så förtjust i att på eget bevåg översätta citat som har vedertagna och befintliga översättningar, utan hade helst velat få med samma översättning av det citatet som i den svenska utgåvan av boken. Men tyvärr finns inte den här boken på något bibliotek i Skellefteå kommun, så jag har inte lyckats få tag i den.

Det här kanske är överdrivet ambitiöst, när det bara handlar om ett citat på 2 - 3 meningar, men jag tycker inte det känns rätt att översätta ett citat på eget bevåg när det faktiskt finns etablerade översättningar från böcker eller annat. Råkar du eller någon annan här ha tillgång till boken Havets spegel, eller kan hitta åt den på bibliotek, så ni kan se hur det här stycket har översatts där? Annars får jag väl lov att översätta på eget bevåg, även fast det inte är optimalt...

Behöver du hjälp med översättning av något annat när Benji på äventyr är klart, så kanske jag kan hjälpa till, beroende på hur mycket ledig tid jag har. Har du någon översättare till The Storyteller, som skulle dubbas samtidigt?

Samlaren

Det här låter spännande. Vad kommer du göra när dubbning är klar?

Oscar Isaksson

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 10 oktober 2017 kl. 21:45:47
Det låter bra, och då ska jag absolut översätta Benji på äventyr.
Tack så hemskt mycket för din hjälpsamma hand. 

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 10 oktober 2017 kl. 21:45:47
Dock finns ett litet "problem" där, vilket var en del av skälet till att jag inte gjorde klar översättningen redan före sommaren: Precis i början av filmen citerar nyhetsuppläsaren ett stycke ur romanen Havets spegel från 1906 av den polsk-brittiska författaren Joseph Conrad. Jag är inte så förtjust i att på eget bevåg översätta citat som har vedertagna och befintliga översättningar, utan hade helst velat få med samma översättning av det citatet som i den svenska utgåvan av boken. Men tyvärr finns inte den här boken på något bibliotek i Skellefteå kommun, så jag har inte lyckats få tag i den.

Det här kanske är överdrivet ambitiöst, när det bara handlar om ett citat på 2 - 3 meningar, men jag tycker inte det känns rätt att översätta ett citat på eget bevåg när det faktiskt finns etablerade översättningar från böcker eller annat. Råkar du eller någon annan här ha tillgång till boken Havets spegel, eller kan hitta åt den på bibliotek, så ni kan se hur det här stycket har översatts där? Annars får jag väl lov att översätta på eget bevåg, även fast det inte är optimalt...
Jag tycker det är ett klokt val att använda en befintlig översättning.
Boken finns på stadsbiblioteket i Örebro (deras utgåva ska visst vara tryckt 1966) så jag kan låna den på fredag.

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 10 oktober 2017 kl. 21:45:47
Behöver du hjälp med översättning av något annat när Benji på äventyr är klart, så kanske jag kan hjälpa till, beroende på hur mycket ledig tid jag har. Har du någon översättare till The Storyteller, som skulle dubbas samtidigt?
Jag har redan en förträfflig översättare som har en stor fallenhet för det nysvenska/gammalsvenska språket, just vad The Storyteller kräver.

Daniel Hofverberg

#42
Citat från: Oscar Isaksson skrivet 11 oktober 2017 kl. 01:38:36
Jag tycker det är ett klokt val att använda en befintlig översättning.
Boken finns på stadsbiblioteket i Örebro (deras utgåva ska visst vara tryckt 1966) så jag kan låna den på fredag.
Toppen; känns alltid bäst att återanvända befintlig översättning i den mån det är möjligt. Såvitt jag kunnat läsa mig till verkar det bara finnas en svensk översättning av Havets spegel, som skribenten och översättaren Gunnar Barklund gjorde för Rabén & Sjögren 1966 (det finns visserligen nyutgåvor av boken, men Gunnar Barklund crediteras för samtliga, varför jag bara kan anta att det är exakt samma text i alla).

Återstår förstås att se hur enkelt det är att hitta åt just det här stycket i boken, men man kan väl tycka att det borde vara relativt framträdande när man väljer att citera det i en film...

Oscar Isaksson

Igår lånade jag boken  Havets spegel - minnen och intryck i översättning av Gunnar Barklund och nu har jag hittat åt citatet som lustigt nog kommer från två olika kapitel:

The sea - this truth must be confessed - has no generosity.
Havet - det måste bekännas - har ingen känsla för generositet.

...for all the celebrations it had been the object of in prose and song, the sea has never been friendly to man.
...trots alla hyllningar det har varit föremål för i dikt och prosa, så har havet aldrig varit vänligt mot människan.
Daniel Hofverberg

Tack så mycket för att du lånat boken och tagit dig tid att hitta åt citaten; då ska jag skriva in dessa i dubbmanuset. :)

Lite lurigt att det kommer från två olika kapitel, när de i filmen får det att låta som att det är ett sammanhängande citat...

Med facit i hand kan jag också konstatera att inte ens Disney verkar ha tagit sig tid att återanvända befintliga översättningar, för den svenska textningen på den svenska/europeiska DVD-utgåvan av Benji på äventyr har en helt annan översättning av det här citatet.

Oscar Isaksson

#45
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 19 oktober 2017 kl. 02:00:11
Tack så mycket för att du lånat boken och tagit dig tid att hitta åt citaten; då ska jag skriva in dessa i dubbmanuset. :)
Vad gör man inte för att få saken i hamn.  ;)
Tyckte att det föll lite på mitt ansvar att förse dig material (i den mån det är möjligt )för att kunna slutföra denna översättning.
Det betyder väldigt mycket för mig att kunna göra dessa samarbeten, oerhört tacksam för all hjälp jag får.  ;D

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 19 oktober 2017 kl. 02:00:11
Med facit i hand kan jag också konstatera att inte ens Disney verkar ha tagit sig tid att återanvända befintliga översättningar, för den svenska textningen på den svenska/europeiska DVD-utgåvan av Benji på äventyr har en helt annan översättning av det här citatet.
Det var ju inte så förvånande.

Daniel Hofverberg

Vad hände med de 10 dubbningsprojekten som nämns i den här tråden?

Har något av dem påbörjats och/eller färdigställts, eller är allting lagt på is? Kommer fortfarande allting att bli av förr eller senare, eller är något/några helt inställda?

Goliat

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 23 januari 2019 kl. 10:58:23Vad hände med de 10 dubbningsprojekten som nämns i den här tråden?

Har något av dem påbörjats och/eller färdigställts, eller är allting lagt på is? Kommer fortfarande allting att bli av förr eller senare, eller är något/några helt inställda?
Undrar det samma. 

Samlaren

Vad har hänt med det här lades det på is eller vad hände?

Oscar Isaksson

Det som har hänt eller rättare sagt inte har hänt är att jag tyvärr haft väldigt svår att hitta översättare som ställer upp och hjälper till. Annars är det mesta klarat sedan länge för inspelning.

Sabelöga

Citat från: Oscar Isaksson skrivet 25 september 2022 kl. 06:19:14Det som har hänt eller rättare sagt inte har hänt är att jag tyvärr haft väldigt svår att hitta översättare som ställer upp och hjälper till. Annars är det mesta klarat sedan länge för inspelning.
Vad är det som ska översättas?
Houba !

Oscar Isaksson

Citat från: Sabelöga skrivet 25 september 2022 kl. 12:58:32Vad är det som ska översättas?
Det är blandad kompott, bl.a. en del Disney produkter både lång och kortfilmer.

Zebastian

Citat från: Oscar Isaksson skrivet 25 september 2022 kl. 17:55:55Det är blandad kompott, bl.a. en del Disney produkter både lång och kortfilmer.
Vad ska hända med dubbningarna då? Vad är syftet med allt detta?

Oscar Isaksson

Citat från: Zebastian skrivet 25 september 2022 kl. 17:57:53Vad ska hända med dubbningarna då? Vad är syftet med allt detta?
Syftet är att dubba tidigare odubbade titlar. Det färdiga resultatet kommer presenteras för allmänheten som inofficiella versioneringar. Detta ger även tillfälle att hitta nya fräscha kreativa talanger som vill vara med och lära sig hantverket.

adro

#54
Citat från: Oscar Isaksson skrivet 25 september 2022 kl. 18:20:34Syftet är att dubba tidigare odubbade titlar. Det färdiga resultatet kommer presenteras för allmänheten som inofficiella versioneringar. Detta ger även tillfälle att hitta nya fräscha kreativa talanger som vill vara med och lära sig hantverket.
Har dubbandet för något av projekten påbörjats? Hur ser det ut med Jem till exempel, eller saknas det även översättare där?

Oscar Isaksson

Citat från: adro skrivet 25 september 2022 kl. 19:24:25Har dubbandet för något av projekten påbörjats? Hur ser det ut med Jem till exempel, eller saknas det även översättare där?
I nuläget är det 8st avsnitt som har färdiga manus på svenska. Vilket är för lite för att inspelningar ska kunna börja på riktigt. prel. rollsättning är klar och röstprover har gjorts till och från.

Goliat

Citat från: Oscar Isaksson skrivet 25 september 2022 kl. 19:42:38I nuläget är det 8st avsnitt som har färdiga manus på svenska. Vilket är för lite för att inspelningar ska kunna börja på riktigt. prel. rollsättning är klar och röstprover har gjorts till och från.
Har du M&E-ljudspår till Jem and the Holograms? 

Steffan Rudvall

Citat från: Goliat skrivet 25 september 2022 kl. 19:56:54Har du M&E-ljudspår till Jem and the Holograms?
Han säger tidigare i tråden att han har det.

Citat från: Oscar Isaksson skrivet  2 februari 2017 kl. 00:00:26Ja, man vill ju inte lämna ifrån sig något halvdant. ;D

JEM And The Holograms:
På många avsnitt i den senaste DVD-utgåvan var det vara att ta bort center högtalaren.

Daniel Hofverberg

Citat från: Oscar Isaksson skrivet 25 september 2022 kl. 06:19:14Det som har hänt eller rättare sagt inte har hänt är att jag tyvärr haft väldigt svår att hitta översättare som ställer upp och hjälper till. Annars är det mesta klarat sedan länge för inspelning.
När jag har införskaffat ny stationär dator, fått den funktionsduglig och är up and running med allt ställer jag gärna upp som översättare. :)

Exakt hur mycket jag får tid till vet jag inte än, men åtminstone någonting ska jag absolut kunna ta mig tid till.

Goliat

Citat från: Steffan Rudvall skrivet 25 september 2022 kl. 19:58:05Han säger tidigare i tråden att han har det.
Jaså..vad har jag för konstig utgåva? Tittade på de första avsnitten och inte var det m&e på dem. Undrar vilka avsnitt som har det.

Oscar Isaksson

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 25 september 2022 kl. 20:42:25När jag har införskaffat ny stationär dator, fått den funktionsduglig och är up and running med allt ställer jag gärna upp som översättare. :)

Exakt hur mycket jag får tid till vet jag inte än, men åtminstone någonting ska jag absolut kunna ta mig tid till.
Tusen tack. Du kommer få välja vad du vill sätta tänderna i.

Citat från: Goliat skrivet 25 september 2022 kl. 22:13:42Jaså..vad har jag för konstig utgåva? Tittade på de första avsnitten och inte var det m&e på dem. Undrar vilka avsnitt som har det.

Det är ingen utgåva som har M&E spår rakt av, utan jag har pysslat och fixa min egen mix.
Här är ett avsnittsexempel; https://drive.google.com/file/d/1g25R0VNxaYoQHNurQ_nt1K8OA2UlLIzo/view?usp=sharing

Goliat

Citat från: Oscar Isaksson skrivet 25 september 2022 kl. 22:42:50Tusen tack. Du kommer få välja vad du vill sätta tänderna i.

Det är ingen utgåva som har M&E spår rakt av, utan jag har pysslat och fixa min egen mix.
Här är ett avsnittsexempel; https://drive.google.com/file/d/1g25R0VNxaYoQHNurQ_nt1K8OA2UlLIzo/view?usp=sharing
Tror spleeter skulle göra ett bättre jobb om jag ska vara ärlig. (Finns gui som gui också men kostar lite).

Hur gick du till väga?

Mathilda Gustafsson

Citat från: Oscar Isaksson skrivet 16 februari 2016 kl. 14:28:37Råmaterialet jag använder kommer från
Shout Factory säsongerna, där nästan alla avsnitten var så enkelt mixade i stereo (de andra 4 avsnitten är bara i mono så jag funderar på om man ska texta dessa.) att det lätt går att separera den engelska dialogen och få ut ett perfekt M&E-spår i mono, då jag alltid fodrar att jobba med autentiska M&E-spår. 

Jag håller just nu på att synka 6 av de 11 avsnitten då de 5 första redan finns på svensk DVD med bra kvalité, (jag har dock inte lyckats köpa den än.) 

Ett delmål och förhoppning skulle vara om man kunde göra en Komplett svensk DVD-box med alla tillval därtill.
Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 16 februari 2016 kl. 20:09:45Mycket trevligt och tacksamt att det går att få ut rena M&E-spår utifrån de amerikanska DVD:erna. Som du säger är det ju nästan ett måste, då det annars skulle ta så väldigt mycket mer tid.

Hur är ljudet på de DVD:erna - är det dialog i ena kanalen och M&E i andra kanalen, eller hur fungerar det?
Citat från: Oscar Isaksson skrivet 16 februari 2016 kl. 21:37:13Nej det är fifty-fifty i båda kanalerna men jag misstänker att den har mixats om från att vara dialogen i den ena och M&E – spåret i den andra.


Oscar Isaksson

Citat från: Goliat skrivet 25 september 2022 kl. 22:59:27Tror spleeter skulle göra ett bättre jobb om jag ska vara ärlig. (Finns gui som gui också men kostar lite).

Hur gick du till väga?
Ja, om du säger det så.

Ärligt talat kommer jag inte ihåg hur jag exakt gjorde men jag tror att jag tog bort center högtalaren.
Ska sägas att jag är så road av den tekniska biten.

Goliat

Citat från: Oscar Isaksson skrivet 25 september 2022 kl. 23:13:08Ja, om du säger det så.

Ärligt talat kommer jag inte ihåg hur jag exakt gjorde men jag tror att jag tog bort center högtalaren.
Ska sägas att jag är så road av den tekniska biten.
Jag tittade till nu extra på datorn, i mobilen spelas den upp i mono och då försvinner nästan allt ljud. Så trodde det var så att du vände ena kanalen för att "få bort center", för jag har inte sett någon 5.1 på något avsnitt från dvd-boxen iaf.

Men om du vänder ena kanalen så blir det helt korrekt när du spelar upp. Tyvärr blir alla låtarna omvända bara så de får fixas till också.

Det låter faktiskt inte så illa då, som ljudtekniker är det viktigt att allt låter bra på alla enheter, har ni de engelska manuskripten? Har inte kvar de skannade filerna tyvärr, annars hade jag gärna hjälpt till att översätta, har heller inte en helt fungerande dator heller, får köra med USB-sticka då hårddisken inte funkar.

Daniel Hofverberg

Citat från: Oscar Isaksson skrivet 25 september 2022 kl. 22:42:50Det är ingen utgåva som har M&E spår rakt av, utan jag har pysslat och fixa min egen mix.
Här är ett avsnittsexempel; https://drive.google.com/file/d/1g25R0VNxaYoQHNurQ_nt1K8OA2UlLIzo/view?usp=sharing
Ljudet låter lite "ihåligt" och en aning tunt, men i övrigt inte så tokigt och inga tecken på ändrad tonart eller liknande.

Citat från: Goliat skrivet 25 september 2022 kl. 22:59:27Tror spleeter skulle göra ett bättre jobb om jag ska vara ärlig. (Finns gui som gui också men kostar lite).
Nja, både och skulle jag vilja säga. När jag testat Spleeter har det haft en väldig förkärlek för att ändra tonarten/tonhöjden på musiken när den tar bort dialog, så att musik med tal över får en annan tonart än musik utan tal över, vilket låter väldigt skumt när tonart växlar mitt under instrumental musik. Det är möjligt att det går att lösa på något sätt, men jag har i alla fall inte lyckats...

Goliat

Citat från: Daniel Hofverberg skrivet 26 september 2022 kl. 08:56:44Ljudet låter lite "ihåligt" och en aning tunt, men i övrigt inte så tokigt och inga tecken på ändrad tonart eller liknande.
Nja, både och skulle jag vilja säga. När jag testat Spleeter har det haft en väldig förkärlek för att ändra tonarten/tonhöjden på musiken när den tar bort dialog, så att musik med tal över får en annan tonart än musik utan tal över, vilket låter väldigt skumt när tonart växlar mitt under instrumental musik. Det är möjligt att det går att lösa på något sätt, men jag har i alla fall inte lyckats...
Därför man använder egen tränad fil till den, jag har tillgång till en spleeter som inte finns utgiven som är mer avancerad och betydligt bättre på att känna av olika typer av ljud och på så vis få det bättre, man får tweaka annars i normalt sett.

iZotope har också en lösning, samma gäller där med att man får tweaka lite. :)

Här är ett exempel jag kommer åt just nu som jag kört, tycker inte det är såååå dåligt. (test av ett avsnitt av mumin)


Har btw fått tag i Jem & The Holograms i HD (förutom 1 avsnitt som är i 720p istället för 1080p) Kvalitén går dock lite mellan bra till okey kvalité (bättre än dvd på mesta), då de inte är 100% remastrade från samma källa.

01.png 50.png