Josefin

Författare Ämne: Digitaliseringar - Utrymme?  (läst 1022 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad TonyTonka

 • Nostalginisse och Disneyfanatiker
 • Hjältemedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 3 922
 • Kön: Man
 • Dizzy <3
  • Visa profil
  • Min blogg
Digitaliseringar - Utrymme?
« skrivet: 25 oktober 2017 kl. 21:45:12 »
På min födelsedag i år fick jag utrustning för att föra över vhs-band till datorn i present. Först nu, nästan två månader senare så har jag äntligen fått tag i en fungerade video, så att jag kan få över vhs-filmer till datorn.

Saken är den, att när jag testade utrustningen häromdagen, så upptäckte jag ganska snart att det tar en hel del plats på hårddisken. Därför undrar jag om någon har tips på billiga externa hårddiskar med mycket utrymme?  ???
https://djtonytheking.wordpress.com/ - Min blogg
(bloggen uppdateras senast: 2020-06-05)

Uppdatering ute nu på bloggen!

Utloggad Svingo

 • Relativ nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 18
  • Visa profil
SV: Digitaliseringar - Utrymme?
« Svar #1 skrivet: 25 oktober 2017 kl. 23:06:39 »
Ursäkta ett lite långt svar.

Jag brukar köpa externa från amazon.co.uk , men vill man bara ha nåt som funkar och inte vill vänta/strula skulle jag kolla in prisjakt och köpa en extern hårddisk med USB3 från typ Inet, Webhallen, Elgigante, etc. USB3-diskar funkar även i USB2-portar. Köper man en 2.5 tums klarar man sig utan extra strömsladd, oftast.

Man kan leta på prisjakt, men priserna är ungefär 600kr för 1TB lagring, 900kr för 2TB. Jag har en typ den här https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/harddisk-ssd-och-nas/SGSL2TBBLU/seagate-slim-backup-plus-2-tb-extern-harddisk-bla

Pris per TB sjunker ju större disk man köper (typ), så man får ju själv välja hur stor disk man vill ha. 2TB borde räcka rätt långt, gissningsvis 500 timmar film i DVD-kvalitet kanske? Kör du Windows, vilket jag antar, ska hårddisken vara formaterad i NTFS - vilket den sannolikt är när du köper den. Kör du Mac så följer det ibland med program för att skriva till NTFS-diskar, men oftast är det bättre att formatera om dem till Exfat eller HFS+. Min externa 3TB Seagate bråkade dock när jag skulle formatera om den på min Mac, det gick, menmen.

Jag har själv 2 olika kort för att för över VHS till dator. Det ena är ett äldre internt kort som sparar i diverse olika format, men väljer jag det huffyuv barkar det iväg bortåt en GByte per minut så sedan måste jag köra det genom vidcoder/handbrake för att få vettig storlek på det. Det orkar jag inte längre, har dåligt tålamod och familj.

Så, numera har jag ett USB-kort också, som direkt skapar en mpeg2-fil i DVD-kvalitet. Brukar oftast duga för VHS. Det viktiga är att jag får säkrare och jämnare resultat om jag spelar in till datorns interna hårddisk, och sedan flyttar över resultatet till USB-hårddisken om jag så önskar. Att spela in från USB-kortet direkt till USB-disken verkar vara lite stressigt för datorn.

Avslutningsvis bränner jag ut allt även på skiva, alla hårddiskar går sönder förr eller senare, och externa kan man ju råka riva ner i golvet exempelvis.
« Senast ändrad: 25 oktober 2017 kl. 23:14:47 av Svingo »