Josefin

OBS! På grund av missbruk kan gäster inte längre skriva inlägg på forumet. Vi ber dig därför att registrera dig som medlem på forumet - det går på 30 sekunder och är givetvis gratis, och sen kan du fortsätta skriva inlägg som vanligt igen. Tack för visad förståelse.

Författare Ämne: Visning av 1900-talets filmer  (läst 847 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Richardo

  • Gäst
Visning av 1900-talets filmer
« skrivet: 8 augusti 2017 kl. 18:32:04 »
1900-talets filmer är kulturella skatter som bör ses, men tyvärr har de fallit i glömska och visas inte så ofta på kanalerna. Varför visas de inte, när vissa är bättre än dagens filmer? Filmerna copyright har väl gått bort sedan länge.

Finns det ett lätt sätt att se på dem?

Utloggad Daniel Hofverberg

  • Administratör
  • *****
  • Antal inlägg: 12 973
  • Kön: Man
    • Visa profil
SV: Visning av 1900-talets filmer
« Svar #1 skrivet: 8 augusti 2017 kl. 22:09:34 »
Filmerna copyright har väl gått bort sedan länge.
Nja, riktigt så enkelt är det inte... Grundregeln är att upphovsrätten utgår 70 år efter upphovsmannens död, eller vid flera upphovsmän den sist överlevande av dem. Vid filmer definieras upphovsmän som regissör, manusförfattare och kompositör av originalmusik. Sen kompliceras allting ytterligare av att olika länder har olika upphovsrättsbestämmelser, och i USA har det bland annat varit möjligt att förnya copyright o.s.v.

Dessutom är det sällan helt enkelt att med säkerhet avgöra när upphovsrätten definitivt är borta, så man faktiskt kan visa/använda verk utan risk. Det finns inget smidigt sätt att kunna se det, utan då måste man göra efterforskningar kring upphovsmännen, o.s.v.

Således är det relativt få filmer som TV-kanaler skulle kunna visa kostnadsfritt, utan att behöva oroa sig för upphovsrätt. Framförallt är det filmer från de första decennierna under 1900-talet (framförallt före 1930) som finns en möjlighet att de skulle kunna anses som fria nuförtiden.

1900-talets filmer är ju ett väldigt brett begrepp, då vi ju faktiskt talar om 100 års tid; så det kanske vore en fördel om du förtydligade vilka tidsperioder du hade i åtanke.

Sen finns det förstås mängder av skäl till varför äldre filmer inte sänds så ofta på TV - tro att de inte kommer att gå hem hos folket, att filmerna inte finns digitaliserade eller restaurerade, rättighetsproblem i och med nya distributörer eller dylikt, ekonomiska skäl och säkerligen mängder av andra orsaker. Bara TV-kanalerna lär nog kunna svara på det, men SVT sänder ju i alla fall en del äldre filmer (dock oftast mitt på dagen på vardagar, då få lär ha möjlighet att faktiskt kunna se dem).

Richardo

  • Gäst
SV: Visning av 1900-talets filmer
« Svar #2 skrivet: 9 augusti 2017 kl. 07:58:37 »
Endel filmer som kan lika väl visas idag är "the sign of the red cross" (1934), "cleopatra" (1934 och 1945) och "Demetritus and the gladoiatores" (1954), osv.

Nuförtiden har man väl ett så stort filmarkiv att man praktiskt taget kan visa 1990-talets filmer i dagens kanaler, och inte skapa nya filmer, eftersom många genrer och klassiska berättelser redan har filmaterserats.

De stora filmbolagen bryr sig, oftasts, bara om pengar och skapar främst det som säljer på marknaden. Filmer som Gibsons "The passion of Christ", där jag tycker att special effekterna och berättetandet går hand i hand och inte är skapad för den kommersiella marknaden, är svåra att hitta nuförtiden, eller för den delen Capras "it happened one night" (1934).

Om man ändå har ett så stort arkiv, varför visar man inte bara de och inte skapar nya filmer, vilket är betydsligsvärt dyrare? Många filmerna kan man fortfarande visa till allmänheten, utan att kännas krystade eller konstlade.